Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 4/2022 (M. Of. nr. 335/05.04.2022): art. 228 alin. (1) – art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal

Decizia ÎCCJ Complet ÎCCJ Act normativ Sumar
Decizia ÎCCJ nr. 4/2022

(M. Of. nr. 335 din 5 aprilie 2022)

Complet DCD/P  

În situația în care infracțiunea de furt este comisă de o persoană ce poartă o mască, într-un spațiu unde purtarea măștii este obligatorie, se reține varianta calificată a infracțiunii de furt prevăzută de dispozițiile art. 228 alin. (1) – art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal.

Îndeplinirea obligației de a purta o mască de protecție având aptitudinea de a ascunde fizionomia, în spațiile publice în care actele normative în vigoare prevăd obligativitatea acesteia, atrage incidența elementului circumstanțial agravant prevăzut de art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal, privind infracțiunea de furt săvârșită de către o persoană mascată.

 

În M. Of. nr. 335 din 5 aprilie 2022 a fost publicată Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 4/2022 prin care s-a dezbătut sesizarea referitoare la situația în care infracțiunea de furt este comisă de o persoană ce poartă o mască, într-un spațiu unde purtarea măștii este obligatorie, dacă se reține varianta calificată a infracțiunii de furt prevăzută de dispozițiile art. 228 alin. (1) – art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal.

Înalta Curte a statuat că îndeplinirea obligației de a purta o mască de protecție având aptitudinea de a ascunde fizionomia, în spațiile publice în care actele normative în vigoare prevăd obligativitatea acesteia, atrage incidența elementului circumstanțial agravant prevăzut de art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal privind infracțiunea de furt săvârșită de către o persoană mascată.

 

Obiectul dezlegării chestiunii de drept

Art. 228: Furtul

(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenția altuia, fără consimțământul acestuia, în scopul de a și-l însuși pe nedrept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

*)În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 228 alin. (1) raportat la art. 229 alin. (1) lit. e) din Codul penal, Înalta Curte de Casație și Justiție stabilește :

Fapta de furt săvârșită prin scoaterea/ruperea sistemului de siguranță plasat pe bun întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 228 alin. (1) raportat la art. 229 alin. (1) lit. e) din Codul penal.

 

Art. 229: Furtul calificat

(1)Furtul săvârșit în următoarele împrejurări:

(…)

c) de o persoană mascată, deghizată sau travestită;

 

 

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 4/2022

Prin Decizia nr. 4/2022,  ÎCCJ (Complet DCD/P) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel București – Secția a-II-a penală și a stabilit că: „Îndeplinirea obligației de a purta o mască de protecție având aptitudinea de a ascunde fizionomia, în spațiile publice în care actele normative în vigoare prevăd obligativitatea acesteia, atrage incidența elementului circumstanțial agravant prevăzut de art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal privind infracțiunea de furt săvârșită de către o persoană mascată”.

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 4/2022 (M. Of. nr. 335/05.04.2022): art. 228 alin. (1) – art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal was last modified: mai 6th, 2022 by Redacția ProLege

Numai utilizatorii autentificați pot scrie comentarii

Arhiva Revista

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.