Repere în studiul regimului juridic al acvaculturii în România, sub imperiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura
Mihai-Bogdan Ionescu-Lupeanu - iunie 9, 2024§3. Definiția legală. Acvacultura reprezintă „creșterea sau cultivarea de organisme acvatice utilizând tehnici destinate creșterii producției organismelor în cauză peste capacitatea naturală a mediului, într-un cadru în care organismele respective rămân proprietatea unei persoane fizice sau juridice pe întreaga perioadă de creștere/cultivare și recoltare”[17].
Este de remarcat rolul esențial pe care îl joacă în definirea noțiunii de „acvacultură” regimul juridic al proprietății asupra organismelor acvatice ce fac obiectul creșterii sau cultivării, ceea ce justifică crearea noțiunii – fără aplicabilitate practică – de „furt piscicol”[18].
Acvacultura se desfășoară în amenajări piscicole.
Potrivit art. 2 pct. 2 din O.U.G. nr. 23/2008, prin „amenajare piscicolă” se înțelege „unitatea de bază a acvaculturii, reprezentată de:
a) heleșteu – bazin piscicol realizat în săpătură sau umplutură, înconjurat total ori parțial de diguri, prevăzut cu canale de alimentare, de evacuare și perimetrale, dotat cu construcții hidrotehnice și instalații de alimentare, reținere și evacuare a apei;
b) iaz – bazin piscicol realizat prin bararea unei văi cu un baraj, prevăzut cu instalații hidrotehnice pentru reținerea și deversarea/evacuarea apei;
c) stație de reproducere artificială;
d) vivieră flotabilă – instalație plutitoare, alcătuită dintr-un cadru poliedric cu pereți din plasă, destinată creșterii peștilor sau altor viețuitoare acvatice;
e) lacuri de acumulare în care se practică acvacultura;
f) alte instalații destinate acvaculturii;
g) active piscicole – diguri, călugări, stații de pompare, instalații de alimentare cu apă, instalații de evacuare a apei, canale de alimentare a apei, canale de evacuare a apei, canale drenoare, hale de incubație și creștere a puietului, hale de creștere a peștelui de consum, centre administrative, unități de procesare primară, magazin de vânzare în cadrul fermei de acvacultură, magazii de furaje, magazii de depozitare materiale și unelte pescărești, precum și alte construcții aferente unei ferme de acvacultură care sunt necesare asigurării funcționalității acesteia”.
În virtutea legii dobândesc calitatea de amenajări piscicole o serie de active piscicole.
Totalitatea peștilor și a altor viețuitoare acvatice existente la un moment dat într-o amenajare piscicolă constituie efectivul piscicol[19].
Acvacultura înglobează atât activitățile de producție animală, cât și vegetală, în medii acvatice[20]. Practicarea acvaculturii se desfășoară în ferme de acvacultură și în ecosisteme acvatice amenajate, cu acordul proprietarului sau administratorului acestora, respectiv în ecosistemele acvatice naturale identificate, nominalizate, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, la propunerea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), în baza Planului strategic național multianual pentru acvacultură[21].
Scopul dezvoltării acvaculturii îl constituie diversificarea ofertei calitative și cantitative de pește și alte viețuitoare acvatice, precum și punerea în valoare a tuturor amenajărilor piscicole, indiferent de deținător[22]. Nu găsim rațiunea introducerii în legea cadru în materie a enumerării măsurilor de dezvoltare a acvaculturii și a scopului acțiunilor efectuate în această direcție[23], fără a pune în discuție faptul că unele dintre tezele avansate sunt, din punctul nostru de vedere, eronate.
Utilizarea apei pentru activitatea de acvacultură în amenajările piscicole este supusă prevederilor legislației din domeniul apelor[24].
§4. Valorificarea amenajărilor piscicole. Potrivit art. 461 alin. (1) din O.U.G. nr. 23/2008, „Valorificarea activelor și amenajărilor piscicole aflate în domeniul public/privat al statului se face, după caz, prin concesionare, arendare, închiriere sau alte forme prevăzute de lege”.
Remarcăm inconsecvența legiuitorului în ceea ce privește terminologia utilizată. Prin raportare la definiția noțiunii de „amenajare piscicolă” apreciem că se impune modificarea textului de lege. Propunem de lege ferenda următorul conținut: „Valorificarea amenajărilor piscicole aflate în domeniul public/privat al statului se face, după caz, prin concesionare, arendare, închiriere sau alte forme prevăzute de lege”[25].
În scopul impulsionării dezvoltării acvaculturii, concesionarea terenurilor proprietate privată a statului pe care sunt construite amenajări piscicole se face conform prevederilor legale în vigoare, inclusiv către proprietarii activelor[26].
Durata concesiunilor în domeniu se stabilește de concedent, pe baza studiului de oportunitate.
Instituțiilor publice și societăților comerciale cu capital majoritar de stat, deținătoare de amenajări piscicole, le incumbă obligația de a comunica anual, până la data de 30 noiembrie, către ANPA, inventarul amenajărilor piscicole de orice tip care sunt sau pot fi utilizate pentru desfășurarea activității de acvacultură.
Nivelul redevenței sau chiriei solicitate pentru amenajările piscicole este corelat cu categoriile de bonitate piscicolă existente în România, stabilite în baza unor studii elaborate de instituții specializate din domeniul pescăresc.
Stabilirea nivelului redevenței sau chiriei solicitate pentru activitatea de acvacultură, se va efectua, prin raportare la sus-zisele studii[27]. În aplicarea acestei ultime prevederi a fost emisă Decizia președintelui ANPA nr. 466/2023 privind stabilirea modului de calcul al redevenței minime aplicabile contractelor de concesiune care au ca obiect exploatarea în scop piscicol a terenurilor pe care sunt amplasate amenajări piscicole aflate în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură[28].
§5. Registrul unităților de producție din acvacultură și licențele de acvacultură. Toate unitățile de producție din acvacultură sunt înscrise în Registrul unităților de acvacultură și primesc licențe de acvacultură, în condițiile stabilite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), la propunerea ANPA, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, recte prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 332/2008[29], cu modificările și completările ulterioare.
Organizarea și actualizarea Registrului unităților de producție din acvacultură, respectiv emiterea licențelor de acvacultură este de competența ANPA. La nivelul lunii aprilie 2023, în Registrul unităților de producție din acvacultură erau înscrise 1568 de entități[30].
Pentru înscrierea în Registrul unităților de acvacultură și pentru eliberarea licenței de acvacultură, solicitanții înaintează filialelor teritoriale ale ANPA cerere-tip[31], al cărei model constituie, însoțită de documentele prevăzute de lege[32]. În termen de 10 zile de la depunere, este verificată autenticitatea datelor înscrise în documente și se întocmește „Nota de constatare”[33], cu privire la îndeplinirea sau neîndeplinirea condițiilor pentru obținerea licenței de acvacultură. Dacă solicitantul îndeplinește condițiile, se va proceda la eliberarea licenței de acvacultură și la înscrierea unității de producție din acvacultură în Registrul unităților de acvacultură[34]. În ultimii ani s-a înregistrat o creștere a numărului de unități licențiate de la 634, în 2016 la 735, în 2020, grefat însă pe o scădere, în aceeași unitate de timp a procentului de unități active de la 95% la 90%[35].
Sunt implicate în etapele obținerii licenței de acvacultură următoarele instituții: Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Oficiul Registrului Comerțului, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Administrația Națională Apele Române, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și ANPA.
În principiu, durata de eliberare a celor mai multe dintre documentele necesare obținerii licenței de acvacultură variază între 0 și 90 de zile, de la data depunerii documentației complete (cu excepția autorizației de gospodărire a apelor care, dacă include și autorizația de punere în siguranță a barajului, poate necesita 135 de zile sau autorizația de mediu). Ca urmare, se apreciază că obținerea licenței de acvacultură poate necesita cca. 240 de zile, în cazurile cele mai dificile, respectiv în cele ale lacurilor de acumulare și iazurilor, caz în care și costurile pot atinge suma de 15.000 de lei[36].
Licența de acvacultură este un document netransmisibil, eliberat pentru o perioadă nedeterminată[37].
Schimbarea proprietarului sau a administratorului, respectiv modificările privitoare la capacitatea de producție și speciile cultivate se aduc la cunoștința ANPA, în 30 de zile de la apariția situației modificatoare, în vederea reactualizării Registrului și eliberării unei noi licențe de acvacultură, după caz[38].
Schimbarea – totală sau parțială – a destinației capacităților de producție din acvacultură se efectuează în baza unor studii de evaluare a impactului de mediu și se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale[39].
Măsura anulării sau suspendării pentru o perioadă de 90 de zile a licenței de acvacultură se ia, la propunerea personalului cu drept de inspecție și control, în cazul în care fie operatorul economic nu mai respectă condițiile care au stat la baza eliberării licenței de acvacultură, fie folosește capacitatea de producție în alte scopuri decât cele declarate.
Pe cale de consecință, anularea licenței de acvacultură determină excluderea unităților de producție din Registrul unităților de acvacultură[40].
DOWNLOAD FULL ARTICLE[17] Art. 2 pct. 1 din O.U.G. nr. 23/2008.
[18] În accepțiunea legii, această noțiune desemnează „activitatea infracțională care constă în furtul efectivului piscicol în tot sau în parte, prin orice mijloace ori metode, din amenajările piscicole” [art. 2 pct. 42 din O.U.G. nr. 23/2008].
În condițiile în care nici legea pescuitului și acvaculturii, care din perspectiva dreptului penal reprezintă o lege specială care cuprinde și dispoziții penale, și nici Codul Penal, care constituie dreptul comun în materie, nu sancționează, în mod distinct, luarea efectivului piscicol din posesia sau detenția altuia, fără consimțământul acestuia, în scopul de a și-l însuși pe nedrept, noțiunea rămâne fără relevanță în plan juridic, urmând a-și găsi aplicare, după caz, prevederile art. 228 și 229 C. pen. care reglementează infracțiunile de furt și furt calificat.
Abordarea nu a constituit un element de noutate introdus în legislația halieutic prin O.U.G. 23/2008. Anterior, Legea nr. 192/2001 a definit noțiunile de „furt piscicol” și „braconaj piscicol”. Intenția legiuitorului de a diferenția cele două categorii de fapte, în funcție de tipul de bazin piscicol afectat, a fost percepută ca lăudabilă, însă, în condițiile în care nu a fost susținută de prevederile capitolului dedicat răspunderii juridice pentru încălcarea normelor privitoare la fondul piscicol, pescuit și acvacultură, doctrina nu a putut decât să constate existența unei veritabile rupturi între prevederile actului normativ, „ca și cum ar fi fost gândite și redactate de persoane diferite și apoi au fost lipite fără a fi puse în concordanță” [Mirela Gorunescu, Ocrotirea penală a fondului piscicol, a pescuitului și a acvaculturii, Revista de Drept Penal, nr. 2/2002, p. 83].
[19] Art. 2 pct. 41 din O.U.G. nr. 23/2008.
[20] Art. 43 alin. (1) din O.U.G. nr. 23/2008.
[21] Art. 43 alin. (2) din O.U.G. nr. 23/2008.
[22] Art. 43 alin. (3) din O.U.G. nr. 23/2008.
[23] Art. 44 din O.U.G. nr. 23/2008.
[24]Art. 43 alin. (4) din O.U.G. nr. 23/2008.
[25] Legea acvaculturii – în forma adoptată de Senat – rezolvă această chestiune, noțiunile de „active piscicole” fiind autonomă de cea de „amenajare piscicolă/ fermă piscicolă”.
[26] Art. 461 alin. (2) din O.U.G. nr. 23/2008.
Sunt exceptate terenurile prevăzute în Legea nr. 45/2009 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești” și a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii și industriei alimentare (M. Of. nr. 200 din 30 martie 2009), cu modificările și completările ulterioare.
[27] Art. 43 alin. (5)-(7) din O.U.G. nr. 23/2008.
[28] M. Of. nr. 735 din 10 august 2023.
[29] M. Of. nr. 412 din 2 iunie 2008.
[30] Registrul unităților de acvacultură. Material disponibil pe pagina oficială a ANPA, la adresa https://www.anpa.ro/wp-content/uploads/2011/07/RUA-la-11.04.2024.pdf. Accesat la data de 10 iunie 2024.
[31] Anexa nr. 1 a Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 322/2008.
[32] Art. 2 lit. b)-k) din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 322/2008: „fişa unităţii de producţie din acvacultură, conform anexei nr. 2; contract de concesionare/arendare/asociere şi alte documente prin care se atestă proprietatea/administrarea în vederea desfăşurării activităţii de acvacultură; schiţa şi planul de încadrare în zonă ale unităţii de acvacultură; copie a actului de identitate al proprietarului/ administratorului şi/sau copie a statutului societăţii comerciale care administrează unitatea de producţie, din care să reiasă că are acvacultura în obiectul de activitate; copie a certificatului de înregistrare fiscală; copie a autorizaţiei de mediu, pentru punctul de lucru pentru care se solicită licenţa de acvacultură; copie a autorizaţiei de gospodărire a apelor, pentru punctul de lucru pentru care se solicită licenţa de acvacultură; înregistrare sanitar-veterinară; certificat constatator cu declararea punctului de lucru emis de oficiul registrului comerţului; acordul deţinătorului legal al lacului de acumulare, din care să rezulte că poate desfăşura activităţi de acvacultură”.
[33] Anexa nr. 3 a Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 322/2008.
[34] Art. 3 din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 322/2008.
[35] Planul Strategic Multianual pentru Acvacultură 2021-2030 (Cap. 1.3.1., p. 13). Material disponibil pe pagina oficială a ANPA, la adresa https://www.anpa.ro/wp-content/uploads/file/Planul%20Strategic%20National%20Multianual%20pentru%20Acvacultura%202021%20-%202030.pdf. Accesat la data de 10 iunie 2024.
[36] Planul Strategic Multianual pentru Acvacultură 2022-2030 (Cap. 3.1.1.2., p. 51-52), aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 188/ 5 iulie 2022.
În perioada 2017-2019, pentru lacurile de acumulare scoase la licitație de către Administrația Națională „Apele Române”, în vederea practicării activității de acvacultură, s-au înregistrat cazuri în care durata obținerii autorizației de acvacultură a depășit un an.
[37] Art. 4 din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 322/2008. Modelul tip al licenței de acvacultură constituie Anexa nr. 4 a Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 322/2008.
Prin Nota nr. 1826/ 27.02.2017, ANPA a procedat la clarificarea modului de aplicare a prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 322/2008, în sensul că, de la date emiterii Notei, se va elibera o singură licență de acvacultură, în cazul în care unitatea care face obiectul solicitării este compusă atât din pepinieră pentru producerea puietului, cât și din crescătorie pentru producerea peștelui de consum.
[38] Art. 45 alin. (2) din O.U.G. nr. 23/2008, art. 5 alin. (1) din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 322/2008.
[39] Art. 45 alin. (5) din O.U.G. nr. 23/2008.
[40] Art. 5 alin. (2) și (3) din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 322/2008.
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.