Condițiile de avansare în gradul imediat următor pentru personalul care a avut calitatea de poliţist de penitenciare/funcţionar public cu statut special/cadru militar în sistemul administraţiei penitenciare (OMJ nr. 3846/C/2021)
Redacția ProLege - august 6, 2021Actul publicat în Monitorul Oficial | Sumar |
Ordinul ministrului justiției (OMJ) nr. 3846/C/2021 privind condiţiile de avansare în gradul militar imediat următor, în cadrul aceleiaşi categorii, pentru personalul care a avut calitatea de poliţist de penitenciare/funcţionar public cu statut special/cadru militar în sistemul administraţiei penitenciare
(M. Of. nr. 753 din 3 august 2021)
|
Ordinul cuprinde condițiile de avansare în gradul militar imediat următor, în cadrul aceleiaşi categorii, pentru personalul care a avut calitatea de poliţist de penitenciare/funcţionar public cu statut special/cadru militar în sistemul administraţiei penitenciare. |
În M. Of. nr. 753 din 3 august 2021 s-a publicat Ordinul ministrului justiției (OMJ) nr. 3846/C/2021 privind condiţiile de avansare în gradul militar imediat următor, în cadrul aceleiaşi categorii, pentru personalul care a avut calitatea de poliţist de penitenciare/funcţionar public cu statut special/cadru militar în sistemul administraţiei penitenciare.
Vă prezentăm, în continuare, cuprinsul respectivului ordin.
Art. 1
„Personalul care a avut calitatea de poliţist de penitenciare/funcţionar public cu statut special/cadru militar în activitate în sistemul administraţiei penitenciare şi căruia i-au încetat raporturile de serviciu sau a fost trecut în rezervă/retragere ca urmare a pensionării în condiţiile legii poate fi avansat în gradul militar imediat următor, în cadrul aceleiaşi categorii, în condiţiile stabilite de prezentul ordin”.
Art. 2
„Avansarea în gradul militar imediat următor a personalului prevăzut la art. 1 din sistemul administraţiei penitenciare se face la propunerea directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a conducătorilor unităţilor penitenciare din cadrul cărora s-au pensionat sau a asociaţiilor legal constituite ale pensionarilor militari/pensionarilor din sistemul administraţiei penitenciare”.
Art. 3
„(1) Avansarea în gradul militar imediat următor se va face cu ocazia zilei de 29 iunie «Ziua personalului din sistemul administraţiei penitenciare» şi a zilei de 1 Decembrie «Ziua Naţională a României».
(2) Competenţa avansării în gradele de general în rezervă/retragere revine Preşedintelui României, respectiv ministrului justiţiei pentru celelalte grade în rezervă/retragere”.
Art. 4
„(1) Gradele militare în care poate fi avansat personalul de la art. 1 sunt cele prevăzute la art. 94 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Stagiul minim în gradul militar pentru personalul de la art. 1 este cel prevăzut la art. 94 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, majorat cu un an”.
Art. 5
„(1) Personalul care a deţinut grad militar/profesional din corpul subofiţerilor/agenţilor poate fi propus pentru avansare în gradul militar imediat următor, în condiţiile art. 1, dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) i-au încetat raporturile de serviciu prin pensionare în condiţiile legii;
b) are o vechime de cel puţin 20 de ani în sistemul administraţiei penitenciare sau în instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională;
c) a îndeplinit stagiul minim prevăzut la art. 4, pentru avansarea în gradul militar imediat următor;
d) la ultimele trei evaluări ale activităţii profesionale anuale a obţinut calificativul cel puţin «Foarte bun»;
e) a dovedit interes pentru perfecţionarea pregătirii generale şi profesionale, la aprecierea acestei condiţii urmând a se avea în vedere absolvirea de studii superioare ori a unor cursuri acreditate în specialitatea funcţiei pe care a deţinut-o sau într-o specialitate înrudită, confirmate prin documente de absolvire şi/sau o caracterizare din partea conducătorului unităţii de la care i-au încetat raporturile de serviciu, sau a fost trecut în rezervă/retragere ca urmare a pensionării, care să releve calităţile morale şi profesionale ale celui în cauză, precum şi realizările din activitatea profesională desfăşurată.
(2) Personalul care a deţinut grad militar/profesional din corpul ofiţerilor poate fi propus pentru avansare în gradul militar imediat următor, în condiţiile art. 1, dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) i-au încetat raporturile de serviciu prin pensionare în condiţiile legii;
b) are o vechime de cel puţin 20 de ani în sistemul administraţiei penitenciare sau în instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională;
c) a îndeplinit stagiul minim prevăzut la art. 4 pentru avansarea în gradul militar imediat următor;
d) la ultimele trei evaluări ale activităţii profesionale anuale a obţinut calificativul cel puţin «Foarte bun»;
e) a participat la activităţi în sprijinul personalului din sistemul penitenciar sau de pregătire profesională a acestuia, la elaborarea unor lucrări de specialitate, de analiză şi sinteză a unor fenomene din sistemul penitenciar ori la elaborarea unor proiecte de acte normative în domeniu, cu impact ridicat asupra organizării şi funcţionării sistemului administraţiei penitenciare.
(3) Ofiţerii cu grad militar de colonel în rezervă sau în retragere pot fi avansaţi în gradul militar de general, în condiţiile art. 1, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) le-au încetat raporturile de serviciu prin pensionare în condiţiile legii;
b) au o vechime de cel puţin 20 de ani în sistemul administraţiei penitenciare sau în instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională;
c) în perioada cât s-au aflat în activitate au avut o vechime în gradul profesional/militar de comisar şef de poliţie penitenciară/colonel de minimum 5 ani şi au fost încadraţi prin numire definitivă sau temporară cel puţin 3 ani în această perioadă în funcţii prevăzute în statele de organizare cu grad profesional de chestor de poliţie penitenciară/general;
d) au fost apreciaţi în ultimele 3 evaluări ale activităţii profesionale anuale cu calificativul cel puţin «Foarte bun»;
e) să aibă merite deosebite, pe plan naţional sau internaţional atât, pe timpul cât s-au aflat în activitate, cât şi ulterior. În categoria meritelor deosebite sunt incluse:
– fapte şi acte exemplare în plan profesional şi social;
– desfăşurarea unei activităţi deosebite în legătură cu domeniul sistemului administraţiei penitenciare, precum elaborarea unor lucrări de specialitate, de analiză şi sinteză a unor fenomene din sistemul penitenciar, cu valoare recunoscută, sau realizarea unor obiective cu impact major asupra organizării şi funcţionării administraţiei penitenciare;
– alte activităţi de natură să contribuie la imaginea sistemului administraţiei penitenciare.
(4) Ofiţerii cu grad militar de general în rezervă sau în retragere pot fi avansaţi în următorul grad militar de general, cu respectarea dispoziţiilor alin. (3) lit. a), b), d) şi e), dacă au fost încadraţi prin numire definitivă sau temporară cel puţin 3 ani în funcţii prevăzute în statele de organizare cu grad profesional mai mare decât gradul de chestor de poliţie penitenciară sau general de brigadă, care să permită avansarea într-o treaptă superioară, fără însă a depăşi nivelul prevăzut în statele de organizare”.
Art. 6
„(1) Nu pot fi avansaţi în gradul militar imediat următor, în condiţiile stabilite de prezentul ordin, persoanele care au suferit condamnări ori care au adus atingere demnităţii, prestigiului şi normelor de comportare ce decurg din calitatea lor de militari, funcţionari publici cu statut special sau poliţişti de penitenciare, înainte sau după pensionare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) foştii militari, funcţionari publici cu statut special sau poliţişti de penitenciare condamnaţi din motive politice.
(3) Nu pot fi avansaţi în gradul militar imediat următor, în condiţiile stabilite de prezentul ordin, cei care aderă sau fac parte din organizaţii interzise de legislaţia română”.
Art. 7
„(1) Propunerile formulate de către conducătorii unităţilor din sistemul administraţiei penitenciare sau de asociaţiile legal constituite ale pensionarilor militari/pensionarilor din sistemul administraţiei penitenciare sunt înaintate spre avizare directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. În urma avizării, propunerile sunt înaintate spre aprobare ministrului justiţiei.
(2) Propunerile formulate de către conducătorii unităţilor din sistemul administraţiei penitenciare sau de asociaţiile legal constituite ale pensionarilor militari/pensionarilor din sistemul administraţiei penitenciare pentru avansarea în gradul militar de general sunt înaintate ministrului justiţiei, pentru avizare, prin intermediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, fiind însoţite de punctul de vedere al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, înaintat sub semnătura directorului general. În urma avizării, ministrul justiţiei formulează propuneri corespunzătoare de avansare în gradul militar de general către Preşedintele României.
(3) Propunerile formulate în condiţiile alin. (1) şi (2) sunt înaintate cu cel puţin 60 de zile înainte de termenele prevăzute la art. 3.
(4) Propunerile formulate în condiţiile alin. (1) şi (2) sunt avizate sub aspectul îndeplinirii condiţiilor de avansare în gradul militar imediat următor de compartimentul de resurse umane din unitatea de la care cel în cauză s-a pensionat”.
Art. 8
„Direcţia management resurse umane din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi structurile de resurse umane din unităţile subordonate sprijină, la cerere, pensionarii şi asociaţiile legal constituite ale pensionarilor militari/pensionarilor din sistemul administraţiei penitenciare pentru obţinerea de date, informaţii sau copii de pe documentele aflate în arhiva acestora, în vederea întocmirii dosarului de propunere de avansare în gradul militar imediat următor, cu respectarea prevederilor legale privind protecţia datelor cu caracter personal”.
Art. 9
„Fiecare propunere este însoţită de un dosar ce cuprinde următoarele documente:
a) curriculum vitae al persoanei propuse;
b) copie a cărţii de identitate;
c) copie a deciziei de pensionare;
d) cazier judiciar;
e) copia livretului militar actualizat de centrul militar;
f) copii de pe actele de studii sau certificate de absolvire a cursurilor acreditate în specialitatea funcţiei pe care a deţinut-o sau într-o specialitate înrudită;
g) adeverinţă care să ateste vechimea în sistemul administraţiei penitenciare, funcţia şi gradul prevăzut al funcţiei deţinute la data încetării raporturilor de serviciu/trecere în rezervă/retragere, precum şi modalitatea de încetare a activităţii;
h) copie a ultimelor trei evaluări ale activităţii profesionale anuale sau adeverinţă care să ateste calificativele;
i) declaraţie pe propria răspundere că nu aderă şi nu face parte din organizaţii interzise de legislaţia română;
j) caracterizare întocmită de compartimentul de resurse umane din unitatea de la care a fost trecut în rezervă/retragere, ca urmare a pensionării, semnată de conducătorul respectivei unităţi;
k) orice alte acte care fac dovada îndeplinirii condiţiilor stabilite de prezentul ordin”.
Art. 10
„Personalul care a avut calitatea de poliţist de penitenciare/funcţionar public cu statut special/cadru militar în sistemul administraţiei penitenciare şi care săvârşeşte fapte de eroism sau acte exemplare de curaj poate fi avansat în gradul militar imediat următor, în cadrul aceleiaşi categorii, atât în cursul vieţii, cât şi post mortem, chiar dacă nu îndeplineşte toate condiţiile prevăzute la art. 5”.
Art. 11
„(1) Avansarea în gradul militar imediat următor, în cadrul aceleiaşi categorii, pentru personalul care a avut calitatea de poliţist de penitenciare/funcţionar public cu statut special/cadru militar în sistemul administraţiei penitenciare are titlu onorific, neimplicând beneficiul unor drepturi băneşti.
(2) Confecţionarea, precum şi modul de purtare a gradului militar dobândit în urma avansării în rezervă se fac cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind descrie„rea, compunerea şi modul de purtare a uniformelor şi echipamentului specific poliţiştilor de penitenciare”.
Art. 12
„Personalul prevăzut la art. 1 poate beneficia de prevederile prezentului ordin de cel mult două ori în cursul vieţii”.
Art. 13
„Dispoziţiile prezentului ordin se aplică în mod corespunzător şi personalului care a avut calitatea de poliţist de penitenciare/funcţionar public cu statut special/cadru militar în Ministerul Justiţiei”.
Art. 14
„Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
DOWNLOAD FULL ARTICLE
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.