O.G. nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului – contravenții și sancțiuni
Redacția ProLege - august 6, 2021Actul publicat în Monitorul Oficial | Sumar |
Ordonanța Guvernului (O.G.) nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului
(M. Of. nr. 828 din 30 august 2021)
|
Obiectivele prezentei ordonanţe sunt de a preveni şi de a reduce impactul anumitor produse din plastic asupra mediului, în special asupra mediului acvatic, şi asupra sănătăţii umane, precum şi de a promova tranziţia la o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile, contribuind astfel la funcţionarea eficientă a pieţei interne. |
În M. Of. nr. 828 din 30 august 2021 s-a publicat Ordonanța Guvernului (O.G.) nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.
Vă prezentăm, în continuare, structura respectivei ordonanțe.
Structura
CAPITOLUL I: Obiective
CAPITOLUL II: Domeniul de aplicare
CAPITOLUL III: Definiţii
CAPITOLUL IV: Reducerea consumului
CAPITOLUL V: Restricţii privind introducerea pe piaţă
CAPITOLUL VI: Cerinţe legate de produs
CAPITOLUL VII: Cerinţe de marcare
CAPITOLUL VIII: Răspunderea extinsă a producătorilor
CAPITOLUL IX: Colectarea separată
CAPITOLUL X: Măsuri de sensibilizare
CAPITOLUL XI: Coordonarea măsurilor
CAPITOLUL XII: Specificaţii şi orientări privind produsele din plastic de unică folosinţă
CAPITOLUL XIII: Sistemele de informaţii şi raportarea
CAPITOLUL XIV: Sancţiuni
ANEXĂ;
PARTEA A: Produse din plastic de unică folosinţă reglementate de art. 4 privind reducerea consumului
PARTEA B: Produse din plastic de unică folosinţă reglementate de art. 5 privind restricţiile referitoare la introducerea pe piaţă
PARTEA C: Produse din plastic de unică folosinţă reglementate de art. 6 alin. (1)-(4) privind cerinţele legate de produs
PARTEA D: Produse din plastic de unică folosinţă reglementate de art. 7 privind cerinţele de marcare
PARTEA E:
PARTEA F: Produse din plastic de unică folosinţă reglementate de art. 9 privind colectarea separată şi de art. 6 alin. (5) privind cerinţele legate de produs
PARTEA G: Produse din plastic de unică folosinţă reglementate de art. 10 privind măsurile de sensibilizare
CAPITOLUL II: Domeniul de aplicare
„Art. 2
(1) Prezenta ordonanţă se aplică produselor din plastic de unică folosinţă enumerate în anexă, produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile şi echipamentelor de pescuit care conţin plastic.
(2) În cazul în care prezenta ordonanţă prevede norme care intră în conflict cu normele din Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, cu modificările şi completările ulterioare, prezenta ordonanţă prevalează.
(3) În cazul măsurilor de reducere a consumului, cerinţele privind produsele, cerinţele de marcare şi răspunderea extinsă a producătorilor, prezenta ordonanţă completează Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.”
CAPITOLUL IV: Reducerea consumului
„Art. 4
(1) Pentru a realiza o reducere cantitativă măsurabilă a consumului de produse din plastic de unică folosinţă enumerate în partea A din anexa la prezenta ordonanţă, operatorii economici care introduc pe piaţa naţională aceste produse sunt obligaţi:
a) să reducă progresiv cantităţile introduse pe piaţă astfel: 5% pentru anul 2023, 10% pentru anul 2024, 15% pentru anul 2025 şi 20% pentru anul 2026, raportat la anul 2022;
b) să declarare anual la Administraţia Fondului pentru Mediu cantităţile introduse pe piaţă în anul precedent celui în care raportează;
c) să raporteze anual măsurile adoptate pentru atingerea ţintelor menţionate la lit. a) către autoritatea publică centrală din domeniul mediului şi autoritatea publică centrală din domeniul economiei, până la data de 1 februarie a anului următor celui în care s-a desfăşurat activitatea.
(2) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe autoritatea publică centrală din domeniul mediului, la iniţiativa Administraţiei Fondului pentru Mediu, adoptă prin ordin de ministru modelul şi conţinutul formularului de declaraţie a produselor din plastic de unică folosinţă enumerate în partea A din anexa la prezenta ordonanţă, produse introduse pe piaţă, precum şi instrucţiunile de completare şi depunere a acesteia.
(3) Operatorii economici care comercializează cu amănuntul produse din plastic de unică folosinţă enumerate în partea A din anexă, precum şi operatorii economici care în scopul comercializării produselor proprii utilizează aceste produse sunt obligaţi:
a) să ofere consumatorului posibilitatea de a alege la punctele de vânzare alternative reutilizabile, alternative adecvate şi durabile sau care nu conţin plastic;
b) să aplice un preţ de vânzare pentru produsele din plastic de unică folosinţă furnizate;
c) să evidenţieze distinct pe documentele de vânzare preţul produselor din plastic de unică folosinţă furnizate şi să afişeze valoarea la loc vizibil la punctul de vânzare, pentru informarea consumatorilor finali.
(4) În scopul prevenirii generării de deşeuri produse după consumul produselor din plastic de unică folosinţă enumerate în partea A din anexa la prezenta ordonanţă şi pentru a promova o economie circulară cu modele de afaceri, produse alternative reutilizabile sau care nu conţin plastic şi materiale inovatoare şi durabile, autoritatea publică centrală din domeniul mediului şi autoritatea publică centrală din domeniul economiei analizează şi evaluează anual impactul asupra mediului şi economiei al acestor produse pe durata ciclului de viaţă al acestora, inclusiv atunci când devin deşeuri, şi eficienţa implementării măsurilor prevăzute la alin. (1) şi (3) şi propun măsuri nelegislative sau legislative, proporţionale şi nediscriminatorii, raportate la impactul acestor produse asupra mediului şi economiei, inclusiv restricţii de comercializare a acestor produse, prin derogare de la art. 5 alin. (2) din Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, cu modificările şi completările ulterioare.
(5) Pentru o reducere ambiţioasă şi susţinută a consumului de produse din plastic de unică folosinţă enumerate în partea A din anexa la prezenta ordonanţă, în conformitate cu obiectivele generale ale politicii Uniunii în materie de deşeuri, în special de prevenire a generării de deşeuri, care să conducă la o inversare semnificativă a tendinţelor de creştere a consumului acestor produse, măsurile legislative menţionate la alin. (4) se înaintează de către autoritatea publică centrală din domeniul mediului sau autoritatea publică centrală din domeniul economiei către: autoritatea publică centrală pentru finanţe publice, autoritatea publică centrală pentru agricultură, autoritatea naţională sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor şi autoritatea publică centrală din domeniul educaţiei, urmând ca aceste autorităţi să le elaboreze, în co-iniţiere cu instituţiile care înaintează propunerile, şi să le înainteze Guvernului, în vederea adoptării, prin act normativ de nivel corespunzător.
(6) Măsurile adoptate în conformitate cu alin. (5) şi în baza evaluării menţionate la alin. (4) trebuie să conducă până în 2026, în comparaţie cu 2022, la o reducere cantitativă măsurabilă a consumului de produse din plastic de unică folosinţă enumerate în partea A din anexa la prezenta ordonanţă.
(7) Pentru calcularea şi verificarea reducerii consumului de produse din plastic de unică folosinţă enumerate în partea A din anexa la prezenta ordonanţă autoritatea publică centrală din domeniul economiei aplică metodologia stabilită prin actul de punere în aplicare adoptat de Comisia Europeană în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2) din Directiva 2019/904/UE, în baza datelor furnizate de Administraţia Fondului pentru Mediului.
(8) În termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, prin ordin comun al conducătorilor autorităţii publice centrale din domeniul mediului şi al autorităţii publice centrale din domeniul economiei se aprobă Procedura de înregistrare la Administraţia Fondului pentru Mediu a operatorilor economici:
a) care introduc pe piaţa naţională alternative reutilizabile durabile sau care nu conţin plastic la produsele din plastic de unică folosinţă enumerate în partea A din anexa la prezenta ordonanţă;
b) care introduc pe piaţă sticle PET care conţin plastic reciclat;
c) care introduc pe piaţă plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET.
Ordinul comun reglementează şi modul în care autoritatea publică centrală din domeniul economiei are acces la datele raportate de către operatorii economici.
(9) Administraţia Fondului pentru Mediu înregistrează operatorii economici menţionaţi la alin. (8) într-un registru electronic naţional.
(10) Autoritatea publică centrală din domeniul mediului şi autoritatea publică centrală din domeniul transporturilor integrează măsurile prevăzute la alin. (1) şi (3) în planurile sau programul menţionate la art. 11, cu ocazia primei actualizări ulterioare a respectivelor planuri sau programe, în conformitate cu actele legislative relevante naţionale şi europene care reglementează respectivele planuri sau programe, sau în orice alte planuri sau programe elaborate special în acest scop.
(11) Autorităţile menţionate la alin. (4):
a) descriu măsurile adoptate în temeiul alin. (1), comunică descrierea Comisiei şi o pun la dispoziţia publicului;
b) notifică Comisia Europeană cu privire la măsurile de reducere a consumului de produse din plastic de unică folosinţă enumerate în partea A din anexa la prezenta ordonanţă, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1.016/2004 privind măsurile pentru organizarea şi realizarea schimbului de informaţii în domeniul standardelor şi reglementărilor tehnice, precum şi al regulilor referitoare la serviciile societăţii informaţionale între România şi statele membre ale Uniunii Europene, precum şi Comisia Europeană, cu modificările şi completările ulterioare;
c) monitorizează produsele din plastic de unică folosinţă enumerate în partea A din anexă, introduse pe piaţă şi măsurile de reducere a consumului menţionate la alin. (1) şi (3) şi prezintă Comisiei un raport privind progresele înregistrate, în conformitate cu art. 13 alin. (1), în vederea stabilirii de obiective cantitative obligatorii la nivelul Uniunii pentru reducerea consumului.”
CAPITOLUL V: Restricţii privind introducerea pe piaţă
„Art. 5
(1) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe se interzice introducerea pe piaţă a produselor din plastic de unică folosinţă enumerate în partea B din anexa la prezenta ordonanţă şi a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile.
(2) Nu fac obiectul restricţionării menţionate la alin. (1) următoarele produse:
a) beţişoarele de urechi, agitatoarele pentru băuturi, paiele din plastic de unică folosinţă pentru uz medical, utilizate în scopuri medicale sau utilizate de un profesionist în sănătate în scopuri medicale;
b) beţişoarele din plastic de unică folosinţă utilizate de un prestator de servicii medico-legale sau în scopuri ştiinţifice (diagnostic, educaţional sau în cercetare);
c) paiele de plastic de unică folosinţă pentru uz medical, în scopuri medicale sau utilizate de un profesionist în domeniul sănătăţii pentru scopuri medicale, utilizate în casele de îngrijire, unităţi de învăţământ, locuri de detenţie.”
CAPITOLUL XIV: Sancţiuni
„Art. 14
(1) Încălcarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să constituie infracţiuni, şi se sancţionează după cum urmează:
a) cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice, în cazul nerespectării prevederilor art. 5 alin. (1), art. 9 alin. (2) şi (4);
b) cu amendă de la 8.000 lei la 16.000 lei, în cazul nerespectării prevederilor art. 7 alin. (2);
c) cu amendă de la 16.000 lei la 30.000 lei, în cazul nerespectării prevederilor art. 7 alin. (1) şi art. 10 alin. (2);
d) cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei, în cazul nerespectării prevederilor art. 4 alin. (1) şi (3);
e) cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei, neîndeplinirea obligaţiilor şi responsabilităţilor ce le revin autorităţilor administraţiei publice locale, potrivit prevederilor art. 9 alin. (1).
(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul împuternicit al:
a) Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru art. 7 alin. (1) şi (2), în relaţia dintre operatori economici şi consumatori persoane fizice.
b) Gărzii Naţionale de Mediu pentru art. 4 alin. (3), art. 5 alin. (1), art. 9 alin. (1) şi art. 10 alin. (2).
c) Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru art. 4 alin. (1), art. 9 alin. (2) şi (4).
(3) Contravenţiilor prevăzute la art. 14 le sunt aplicabile dispoziţiile art. 28 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Dispoziţiile referitoare la contravenţii intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor art. 7 alin. (1) şi (2) care intră în vigoare la data publicării.”
DOWNLOAD FULL ARTICLEArhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.