Cod fiscal – modificări (O.G. nr. 3/2025)
Redacția ProLege - februarie 11, 2025
Actul modificat |
Actul modificator | Sumar |
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
(M. Of. 688 din 10 septembrie 2015, cu modif. și compl. ult.) |
O.G. nr. 3/2025 pentru modificarea şi completarea art. 46^2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
(M. Of. nr. 92 din 31 ianuarie 2025) |
– modifică: art. 46^2 alin. (1), alin. (12) şi (13); – introduce: art. 46^2 alin. (1^1)-(1^5), alin. (3^1), alin. (14)-(22). Prevederile intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în M. Of. |
În M. Of. nr. 92 din data de 31 ianuarie 2025 s-a publicat O.G. nr. 3/2025 pentru modificarea şi completarea art. 46^2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Vă prezentăm, în continuare, completarea adusă respectivului act normativ.
Art. 46^2
Noua reglementare
Alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 46^2
(1) Persoanele juridice române, altele decât cele prevăzute la art. 15, sau persoanele juridice străine care în mod individual sau într-o formă de asociere livrează bunuri, prestează servicii pe teritoriul României sau livrează bunuri de pe teritoriul României, care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la alin. (1^2), datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri calculat potrivit alin. (2)”.
După alineatul (1) se introduc cinci noi alineate, alin. (1^1)-(1^5), cu următorul cuprins:
„(1^1) Persoanele juridice străine care în mod individual sau într-o formă de asociere livrează bunuri, prestează servicii pe teritoriul României sau livrează bunuri de pe teritoriul României, desfăşurând activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, care nu au înregistrat un sediu permanent în România, datorează impozit specific pe cifra de afaceri, calculat potrivit alin. (2). În acest caz, indicatorul VT, prevăzut la alin. (2), reprezintă veniturile realizate din livrările/prestările de servicii pe teritoriul României, respectiv din livrările de pe teritoriul României corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la alin. (1^2), stabilite pe baza valorii înscrise în declaraţia vamală sau în documentele care atestă livrările intracomunitare. În sensul prezentului alineat, livrarea de pe teritoriul României înseamnă orice operaţiune care presupune scoaterea bunurilor de pe teritoriul României.
(1^2) Codurile CAEN corespunzătoare activităţilor, principale sau secundare, desfăşurate în sectoarele petrol şi gaze naturale sunt următoarele:
a) 0610 – «Extracţia petrolului brut»;
b) 0620 – «Extracţia gazelor naturale»;
c) 0910 – «Activităţi de servicii anexe extracţiei petrolului brut şi gazelor naturale»;
d) 1920 – «Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului»;
e) 3522 – «Distribuţia combustibililor gazoşi, prin conducte»;
f) 3523 – «Comercializarea combustibililor gazoşi, prin conducte»;
g) 4671 – «Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate», respectiv 4681 – «Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate», după caz;
h) 4730 – «Comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate», respectiv «Comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule», după caz;
i) 4950 – «Transporturi prin conducte».
(1^3) Contribuabilii care obţin venituri din vânzarea combustibililor solizi, naftalinei, uleiului pentru încălzire, petrolului lampant, hidrogenului, produselor lubrifiante şi de răcire, în cadrul activităţilor corespunzătoare codurilor CAEN: 4671 – «Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate»/4681 – «Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate», 4730 – «Comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate»/4730 – «Comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule», şi a căror activitate principală desfăşurată corespunde altor coduri CAEN decât celor prevăzute la alin. (1^2) nu datorează impozit specific pe cifra de afaceri începând cu trimestrul în care obţin aceste venituri. Prevederile prezentului alineat nu se aplică în cazul în care aceşti contribuabili desfăşoară ca activităţi secundare şi alte activităţi corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la alin. (1^2) decât cele menţionate în prezentul alineat.
(1^4) În cazul în care, în cursul anului fiscal, persoanele juridice române sau străine prevăzute la alin. (1) şi (1^1) încep să desfăşoare activităţile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la alin. (1^2), datorează impozit specific pe cifra de afaceri începând cu trimestrul în care se desfăşoară activităţile respective. În situaţia în care activităţile respective corespund codurilor CAEN menţionate la alin. (1^3), aceste persoane aplică în mod corespunzător, în cursul anului, regulile prevăzute la alin. (1^3). Prevederile prezentului alineat se aplică şi persoanelor juridice nou-înfiinţate în cursul anului fiscal respectiv.
(1^5) În cazul în care, în cursul anului fiscal, contribuabilii care datorează impozit specific pe cifra de afaceri, potrivit alin. (1) şi (1^1), încetează să mai desfăşoare activităţile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la alin. (1^2), aceştia nu mai datorează acest impozit începând cu trimestrul următor trimestrului în care nu se mai desfăşoară activităţile respective”.
După alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:
„(3^1) Persoanele juridice prevăzute la alin. (1^1) calculează, declară şi plătesc impozitul specific pe cifra de afaceri, pentru trimestrele I-IV, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului respectiv.”
Alineatele (12) şi (13) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„(12) Impozitul specific pe cifra de afaceri datorat de persoane nerezidente din tranzacţiile prevăzute la alin. (1) şi (11) nu intră în sfera de aplicare a convenţiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alt stat.
(13) Persoanele juridice străine prevăzute la alin. (1^1), stabilite în Uniunea Europeană, îşi pot îndeplini direct obligaţiile fiscale privind impozitul specific pe cifra de afaceri sau pot desemna un reprezentant pentru calcularea, declararea şi plata acestui impozit, precum şi pentru constituirea de garanţii potrivit alin. (16)-(20). Persoanele juridice străine prevăzute la alin. (1^1), nestabilite în Uniunea Europeană, sunt obligate să îşi desemneze un reprezentant pentru calcularea, declararea şi plata acestui impozit, precum şi pentru constituirea de garanţii potrivit alin. (16)-(20). Plata impozitului se efectuează prin decontare bancară, până la termenul prevăzut la alin. (3^1)”.
După alineatul (13) se introduc nouă noi alineate, alin. (14)-(22), cu următorul cuprins:
„(14) Reprezentantul prevăzut la alin. (13), după ce a fost acceptat de organul fiscal competent, este angajat, din punctul de vedere al drepturilor şi obligaţiilor privind impozitul specific pe cifra de afaceri, pentru toate operaţiunile pentru care a fost mandatat, efectuate în România de contribuabilul nestabilit în România.
(15) Reprezentantul trebuie să fie persoană juridică română cu domiciliul fiscal în România şi răspunde în solidar cu persoana juridică străină pentru declararea şi plata impozitului specific pe cifra de afaceri potrivit prezentului articol.
(16) Persoanele juridice prevăzute la alin. (1^1) sau reprezentantul acestora sunt/este obligate/obligat să constituie garanţie sub formă de scrisoare de garanţie emisă de o instituţie de credit sau consemnare de mijloace băneşti la o unitate a Trezoreriei Statului pe seama organului fiscal central. Cuantumul garanţiei este de 1 milion euro, echivalent în lei, stabilit la cursul comunicat de Banca Naţională a României la data constituirii garanţiei.
(17) Scrisoarea de garanţie emisă de o instituţie de credit se depune la organul fiscal central şi trebuie să respecte prevederile art. 211 lit. b) din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
(18) Termenul de constituire a garanţiei prevăzute la alin. (16) este de 15 zile de la data înregistrării persoanelor prevăzute la alin. (1^1) sau a reprezentantului acestora.
(19) În situaţia în care persoanele prevăzute la alin. (1^1) sau reprezentantul acestora nu plătesc/nu plăteşte impozitul în cel mult 30 de zile de la data expirării termenului prevăzut la alin. (3^1), organul fiscal central execută garanţia pentru stingerea acestui impozit declarat şi neachitat, iar concomitent înştiinţează persoanele prevăzute la alin. (11) sau reprezentantul acestora cu privire la acest fapt.
(20) În cazul executării garanţiei potrivit alin. (19), persoanele prevăzute la alin. (1^1) sau reprezentantul acestora au/are obligaţia reîntregirii garanţiei până la cuantumul prevăzut la alin. (16), în termen de cel mult 15 zile de la data comunicării deciziei de reîntregire a garanţiei.
(21) Nerespectarea dispoziţiilor alin. (16)-(20) atrage interzicerea efectuării oricăror formalităţi vamale sau în domeniul mişcării produselor accizabile cu privire la mărfurile aflate în responsabilitatea persoanelor juridice care nu şi-au respectat obligaţiile prevăzute, până la momentul îndeplinirii acestor obligaţii.
(22) În aplicarea alin. (21), organul fiscal central informează organul vamal teritorial competent”.
Alte reglementări
Art. II
(1) Termenul de constituire a garanţiei prevăzute la art. 46^2 alin. (16) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta ordonanţă, este de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, în cazul persoanelor prevăzute la art. 46^2 alin. (1^1) din aceeaşi lege care au desfăşurat activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, respectiv de 15 zile de la publicarea ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind procedura şi condiţiile de înregistrare a reprezentantului, în cazul celor care îşi desemnează un reprezentant pentru calcularea, declararea şi plata impozitului specific pe cifra de afaceri aferent activităţilor desfăşurate în sectoarele petrol şi gaze naturale până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, precum şi pentru constituirea de garanţii.
(2) Nerespectarea dispoziţiilor alin. (1) atrage interzicerea efectuării oricăror formalităţi vamale sau în domeniul mişcării produselor accizabile cu privire la mărfurile aflate în responsabilitatea persoanelor juridice care nu şi-au respectat obligaţiile prevăzute, până la momentul îndeplinirii acestor obligaţii.
(3) Procedura şi condiţiile de transmitere a informaţiilor prevăzute la art. 46^2 alin. (22) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta ordonanţă, se stabilesc prin ordin comun al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi al preşedintelui Autorităţii Vamale Române, emis în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe.
(4) Procedura şi condiţiile de înregistrare a reprezentantului se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, emis în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe.
Art. III
(1) Prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. I şi IV intră în vigoare la 3 zile de la data publicării prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Prevederile art. I se aplică începând cu anul fiscal 2025/anul fiscal modificat care începe în anul 2025.
Art. IV
Contribuabilii cu an fiscal modificat început în anul 2024, care au intrat sub incidenţa prevederilor art. 18^3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare până la data de 31 decembrie 2024 inclusiv, aplică aceste prevederi până la încheierea anului fiscal modificat respectiv.
DOWNLOAD FULL ARTICLE
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.