Arestarea preventivă – regulă sau excepţie în desfăşurarea procesului penal
Dumitru Virgil Diaconu - aprilie 1, 2015De la începutul anului 2015 mass-media are în prim planul ştirilor arestări peste arestări, mai ales în materia infracţiunilor de corupţie presupus a fi comise de persoane cu cele mai înalte funcţii publice în stat, în partid, dar şi din justiţie, din mediul privat, alte medii, infracţiuni de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Deşi până în prezent nu am cunoştinţă de numărul de persoane cercetate penal împotriva cărora s-a început procesul penal şi cel împotriva cărora s-a formulat propunere de arestare preventivă de către procuror în acest an, totuşi, percepţia publică ar fi aceea că procesul penal se desfăşoară astăzi, de regulă, în stare de arest cu aceste persoane cercetate, şi nu în stare de libertate, care este starea firească, normală de desfăşurare a unui proces penal.
Sigur, reacţii nu au întârziat să apară existând în momentul de faţă un Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală ce va fi supus dezbaterii parlamentare, dar şi un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu privire la aceste propuneri de modificare a Codului de procedură penală, pe care le consideră că pot să afecteze eficienţa investigaţiilor în dosarele de corupţie.
Consider însă că actuala reglementare procesuală penală în materia măsurilor preventive trebuie păstrată, reglementare care totuşi echilibrează dreptul statului prin procuror de a acuza şi de a dispune măsuri preventive privative şi restrictive de libertate atunci când se săvârşeşte o faptă prevăzută de legea penală şi dreptul persoanei acuzate, asistată sau reprezentată de apărător, de a beneficia de o paletă largă de măsuri preventive, în afara arestării preventive, printre care şi măsura arestului la domiciliu, instituţie procesuală eminamente nouă introdusă în actualul Cod de procedură penală.
Susţinerile sau opiniile reperate în spaţiul public privind existenţa unui stat poliţienesc ca urmare a exceselor de putere a procurorilor, în contradicţie însă cu altele ce legitimează lupta procurorilor împotriva corupţiei pentru consolidarea unui stat democratic, trebuie arbitrate numai şi numai de judecător care are întreaga responsabilitate după „binomul”, un termen uzitat astăzi, procurorul propune – judecătorul dispune.
În acest sens, arăt în continuare că dispoziţiile legale în materia arestării preventive consacră la nivel de principiu caracterul excepţional al măsurii arestării preventive şi totodată caracterul subsidiar al acesteia în raport cu celelalte măsuri preventive restrictive de libertate.
Astfel, arestarea preventivă poate fi dispusă numai dacă luarea unei alte măsuri preventive, cum ar fi arestul la domiciliu, controlul judiciar pe cauţiune, controlul judiciar nu ar fi suficiente pentru realizarea scopului legitim urmărit, aşa cum e prevăzut în dispoziţiile art. 202 C. pr. pen., şi anume buna desfăşurare a procesului penal, împiedicarea suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni.
Aşadar, măsura arestării preventive este ultima alegere, după ce judecătorul a analizat toate celelalte măsuri preventive alternative ce pot fi dispuse în cauză, o atare analiză a posibilităţii luării şi a altor măsuri preventive, rezultând cu prisosinţă din jurisprudenţa C.E.D.O, dar care nu este menţionată în mod riguros, distinct în reglementarea Codului de procedură penală, care s-a rezumat numai la principiul proporţionalităţii rezultat, de asemenea, din aceeaşi jurisprudenţă C.E.D.O şi consacrat în dispoziţiile art. 202 alin. (3) C. pr. pen. în care se arată că „Orice măsură preventivă trebuie să fie proporţională cu gravitatea acuzaţiei adusă persoanei faţă de care este luată şi necesară pentru realizarea scopului urmărit prin dispunerea acesteia”.
Mai mult, cu referire tot la principii, la forţa prioritară pe care o au comparativ cu alte reguli de desfăşurare a procesului penal, e necesar a sublinia că legiuitorul român, pentru a armoniza, a compatibiliza legislaţia noastră cu legislaţia şi jurisprudenţa C.E.D.O, a reglementat tot la nivel de principiu fundamental al dreptului procesual penal, dreptul la libertate şi siguranţă consacrat în art. 9 C. pr. pen. în care se precizează fără dubii, în mod extrem de clar, că măsurile preventive se iau în mod excepţional în cursul procesului penal, termenul „excepţional” neregăsindu-se în conţinutul aceluiaşi principiu în reglementarea anterioară a Codului de procedură penală.
Astfel, alin. (2) al art. 9 ce consacră principiul „Dreptul la libertate şi siguranţă” are următoarea formulare: „Orice măsură privativă sau restrictivă de libertate se dispune în mod excepţional şi doar în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege”.
Este adevărat că o atare prevedere expresă, urmare a acestui principiu, se regăseşte ulterior în Codul de procedură penală în materia măsurilor preventive numai la secţiunea vizând dispoziţiile speciale privind măsurile preventive aplicate minorilor, mai exact, în dispoziţiile art. 243 alin. (2) în care se arată că „Reţinerea şi arestarea preventivă pot fi dispuse şi faţă de un inculpat minor, în mod excepţional…”.
Aceasta însă nu îndreptăţeşte a se considera că acest caracter excepţional al luării măsurii arestării preventive faţă de minor nu poate fi reţinut şi în cazul reglementărilor procesuale penale vizând arestarea preventivă faţă de major, din moment ce la nivel de principiu, aşa cum e prevăzut la art. 9 alin. (2) C. pr .pen. este instituit caracterul excepţional al măsurii arestării preventive ca o garanţie a dreptului „oricărei persoane la libertate şi siguranţă” – deci în aprecierea mea, atât persoana minoră, cât şi persoana majoră – garanţie prevăzută la nivelul aceluiaşi principiu, dar la alin. (1) al art. 9 C. pr. pen..
Aşadar, faţă de cele arătate, în opinia mea, la nivel de principiu, dar şi la nivelul reglementărilor procesuale penale vizând titlurile, capitolele şi secţiunile rezervate materiei arestării preventive este instituit caracterul excepţional al luării măsurii arestării preventive, mai exact, ca şi excepţie, şi nu ca regulă, în timpul desfăşurării procesului penal.
Totul însă depinde de judecător, care trebuie să interpreteze aceste dispoziţii legale numai în sensul dorit de legiuitor în litera legii, dar şi în spiritul ei, legi ce guvernează societatea românească de astăzi.
Aceasta deoarece în sistemul judiciar în ansamblul său într-un stat democratic judecătorul independent este coloana vertebrală a unui stat de drept pe care cu greu îl construim, ce asigură verticalitatea acestuia în aplecările spre „stânga” sau spre „dreapta”, pe care o societate le poate avea într-un demers legitim al evoluţiei sale.
Poziţionându-l pe judecător ca responsabil şi el de evoluţia societăţii ca stat de drept prin rolul pe care îl are de echilibru între puterile statului, încerc să atrag atenţia că răspunderea sa este imensă şi că singura sa apărare în faţa unor eventuale excese sau atacuri ca urmare a unor nemulţumiri cauzate de soluţiile date – el este la mijloc între disputa dintre procuror şi avocat – este numai şi numai legea, mai exact respectarea acesteia în litera ei, dar şi în spiritul ei, aşa cum am menţionat.
În fond, dacă în lege se prevede astăzi că măsura arestării se ia în mod excepţional – și aceasta este legea – judecătorul trebuie s-o aplice întocmai, să se supună legii pentru că numai el răspunde de aplicarea ei justă şi corectă.
Interesant de subliniat că singura răspundere a procurorului în materia atât de sensibilă a restrângerii drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului este numai în cazul reţinerii, reţinere care durează maximum o zi – 24 de ore – pe când judecătorul este pasibil de răspundere pentru o privare de libertate de zile, săptămâni, luni şi chiar ani de zile.
Aşadar, faptul că procurorul răspunde atât de „puţin”, iar judecătorul atât de „mult” poate să fie şi aceasta uneori o posibilă explicaţie a frecventelor propuneri de arestare preventivă de soluţionarea cărora procurorul nu răspunde, răspundere care aparţine în mod exclusiv judecătorului, aşa cum s-a arătat.
De aceea, formularea frecventă a propunerii de arestare preventivă de către procuror pe fondul corupţiei şi a criminalităţii organizate ce afectează profund societatea românească – fenomene ce se impun a fi stopate sau cel puţin diminuate – trebuie analizată extrem de responsabil de către judecător în cazul concret dedus judecăţii în funcţie de faptă şi de persoană, urmând ca această măsură să fie luată numai dacă nu sunt necesare toate celelalte măsuri alternative prevăzute de lege, cum ar fi arestul la domiciliu, controlul judiciar, controlul judiciar pe cauţiune, pe care judecătorul le-ar considera insuficiente pentru realizarea scopului prevăzut de lege şi numai după analiza acestor măsuri preventive mai blânde ca şi coerciţie să se orienteze la măsura extremă, cea mai severă de restricţionare şi privare de libertate cum este arestarea preventivă.
Am încercat potrivit argumentelor şi motivărilor mai sus prezentate să arăt că sunt reglementări suficiente şi clare consacrate în principiile fundamentale ale procesului penal de la care nu poate exista derogare, prin care se statuează că regula desfăşurării procesului penal este aceea cu inculpatul în stare de libertate şi nu în stare de arest preventiv, important fiind ca judecătorul să aplice şi să interpreteze legea în acest sens.
În continuare, consider însă că există şi imperfecţiuni, necorelări ale legii procesuale penale – identificate poate pentru prima oară în literatura de specialitate – ce nu corespund, în opinia mea, caracterului excepţional al luării măsurii arestării preventive degajat din principiile arătate mai sus şi care pot fi deseori suportul orientării judecătorului de a dispune ca regulă, şi nu ca excepţie luarea măsurii arestării preventive.
În acest sens voi face trimitere la textele concrete pe care legiuitorul le-a avut în vedere la luarea măsurilor preventive, şi nu la nivel de principiu, şi anume cele prevăzute de art. 223 alin. (1) C. pr. pen. ce vizează condiţiile şi cazurile de aplicare a măsurii arestării preventive şi cele prevăzute de art. 309 alin. (1) C. pr. pen. ce vizează punerea în mişcare a acţiunii penale.
Astfel, potrivit art. 223 alin. (1) C. pr. pen. măsura arestării preventive poate fi luată „…numai dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune…” desigur şi dacă există celelalte condiţii prevăzute de lege.
De asemenea, potrivit art. 309 alin. (1) C. pr. pen. „Acţiunea penală se pune în mişcare de procuror prin ordonanţă, în cursul urmăririi penale când acesta constată că există probe din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune….”, dacă sunt îndeplinite celelalte condiţii prevăzute de lege.
În legătură cu unul dintre aceste texte, şi anume cel menţionat în art. 223 alin. (1) C. pr. pen. deseori s-a auzit în spaţiul public că e suficientă suspiciunea rezonabilă ce rezultă din probe pentru săvârşirea unei infracţiuni pentru ca o persoană să fie arestată. Mai exact, se susţine că numai pe baza unei suspiciuni rezonabile – nu certitudini – ce poate fi suportul unui posibil exces din partea procurorului, se poate lua de judecător măsura arestării preventive ceea ce, în opinia mea, o astfel de susţinere nu poate corespunde caracterului excepţional al luării măsurii arestării preventive aşa cum e instituit prin reglementările la nivel de principiu din Codul de procedură penală arătate mai înainte.
Chiar dacă textul art. 223 alin. (1) prevede în acest sens, totuşi, corelând aceste prevederi vizând soluţionarea propunerii de arestare preventivă de către judecător cu prevederile art. 309 alin. (1) C. pr. pen. privind punerea în mişcare a acţiunii penale de către procuror – corelare indispensabilă pentru că măsura arestării preventive nu poate să fie luată decât după punerea în mişcare a acţiunii penale – se poate ajunge la concluzia că măsura arestării preventive nu poate fi dispusă pe baza unei suspiciuni rezonabile ce a rezultat din probe că s-a săvârşit o infracţiune, aşa cum prevăd dispoziţiile art. 223 alin. (1), ci numai pe baza certitudinii ce rezultă din probe că o persoană a săvârşit o infracţiune aşa cum rezultă din dispoziţiilor art. 309 alin. (1) C. pr. pen.
Voi încerca să argumentez această susţinere comparând conţinutul acestor texte, nu înainte însă de a avea în vedere etapele, fazele mai exact, dinamica de ansamblu a desfăşurării oricărui proces penal, extrem de relevantă pentru demonstraţia mea.
Astfel, procesul penal se declanşează odată cu începerea urmăririi penale in rem după care urmează efectuarea în continuare a urmăririi penale in personam şi apoi punerea în mişcare a acţiunii penale, condiţie obligatorie ca suspectul să devină inculpat pentru a putea fi arestat.
Pentru a se dispune arestarea potrivit dispoziţiilor art. 223 alin. (1) trebuie să existe un minim de probe, nu toate, pentru că urmărirea penală nu este finalizată, din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune.
În legătură cu termenul de suspiciune folosit de legiuitor, acesta, conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX) trimite la cuvântul „bănuială” prin care, tot în acelaşi DEX este explicat şi termenul de suspect care înseamnă printre altele şi „a bănui pe cineva de rău”.
Aş considera că acest termen de „suspiciune” folosit şi în Codul de procedură penală este urmarea definirii şi a subiectului procesual principal al procesului penal care este „suspectul”, deşi cred că formularea cea mai inspirată era preluarea expresiei adecvate din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, traducerea din limba franceză, şi anume motive verosimile de a bănui că a săvârşit o infracţiune.
Aşadar suspiciunea poate fi interpretată ca bănuială, care la rândul ei este explicată în acelaşi text prin „presupunere, presimţire, supoziţie”, bănuiala nefiind asimilată cu certitudinea.
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.