Răspunderea minorului în diferite ţări europene
Versavia Brutaru - iunie 1, 2015„Juvenile Liability in Various European Countries”
The author analyses the issue of juvenile liability in various European countries.
The analysis includes author’s commentary on adapting Romanian legislation to European regulations, on the systems (traditional/penal law and non-criminal) followed by different law systems in the field of juvenile delinquency, on afferent French, German, Belgian and Spanish legislation, considering the national and European justice.
Concluding, the author presents brief explanations regarding Preliminary Chamber Judge’s resolutions included.
Keywords: juvenile liability; European law; French penal law; German law system, Belgian law system; Spanish law system.
Evoluţia delincvenţei juvenile în lume şi mai ales diversitatea formelor prin care aceasta se manifestă, ca şi gravitatea unora dintre ele (faptele săvârşite cu violenţă, de exemplu), au făcut ca regimul juridic al minorului infractor să devină o problemă de interes major. Cu alte cuvinte, dimensiunea istorică a reglementărilor pentru minori nu poate fi desprinsă de civilizaţia şi cultura juridică europeană, care includ şi experienţa românească[1].
Unii autori[2] confirmă observaţia atunci când afirmă că „dreptul european” – privit în sens larg şi generic, în dimensiunea culturală a valorilor şi principiilor civilizaţiei europene, echivalează cu „tradiţia juridică europeană”, explicată de originile medievale comune a unor reglementări şi de către evoluţia elementelor convergente până în epoca modernă. Acest proces este marcat, în evoluţia lui, de o pluralitate de versiuni care influenţează unicitatea de fond a substratului istorico-cultural al dreptului european pentru a face loc unor sisteme sau instituţii juridice cu tradiţii clare, distincte. Este cazul sistemelor de drept Continental (romano-germanic) şi de Common Law, în cadrul cărora întâlnim, de asemenea, tradiţii cum sunt cele ale Ţărilor scandinave, de exemplu[3] iar odată cu codificările din secolul al XIX-lea şi o serie de variante locale ori naţionale foarte diferite[4].
Ceea ce intervine, în prezent, ca element de noutate, în procesul general, este faptul că adaptarea legislaţiei româneşti, inclusiv cea privitoare la minori, la reglementările europene, devine obligatorie, cel puţin sub raportul principiilor ei fundamentale, din momentul în care ţara noastră s-a angajat în reforma juridică, reclamată de tranziţia de la regimul totalitar la o societate deschisă şi democratică.
Pentru actuala politică penală românească, ce vizează prioritar prevenirea delincvenţei minorilor, exigenţele care decurg din obiectivele umaniste cu privire la constituirea unui nou sistem instituţional şi a unui spaţiu european de libertate, securitate şi justiţie, reprezintă suportul principiilor şi direcţiilor sale de intervenţie şi totodată garanţia asigurării unui echilibru al acţiunilor şi măsurilor pe care aceasta le generează.
S-ar putea susţine că diversitatea tipurilor instituţionale europene, de răspuns la delincvenţa minorilor, care se regăsesc, în prezent, cu variante şi în restul lumii, este dată de diversitatea reacţiilor sociale la fenomen şi la unele modele legislative ce ţin, la rândul lor, de diversitatea exigenţelor, a situaţiilor şi a interpretării comportamentelor deviante şi delincvente în societate, a varietăţii acestora şi a pretenţiilor actuale faţă de condiţia umană în general, şi nu în ultimul rând particularităţile şi intervenţiile statului în probleme de prevenire şi control[5].
Literatura de specialitate[6] oferă un spor de claritate în această privinţă atunci când sesizează, în cadrul deosebirilor calitative existente în mod obiectiv între ţările occidentale puternic industrializate şi celelalte ţări – prezenţa unei tipologii ca expresie a modului propriu în care se combină factorii care explică existenţa fenomenului infracţional în lumea contemporană.
Se remarcă de aceea, o mare variabilitate a criteriilor juridice cu privire la natura şi conţinutul delincvenţei juvenile determinată între altele şi de o mare diversitate a limitelor de vârstă luate în considerare pentru stabilirea majoratului penal şi nu numai.
Sunt sugestive în acest sens şi opiniile unor specialişti[7], prin care susţin că dificultăţile de integrare europeană, sunt generate de diferenţele existente între diferite culturi juridice care se confruntă între ele pe linia a numeroase probleme dar şi de inegalitatea sistemelor de drept între care se realizează „transplantul juridic” care s-ar cere să aibă în comun caracteristicile dreptului post-modern ale secolului XXI.
O asemenea diversitate îngreunează şi întârzie, formarea unei conştiinţe europene comune, inclusiv juridică, necesară a sta la baza voinţei comune a statelor membre[8].
Se ridică astfel problema acelor transformări legislative care să producă schimbări de percepţie a comunităţii, a societăţii în general, cu privire la noile forme de marginalizare socială, în multe cazuri cu efecte de durată, pe care le implică un sistem represiv de politică penală, astfel încât să devină posibilă lărgirea sferei de reglementări necesare a fi adaptate la legislaţia comunitară[9] şi, în consecinţă, diminuarea spaţiului de intervenţie a dreptului penal în privinţa minorilor, cu mutarea centrului de greutate în politica socială. Acest lucru se impune cu atât mai mult cu cât într-o viziune modernă: „sistemele de drept nu trebuie separate de contextul lor nejuridic, social, politic şi istoric deoarece principalele legi şi precedentele judecătoreşti sunt aplicabile doar prin situarea lor într-un asemenea context[10]”.
În domeniul justiţiei pentru minori, sistemele de drept urmează două modele[11]: cel tradițional sau penal, conform căruia începând cu o anumită vârstă minorilor li se aplică pedepse, şi cel mai recent, nepenal, care acordă prioritate măsurilor educative, în ambele modele, minorilor, sub o anumită vârstă, care au săvârşit fapte prevăzute de legea penală, aplicându-li-se numai măsuri de protecţie.
Modelul tradiţional penal rămâne dominant, acesta recurgând atât la pedepse cât şi la măsuri educative, cum este, de exemplu, în dreptul englez, unde minorului îi sunt aplicabile, în principiu, numai pedepse, însă mai puţin severe în privinţa duratei şi a modului de executare decât cele aplicabile infractorilor majori. Alte legislaţii prevăd existenţa unui sistem mixt de sancţiuni alcătuit din pedepse şi măsuri educative, cum este, de exemplu, cazul Elveţiei, unde minorului i se poate aplica fie o pedeapsă, fie o măsură educativă, sau cazul Germaniei, unde minorului infractor i se aplică, în paralel cu pedepsele, şi măsuri educative (unele cu caracter coercitiv, iar altele disciplinare).
Modelul nepenal pune accent pe măsurile educative, cum este de exemplu în legislaţia belgiană unde a fost lansat conceptul de „minor aflat în pericol” (Legea din 8 aprilie 1965), concept care include indisciplina, vagabondajul şi comiterea de infracţiuni.
I. Legea penală franceză, care a constituit modelul reglementării din Codul penal de la 1864 foloseşte expresia „sans discernement” care s-a tradus în legea penală română cu expresia „fără pricepere” în privinţa minorului între 8 şi 15 ani care era asimilat în acest caz cu minorul sub 8 ani. Cu privire la această categorie de minori, legea franceză prevedea achitarea minorului, în timp ce legea română folosea expresia „nu se va pedepsi”.
În doctrina franceză au existat unele controverse cu privire la vârsta minorului care nu răspunde penal. S-a susţinut că instanţa corecţională, când judecă pe minorul mai mic de 15 ani, trebuia să răspundă la două chestiuni: la cea generală, a culpabilităţii, şi la cea a discernământului (priceperii)[12]. Dacă se declară nevinovăţia minorului şi acesta este achitat (aşa cum se prevede în textul francez) ce se întâmplă cu culpabilitatea acestuia? Ne referim la ipoteza în care acesta a lucrat fără pricepere, dar este culpabil. Unii autori francezi au fost de părere că achitarea este o declaraţie de neculpabilitate, motivând cu sintagma din textul codului „va fi achitat”, deoarece achitarea nu poate fi pronunţată decât în favoarea persoanei care nu a fost găsită culpabilă[13]. În opinia altor autori lipsa de discernământ la minori este o scuză absolutorie, iar sentinţa dată în favoarea lor este o sentinţă de absolvire[14].
Garraud[15] critică ambele teorii. În ceea ce o priveşte pe prima, este de părere că nu trebuie să uităm că minorul în primul rând a fost declarat vinovat şi numai apoi s-a cercetat chestiunea discernământului, prin urmare cuvintele întrebuinţate de legiuitor nu pot fi un argument în susţinerea acestei păreri. În art. 66 C. pen. francez (1810) se prevede că „nu este crimă nici delict”, deci, adevărate cauze de neculpabilitate. Nici teoria lui Blanche nu poate fi admisă deoarece legea vorbeşte de achitare şi nu de absolvire. După Garraud, achitarea din lipsă de pricepere are un caracter cu totul special, iar sentinţa pronunţată este din unele puncte de vedere una de neculpabilitate fiindcă se referă la un minor declarat culpabil (adică vinovat), iar din alt punct de vedere o sentinţă de achitare deoarece minorul nu este responsabil.
[1] O. Brezeanu, Justiţia pentru minori şi integrarea europeană, în S.D.R. nr. 1-2, 2004, p. 223-233.
[2] Luigi Moocia Du marche a la citoyenneté : a la Recherche d’un droit privé europeen durable et de sa base juridique, în Revue internationale de droit comparé, no.2/2004, p. 293-329. Pentru informaţii suplimentare în această privinţă a se vedea şi: Mircea Dan Bocşan, Le Code Napoléon en Roumanie au siecle dernier – Raportul român pentru bicentenarul Codului civil francez, Paris, 11-12.03.2004, în RIDC 2004; Ortansa Brezeanu, Minorul şi legea penală, Ed. All Beck, Bucureşti 1998, capitolul „Regimul de reeducare a minorului infractor în legislaţia penală comparată”, p. 83-112.
[3] Vezi, Ortansa Brezeanu, op. cit.; Ibidem.
[4] O. Brezeanu, ibidem.
[5] De exemplu, unele fapte săvârşite de minori în ţara noastră – fie au fost ignorate (cerşetoria, vagabondajul, prostituţia deoarece deşi incriminate nu au fost pedepsite) şi ca atare, banalizate, fie au fost subapreciate (şi din indiferenţă) fenomenele dezvoltându-se astfel nestingherite, şi prin asociere cu alte infracţiuni – furtul de pildă – şi-au amplificat şi diversificat consecinţele.
[6] Pe larg, Denis Szabo, Unele reflecţii asupra criminologiei contemporane, SCJ nr. 4/1985, p. 342-349.
[7] Volkmar Gessner, L’interazione juridice globale e la culture giuridice, în „Sociologia del diritto”, 1993, nr.1 – citat de Sofia Popescu în Sofia Popescu şi Ramona Ioniţă, Continuitate şi discontinuitate în domeniul juridic, cu specială privire asupra istoriei dreptului românesc, comunicare la cel de-al 28-lea Congres Anual al Academiei Americano-Române de Arte şi Ştiinţe Târgu-Jiu, iunie, 2003; Sofia Popescu, Cercetarea socio-juridică comparativă , integrarea europeană şi reforma juridică în România, op. cit., p. 69.
[8] De aceea, ştiinţele juridice sunt avertizate de specialişti în domeniu (J.L. Lampart, 1980), asupra necesităţii de a lua în considerare şi realităţile juridice ale sistemelor de drept pe care le examinează (Sofia Popescu, op. cit. p. 71-80).
[9] Din combinaţia diverselor mijloace de intervenţie, după câmpul lor de acţiune, R. Gassin desprinde 3 domenii principale prin care se acţionează împotriva delincvenţei şi anume: dreptul penal cu sistemul său sancţionator şi modalităţi de aplicare concretă; tratamentul delincvenţilor în strânsă legătură cu primul domeniu şi prevenirea cu diversele sale mijloace de acţiune, reunite mai întâi în conceptul de reacţie socială contra crimei (R. Gassin, Criminologie, Deuxieme edition, Ed. Dalloz, 1990, p. 69).
[10] Sofia Popescu, op. cit., p. 71.
[11] J. Pradel, Droit penal compare, Dalloz, Paris, 2008, p. 659.
[12] Paul I. Pastion, M. I. Papadopolu, Codul penal adnotat, Ed. Librăriei Socec & Company, Societate Anonimă, Bucureşti, 1922, p. 140.
[13] F. Helie, Traite de l’instruction criminelle, 2-eme ed., Paris, 1866, vol. I, p. 334.
[14] A. Blanche, Etudes practiques sur le code penal, 2-eme edition, Vol. I, Paris, 1888, p. 322-323.
[15] R. Garraud, Traite theoretique et practique du droit penal francais, Vol. I, Ed. a II-a, Paris, 1898, p. 242.
Arhive
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.