Recomandări metodologice privind efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în cadrul cercetării migraţiei ilegale, potrivit legislației Republicii Moldova
Dinu Ostavciuc - iunie 7, 2021Introducere
Cercetarea situației criminogene din lume demonstrează că migrația ilegală a devenit o parte integrantă a structurii afacerilor criminale și, desigur, are un impact asupra stării întregului sistem de relații economice, criminalizând economia națională, sporind criminalitatea latentă. Ea nu numai că se transformă într-o activitate comercială bine organizată la nivel internațional, dar treptat coexistă cu alte tipuri de infracțiuni transfrontaliere (trafic de droguri, arme, trafic de persoane etc.).
Scopul articolului constă în evidențierea particularităților tactice de efectuare a unor acțiuni de urmărire penală în cadrul cercetării infracțiunii de organizare a migrației ilegale.
Metode și materiale aplicate
Pentru realizarea scopului trasat, ținând cont de specificul și caracterul complex al temei investigate, în calitate de metode de cercetare au fost folosite metoda logică, sistematică și de comparare. Cercetările întreprinse se bazează pe studierea doctrinei, legislației naționale și a practicii judiciare.
Rezultate obținute și discuții
Practica denotă că cele mai frecvente acțiuni de urmărire penală efectuate în cadrul cauzelor penale pornite pe infracțiuni de organizare a migrației ilegale, în urma cărora pot fi obținute probe concludente, utile și pertinente, sunt: cercetarea la fața locului, examinarea obiectelor și a documentelor, audierea, confruntarea, percheziția și ridicarea, prezentarea spre recunoaștere, dispunerea expertizelor, verificarea declarațiilor la locul comiterii infracțiunii.
În același timp, este de menționat că măsurile speciale de investigații, în cazul respectiv, joacă un rol important și ele. După cum arată practica, cele mai frecvente sunt: investigația sub acoperire, urmărirea vizuală, interceptarea și înregistrarea comunicărilor și imaginilor, interceptarea convorbirilor telefonice, documentarea cu ajutorul metodelor și mijloacelor tehnice, localizarea sau urmărirea prin sistemul de poziționare globală (GPS) ori prin alte mijloace tehnice precum și colectarea informației de la furnizorii de servicii de comunicații electronice.
În urma studierii mai multor cauze penale pornite pe faptul organizării migrației ilegale, materialele uneia dintre ele ni s-au părut destul de ample și calitative pe care am dori s-o luăm drept exemplu. Este vorba despre cauza penală nr. 2016872026, pornită la 10 martie 2016, în baza art. 3621 alin. (3) lit. a) C. pen., de către organul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne, instituit în cadrul Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, cu reședința în Direcția regională sud. Am ales această cauză penală din motivul că, pentru dovedirea vinovăției făptuitorului, s-au făcut un șir de acțiuni de urmărire penală și măsuri de investigații, care au dus, într-un final, la demascarea întregii rețele criminale ce activa pe teritoriul Republicii Moldova.
Așadar, cauza penală respectivă a fost pornită pe faptul organizării, în scopul obținerii, direct sau indirect, a unui folos financiar sau material, a intrării, șederii, tranzitării ilegale a teritoriului Republicii Moldova sau a ieșirii de pe teritoriu respectiv a unor persoane din Sri Lanka, care nu sunt nici cetățeni, nici rezidenți ai Republicii Moldova, săvârșite de un grup criminal organizat, care aveau drept scop să ajungă în Uniunea Europeană, prin tranzitarea țării noastre.
În cadrul urmăririi penale, a fost stabilit că grupul criminal organizat este alcătuit din cetățeni ai Republicii Moldova, Ucraina, România, Norvegia, Rusia și altele, care nu au fost stabilite de organul de urmărire penală.
Astfel, cetățenii Republicii Moldova VR și CO, în perioada de timp decembrie 2015-ianuarie 2016, fiind în Cernăuți, Ucraina, la îndemnul cetățeanului Ucrainei MP, originar din Sri Lanka, împreună cu acesta, precum și cu participarea cetățeanului Norvegiei SK, cu scopul de a obține foloase financiare, au creat și au pus în aplicare schema de activitate a grupului format în scopul organizării intrării, șederii și tranzitării ilegale a teritoriului statului de un grup de persoane originare din Sri Lanka, care nu sunt nici cetățeni, nici rezidenți ai R. Moldova, numărul exact nefiind stabilit, contribuind la migrarea ilegală a acestora din Ucraina în Republica Moldova într-o perioadă de timp nestabilită, cu ajutorul mai multor membri ai grupului criminal organizat din care făceau parte cetățenii Republicii Moldova NI și CV, precum și alte persoane neidentificate în momentul studierii materialelor cauzei penale.
La realizarea pe etape a migrației ilegale, pe data de 12 martie 2016, aproximativ pe la orele 17.30 cet. N.I., împreună cu C.V., prin locuri ascunse au transportat un grup de patru persoane de origine afro-asiatică din Sri Lanka spre frontiera verde aflată pe segmentul deservit de SPF „Stoianovca” pe direcția s. Ghioltosu R. Moldova-Rânzești România, unde în legătură cu alte persoane străine care urmau să preia grupul de migranți peste frontiera de stat a R. Moldova în România, au pătruns pe jos în regiunea semnului de frontieră 1243 a zonei de frontieră, cu scopul final de a asigura migrația ilegală a acestora în România pentru a ajunge în alte țări ale Uniunii Europene prin ieșirea ilegală de pe teritoriul R. Moldova. Ulterior, la data de 12 martie 2016, în jurul orelor 22:00, la intervenția reprezentanți-lor poliției de frontieră, în apropierea s. Ghioltosu r-nul Cantemir, pe direcția s/f 1243, au fost reținuți cet. NI și patru cetățeni ai insulei Sri Lanka, care intenționau să treacă ilegal frontiera de stat din Republica Moldova în România cu scopul de a migra ilegal în Uniunea Europeană.
În urma verificării locurilor de unde au fost transportați grupul de patru persoane de origine afro-asiatică reținute în zona de frontieră, s-a stabilit că, pe data de 13 martie 2016, în apartamentul situat în mun. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 6 nr. 117, a mai fost depistat un grup de patru persoane de origine afro-asiatică și cet. SK – cetățean al Norvegiei, care s-a dovedit a fi un alt membru activ al grupului criminal organizat, unde persoanele nerezidente erau tăinuite și așteptau migrarea ilegală de către acest grup criminal organizat.
De asemenea, a fost stabilit că cet. SK a intrat pe teritoriul Republicii Moldova împreună cu alt cetățean moldovean, CO, cu automobilul personal al ultimului. Ulterior, s-a constatat că CO este și el un membru activ al grupării criminale. În același timp, un alt cetățean al R. Moldova, VR, fiind în afara teritoriului țării în perioada de timp cuprinsă între lunile ianuarie-martie ale anului 2016, coordona activitatea de organizare a migrației ilegale a cetățenilor sus-menționați, coordonând prin intermediul mijloacelor de comunicare electronică activitatea grupului, comunicând cu CO și SK, asigurând astfel funcționarea grupului criminal, prin coordonarea acțiunilor fiecărui membru și al migranților, precum și al persoanelor din România ce trebuiau să preia persoanele originare din Sri Lanka.
Totodată, la data de 15 martie 2016, în cadrul cercetării la fața locului efectuate într-un hotel din mun. Chișinău, au fost depistate alte trei persoane originare din Sri Lanka, care au fost aduse pe teritoriul Republicii Moldova prin Aeroportul Internațional Chișinău, pe cale legală, de către acest grup criminal organizat. Tot în cadrul urmăririi penale, prin efectuarea acțiunilor procesuale și a măsurilor speciale de investigații a fost stabilit și organizatorul acestei infracțiuni, care finanța membrii grupării criminale. Organizatorul, pe nume MP, un cetățean al Norvegiei, prin intermediul transferurilor bănești, remunera membrii grupului criminal, la fiecare etapă infracțională și, totodată, dirija acțiunile fiecărui membru.
Analizând probatoriul administrat, evidențiem următoarele probe de importanță majoră:
– audierile migranților, care în mare parte sunt asemănătoare și din care a fost obținută descrierea etapei inițiale de desfășurare a schemei infracționale, și anume au fost stabilite următoarele circumstanțe: țări de destinație – Elveția și Suedia, ruta de deplasare Sri Lanka-Federația Rusă (pe cale legală cu avionul), Moscova, Federația Rusă-Kiev, Ucraina (pe cale ilegală cu trenul și cu automobilul), Kiev, Ucraina-mun. Chișinău, RM (cu automobilul și pe jos). În cazul migranților depistați în hotelul din Chișinău, ruta diferă: Sri Lanka-Qatar (cu avionul), Qatar-Istanbul (cu avion), Istanbul-mun. Chișinău (cu avionul). Sumele de bani pentru migrația ilegală cuprindeau 8.000-9.000 dolari SUA per migrant și se achitau printr-o singură tranșă. Banii respectivi erau transmiși membrilor grupului criminal ce activau în Sri Lanka, iar transportarea și ghidarea migranților se făcea din contul organizatorului. La diferite etape infracționale erau implicați diferiți membri ai grupării, aceasta fiind independentă de țară, mijlocul și modul de transportare etc. Spre exemplu, etapa infracțională ce a fost desfășurată în Federația Rusă era coordonată de către cetățeanul Ucrainei, originar din Sri Lanka pe nume MP, care coordona inclusiv activitatea persoanelor aflate în Republica Moldova. Migranții primeau numere de telefoane în Sri Lanka și ajungând într-un anumit punct de destinație făceau legătură cu numărul de telefon indicat de către infractori. Astfel, cu MP, migranții ce tranzitau Rusia făceau legătură abia când ajungeau la Moscova, iar migranții depistați în hotel – odată ajunși la hotel. Executorii și persoanele care le coordonau nemijlocit deplasarea și le aprovizionau cu cele necesare (cu care intrau direct în contact) nu le cunosc pentru că toate interacțiunile se desfășurau pe timp de noapte când nu se puteau vedea fețele lor (această informație posibil să fie una eronată, având în vedere că persoanele puteau fi instruite pentru darea unor astfel de depoziții);
– audierea bănuitului SK, care și-a recunoscut vina și a elucidat întreaga schemă de migrație aplicată pe segmentul Ucraina-România, coordonată de cet. MP, inclusiv persoanele din Republica Moldova implicate în organizarea migrației ilegale pe acest segment. Datorită declarațiilor acestuia a fost posibil de identificat complicii infracțiunii și legăturile dintre ei (inclusiv cele indirecte realizate prin intermediul lui PM). Pe lângă aceasta, s-a aflat că el, pe teritoriul Republicii Moldova, cunoscând limba tamilă (unica limbă vorbită și înțeleasă de migranți), cea norvegiană și engleză, acesta, având dreptul de ședere pe teritoriul țării, putea merge în magazine pentru a procura hrană, haine etc., precum și a ține legătura între membrii grupării criminale.
– în cadrul percheziției efectuate în apartamentul din mun. Chișinău s-au depistat: un membru activ al grupării criminale, patru migranți, pașapoarte, notițe, telefoane, bonuri de plată și transfer, diferite înscrisuri, hărți etc. Toate acestea au arătat implicarea grupului criminal în comiterea acestei infracțiuni;
– în cadrul cercetării la fața locului efectuate în hotel au fost depistate alte trei persoane originare din Sri Lanka (migranți), pașapoarte, telefoane, notițe, hărți, tichete etc.
Totodată, în cadrul acestei cauze penale s-au efectuat măsuri speciale de investigație ca: urmărirea vizuală, investigația sub acoperire, interceptarea și înregistrarea comunicărilor sau a imaginilor, monitorizarea sau controlul tranzacțiilor financiare și accesul la informația financiară, colectarea informației de la furnizorii de servicii de comunicații electronice. În urma acestor măsuri a fost posibil de stabilit întreaga activitate criminală, locul migranților și a unor membri activi ai grupării criminale, legăturile între ei, tranzacțiile financiare și identificarea finanțatorului și a celor care au beneficiat de transfer etc. În final, toate persoanele au fost puse sub învinuire.
Totodată, este de menționat faptul că metodele de comitere a organizării migrației ilegale sunt diverse, se comit în timp diferit, cu implicarea diferitor mijloace și instrumente etc., de aceea în continuare vom încerca a relata tactica de efectuare a acțiunilor procesuale, care este accesibilă pentru toate cazurile de cercetare.
DOWNLOAD FULL ARTICLEArhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.