Sursele dreptului internațional privat
Lacrima Bianca Luntraru - februarie 2, 2021b) Normele juridice internaționale
Izvoarele juridice internaționale derivă din tratatele internaționale, convenții, acorduri, uzanțe și practica statornicită în domeniu. Potrivit dispozițiilor art. 11, alin. (2) coroborate cu art. 20 din Constituția României, este izvor de drept internațional privat acel tratat, acea convenție la care România este parte.
i) Tratatele și convențiile internaționale
Prezența unui element de extraneitate în cadrul raportului juridic dedus judecății generează mai întâi de toate întrebarea dacă nu există vreun tratat sau convenție internațională care s-ar putea aplica. În ipoteza unui răspuns afirmativ, acesta sau aceasta va prevala normelor interne, ghidând judecătorul cauzei spre identificarea soluției conflictului de legi și a celui de jurisdicții.
Aplicarea normelor internaționale se va face cu respectarea următoarelor principii:
– ratione materia (câmpul material de aplicare a textului legal);
– ratione loci (câmpul spațial de aplicare a normei juridice);
– ratione tempore (câmpul temporal de aplicare a textului);
– ratione personae (persoanele fizice/juridice vizate de textul legal).
Este importantă efectuarea unei analize aprofundate a textului legal internațional pentru a se observa dacă nu există o posibilă rezervă a statelor semnatare sau vreo clauză de reciprocitate.
Tratatele privind dreptul internațional privat sunt diverse prin conținutul și scopurile lor, însă toate au aceiași natură juridică. Varietatea tratatelor internaționale este datorată în primul rând numărului părților semnatare, care poate oscila de la două state la mai mult de șaizeci de state, cum se întâmplă spre exemplu în cazul Convenției de la Viena din 1980 privind vânzarea internațională de mărfuri[22]. Totodată, acest aspect se raportează și la diversitatea problemelor de drept pe care tratele urmăresc să le rezolve: unele adoptă reguli de jurisdicție uniforme, în timp ce altele unifică regulile de drept material aplicabile într-un anumit domeniu.
Din categoria tratatelor internaționale care reglementează aspecte de drept internațional privat, amintim următoarele:
i.1. Tratatele privind unificarea regulilor de soluționare a conflictului de legi[23]:
– Convenția de la Haga din 12 iunie 1902 pentru reglementarea conflictelor de legi în materia căsătoriei, ratificată de România prin Decretul Lege nr. 873/1904;
– Convenția de la Haga din 12 iunie 1902 pentru reglementarea conflictelor de legi și de jurisdicții în materie de divorț și de separație de corp, ratificată de România prin Decretul Lege nr. 873/1904;
– Convenția de la Haga din 4 iulie 1905 privitoare la conflictele de legi relative la efectele căsătoriei asupra drepturilor și datoriilor soților în raporturile lor personale și asupra averilor soților, ratificată de România prin Decretul Lege nr. 1007/1912;
– Convenția de la Haga din 4 iulie 1905 privitoare la interdicție și la măsurile de protecție analoage ratificată de România prin Decretul Lege nr. 1007/1912;
– Convenția Națiunilor Unite asupra contractului de vânzare internațională de mărfuri, adoptată la Viena la 11 aprilie 1980;
– Convenția asupra prescripției în materie de vânzare internațională de mărfuri de la New York din 14 iunie 1974, modificată prin Protocolul de modificare de la Viena din 11 aprilie 1980[24];
i.2. Convenții privind competența jurisdicțională, aspecte referitoare la arbitrajul internațional și reglementează efectele hotărârilor judecătorești străine:
– Convenția de la Bruxelles din 27 septembrie 1968 privind jurisdicția și efectul deciziilor civile și comerciale, înlocuită de Regulamentul (CE) nr. 44/2001 din 22 decembrie 2000 (a intrat în vigoare la 1 martie 2002);
– Convenția Idu „Bruxelles I” din 28 martie 1998 privind jurisdicția și recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială, care a fost înlocuită prin intrarea în vigoare a Regulamentului nr. 1347/2000 din 29 mai 2000 (a intrat în vigoare la 1 martie 2005), înlocuit, la rândul său de Regulamentul nr. 2201/2003 din 27 noiembrie 2003;
i.3. Raportul dintre dreptul național și cel internațional
În ceea ce privește forța juridică a tratelor internaționale, principiul guvernant este cuprins în art. 11 din Constituția României, potrivit căruia: „(1) Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.
(2) Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.
(3) În cazul în care un tratat la care România urmează să devină parte cuprinde dispoziţii contrare Constituţiei, ratificarea lui poate avea loc numai după revizuirea Constituţiei.”
În stabilirea raportului dintre normele interne și cele internaționale, prezintă importanță și prevederile art. 2557, alin. (3) din Codul civil, potrivit cărora dispozițiile Cărții a-7-a, referitoare la dreptul internațional privat sunt aplicabile în măsura în care convențiile internaționale la care România este parte, dreptul Uniunii Europene sau alte legi speciale nu stabilesc o altă reglementare.
Sub aspectul analizat sunt relevante și dispozițiile art. 20 din Constituția României, care statuează în sensul că: „(1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.
(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile.” Rezultă, așadar, superioritatea reglementării internaționale față de cea internă în materia drepturilor fundamentale ale omului, cu excepția situației în care legile interne conțin dispoziții mai favorabile[25].
ii) Uzanțele internaționale
În absența unui cadru juridic relevant și suficient de cuprinzător, practica a dezvoltat o serie de reguli și protocoale de acțiune pentru a răspunde nevoilor sale.
Uzanțele sunt definite ca reprezentând comportamente ale participanților în cadrul raporturilor economice internaționale într-un anumit domeniu, care au dobândit, progresiv, prin generalizarea în spațiu și în timp, puterea unor veritabile reguli de drept aplicabile în jurisprudența arbitrală sau jurisdicția etatică, chiar și în ipotezele în care părțile nu au făcut referire expresă la aceasta[26].
Atâta timp cât aceste reguli sunt cunoscute și utilizate pe scară largă de către participanții la comerțul internațional, ele sunt echivalente cu un drept comun al statelor. Problema acestora constă în aceea că nu sunt însoțite de o constrângere juridică și că, de multe ori, sunt dificil de cunoscut pentru un jurist. Tocmai pentru a se evita aceste neajunsuri, ICC a procedat la codificarea unei părți importante a acestora. Avem în vedere INCOTERMS[27].
Uzanțele se disting între uzanțe ale părților-stabilite în contextul relațiilor de afaceri, uzanțe codificate și uzanțe necodificate,
iii) Principiile transnaționale
Principiile transnaționale reprezintă un drept comun al statelor, care vizează principii generale de drept, respectiv, reguli de conduită, ce rezultă din soluții similare conferite de sistemele naționale, la care se referă arbitrii[28]. Ideea recunoașterii Principiilor transnaționale se raportează la dreptul roman, care se aplica asemeni unui jus gentium presupus universal. Principiile transnaționale se disting de uzanțele corporative, care sunt mult mai limitate. Spre exemplu, adagiul pacta sunt servanda, principiul bunei credințe, principiul responsabilității internaționale, principiul compensării datoriilor reciproce și multe altele sunt în plină expansiune, dobândind o putere tot mai semnificativă ca răspuns la nevoia tot mai mare de reguli comune.
iv) Lex mercatoria
Problematica existenței unei lex mercatoria a fost dezbătută în literatura de specialitate încă din anul 1964[29].
În esența sa, conceptul de lex mercatoria desemnează un ansamblu reguli de conduită cu valoare normativă, dezvoltate în cadrul cercurilor internaționale de profesioniști ai comerțului, fondat pe alianța surselor sale și capabil să exercite o acțiune proprie asupra acestora[30]. Aceasta cuprinde o serie de principii ale dreptului comerțului internațional și numeroase practici contractuale internaționale ce se bucură de o largă răspândire. În doctrină s-a reținut că lex mercatoria se prezintă ca „o reţea informală şi flexibilă de reguli şi arbitri ce stabilesc un drept internaţional privat al comerţului”[31].
Nu se poate vorbi despre lex mercatoria ca despre un sistem de drept, întrucât îi lipsește omogenitatea și sistemul sancționator. Cu toate acestea, lex mercatoria este general recunoscută și aplicată în lumea comerțului internațional, acest demers fiind justificat de ideea pluralismului juridic[32].
Se apreciază că, statele nu au capacitatea de a epuiza prin reglementările lor multitudinea ipotezelor și circumstanțierilor raporturilor juridice de drept internațional. Așadar, acolo unde normele de drept național sunt confuze, nu există sau sunt contrare principiilor generale de drept, va deveni incidentă lex mercatoria, care presupune un proces creator[32].
Lex mercatoria cuprinde uzanțele comerciale internaționale, principiile generale internaționale, contractele standardizate și practica jurisprudențială statornicită în domeniu. Analizând conceptul din punct de vedere funcțional, lex mercatoria corespunde unei realități economice, și mai puțin politice, rațiunea sa fiind aceea de a răspunde nevoilor societății comerciale internaționale.
Juridicitatea lex mercatoria a fost recunoscută printr-o celebră hotărâre a instanței superioare franceze[33] încă din anul 1981, fiind adoptată o poziție pragmatică, apreciindu-se că arbitrii au respectat obligația lor de a defini legea aplicabilă prin faptul de a se raporta la „principiile generale ale obligațiilor, aplicabile în comerțul internațional”. Zece ani mai târziu a fost pronunțată o altă hotărâre de referință – decizia Valenciana[34], în cadrul căruia s-a statuat în sensul că arbitrul se pronunță în drept atunci când se referă la „toate regulile comerciale internaționale care au decurs din practică și au primit sancțiunea din jurisprudența națională”. Instanța franceză a reținut în mod concret că hotărârea arbitrară ce reprezenta obiectul cauzei a fost pronunțată în temeiul unor reglementări de drept distincte, pe care le-a numit lex mercatoria. De la această hotărâre și până în prezent, conceptul de lex mercatoria a cunoscut numeroase aplicații.
Este important de menționat că juridicitatea conceptului lex mercatoria nu depinde în mod esențial de existența unei sancțiuni.
În ceea ce privește aplicabilitatea, subliniem vocația concurențială a lex mercatoria, ceea ce presupune posibilitatea aplicării sale în concurs cu legile naționale Alegea sa depinde de convingerile judecătorului sau ale arbitrului cauzei. Pentru aplicabilitatea lex mercatoria nu e necesar ca părțile să se fi referit la ea, ci doar să nu o fi înlăturat.
În contextul dreptului pozitiv, lex mercatoria reprezintă o formă normativă larg recunoscută și în plină expansiune, ca o consecință firească a globalizării economiei[35]. Mediile comerciale răspund la noile fenomene prin crearea de reguli uniforme noi, care se integrează în conceptul de lex mercatoria. Amintim cu titlu de exemplu domeniul dreptului biotehnologiei sau cel al activităților economice.
v) Standardele și normele de referință
Modelarea și implementarea unor standarde în diversele domenii de activitate prezintă importanță din ce în ce mai semnificativă, în special în activitatea Camerei Internaționale de Comerț, Institutului Unidroit, Institutului de Drept American. Aceste standarde ridică problema configurării unui capitalism juridic mondial care integrează costurile proceselor transnaționale în strategia de cucerire a piețelor de desfacere, demers care contribuie semnificativ la o mai bună controlare a lor. Această strategie este posibilă datorită existenței unui spațiu transnațional cu o densitate instituțională redusă, și nu ridică problema locului legiuitorului național în contextul legitimității standardelor astfel adoptate.
Totodată există o serie de norme elaborate în vederea unificării și coordonării sistemelor juridice naționale, care au tendința de a moderniza și internaționaliza legislația statelor pentru a optimiza relațiile dintre operatorii economici. Diferite organisme internaționale au competența de a elabora și dezvolta aceste norme, care sunt susceptibile a fi folosite ca model pentru legiuitorul intern, respectiv ca text de lege pentru subiecții de drept, instanțele de stat sau cele de arbitraj. În acest sens amintim următoarele:
v.1. Legile model. Acestea sunt elaborate de diferite organisme internaționale și sunt destinate statelor. Amintim cu titlu de exemplu legea-model privind arbitrajul comercial internațional, legea-model privind viramentele internaționale și legea-model privind achizițiile publice de bunuri, lucrări și servicii (precum și ghidul de aplicare al acesteia), elaborate de UNCITRAL, acordul internațional privind falimentul elaborat de Asociația Internațională a Barourilor sau legea-model referitoare la divulgarea informațiilor despre franciză redactată de UNIDROIT. Acestea constituie standarde de referință în primul rând pentru legiuitorul național, însă și părțile din cadrul unui contract sau arbitrul însărcinat cu soluționarea litigiului se pot raporta în mod direct la aceste dispoziții.
v.2. Jurisprudența arbitrală. Dacă hotărârea arbitrară reprezintă drept pozitiv între părțile litigante, vis-à-vis de terți, se conturează ca un standard de referință. În măsura în care aceasta este publicată, deși nu are forță obligatorie poate servi ca sursă de inspirație pentru procedurile arbitrale ulterioare, precum și, eventual, pentru judecătorul național[36].
v.3. Codurile Camerei de Comerț Internațional. Aceste instrumente reprezintă rezultatul codificării cutumelor și uzanțelor de comerț internațional, având scopul de a crește previzibilitatea și accesibilitatea în cadrul procedurilor întreprinse. Acestea sunt publicate în toate limbile și oferite operatoriilor economici. Atâta timp cât părțile contractuale nu le integrează în domeniul de aplicare, acestea nu devin obligatorii.
v.4. Principiile UNIDROIT. Aceste principii au fost adoptate sub egida Institutului Internațional pentru Unificarea Dreptului Privat (UNIDROIT) și au o vocație declarată de a regrupa și sistematiza principiile comerțului internațional sub forma unor instrumente de drept uniform[37]. Acestea reprezintă un ansamblu normativ, fără valoare obligatorie, cu vocație de aplicabilitate mondială. Ele pot fi utilizate ca reguli guvernatoare ale raportului juridic contractual (metoda încorporării contractuale), ca instrumente de interpretare și completare a normelor legale, precum și ca model pentru legiuitorul național sau cel internațional.
v.5. Principiile dreptului internațional public. Aceste principii constituie baza multor reguli de drept internațional privat. Amintim cu titlu de exemplu, Principiul respectului pentru suveranitatea teritorială, care reprezintă fundamentul regulii conflictului de legi ce vizează imobilele. Acestea sunt supuse statului pe teritoriul căruia se află[38].
4. Sursele derivate din dreptul Uniunii Europene
Ordinea juridică europeană, este autonomă atât în raport cu ordinea juridică a statelor membre, cât și cu cea internațională. Construcția Uniunii Europene transferă din ce în ce mai multe competențe instituțiilor europene, ceea ce determină expansiunea acestei ordini juridice, extinderea metodică și progresivă a domeniul său material, având ca scop principal observarea și înlăturarea tuturor obstacolelor ce se manifestă în cale unei bune funcționări a pieței interne.
Europenizarea dreptului privat – în general, reprezintă o realitate în continuă desfășurare care tinde să înlocuiască progresiv normele naționale cu cele ce emană de la Comunitățile Europene[39].
a) Reglementările europene și dreptul internațional privat
Ordinea juridică comunitară a fost construită pe principiile liberei circulații. Mai întâi, s-a dezvoltat libera circulație a mărfurilor, iar, în raport de acest domeniu, s-a făcut distincție între regulile tehnice, care se referă la fabricarea, compoziția și prezentarea produsului, respectiv, reglementările legate de comercializarea și promovarea acestuia[40]. În plus față de aceste categorii de norme, se mai conturează și normele imperative, reglementările privind stabilirea propriului domeniu de aplicare teritorială și regulile materiale de drept privat supuse conflictului de legi.
Analiza economică a dreptului suscită legiuitorul să ia în considerare două fenomene: (i) piața juridică se confruntă cu disfuncționalități, datorate, în special, asimetriei informațiilor puse la dispoziția părțile în vederea alegerii legii sau a jurisdicției incidente într-o anumită ipoteză; (ii) unele legislații naționale conduc la soluții de respingere față de cetățenii altor state, dar nu și în cadrul sistemului lor legal, existând tot interesul pentru a le întreține.
Legiuitorul european are la îndemână trei posibilități pentru a contracara aceste probleme: (i) abordarea celei mai extinse armonizări materiale, sacrificând diversitatea; (ii) armonizarea minimă și aplicarea legii autonome, asociată cu o lipsă de alegere a legii; (iii) evitarea unei armonizări și aplicarea legii statului de reședință, sub rezerva existenței unor obstacole ce vizează vreuna din libertățile de circulație ca bază a pieței interne.
Așadar, atunci când nu există armonizare, controlul exercitat de dreptul european se bazează pe conceptul de „obstacol în calea liberei circulații”. În prezent, conceptul este extins, vizând existența unei posibilități/imposibilități de acces la piața altor state membre. Acest control nu poate purta însă asupra reglementărilor naționale referitoare la publicitate sau la condițiile de vânzare, raportându-se la regulile tehnice[41]. Cu privire la problematica relațiilor private dintre operatori, armonizarea s-a realizat totuși, în principal, în domeniul protecției consumatorilor. Amintim cu titlu de exemplu Directiva din 25 iulie 1985 de apropiere a actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre cu privire la răspunderea pentru produsele cu defect (85/374/CEE)[42], Regulamentul Roma II privind legea aplicabilă obligațiilor necontractuale[43].
În ceea ce privește libera circulație a serviciilor, reglementările europene și cele ale dreptului internațional privat se completează, în special prin adoptarea Directivei 2006/123/CE la 12 decembrie 2006[44], în vigoare din 29 decembrie 2009, fiind prioritizată evoluția spre o piață internă autentică a serviciilor. Atât normele cuprinse de această Directivă, cât și cele ale Regulamentului Roma I tind spre o excludere a oricărei referințe privitoare la aplicarea legii de origine.
[22] România a aderat la această Convenție prin Legea nr. 24/1991, publ. în M. Of., Partea I, nr. 54 din 19 martie 1991.
[23] Trebuie remarcat faptul că, deși scopul principal al acestor convenții este de unificare a normelor privind conflictele de drept în domeniile vizate, acestea reglementează, totodată, și o serie de dispoziții de drept substanțial unificate, necesare pentru funcționarea regulilor de conflict.
[24] România a aderat prin Legea nr. 24 din 12 martie 1992, publ. în M. Of., Partea I, nr. 46 din 20 martie 1992.
[25] Pentru o analiză mai detaliată a se vedea M. Constantinescu, I. Muraru, A. Iorgovan, Revizuirea Constituției României, Explicații și comentarii, Ed. Rosetti, București, 2003, p. 17 și urm..
[26] B. Goldman, Droit commercial européen, 2 éd., Revue internationale de droit comparé, 1973, p. 215-217.
[27] Pentru o analiză cuprinzătoare: D.A. Sitaru, D.A. Sitaru, Considerații privind INCOTERMS 2020, Universul Juridic Premium, 7 din 2020.
[28] Ph. Fouchard, E. Gaillard, B. Goldman, Traite de l’arbitrage commercial international, Ed. Litec, 1996, no 1671 și următoarele.
[29] Berthold Goldman, Frontières du droit et „lex mercatoria”, Archives de Philosophie du Droit, tome IX, 1964, p. 177-192. Ideea acestui nou concept a fost inițiată și dezbătută și de către doctrinarul Clive Schmitthoff (aparținând școlii anglo-saxone) – C. Schmitthoff, The Unification of the Law of International Trade, în Journal of Business Law 105, 1968
[30] Asupra conceptului de lex mercatoria, a se vedea în doctrina română: O. Căpățînă, B. Ștefănescu, Tratat de drept al comerțului internațional. Partea specială, vol. II, Ed. Academiei, București, 1986, pp. 8-10; T.R. Popescu, Drept internațional privat, Ed. Romfel, București, 1994, pp. 187-191; D.-A. Sitaru, Drept internațional privat. Partea generală. Partea specială – norme conflictuale în diferite ramuri și instituții ale dreptului privat, Ed. C.H. Beck, București, 2013, p. 338.
[31] R. Michaels, The True Lex Mercatoria: Law Beyond the State, în Indiana Journal of Global Legal Studies, Volume 14, Issue 2, 2007, p. 448.
[32] În acest sens, a se vedea O. Lando, The Lex Mercatoria in International Commercial Arbitration, în International and Comparative Law Quarterly, Volume 34, Issue 4, 1985, p. 752.
[33] Idem.
[34] Hotărârea Fougerolle – Curtea de Casație franceză, Secția a 2-a, Civilă, 9 decembrie 1981 în JDI 1982, p. 931.
[35] Curtea de Casație franceză, Secția întâi civilă, 22 octombrie 1991, în Rev. Crit. DIP 1992, p. 113.
[36] H. Ciurtin, Apusul Westphaliei: aplicații ale noii lex mercatoria în arbitrajul internațional, în Revista Română de Arbitraj nr. 2/2016.
[37] S. Deleanu, Tradiție și modernitate în arbitrajul internațional din România, Revista Română de Arbitraj, nr. 2 din 30 iunie 2008.
[38] S. Deleanu, Semnificații și Implicații ale clauzelor standard privind utilizarea de către părți a principiilor Unidroit aplicabile contractelor comerciale internaționale, Revista Română de Drept Privat, nr. 6 din 31 decembrie 2014.
[39] C. Moldovan, Considerații referitoare la raportul dintre dreptul intern și dreptul internațional public, Universul Juridic Premium 5 din 2018.
[40] B. von Hoffmann, „The Europeanization of Private International Law” – în K. Boele-Woelki, M. Bogdan, B. Dutoit, B. von Hoffmann (coord.), P. Kaye, W. Posch, F. Salerno, European Private International Law, Ars Aequi Libri, Nijmegen, 1998, p. 15.
[41] În acest sens, CJCE, hotărârea din 24 noiembrie 1993, pronunțată în afacerea C-267/91 conexată cu C-268/91, Keck și Mithouard.
[42] L. Idot, Les produits, în Conflits de lois et régulation économique, Sous la direction scientifique de Mathias Audit, Horatia Muir Watt et Etienne Pataut, LGDJ, 2008, p. 37.
[43] Publ. în JO L 210, 7.8.1985, p. 29, astfel cum a fost modificată prin Directiva1999/34/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 10 mai 1999, publicată în JO, L141,4.6.1999, p. 20, transpusă inițial în dreptul nostru prin Ordonanța Guvernului nr. 87/2000 privind răspunderea producătorilor pentru pagubele generate de produsele defectuoase, publicată în M. Of. nr. 421 din 1 septembrie 2000, abrogată expres prin Legea nr. 37/2002, publicată în M. Of. nr. 91 din 2 februarie 2002. În prezent, sediul materiei este reprezentat de Legea nr. 240/2004 privind răspunderea producătorilor pentru pagubele generate de produse cu defecte, publicată în M. Of. nr. 552 din 24 iunie 2004 și rep. în M. Of. nr. 313 din 22 aprilie 2008. Pentru mai mule detalii, a se vedea M.C. Cercel, Regimul răspunderii pentru produsele cu defecte în materie de sănătate publică, Revista științifică de comunicări, Sesiunea 25-26 aprilie 2012, articol publicat online la adresa: https://drept.unibuc.ro/dyn_doc/publicatii/revista-stiintifica/Cercel%20Mihaela%20Claudia.pdf.
[44] Regulamentul (CE) nr. 864/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 iulie 2007, publ. în OJ L 199, 31.7.2007, p. 40-49.
[45] Publ. în J.OUE 13/Volumul 58, 32006L0123, L 376/36, p. 50, transpusă prin Ordonanța de urgență nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii și libertatea de a furniza servicii în România, publicată în M. Of., Partea I, nr. 366 din 1 iunie 2009.
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.