Decizia ÎCCJ (Complet DCD/C) nr. 62/2019 (comunicat): Art. 55 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului – persoana aflată în continuarea studiilor care se înscrie la o nouă facultate/specializare beneficiază de protecţie specială

Decizia ÎCCJ

Complet ÎCCJ Acte normative Articole Sumar
Decizia ÎCCJ  nr. 62/2019 Complet DCD/C  Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.  Art. 55 alin. (2)  persoana aflată în continuarea studiilor care se înscrie la o nouă facultate/specializare beneficiază de protecție specială în condițiile prevăzute de art. 55 alin. (2) din Legea nr. 272/2004, în măsura în care programul corespunzător de studii universitare de licență, conform art. 140 alin. (1) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările următoare, la care s-a înscris inițial nu este finalizat

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), în ședința din 9 decembrie 2019, Înalta Curte s-a reunit pentru a dezbate mai multe sesizări privind dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, între care și aceea referitoare la sintagma „dacă își continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învățământ de zi”.

Astfel, Înalta Curte a stabilit că sintagma „dacă își continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învățământ de zi” se interpretează în sensul că persoana aflată în continuarea studiilor care se înscrie la o nouă facultate/specializare beneficiază de protecție specială în condițiile prevăzute de art. 55 alin. (2) din Legea nr. 272/2004, în măsura în care programul corespunzător de studii universitare de licență, conform art. 140 alin. (1) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările următoare, la care s-a înscris inițial nu este finalizat.

Obiectul dezlegării chestiunii de drept

Art. 55 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

„La cererea tânărului, exprimată după dobândirea capacității depline de exercițiu, dacă
își continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învățământ de zi, protecția specială se
acordă, în condițiile legii, pe toată durata continuării studiilor, dar fără a se depăși vârsta de
26 de ani
”.

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/C) nr. 62/2019

Prin Decizia nr. 62/2019, ÎCCJ (Complet DCD/C) a admis sesizarea sesizarea formulată de Curtea de Apel Brașov – Secția civilă, în dosarul nr. 74/119/2019, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept privind interpretrea sintagmei „dacă își continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învățământ de zi”.

Astfel, Înalta Curte a stabilit că „sintagma «dacă își continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învățământ de zi» se interpretează în sensul că persoana aflată în continuarea studiilor care se înscrie la o nouă facultate/specializare beneficiază de protecție specială în condițiile prevăzute de art. 55 alin. (2) din Legea nr. 272/2004, în măsura în care programul corespunzător de studii universitare de licență, conform art. 140 alin. (1) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările următoare, la care s-a înscris inițial nu este finalizat”.

Sursa informației

DOWNLOAD FULL ARTICLE
Decizia ÎCCJ (Complet DCD/C) nr. 62/2019 (comunicat): Art. 55 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului – persoana aflată în continuarea studiilor care se înscrie la o nouă facultate/specializare beneficiază de protecție specială was last modified: ianuarie 22nd, 2020 by Redacția ProLege

Numai utilizatorii autentificați pot scrie comentarii

Arhiva Revista

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.