Restrângerea exercițiului libertății religioase în preajma sărbătorilor pascale – o analiză critică
Radu Zidaru - iunie 2, 2020c) «Cultele religioase sunt autonome faţă de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate» [art. 29 alin. (5)]. Textul consacrată două principii fundamentale exercitării libertății religioase: autonomia cultulelor religioase față de stat[20] [sau separația față de stat], precum și sprijinire cultelor de către stat. În literatura de specialitate autonomia cultelor religioase a fost definită astfel: «capacitatea cultelor de a legifera și de a se conduce potrivit propriilor statute»[21]; «dreptul Bisericii de a stabili unilateral normele doctrinare, clericale și judiciare specifice naturii sale și de a se autoguverna prin acestea, în mod independent față de stat»[22] sau: «libertatea fiecărui cult în a-şi organiza forma de ritual, învăţământul, relaţiile adepţii cultului, relaţiile cu statul»[23]. În jurisprudența sa Curtea a arătat că: «principiul autonomiei cultului nu ar mai fi respectat dacă insanțele de drept comun ar exercita controlul asupra hotărârilor luate de instanțele disciplinare și de judecată bisericească în probleme doctrinare, morale, canonice și disciplinare»[24]. Deci, vorbim de o consistență constituțională a acestui preincipiu, în sensul că dispozițiile din lege, care interferează cu unele prevederi din statutele de organizare și funcționare ale cultelor religioase, nu trebuie să îl înfrângă, deoarece, la rândul său, este de rang constituțional. Se observă, deci, necesitatea existenței unui echilibru între principiul respectării legii [art. 1 alin. (5)] și cel al autonomiei cultelor religioase [art. 29 alin. (4)], echilibru pe care tot Curtea va trebui să îl mențină, prin intermediul jurisprudenței. În ceea ce porivește principiul separației cultelor față de Stat[25], acesta nu este altceva decât un sinonim al principiului autonomiei și, cu toate că există un regim de separație între stat și cultele religioase, totuși statul are obligația pozitivă «de a sprijini cultele recunoscute de lege»[26], «inclusiv prin mijloace financiare»[27]. În această privință, nu trebuie pierdut din vedere că obligația statului reprezintă o măsură compensatorie raportată la secularizarea averilor mănăstirești, care a afectat Biserica Ortodoxă Română[28] și, de asemenea, trebuie evidențiat și ajutorul material, concret, oferit de Biserica Ortodoxă Română în contextul epidemiei COVID-19, ajutor care a ajuns, până în prezent, la suma de 14.876.474[29][30]. Prin urmare, obligația constituțională amintită este justificată atât din punct de vedere al contextului istoric trecut, cât și din punct de vedere al celui actual. În fine, văzut în ansablul său, alin. (5) al art. 29 poate fi intitulat: Raportul cultelor religioase cu statul[31].
2. Modalitatea de reglementare în domeniul libertății religioase – regula și excepția
Legea fundamentală stipulează, ca regulă, că: «prin lege organică se reglementează – regimul general al cultelor» [art. 73 alin. (3) lit. s)], dar având în vedere dispozițiile constituționale care prevăd, prin excepție, posibilitatea reglementării în domeniu legii organice și prin intermediul ordonanței de urgență [cf. art. 115 alin. (4) – (6)][32], dar, este evident că și în domeniul libertății religioase se poate reglementa prin OUG, aceasta fiind actul juridic normativ minim ca forță acceptat. Prin ordonanță simplă, decret, hotărâre de Guvern, ordonanță militară etc., nu se pot introduce reglementări în domeniu.
3. Restrângerea libertății religioase în spirit constituțional
O astfel de restrângere se poate opera strict în condițiile evocate de art. 53 din Constituție și, deoarece consider că actele administrative care au prevăzut restrângerea nu îndeplinesc condiția legalității, nu voi mai analiza celelalte condiții privind măsura de restrângere. Așadar, Constituția precizează că exerciţiul unor drepturi sau libertăţi poate fi restrâns «numai prin lege» [art. 53 alin.(1)], aceasta fiind prima condiție obiectivă pe care actul jurdic de dispunere a măsuri de restrângere va trebui să o îndeplinească, pentru ca el să fie considerat constituțional. Va fi total lipsit de obiect a discuta despre constituționalitatea măsurii restrictive, dacă, ab initio, actul însuși nu îndeplinește exigența cerută. Termenul lege desemnează, în sens material, atât legea organică sau ordinară, adoptată de Parlament [art. 73 alin.(1)] cât și actul juridic cu forță egală cu a legii, prin care se poate opera restrângerea în domeniul unui drept sau al unei libertăți prevăzute de Constituție. Acest aspect presupune că, în anumite situații, restrângerea «se poate face și prin ordonanță de Guvern»[33]. Totuși, având în vedere că, de regulă: «Prin lege organică se reglementează […] regimul general al cultelor» [art. 73 alin. (3) lit. s)], precum și că «Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice» [art. 115 alin. (1)], rezultă că printr-o ordonanță dată în baza unei legi de abilitare [ordonanță simplă], Guvernul nu poate să restrângă exercițiul libertății religioase, un astfel de act putând fi declarat neconstituțional, fiindcă nu îndeplinește, d.p.d.v. material, condiția stipulată de art. 53 alin. (1) din Constituție. În jurisprudența sa, Curtea a subliniat interdicţia pentru Parlament de a abilita Guvernul pentru a emite ordonanţe în domeniul legilor organice[34], precum și interdicția reglementării în domeniul legilor organice prin intermediul ordonanţelor emise în baza unei legi de abilitare[35]. Mai mult, dacă interdicția exclude ordonanța simplă, care totuși are o anumită forță juridică, cu atât mai mult nu se poate restrânge exercițiului libertății religioase printr-un decret președențial sau ordonanță militară, acestea fiind acte juridice cu forță inferioară legii. Dacă restrângerea libertății religioase s-ar face printr-o ordonanță simplă, atunci actul juridic normativ poate face obiectul unui control de neconstituționalitate, sub aspectul neîndeplinirea de către acesta a condiției obiective stipulate de art. 53 alin. (1). Deci, nu se va mai verifica de către Curte dacă și măsura respectă condițiile obiective evocate de art. 53 alin. (1) și (2). Dacă restrângerea libertății religioase s-ar face printr-o ordonanță de urgență, atunci măsura poate face obiectul uni control de neconstituționalitate, raportat la neîndeplinirea uneia dincondițiile stipulate de art. 53 alin. (1) și (2), ne mai verificându-se condiția ce vizează actul juridic normativ.
III. LIBERTATEA RELIGIOASĂ LA NIVELUL LEGII NR. 489/2006. DISPOZIȚII RELEVANTE DIN PERSPECTIVA CONȚINUTULUI ȘI AL RESTRÂNGERII EXERCIȚIULUI EI
În Legea nr. 489/2006[36] două sunt, în principal, normele relevante pentru libertatea religioasă, din perspectiva restrângerii: «Libertatea religioasă cuprinde dreptul oricărei persoane de a avea sau de a adopta o religie, de a și-o manifesta în mod individual sau colectiv, în public sau în particular, prin practicile și ritualurile specifice cultului, inclusiv prin educație religioasă, precum și libertatea de a-și păstra sau schimba credința religioasă» [art. 2 alin. (1)]. Libertatea religioasă este recunoscută persoanei fizice [creștinului], care și-o manifestă, în forul interior, prin simțământul religios pe care îl experiază și în exterior prin acte vizibile, ca: participarea la sfintele slujbe, împărtășire, închinarea și sărutarea sfintelor icoane și moaște [nu oase!] etc. De asemenea, libertatea religioasă este recunoscuscută și persoanei juridice [art. 8 alin. (1)], adică cultului religios recunoscut [e.g. bisericii], care și-o manifestă în exterior, prin organizarea de sfinte slujbe, procesiuni, acțiuni filantropice, culturale etc. Ca o paranteză, o întrebare interesantă ar putea fi pusă, anume dacă cultul religios recunoscut își poate exercita libertatea religioasă în forul său intern și, după părerea mea, răspunsul este nu, deoarece, potrivit dreptului canonic «biserica este o comunitate sau societate religioasă»[37], iar potrivit teologiei creștine conștiința de sine și sentimentul sunt atribute exclusive ale omului[38]. Textul legal stipulează, mai departe, că manifestarea libertății religioase poate avea loc în mod individual sau colectiv, ambele variante de exercitare putând fi efectuate în public sau privat. De exemplu, închinarea în dreptul unei biserici, obicei atât de românesc, reprezintă o manifestare individuală, realizată în public. Forma de concretizare exterioară a libertății religioase o reprezintă: practicile și ritualurile săvârșite.
[20] În litertură, autonomia cultelor mai este denumită și: «libertate instituțională». B. G. Scharffs, The Autonomy of Church and State, în «BYU Law Review», no. 4/2004, sine loco, p. 1226.
[21] M. Safta, op. cit., p. 232.
[22] Pr. I.-G. Corduneanu, Biserica și Statul: două studii, Ed. Evloghia, Târgușorul Vechi, 2006, pp. 52-82.
[23] M. Andreescu, op. cit., p. 309.
[24] Decizia CCR nr. 448/2011 referitoare la excepția de neconstituționalitate a disp. art. 26 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 424 din 17 iunie 2011.
[25] «Constituţia României consacră separarea statului faţă de autoritate». M. Andreescu, op. cit., p. 309; «Constituţia României consacră separarea statului faţă de biserică». I. Muraru și E. S. Tănăsescu, op. cit., p. 181; M. Safta, op. cit., p. 232.
[26] I. Muraru și E. S. Tănăsescu, op. cit., p. 182.
[27] M. Andreescu, op. cit., p. 309.
[28] În literatura istorică s-a arătat că: «Secularizarea averilor mănăstirești a fost, alături de reforma agrară, una dintre reformele fundamentale adoptate de Alexandru Ioan Cuza pentru modernizarea României, prin care proprietățile bisericilor și mănăstirilor închinate din țară au fost trecute în proprietatea statului». M. Mihalache, Cuza Vodă, Ed. Tineretului, București, 1967, p. 164; «Măsura adoptată în 1863, la 4 ani de la Unirea Principatelor, era fundamentală pentru formarea noului stat român, întrucât 1/4 din suprafața arabilă a țării aparținea mănăstirilor românești aflate sub influență preponderent greacă. Aceste proprietăți generau anual venituri de circa 7 milioane de franci, bani care luau calea străinătății și pe care călugării greci instalați în mănăstiri îi cheltuiau fără să dea socoteală autorităților și fără să aducă un folos real». L. Predescu, Enciclopedia României. Cugetarea, Ed. Saeculum, București, 1999, p. 772; totuși, trebuie avut în vedere că: «Chiar dacă prin Legea de secularizare s-a realizat soluționarea problemei averilor mănăstirilor închinate, s-a creat o altă problemă, anume Biserica Oortodoxă Română a rămas lipsită de mijloacele proprii de întreținere, cu atât mai mult cu cât preluarea proprietăților bisericești neînchinate s-a făcut fără nicio despăgubire». Din Cuvântul Preafericitului Părinte † Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la deschiderea lucrărilor Sesiunii de comunicări științifice «Secularizarea averilor bisericești [1863]. Motivații și consecințe», organizată de Patriarhia Română și Academia Română, marți, 12 noiembrie 2013. Disponibil la: www.patriarhia.ro. Pagină accesată la 1 mai 2020, ora 16:40 [ora Franței].
[29] Informație preluată de la adresa: www.trinitas.tv. Pagină accesată la 1 mai 2020, ora 16:25 [ora Franței].
[30] Disponibil pe: www.basilica.ro. Site accesat la 3 mai 2020, ora 18:30[ora Franței].
[31] Ați autori optează pentru denumirea: «Raporturile dintre stat şi culte». M. Constantinescu, A. Iorgovan, I. Muraru și E. S. Tănăsescu, op. cit., p. 58.
[32] În acord și cu deciziile CCR cu nr.: 34 din 17 februarie 1998; 95 din 4 martie 2004 și 245 din 10 mai 2005.
[33] Pentru opinie concurentă a se vedea: M. Safta, op. cit., p. 181.
[34] Decizia CCR nr. 34 din 17 februarie 1998 cu privire la constituţionalitatea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a II-a, nr. 88 din 25 februarie 1998.
[35] Decizia CCR nr. 95 din 4 martie 2004 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 155 din Codul de procedură penală, cu modificările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a II-a, nr. 234 din 17 martie 2004. A se consulta și Decizia CCR nr. 245 din 10 mai 2005 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 79 alin. (1) teza întâi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, precum şi a ordonanţei în integralitatea sa, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a II-a, nr. 612 din 14 iulie 2005.
[36] Legea nr. 489 din 28 decembrie 2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 11 din 8 ianuarie 2007 și a fost modificată prin Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 365 din 30 mai 2012 și republicată în temeiul art. 248 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 757 din 12 noiembrie 2012, cu modificările ulterioare, dându-se textelor o nouă numerotare.
[37] Arhid. I. N. Floca și S. Joantă, Drept bisericesc, vol. I, Ed. Sofia, 2006, p. 96; † Andreiu baron de Șaguna, Compendiu de drept canonic al unei sântei sobornicești și apostolești Biserici, ediția a III-a, Ed. Tipografiei Arhidiecezane, p. 18; N. Popovici, Manual de drept bisericesc ortodox oriental, vol. I – p. I și II, Tparul Tipografiei Diecezane Ortodoxe, p. 55; pr. M. Plătică, Drept canonic, EIBMBOR, București, 2006, p. 55; Mgr Andre et L’Abbe Condis, Cours alfabétique et métodique de Droit Canon, tom. deuxième, Chez L’Éditeur, Paris, 1844, p. 1111; M. Durand, Dictionnaire de Droit Canonique et de practique bénéficiale, tom. second, Joseph Duplain Libraire, Lyon, M. DCC. LXXVI. [1776], p. 437; «la Chiesa una società d’uomini». Fr. Mercanti, Compendio di Dritto Canonico con Illustrazioni, edizione treza, tom. I, parte I, Ranieri Guasti [eds.], Prato, 1843, p. 6.
[38] † Silvestru de Canev, Teologia dogmatică ortodoxă, trad. de † Silvestru al Hușilor, tom. III, Tipografia Cărților Bisericeștĭ, Bucureștĭ, 1900, pp. 220-229 și 273-283; «Come la cosmologia constata l’unità organica tra le cose sensibili e quelle spirituali, così l’antropologia segnala l’unità esistenziale. L’accentuazione delle funzioni superiori dell’anima-dell’intelletto teorico e della ragione pratica – non svaluta il corpo né distrugge l’unità organica nel suo insieme», N. A. Matsoukas, Teologia dogmatica e simbolica ortodossa, tom. II, Edizioni Dehoniane, Roma, 1990, p. 285; «Constituţia omului are caracter dihotomic, fiind alcătuit de Dumnezeu din trup şi suflet, dar această dihotomie îşi găseşte unitatea în chipul lui Dumnezeu, care îmbrăţişează atât sufletul, cât şi trupul». Pr. acad. D. Popescu, Iisus Hristos Pantocrator, EIBMBOR, București, 2005, p. 168.
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.