Violența economică – viciu de consimțământ la încheierea actelor juridice civile?
Roxana Matefi - noiembrie 1, 2017Poziția dominantă, deși nu este prohibită, în principiu, dar dacă o astfel de poziție este utilizată în mod abuziv, spre exemplu, exploatând și profitând de starea de dependență economică a partenerilor comerciali care nu au alternative de a contracta, constituie potrivit prevederilor art. 101 și 102 ale Tratatului U.E. și Legii nr. 21/1996 a concurenței o practică anticoncurențială interzisă și sancționabilă. Spre exemplu, legislația românească a concurenței consideră, printre alte manifestări, că exploatarea stării de dependență economică a unui agent economic (partener contractual) și care nu dispune de o soluție alternativă în condiții echivalente, de către o întreprindere aflată în poziție dominantă constituie un abuz de poziție dominantă, comportament interzis și sancționabil[16]. Or, utilizarea abuzivă a unei poziții dominante, cu ocazia încheierii unor contracte cu partenerii economici(profesioniști, de regulă) ori cu consumatorii de către cel aflat într-o astfel de poziție, ar putea fi calificată ca o expresie a violenței economice, care ar trebui consacrată în mod neechivoc ca fiind un viciu de consimțământ.
4. Starea de necesitate și violența
Astfel cum am menționat la începutul analizei noastre, legiuitorul român asimilează, în anumite circumstanțe, starea de necesitate cu violența, asimilare condiționată, însă, de împrejurarea ca cealaltă parte să fi profitat de respectiva stare de fapt.
Pentru a răspunde la întrebarea ce se înțelege prin stare de necesitate, vom apela la definiția lexicală, potrivit căreia aceasta poate fi calificată drept „împrejurare sau complex de împrejurări de fapt de natură a constrânge o persoană să consimtă la încheierea unui act juridic ori să săvârșească un fapt juridic (pe care nu l-ar fi consimțit ori nu l-ar fi săvârșit) în scopul de a evita sau de a limita consecințele unui pericol grav și iminent care amenință viața, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a alei persoane apropiate, bunurile ale sale sau ale altei persoane, pericol ce nu poate fi înlăturat altfel”[17].
Față de această definiție, de maximă cuprindere (generalitate) se impune a remarca situația că legislația civilă actuală – spre deosebire de cea penală (a se vedea prevederile art. 20 C. pen.) care conține o definiție specifică raporturilor de drept penal a stării de necesitate – nu oferă o definiție specifică unei astfel de situații de fapt, cu toate că ea poate avea importante efecte și implicații juridice. Singura referire, într-o oarecare măsură explicativă, vizând semnificația și conținutul noțiunii de stării de necesitate este aceea a textului art. 1361 C. civ., din care se poate desprinde ideea că acea persoană care „a distrus sau a deteriorat bunurile altuia pentru a se apăra pe sine ori bunurile proprii de un prejudiciu ori pericol iminent este obligat să repare prejudiciul cauzat, potrivit regulilor aplicabile îmbogățirii fără justă cauză”, poate fi considerată că a acționat în stare de necesitate. Din păcate, pentru economia studiului nostru, prevederea legală citată nu este îndestulătoare deoarece are în vedere un aspect particular al problematicii răspunderii civile delictuale, pentru fapta proprie și nu acela al condițiilor de validitate impuse de lege pentru încheierea actelor juridice.
Sugestivă în acest context al analizei înțelesului stării de necesitate este o decizie a Curții de casație din Franța, pronunțată într-o speță celebră din 1887, privind cazul unei nave eșuate în mare și a unui remorcher care a profitat de situație impunând un preț mult mai mare decât cel practicat în mod obișnuit, speță în care Curtea a reținut faptul că circumstanțele care l-au determinat pe căpitanul unui vas să accepte condițiile pe care nu le-ar fi acceptat niciodată dacă nava sa nu este în pericol, constituie viciul violenței[18]. Ulterior, această chestiune și-a găsit și o reglementare legală, fiind consacrată de Legea din 29 aprilie 1916 privind salvarea maritimă și, ulterior, de Codul de transport, care prevedea faptul că „un contract sau anumite cauze pot fi anulate sau modificate, dacă:
1. Contractul este încheiat sub o presiune abuzivă sau sub influența unui pericol și clauzele sale nu sunt echitabile;
2. Dacă plata convenită conform contractului este prea mare sau prea mică pentru serviciile efectiv prestate”[19].
Desigur, situațiile în care starea de necesitate poate și trebuie asimilată cu violența – viciu de consimțământ pot fi mai numeroase și diverse.
În opinia noastră, din litera și sensul prevederilor art. 1218 Cod civil, intitulat „starea de necesitate”, se desprinde ideea că printr-o astfel de situație de fapt trebuie să avem în vedere acele situații excepționale(asemănătoare cazurilor de forță majoră și/sau de cazuri fortuite) în care, o parte a unui act juridic este constrânsă, sub aspect psihic-volițional, să încheie acel act, pentru a preîntâmpina, înlătura ori limita un pericol iminent la adresa sa ori vizând bunurile proprii ori chiar ale altuia, în condițiile în care cocontractantul, fără să fi contribuit ori să fi determinat starea de necesitate, de rea-credință fiind, a profitat de limitarea libertății de a contracta a acelui afectat. Așadar, așa cum s-a remarcat în doctrină[20], nu starea de necesitate constituie în sine o cauză de viciere a consimțământului ci doar împrejurarea și faptul că terțul contractant profită în mod neonest și abuziv de lipsa de alternativă a celui afectat de împrejurările care l-au silit să contracteze. Suntem de părere că, în astfel de situații, contractanții care profită de presiunea pe care o poate genera o situație ori stare de necesitate asupra unei persoane se fac responsabil de exercitarea abuzivă a dreptului de contracta (a se vedea prevederile art. 1169 și 1170 C. civ.) faptă care este contrară principiului consacrat de art. 15 C. civ., privind interzicerea abuzului de drept.
5. Violența economică sau leziune?
O altă întrebare firească care se poate pune, în logica acestui studiu, este și aceea în ce măsură abuzul de starea de dependență a uneia dintre părțile contractante față de cealaltă și obținerea, pe cale de consecință, a unui avantaj excesiv poate prezenta puncte comune cu viciul de consimțământ al leziunii?
Pentru a putea oferi un răspuns cât mai corect, din punct de vedere logic și juridic, este necesar să avem ca premiză definiția legală a leziunii, definiție pe care o regăsim în cuprinsul art. 1221 C. civ., care stabilește că ne aflăm în prezența acestui viciu de consimțământ, atunci când „una dintre părți, profitând de starea de nevoie, de lipsa de experiență ori de lipsa de cunoștințe a celeilalte părți, stipulează în favoarea sa ori a unei alte persoane o prestație de o valoare considerabil mai mare, la data încheierii contractului, decât valoarea propriei prestații”.
Dacă anterior modificărilor operate în virtutea Codului civil din 2011, leziunea afecta doar actele juridice încheiate de către minori, sub imperiul noilor reglementări, aceasta poate afecta și actele juridice încheiate de majori.
În ipoteza actelor juridice lezionare încheiate de către majori dar și de către minori, în structura leziunii regăsim atât un element obiectiv reprezentat de existența unei disproporții evidente între prestațiile reciproce ale părților, cât și un element subiectiv, care constă în aceea că una dintre părți profită de starea de nevoie, lipsa de experiență sau de cunoștințe a cocontractantului. Așadar, se impune a reține că, și în prezența unui astfel de viciu de consimțământ, ca și în cazul violenței ocazionate de o stare de necesitate, cocontractantul lezionar are o atitudine psihică abuzivă și speculativă, care trebuie subsumată relei-credințe și contrară exigentelor art. 14 C. civ.
După cum se poate reține din definiția pe care o dă legiuitorul francez și în cazul violenței economice, ca și în ipoteza leziunii, la fundamentarea reglementării se are în vedere intenția cocontractantului de obținere, pe care contractuală, a unui avantaj excesiv, respectiv producerea unei disproporții nejustificate între prestațiile reciproce ale părților. Așadar, în ceea ce privește elementul obiectiv, similitudinea pare să existe între cele două vicii supuse analizei paralele, cu atât mai mult cu cât, atât în cazul leziunii cât și în acela al violenței economice persoana care poate fi vinovată de astfel de comportamente are ca suport factual starea de nevoie în care se poate afla victima acelor comportamente.
Distincția esențială între cele două tipuri de vicii de consimțământ, credem noi, ar trebui să determine, în bună măsură, elementul subiectiv care trebuie să preceadă ori să însoțească comportamentele care pot intra în conținutul obiectiv al fiecăreia dintre ele.
După cum am subliniat în cele precedente leziunea, sub aspectiv intențional presupune profitarea de starea de nevoie/lipsa de experiență/lipsa de cunoștințe a persoanei cu care se încheie actul, deci o exploatare a unui context pe care nu îl generează, dar de care profită partea, putând chiar aprecia că în astfel de situații, se poate reține o intenție specială ori calificată a părții care a generat leziunea.
Spre deosebire de leziune violența economică, deși uneori poate avea ca suport și existența unei stări de nevoie foarte acute și presante, presupune sub aspect psihic-volițional o constrângere pe care o exercită partea care abuzează de starea de dependență, stare care o situează pe o poziție parte dominată ori dependentă de partea abuzivă. Așadar, în cazul violenței economice motivul determinant care ar sta la baza exprimării consimțământului la încheierea actului afectat de către un astfel de viciu juridic este o temere justificată, pe care una dintre părți o induce fără drept, celeilalte, obținând pe cale de consecință, un avantaj injust relativ la unele chestiuni ori prestații esențiale ale contractului(spre exemplu, cu privire la nivelul prețului, cantităților de bunuri, condițiilor de livrare, garanții etc.).
Opiniem că prin definiția pe care o dă violenței economice, că legiuitorul francez a intenționat să o delimiteze de leziune, încadrând-o în mod firesc în sfera generală a viciului de consimțământ al violenței.
6. Concluzii
Reglementarea de sine stătătoare a viciului violenței economice de către legiuitorul francez, cu toate particularitățile pe care am încercat să le identifică și să le prezentăm în cadrul acestei succinte analize a unei reglementări relativ recente din dreptul francez (analiză care, de altfel, așa după cum este rezonabil, nu și-a propus să fie una exhaustivă) umple, din punctul nostru de vedere, un vid legislativ, demers la care jurisprudența și doctrina franceză și-au adus o reală contribuție.
Față de considerentele pe care le-am expus în cadrul acestui studiu și raportat la ipotezele variate pe care le naște practica, apreciem a fi necesară și utilă reglementarea acesteia varietăți de violență și în legislația noastră, deoarece noile realități social-economice generate de manifestările specifice economiilor de piață integrate în piața unică europeană – dar nu numai în această piață – pot genera ori facilita astfel de comportamente care pot avea ca efect vicierea consimțământului subiectelor de drept aflate în situații de dependență economică, și nu numai de acest fel, față de partenerii contractuali. Astfel, așa cum am arătat în cele ce preced aceste concluzii, exploatarea abuzivă a unei poziții dominante, atitudine care nu îi conferă partenerului contractual dominat o soluție alternativă, cu ocazia încheierii unor contracte cu astfel de parteneri, poate îmbrăca forma și consecințele unui viciu de consimțământ pe care am putea să-l calificăm drept violență economică.
Necesitatea și utilitatea unei astfel de noi reglementări în dreptul român ar trebui să se fundamenteze tocmai pe constrângerea psihică pe care poate genera temerea justificată că refuzul de a contracta, în condițiile impuse de partenerul dominant, a celui aflat într-o situație de dependentă economică, poate să-i atragă acestuia din urmă cele mai severe consecințe social-economice (blocaj economic, insolvență, șomaj etc.). Așadar, apreciem că, de lege ferenda, cel puțin pentru argumentul invocat anterior, ar putea fi preluat modelul francez în ceea ce privește reglementarea acestui viciu de consimțământ, cu mențiunea că unul dintre remediile („tratamentele”) juridice care ar putea fi avute în vedere pentru înlăturarea consecințelor asupra actelor juridice civile afectate de viciul de consimțământ al violenței economice, ar trebui să nu fie exclusiv nulitatea relativă a acelor acte și eventuala solicitare de daune interese, ci și acelea aplicabile în cazul leziunii [a se vedea prevederile art. 1222 alin. (1) și (3) C. civ. român]. În acest sens, avem în vedere și posibilitatea victimei violenței economice de a opta pentru menținerea actului juridic afectat dar cu reducerea obligațiilor sale cu valoarea daunelor-interese la care ar fi îndreptățită sau reducerea propriei creanțe ori majorarea propriei obligații a părții aflată în poziție dominantă, după caz și după cum este posibil și util pentru realizarea necesarului echilibru contractual.
[16] A se vedea, pentru astfel de aprecieri și pentru comentarii, spre exemplu: T. Prescure, Curs de dreptul concurenței comerciale, Ed. Rosetti București, 2004, p. 205-216.
[17] M.N. Costin, C.M. Costin, Dicționar de drept civil de la A la Z, ed. a 2-a, Ed. Hamangiu, București, 2007, p. 920.
[18] A. Bamdé, L’abus de dépendance ou la violence économique, https://aurelienbamde.com/2017/02/20/labus-de-dependance-ou-la-violence-economique/.
[19] Articolul L. 5132-6 din Codul de transport apud Aurélien Bamdé, op. cit.
[20] A se vedea, în acest sens, spre exemplu, Fl.A. Baias, E. Chelaru, R. Constantinovici, I. Macovei (coord.) Noul Cod civil. Comentariu pe articole, art. 1-2664, Ed. C.H. Beck, București, 2012, p. 1280.
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.