Stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 (H.G. nr. 68/2025)
Redacția ProLege - februarie 11, 2025
Actul publicat în Monitorul Oficial |
Preambul | Sumar |
Hotărârea Guvernului (H.G.) nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 (M. Of. nr. 157 din 21 februarie 2025) |
Având în vedere:
– Hotărârea CCR nr. 32/2024 privind anularea procesului electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României din anul 2024; În temeiul: – art. 108 din Constituţia României, rep.; – art. 65 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, rep.; – art. 11 alin. (7) şi (8) din O.U.G. nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 şi alegerilor locale parţiale din anul 2025. |
Se stabilesc măsurile pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025. |
În M. Of. nr. 157 din data de 21 februarie 2025 s-a publicat Hotărârea Guvernului (H.G.) nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.
Redăm, în continuare, prevederile hotărârii:
Art. 1
(1) Pentru coordonarea şi urmărirea îndeplinirii sarcinilor prevăzute de legislaţia în vigoare privind alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, care revin ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi instituţiilor prefectului, se constituie Comisia tehnică centrală pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025, denumită în continuare Comisia tehnică centrală, fără personalitate juridică, având componenţa prevăzută în anexa nr. 1.
(2) Componenţa nominală a Comisiei tehnice centrale se stabileşte prin ordin al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, pe baza propunerilor formulate de conducătorii ministerelor şi ai celorlalte instituţii sau societăţi prevăzute în anexa nr. 1.
(3) La şedinţele Comisiei tehnice centrale pot participa, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai partidelor politice, ai alianţelor politice şi ai alianţelor electorale, precum şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, ai altor instituţii ale administraţiei publice centrale interesate, ai unor operatori economici care prestează servicii de interes economic general, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale interesate.
(4) Şedinţele Comisiei tehnice centrale se pot desfăşura şi prin mijloace electronice.
(5)Comisia tehnică centrală evaluează stadiul realizării acţiunilor privind pregătirea şi organizarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025, informează periodic Guvernul cu privire la acestea şi transmite, dacă este cazul, propuneri pentru rezolvarea problemelor întâmpinate.
(…)
Art. 4
(1) Din personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale judeţene şi al birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti vor face parte, în mod obligatoriu, informaticieni, desemnaţi potrivit prevederilor art. 2 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2025.
(2) Serviciul de Telecomunicaţii Speciale stabileşte numărul de informaticieni aferent fiecărui birou electoral judeţean şi birou electoral al sectorului municipiului Bucureşti şi îl comunică prefectului.
(3) Informaticienii prevăzuţi la alin. (1) primesc, pe bază de proces-verbal, de la reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale echipamentele informatice necesare îndeplinirii atribuţiilor care le revin.
(4) Personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central, al birourilor electorale judeţene, al birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi al biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate asigură, în condiţiile stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor electorale, relaţia cu publicul, relaţia cu mass-media, accesul la informaţiile de interes public, înregistrarea şi arhivarea documentelor primite sau adoptate de birourile electorale, secretariatul şedinţelor, elaborarea şi redactarea actelor adoptate de birourile electorale, efectuarea operaţiunilor materiale privind centralizarea rezultatelor alegerilor, precum şi a operaţiunilor materiale de predare-primire şi arhivare a materialelor electorale.
(5) Publicitatea actelor adoptate de Biroul Electoral Central se asigură prin intermediul paginii proprii de internet gestionate de Autoritatea Electorală Permanentă, publicitatea actelor adoptate de birourile electorale judeţene se asigură prin intermediul paginilor de internet ale instituţiilor prefectului, publicitatea actelor adoptate de birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti se asigură prin intermediul paginilor de internet ale primăriilor sectoarelor municipiului Bucureşti, iar publicitatea actelor adoptate de biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate se asigură prin intermediul paginii de internet a Ministerului Afacerilor Externe.
(…)
Art. 7
(1) Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale iau măsurile necesare pentru a pune la dispoziţia primarilor spaţii în vederea organizării de secţii de votare, precum şi pentru sprijinirea cu personal a operaţiunilor tehnice la secţiile de votare.
(2) Spaţiile puse la dispoziţia primarilor în conformitate cu alin. (1) nu fac parte dintre unităţile de asistenţă medicală cu paturi sau de asistenţă medicală primară şi ambulatorie de specialitate.
(3) Ministerul Sănătăţii asigură măsurile de sănătate publică necesare la secţiile de votare.
(4) Asistenţa medicală de urgenţă la secţiile de votare se asigură de echipajele serviciilor publice de ambulanţă judeţene, de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, respectiv de către Serviciul mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare prin apel la Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.
Art. 8
(1) În termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Ministerul Afacerilor Interne, cu sprijinul Autorităţii Electorale Permanente, organizează instruirea prefecţilor şi a subprefecţilor cu privire la organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.
(2) Prefecţii, cu sprijinul structurilor teritoriale ale Autorităţii Electorale Permanente, organizează în cel mai scurt timp instruirea primarilor şi a secretarilor comunelor, oraşelor, municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti cu privire la sarcinile ce le revin în vederea organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.
(3) Ministerul Afacerilor Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă acordă sprijin de specialitate prefecţilor şi primarilor, în vederea realizării la termen şi în condiţii corespunzătoare a sarcinilor ce le revin în organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.
Art. 9
(1) Autoritatea Electorală Permanentă asigură sediul Biroului Electoral Central, precum şi dotarea tehnică şi materială a acestuia.
(2) Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, asigură mijloacele de transport necesare bunei desfăşurări a activităţii Biroului Electoral Central.
(3) Prefecţii şi preşedinţii consiliilor judeţene asigură sediile birourilor electorale judeţene.
(4) Primarii sectoarelor municipiului Bucureşti asigură sediile birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
(5) Ministerul Afacerilor Externe asigură sediile şi dotarea tehnico-materială ale biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate, ale birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, precum şi ale birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă.
(6) Sediile şi dotarea tehnico-materială ale birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară se asigură de către primari.
(7) Primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, respectiv primarii sectoarelor municipiului Bucureşti asigură spaţiile prevăzute la art. 11 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2025, cel mai târziu cu 30 de zile înainte de ziua votării, şi le aduc la cunoştinţa publică prin afişare la sediul primăriei, la sediul biroului electoral judeţean sau al biroului electoral al sectorului municipiului Bucureşti, precum şi prin publicare pe pagina de internet a instituţiei prefectului.
(8) Pentru dotarea tehnico-materială a birourilor electorale judeţene, a birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, a birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă şi a birourilor electorale ale secţiilor de votare vor fi utilizate, de regulă, bunurile aflate în proprietatea publică a statului sau a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale.
(9) Pentru dotarea tehnico-materială a birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară, primarii vor utiliza bunurile recuperate de la alegerile anterioare şi aflate în stare de funcţionare.
(10) În cazurile în care bunurile necesare amenajării şi dotării tehnico-materiale corespunzătoare a secţiilor de votare din ţară nu se pot recupera se vor achiziţiona unele noi de către primari, în limita fondurilor disponibile, conform standardelor stabilite prin Hotărârea Autorităţii Electorale Permanente nr. 44/2016 privind setul de condiţii minimale pe care trebuie să le îndeplinească locaţiile în care funcţionează secţiile de votare, precum şi dotarea minimală a acestora, cu modificările ulterioare.
(11) Sediile birourilor electorale judeţene şi ale birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt stabilite de prefecţi, iar cel al biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate de către ministrul afacerilor externe, prin ordin, în cel mult 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Anexe
ANEXA nr. 1: COMPONENŢA Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025
Preşedinte:
– viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne
Membri:
– preşedintele Autorităţii Electorale Permanente*;
_______
* Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente poate fi înlocuit de către unul dintre vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente, desemnat prin ordin.
– secretar de stat pentru ordine şi siguranţă publică din Ministerul Afacerilor Interne;
– secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din Ministerul Afacerilor Interne;
a) reprezentanţi, la nivel de secretar de stat/subsecretar de stat, secretar general sau de reprezentant cu însărcinări speciale, ai:
– Secretariatului General al Guvernului;
– Ministerului Afacerilor Externe;
– Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;
– Ministerului Finanţelor;
– Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale;
– Ministerului Educaţiei şi Cercetării;
– Ministerului Sănătăţii;
– Institutului Naţional de Statistică;
– Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale;
– Serviciului de Telecomunicaţii Speciale;
b) reprezentanţi ai:
– Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES;
– Societăţii Române de Televiziune;
– Societăţii Române de Radiodifuziune;
c) reprezentanţi ai societăţilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice.
NOTĂ:
Lucrările de secretariat tehnic ale Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 sunt asigurate de Ministerul Afacerilor Interne.
ANEXA nr. 2: COMPONENŢA Comisiei tehnice judeţene pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 şi a Comisiei tehnice a municipiului Bucureşti pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025
Preşedinte:
– prefectul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti
Membri:
– subprefectul/subprefecţii judeţului, respectiv ai municipiului Bucureşti;
– secretarul general al judeţului, respectiv secretarul general al municipiului Bucureşti;
– directorul executiv al direcţiei regionale/judeţene de statistică;
– directorul general al direcţiei regionale a finanţelor publice/şeful administraţiei judeţene a finanţelor publice, după caz;
– inspectorul-şef al inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv directorul general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti;
– inspectorul-şef al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean, respectiv inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov;
– şeful structurii judeţene de administrare a bazelor de date de evidenţă a persoanelor, respectiv a municipiului Bucureşti;
– şeful serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor;
– inspectorul-şef al inspectoratului de jandarmi judeţean, respectiv directorul general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti;
– inspectorul general al inspectoratului şcolar judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti;
– directorul direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti;
– reprezentantul teritorial al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale;
– reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente;
– reprezentanţi teritoriali ai societăţilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice;
– corespondentul teritorial al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES.
NOTĂ:
Lucrările de secretariat tehnic ale comisiei tehnice judeţene/a municipiului Bucureşti sunt asigurate de personalul din cadrul instituţiei prefectului.
DOWNLOAD FULL ARTICLE
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.