Vânzările succesive ale bunului – Garanţiile ascendente în ambianţa noului Cod civil
Juanita Goicovici - martie 1, 2016Successive sales of the asset – Bottom-up guarantees in the light of the new Civil Code
In this article, the author describes the characteristics of the successive sales of the asset, mainly referring to bottom-up guarantees in the light of the new Civil Code.
The structure and content of the study reveal the comments on the admissibility conditions of the bottom-up guarantee, on the legal nature, from a historical and comparative law perspective, on the role played by the exculpatory clauses, on the provisions of taking the risk of eviction, the refund of price – the effects of upholding the action to enforce bottom-up guarantee, the type of eviction aimed, on the existence or non-existence and on a direct redhibitory action or for a reduction of price on account of defects against the first seller, taking into consideration, on the basis of the above, the doctrine developed by famous names in the matter of law (D. Chirică, H. Mazeaud, L. Mazeaud, J. Mazeaud, Fr. Chabas, F. Collart Dutilleul, Ph. Delebeque, B. Gross, S. Valory, J. Flour, J.-L. Aubert, J. Mestre, F. Zénati, V. Heuzé).
Finally, the author formulates brief considerations regarding the action of the subsequent owner to enforce bottom-up guarantee which is taken over from the assets of its author (intermediary purchaser) against the original seller and which, in principle, shall be subject to the regime of the primary contract, to which the first seller – the defendant in this action – agreed, with some notable exception, namely, the fact that the seller defendant cannot be forced to refund more than the actual price received in the first agreement (plus the damages caused by wilful misrepresentation). Moreover, the initial seller is entitled to oppose the subsequent owner claimant the restrictive clauses or those which exempt from the guarantee recorded in the agreement concluded between the former and the intermediary seller; similarly, the possible arbitration conventions likely to accompany the first sale shall become applicable.
Keywords: successive sales; admissibility conditions; bottom-up guarantee; risks; eviction; purchaser; seller.
1. Observaţii introductive
Printre modificările majore aduse regimului garanţiilor vânzătorului în noul Cod civil se numără şi consacrarea expresă a existenţei unei garanţii ascendente pentru evicţiune. Prin angrenarea acestei garanţii, dacă acelaşi bun a fost revândut, oricare dintre subdobânditorii bunului pot acţiona în judecată pe vânzătorul anterior din şirul de vânzări consecutive, întrucât, conform art. 1706 NCC, „Vânzătorul este obligat să garanteze contra evicţiunii faţă de orice dobânditor subsecvent al bunului, fără a deosebi după cum dobândirea este cu titlu oneros ori cu titlu gratuit”.
Această posibilitate nu era interzisă în textele vechiului Cod civil de la 1865, însă nefiind consacrată expres, atât părţile, cât şi judecătorii erau reticenţi în ceea ce priveşte utilitatea sa.
Situaţia primului vânzător nu este îngreunată prin consacrarea legislativă a acestei acţiuni, întrucât vânzătorul iniţial este prin ipoteză dator să-l garanteze pentru evicţiune pe cumpărătorul intermediar. În schimb, situaţia cumpărătorului final se ameliorează considerabil, în cazurile în care autorul său direct (ultimul vânzător) este insolvabil, restituirea preţului ori reducerea acestuia putând fi obţinută de la vânzătorul iniţial, consecutiv evicţiunii.
Avantajele garanţiei ascendente (directe) se grupează în jurul ideii că aceasta evită multiplicarea acţiunilor în garanţie cu privire la acelaşi caz de evicţiune şi stopează şirul inutil şi costisitor de litigii antrenate de evicţiune. Întrucât cauza evicţiunii a fost prezentă la momentul primei vânzări, dacă ultimul vânzător ar fi condamnat la cererea celui din urmă achizitor şi nu ar exista această garanţie ascendentă, este de presupus că pârâtul ar chema ulterior în garanţie la rândul său, pe propriul său autor – vânzătorul intermediar – care va putea acţiona în garanţie pe cel de la care el însuşi a cumpărat şi tot astfel până la primul vânzător.
Garanţia ascendentă pentru evicţiune nu trebuie confundată cu cazurile de garanţie directă indivizibilă la care se referă art. 1697 NCC, conform căruia „Obligaţia de garanţie contra evicţiunii este indivizibilă între debitori”. Acest text legal se referă, dimpotrivă, la situaţiile transmiterii proprietăţii unui bun de către coproprietari (la poziţia „vânzător” figurând coproprietarii) ori la cazul decesului vânzătorului moştenit de succesori cu vocaţie universală. Indivizibilitatea între debitori asigură cumpărătorului dreptul de a antrena garanţia pentru evicţiune contra oricăreia dintre persoanele care figurează la poziţia „vânzător” în contractul de vânzare (garanţie directă, iar nu ascendentă), pentru a fi obligat integral la plata de despăgubiri, cu posibilitatea pârâtului de a se îndrepta în regres contra celorlalţi debitori. Or, garanţia ascendentă nu generează o solidaritate pasivă între vânzătorii succesivi ai bunului, această posibilitate nefiind prevăzută de legiuitor.
Mecanismul garanţiilor directe este relativ inedit pentru juriştii români, fiind necesar ca aceştia să se familiarizeze atât cu condiţiile sale de admisibilitate (1), cât şi cu efectele admiterii acestor acţiuni (2).
2. Condiţiile de admisibilitate ale garanţiei ascendente
În practică, sunt frecvente ipotezele în care bunul a făcut obiectul mai multor vânzări succesive. La prima vedere, situaţiile de acest tip respectă schema clasică a angajării responsabilităţii civile în garanţie. La dispoziţia ultimului cumpărător – care a înregistrat un prejudiciu rezultat din evicţiune – poate fi imaginată calea acţiunii în garanţie, pe temei contractual, împotriva vânzătorului său direct. În acest context pot apărea două neajunsuri: (i) repararea efectivă a prejudiciului şi recuperarea preţului să fie stopată de faptul că vânzătorul intermediar se dovedeşte insolvabil; (ii) cumpărătorul intermediar dovedeşte că motivul evicţiunii este anterior vânzării încheiate de el cu cumpărătorul final, fiind prezent la momentul primei vânzări şi cere scoaterea sa din cauză, respectiv antrenarea garanţiei contra celui dintâi vânzător (ii).
Ambele neajunsuri pot fi evitate prin angrenarea garanţiei ascendente pentru evicţiune. Acţiunea subdobânditorului la care se referă art. 1706 NCC este cea a autorului său[1], vânzătorul intermediar contra primului vânzător. Ea va fi supusă regimului contractului originar, la care cel dintâi vânzător – pârât în această acţiune – şi-a dat consimţământul. Transmiterea garanţiei la subdobânditor poate fi fundamentată pe ideea unui transfer al acţiunii în garanţie ca accesoriu al proprietăţii asupra lucrului[2].
Importanţa acţiunii în discuţie este întregită cu cazurile în care titlul subdobânditorului nu i-ar fi îngăduit să exercite acţiunea în garanţie împotriva autorului său direct. Cel puţin două sunt ipotezele pe care le avem în vedere: cazul donatarului care nu este îndrituit la a pretinde garanţie de la donator (a) şi cazul vânzării succesive acompaniate de o convenţie exoneratoare de răspundere a vânzătorului secund (b). Raţionamentul se aplică independent de caracterul gratuit sau oneros al transmisiunii la subdobânditor; indispensabil este doar ca autorul său să fi deţinut o acţiune în garanţie care să treacă, împreună cu bunul, la avânzii-cauză cu titlu particular la care se referă art. 1706 NCC.
Acreditând o asemenea nuanţare, se impune şi o altă precizare, În ceea ce priveşte situaţia donatarului evins, acesta nu beneficiază de garanţie contra evicţiunii în baza contractului de donaţie contra donatorului, însă respectând textul art. 1706 NCC va putea face uz de garanţia pentru evicţiune datorată donatorului de către vânzătorul de la care acesta a achiziţionat bunul. Garanţia pentru evicţiune nu este generată direct de contractul de donaţie, cu excepţiile cunoscute ale promiterii exprese de garanţie, dolului comis de donator (care va transpune însă litigiul în plan delictual), al răspunderii în limita sarcinilor ce însoţesc donaţia. Însă prin antrenarea garanţiei ascendente pentru evicţiune subdobânditorul donatar ar urma să primească de la vânzătorul bunului (autor al donatorului) suma plătită cu titlu de preţ în contractul primar, suma de bani înlocuind astfel în patrimoniul donatarului proprietatea bunului în privinţa căreia a fost evins[3].
Caracterul patrimonial, iar nu personal al garanţiei pentru evicţiune permite transmisiunea acţiunii în garanţie la subdobânditorii bunului (universali, cu titlu universal sau particular), independent de caracterul oneros sau gratuit al titlului subdobânditorului. Necunoaşterea cauzei de evicţiune se apreciază în persoana cumpărătorului intermediar. Cunoaşterea şi asumarea motivului de evicţiune la momentul cumpărării bunului de către primul cumpărător face ca acesta să nu beneficieze de o acţiune în garanţie care să se transmită la subdobânditor o dată cu revânzarea lucrului.
3. Natura juridică, dintr-o perspectivă istorică şi de drept comparat
În ceea ce priveşte fundamentul juridic al garanţiilor ascendente, într-o primă variantă explicativă s-a considerat că o stipulaţie pentru altul implicită procură o explicaţie satisfăcătoare pentru recunoaşterea posibilităţii cumpărătorului final de a acţiona contra vânzătorului originar, în motivare arătându-se că, în absenţa unei convenţii contrare, cel care contractează cu privire la un bun „stipulează pentru toţi cei care în viitor vor primi bunul”, în sensul de a le ceda propria sa acţiune în garanţie împotriva primului înstrăinător[4]. Din analiza tezei, rezultă că stipulant este vânzătorul intermediar, promitent – vânzătorul iniţial, rămânând subdobânditorului rolul de terţ beneficiar. Deşi mecanismul stipulaţiei pentru altul ar permite explicarea genezei acţiunii, din convenţia intervenită între stipulantul – vânzător intermediar şi promitentul – vânzător primar, cu privire la un drept la garanţie de sine stătător în favoarea terţului beneficiar, în doctrina de specialitate au fost aduse şi critici la adresa acestei explicaţii, întrucât acţionând pe vânzătorul iniţial în garanţie pentru vicii ascunse, subdobânditorul lucrului exercită nu un drept propriu, ci pe acela al autorului său, vânzător intermediar. Dimpotrivă, dreptul terţului beneficiar al unei stipulaţii pentru altul nu trece prin patrimoniul stipulantului, nefiind dobândit derivat. Aspectul amintit face dificilă explicarea acţiunii de care ne ocupăm prin mecanismul stipulaţiei pentru altul, deoarece nu poate fi ignorat faptul că obiectul creanţei directe a beneficiarului poate fi fixat numai prin referire la ceea ce ar datora promitentul stipulantului.
Alţi autori au considerat că la baza transmiterii acţiunii în garanţie către subdobânditori s-ar afla o cesiune implicită de creanţă: vânzătorul ce ocupă poziţia intermediară în lanţul de contracte cedează subdobânditorului creanţa sa în garanţie, concomitent cu vânzarea bunului către acesta din urmă[5].
Din perspectiva dreptului comparat, literatura franceză de specialitate este furnizoarea celei de-a treia teze, conform căreia – pentru temeiul acţiunii discutate – nu trebuie investigată concepţia clasică a Codului civil sau vreo lege specială: ea poate fi văzută ca un „mecanism corector imprimat de echitate”, prin care se reuşeşte cuplarea principiului relativităţii efectelor contractului cu cel al echităţii şi al echilibrului patrimonial, astfel încât fundamentul ideatic al garanţiilor ascendente ar fi oferit de echitate.
Într-o altă opinie, este necesar a avea o privire de ansamblu asupra noţiunii de grup de contracte. Circumscrisă la contextul grupurilor de contracte, „acţiunea directă” împotriva vânzătorilor succesivi s-ar baza pe existenţa unei relaţii contractuale directe între aceştia şi cumpărătorii bunului. Astfel, n-ar mai fi necesară recurgerea la o construcţie piramidală care vede în acţiunea subdobânditorului o acţiune în garanţie (sau în răspundere contractuală, după caz) transmisă către el de vânzătorul intermediar, întrucât o atare transmisiune nu a putut fi pe deplin explicată de dreptul pozitiv: lanţul contractual privitor la acelaşi bun (de regulă, un lanţ omogen: vânzare+vânzare+vânzare) stabileşte conexiuni identice între verigile sale, de unde şi ideea datorării – de către vânzătorul originar către cumpărătorul final – a unei garanţii identice celei datorate cumpărătorului intermediar.
Majoritatea autorilor care s-au ocupat de acest subiect în dreptul francez se asociază ideii că garanţiile ascendente se transmit la subdobânditor ca accesorii ale lucrului vândut (intuitu rei)[6]. Temeiul în drept ar fi reprezentat de art. 1615 C. civ. francez: obligaţia de predare a lucrului cuprinde accesoriile sale şi tot ce a fost destinat la uzul său perpetuu[7]. În ceea ce priveşte noţiunea de „accesoriu”, dacă ab initio doar accesoriile materiale făceau cuprinsul acestui concept, s-a putut asista la extinderea lui şi asupra documentelor administrative indispensabile uzului sau obţinerii bunului, precum şi la admiterea faptului că noţiunea înglobează drepturile strâns legate de bunul vândut[8]. Bunul ajunge, astfel, la subdobânditor însoţit de drepturile şi acţiunile cu care este în fermă conexiune.
După cum am precizat, soluţia conform căreia cel care revinde bunul transmite cumpărătorului, cu titlu de accesoriu al lucrului, garanţiile şi acţiunile pe care el le-a dobândit din vânzarea primară, provocând, în acest mod, lărgirea perimetrului contractual, s-a conturat în jurisprudenţa franceză încă din secolul al XIX-lea[9] această extindere a sferei acţiunilor directe fiind invocată repetat pentru a o aplica diverselor grupuri de contracte[10].
4. Rolul jucat de clauzele exoneratoare
În materia garanţiei ascendente, vânzătorul iniţial are dreptul de a opune subdobânditorului clauzele limitative sau exoneratoare de garanţie ce figurează în convenţia primului şi a cumpărătorului intermediar[11]. De altfel, pârâtul poate opune subdobânditorului toate mijloacele de apărare pe care le-ar avea împotriva propriului contractant (cumpărătorul intermediar), după cum se poate prevala de eventuala convenţie de arbitraj conexă contractului primar[12]. Nu s-ar putea vorbi despre o acţiune a subdobânditorului contra celui dintâi vânzător fondată pe primul contract, dacă s-ar refuza extragerea tuturor consecinţelor.
De remarcat că, potrivit art. 1698 alin. (2) NCC, „stipulaţia prin care obligaţia de garanţie a vânzătorului este restrânsă sau înlăturată nu îl exonerează pe acesta de obligaţia de a restitui preţul, cu excepţia cazului în care cumpărătorul şi-a asumat riscul producerii evicţiunii”. Dacă există o clauză exoneratoare/limitativă de garanţie în primul contract de vânzare, aceasta devine opozabilă şi cumpărătorului final, cu două excepţii: (a) dolul comis de vânzătorul iniţial care, deşi a cunoscut pericolul evicţiunii, nu l-a comunicat cumpărătorului[13]; (b) evicţiunea provenind din fapta culpabilă a vânzătorului care tinde să evingă/să-l deposedeze pe cumpărător după ce a vândut bunul. În ambele cazuri, stipulaţia exoneratoare devine inaplicabilă. În plus, însă după cum menţionează articolul citat, chiar şi clauzele exoneratoare efectiv de garanţie nu produc în principiu decât efecte limitate, scutindu-l pe vânzătorul iniţial doar de plata daunelor-interese şi a sporurilor de valoare înregistrate de bun pe piaţă etc., nu şi de obligativitatea restituirii preţului. Explicaţia rezidă în caracterul sinalagmatic cauzal al vânzării, unde preţul bunului reprezintă un echivalent aproximativ al proprietăţii bunului, iar dacă această proprietate nu s-a transmis efectiv la cumpărătorul/subdobânditorul evins, din cauze anterioare primei vânzări, nici reţinerea preţului de către vânzător nu se mai justifică în termenii raportului sinalagmatic.
5. Clauzele de asumare a riscurilor evicţiunii
În cazul stipulaţiilor de asumare a riscului evicţiunii, acestea suprimă garanţia pentru evicţiune atât pentru cumpărătorul direct, cât şi pentru subdobânditorii bunului. Conform art. 1698 alin. (2) teza finală, în asemenea ipoteze nu va exista nici garanţia directă contra evicţiunii provenind din drepturile unui terţ datorată cumpărătorului intermediar, nici garanţia ascendentă a ultimului cumpărător contra vânzătorului iniţial („stipulaţia prin care obligaţia de garanţie a vânzătorului este restrânsă sau înlăturată nu îl exonerează pe acesta de obligaţia de a restitui preţul, cu excepţia cazului în care cumpărătorul şi-a asumat riscul producerii evicţiunii” – art. 1698 alin. (2) NCC).
[1] Dreptul francez cunoaşte o puternică tradiţie jurisprudenţială în sensul admiterii acestei acţiuni. A se vedea, cu titlu de exemplificare, Curtea de Casaţie franceză, Camera I civilă, Decizia din 27 noiembrie 1993, citată după O. Tournafond, Observation, în „Le Dalloz. Recueil” 1994, Sommaires, p. 239. Pentru analiza garanţiei pentru evicţiune a se consulta D. Chirică, Tratat de drept civil. Contracte speciale, Vol. I, C.H. Beck, Bucureşti, 2008, p. 368 şi urm.
[2] Explicaţie reţinută de instanţa supremă franceză încă din 1884 (Curtea franceză de Casaţie, Camera civilă, Decizia din 12 noiembrie 1884; idem, Camera I civilă, Decizia din 5 ianuarie 1972; idem, Camera a III-a civilă, Decizia din 7 martie 1990, citate după H. Mazeaud, L. Mazeaud, J. Mazeaud, Fr. Chabas, Leçons de droit civil, tome II, premier volume, Obligations, 9éme Édition par Fr. Chabas, Montchrestien, Paris, 1998, p. 875.
[3] De exemplu, dacă un imobil a fost achiziţionat cu suma de 100.000 euro, iar apoi cumpărătorul l-a donat către fiul său, în ipoteza în care fiul donatar este evins de un terţ din cauze preexistente la momentul vânzării la care a fost parte tatăl său, fiul donatar îl poate acţiona în judecată pe vânzător pentru a obţine despăgubiri în valoare de 100.000 euro (valoarea cu care a fost însărăcit patrimoniul donatarului prin evicţiune).
[4] A se vedea, F. Collart Dutilleul, Ph. Delebeque, Contrats civils et commerciaux, 7éme Édition, Précis Dalloz, Paris, 2004, p. 230.
[5] A se vedea, B. Gross, La notion d’obligation de garantie dans le droit des contrats, L.G.D.J., Paris, 1964, p. 112. Pentru analiza drepturilor la acţiune în justiţie ca drepturi potestative constitutive, a se consulta, S. Valory, La potestativité dans les relations contractuelles, Presses Universitaires d’Aix-Marseille, 1999, p. 51.
[6] Explicaţie reţinută de instanţa supremă franceză încă din 1884 (Cass. fr., C. civ., Dec. din 12 nov. 1884; Cass. fr., C. I civ., Dec. din 5 ian. 1972; Cass. fr., C. a III-a civ., Dec. din 7 martie 1990, citate după H. Mazeaud, L. Mazeaud, J. Mazeaud, Fr. Chabas, Leçons de droit civil, Tome II, prèmier volume, Obligations, 9ème Édition par Fr. Chabas, Montchrestien, Paris, 1998, p. 875.
[7] A se vedea, în acest sens, J. Flour, J.-L. Aubert, Droit civil. Les obligations, Le rapport d’obligation, A. Colin, Paris, 2006, p. 377.
[8] J. Mestre, Observation, în „Revue trimestrielle de droit civil” nr. 2/1998, pp. 375,376; P.-Y. Gautier, Observation, în „Revue trimestrielle de droit civil” nr. 2/1998, pp. 399-402; idem, Observation, în „Revue trimestrielle de droit civil” nr. 2/1996, pp. 413 și414. Pentru nuanţări, a se consulta, P. Jourdain, La Cour de cassation se délivre d’Aubry et Rau: pas de transmission des accesoires juridiques de la chose vendue, în „Revue trimestrielle de droit civil” nr. 4/1997, pp. 964-967.
[9] A se vedea, F. Zénati, Observation, în „Revue trimestrielle de droit civil” nr. 3/1992, p. 593.
[10] A se vedea, V. Heuzé, Traité des contrats sous la direction de J. Ghestin. La vente internationale de marchandises, L.G.D.J., Paris, 2000, p. 148.
[11] Pentru o soluţie de acest fel: Curtea de Casaţie franceză, Camera I civilă, Decizia din 7 iunie 1995, citată după G. Viney, Observation, în „Juris-Classeur Périodique. La Semaine Juridique” 1995.I.3893.
[12] Curtea de Casaţie franceză, Camera a III-a civilă, Decizia din 30 octombrie 1991, citată după P. Jourdain, Observation, cit. supra, p. 132.
[13] Răspunderea pentru dol/culpă gravă nu poate fi înlăturată anticipat printr-o clauză exoneratoare, aspect reţinut expres de art. 1699 NCC, conform căruia „Chiar dacă s-a convenit că vânzătorul nu va datora nicio garanţie, el răspunde totuşi de evicţiunea cauzată ulterior vânzării prin faptul său personal ori de cea provenită din cauze pe care, cunoscându-le în momentul vânzării, le-a ascuns cumpărătorului. Orice stipulaţie contrară este considerată nescrisă”.
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.