Neconstituționalitate: art. 336 („Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”) alin. (1) NCP

În M. Of. nr. 69 din 27.01.2015, s-a publicat D.C.C. nr. 732/2014 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 336 alin. (1) și (3) din Codul penal (Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în M. Of. nr. 510 din 24.07.2009).

D.C.C. nr. 732/2014

Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate ridicată cu privire la art. 336 alin. (1) și a constatat faptul că sintagma „la momentul prelevării mostrelor biologice” din cuprinsul art. 336 alin. (1) este neconstituțională.

 

În continuare, vom prezenta conținutul art. 336 alin. (1) NCP:

Conținutul art. 336 NCP alin. (1)

Art. 336 al Noului Cod penal se intitulează „Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” și prevede, la alin. (1):

„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.

Alte precizări privitor la D.C.C. nr. 732/2014

După cum am menționat mai sus, excepția de neconstituționalitate ridicată avea în vedere și dispozițiile art. 336 alin. (3) NCP, care prevăd următoarele:

„Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) și alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Însă, prin aceeași decizie, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 336 alin. (3) NCP.

 

DOWNLOAD FULL CHAPTER

Neconstituționalitate: art. 336 („Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”) alin. (1) NCP was last modified: mai 18th, 2015 by Redacția ProLege

Numai utilizatorii autentificați pot scrie comentarii

Căutare

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.