Răspunderea fiduciarului în cadrul contractului de fiducie
Günay Duagi - iunie 2, 2019Considerăm că va fi extrem de dificil să se determine că un act a fost păgubitor pentru constituitor (cu excepția cazurilor în care se dovedește frauda, culpa gravă, conflictul de interese, intenția de a păgubi, dorința de îmbogățire proprie sau reaua-voință a fiduciarului). Va fi totuși interesant de urmărit cum vor trata instanțele aceste cereri.
În continuare vom trata cea mai consistentă parte a răspunderii fiduciarului și anume cea reglementată de art. 786 și 787 C. civ.[18].
Înainte să începem analiza aprofundată a regimului răspunderii fiduciarului în baza acestor prevederi legale sunt necesare unele precizări preliminare.
Așa cum arată și autorii care au analizat trust-ul (principiile fiind perfect compatibile și cu fiducia), fiduciarul nu va dori să suporte o astfel de răspundere și, încercând să o evite, va încerca să acționeze cu grija și abilitățile necesare[19].
Considerăm că este importantă analiza prevederilor art. 786 C. civ., deși acestea se referă la răspunderea limitată raportat la masa patrimonială și nu strict la răspunderea fiduciarului pentru prejudicii. Deși regula generală este că dreptul de urmărire a creditorilor fiduciari este limitat la masa fiduciară, așa cum observa și un alt autor, „principiul general de limitare a dreptului de urmărire al creditorilor fiduciari strict la masa patrimonială fiduciară poate fi înfrânt exclusiv prin voința părților exprimată prin contract”[20]. Așa cum s-a menționat, masa patrimonială fiduciară este inalienabilă și insesizabilă atât timp cât face parte din patrimoniul fiduciarului[21].
Este necesar să privim răspunderea fiduciară dintr-o perspectivă completă, atât din perspectiva masei fiduciare, a răspunderii fiduciarului, dar și a potențialei răspunderi a constituitorului.
Nu putem analiza răspunderea fiduciarului fără a analiza și răspunderea acestuia pentru culpa in eligendo. Fiduciarul va răspunde atât pentru fapta proprie dar și pentru fapta subcontractorilor/mandatarilor săi. Având în vedere complexitatea și natura contractului de fiducie, deși nu poate fi considerat un contract intuitu personae pur, totuși încrederea pe care i-o acordă constituitorul trebuie menținută și în ceea ce privește eventualii terți pe care fiduciarul îi angajează să ducă la bun sfârșit activitățile fiduciare.
În cazul în care sunt desemnați mai mulți fiduciari, aceștia răspund solidar, dacă nu s-a prevăzut altfel. Considerăm că în cazul pluralității de fiduciari, se vor aplica aceleași reguli ca în cazul mandatului.
Așa cum menționam mai sus, răspunderea fiduciarului nu este limitată la răspunderea contractuală, ci ea se poate întinde și la o răspundere penală, contravențională sau delictuală, dacă fiduciarul în cursul activității încalcă aceste tipuri de prevederi legale.
Mai departe vom trece la analiza aprofundată a regimului răspunderii fiduciarului în baza prevederilor legale relevante indicate mai sus.
Menționăm faptul că pentru analiza răspunderii fiduciarului, nu considerăm relevante prevederile art. 786 C. civ. deoarece acestea se referă la satisfacerea datoriilor față de creditorii fiduciari născute din îndeplinirea corespunzătoare a obligațiilor fiduciare. În acest sens, un punct care merită menționat este posibilitatea fiduciarului să prevadă în contract că poate răspunde pentru datoriile fiduciare și cu propriul patrimoniu [art. 786 alin. (2) C. civ. „titularii creanțelor născute în legătura cu bunurile din masa patrimonială fiduciară nu pot urmări decât aceste bunuri, cu excepția cazului în care, prin contractul de fiducie, s-a prevăzut obligația fiduciarului sau/și a constituitorului de a răspunde pentru o parte sau pentru tot pasivul fiduciei. În acest caz, va fi urmărit mai întâi activul masei patrimoniale fiduciare, iar apoi, dacă este necesar, bunurile fiduciarului sau/și ale constituitorului, în limita și în ordinea prevăzute în contractul de fiducie”]. Deși nu considerăm că acest scenariu va fi des întâlnit în practică din cauza neajunsurilor evidente pentru fiduciar, este totuși demn de menționat faptul că legiuitorul permite această extindere a răspunderii fiduciarului față de datoriile fiduciare (fără să existe o îndeplinire deficitară a obligațiilor sale de fiduciar). Menționăm și opinia unui autor român care arată în mod judicios că în vederea acoperirii prejudiciului creditorilor fiduciarul poate să-și asume „calitatea de garant (cu restul patrimoniului propriu)”[22].
Pe de altă parte, răspunderea fiduciarului intervine atunci când acesta devine răspunzător față de constituitor sau față de beneficiar în urma unei îndepliniri deficitare a obligațiilor fiduciare și a existenței unui prejudiciu în patrimoniul constituitorului sau a beneficiarului.
Ne vom referi în principal la prevederea din art. 787 C. civ. care reprezintă sediul materiei în ceea ce privește răspunderea fiduciarului.
Fiduciarul va răspunde pentru prejudiciile cauzate de activitățile sale în cursul desfășurării fiduciei.
Un prim element important este faptul că fiduciarul va răspunde pentru aceste prejudicii cu celelalte drepturi din patrimoniul său. Într-o formulare destul de clară, legiuitorul arată faptul că fiduciarul nu va răspunde cu aceleași drepturi pe care el le-a prejudiciat și care sunt doar „temporar” în patrimoniul lui fiduciar.
Separația de patrimonii specifică fiduciei (care o face de fapt unică) este extrem de relevantă și în domeniul răspunderii fiduciarului. Așa cum arată unii autori români „în dreptul român, constituirea fiduciei nu se va putea realiza prin divizarea patrimoniului constituitorului”[23]. Menționăm și opinia unor autori prestigioși care arată că „numai patrimoniul este o adevărată universalitate juridică (universum ius, universitar iuris), iar masele patrimoniale sunt doar părți ale întregului”[24].
Același mecanism de separație de patrimonii, care protejează masa fiduciară de creditorii fiduciarului, protejează și împotriva eventualelor fraude, abuzuri, neglijențe grave și prejudicii ale fiduciarului însuși.
Este, de asemenea, important, să analizăm care sunt cazurile de răspundere ale fiduciarului. Aceste cazuri pot fi următoarele: neîndeplinirea obligațiilor asumate prin contractul de fiducie, prejudicierea intereselor constituitorului și beneficiarului, neîndeplinirea obligațiilor legale în sarcina fiduciarului (prevăzute în Codul civil și în legislația secundară), culpă gravă, conflict de interese, subdelegarea deficitară (culpa in eligendo), reaua-credință, fraudă etc.
Așa cum am indicat mai sus răspunderea nu se limitează la răspundere patrimonială, ci se poate extinde și la răspundere delictuală, penală, și contravențională (e.g. amenzi de la ASF sau BNR, interzicerea de a deține funcții impuse administratorului fiduciarului, suspendarea activității pentru fiduciar, răspunderea acționarilor fiduciarului.
În ceea ce privește limitarea răspunderii, în afară de cazul insolvenței fiduciarului, menționat deja, Codul civil nu prevede o astfel de limitare. Prin urmare, pentru prejudiciile cauzate fiduciarul va răspunde cu întregul patrimoniu propriu pentru prejudiciile cauzate. Rămân totuși aplicabile regulile generale de prescripție extinctivă. Considerăm că dacă în termen de 3 ani de la nașterea dreptului de a cere repararea prejudiciului (data când a cunoscut prejudiciul produs), cel prejudiciat nu efectuează demersurile necesare, fiduciarul poate invoca cu succes prescripția extinctivă a acestui drept. Totuși, răspunderea fiduciarului va putea „caracteriza întreaga existență a patrimoniului de afectațiune, inclusiv în momentul lichidării acestuia, fie prin lichidare voluntară, fie în procedura falimentului”[25].
Așa cum s-a indicat în doctrină[26], considerăm că reglementarea actuală a art. 787 C. civ. este deficitară. Se prevede că „pentru prejudiciile cauzate prin actele de conservare sau administrare a masei patrimoniale fiduciare, fiduciarul răspunde numai cu celelalte drepturi cuprinse în patrimoniul său”. De aici se pot trage două posibile concluzii. Prima ar fi că pentru prejudiciile cauzate prin acte de dispoziție fiduciarul va putea răspunde și cu drepturile din patrimoniul său. A doua interpretare ar fi că această prevedere se referă la toate prejudiciile cauzate de fiduciar indiferent de tipul actului (fie ele de administrare, conservare sau dispoziție). Considerăm că a doua interpretare este mai aproape de sensul legii și de voința legiuitorului.
Mai mult, așa cum au arătat alți autori, fiduciarii fiind profesioniști obișnuiți cu „desfășurarea unor astfel de operațiuni juridice și remunerați pentru activitatea desfășurată”[27] ei trebuie să răspundă cu bunurile proprii pentru orice neîndeplinire sau îndeplinire necorespunzătoare a obligațiilor asumate.
Un alt aspect relevant în privința răspunderii fiduciarului este analiza consecințelor activități fiduciare necorespunzătoare. Art. 788 prevede că fiduciarul poate fi înlocuit la solicitarea constituitorului sau beneficiarului. Așa cum se menționează și de alți autori români această cerere de înlocuire poate interveni „pentru neexecutarea obligațiilor prevăzute în contract sau pentru punerea în pericol a intereselor încredințate”[28].
În mod just s-a observat în doctrină faptul că legiuitorul din România nu a preluat în mod corect prevederea din Codul civil francez, care prevede pe lângă posibilitatea apelării la instanță în vederea înlocuirii fiduciarului, și posibilitatea ca fiduciarul să fie înlocuit „în baza contractului, fără a apela la justiție”[29]. Considerăm că părților ar trebui să le fie permisă, înlocuirea fiduciarului conform prevederilor contractuale. Nu vedem necesară apelarea la justiție în toate cazurile, având în vedere că nu ne află pe tărâmul protecției consumatorilor sau a altui sector de apărare a interesului public.
În doctrină s-a exprimat o altă teză interesantă, în legătură cu întinderea temporală a „dreptului specializat”[30] al creditorilor asupra masei fiduciare cu care suntem de acord. Astfel, legat de dreptul de urmărire prevăzut în art. 786 C. civ., s-a exprimat opinia că acest drept „poate fi exercitat și după data la care masa patrimonială fiduciară a fost restituită constituitorului, respectiv beneficiarului”[31]. În acest sens ar fi într-adevăr injust ca unii creditori fiduciari să fie limitați în timp la recuperarea datoriilor fiduciare, pentru simplul motiv că masa fiduciară și-a schimbat deținătorul.
O altă formă de gestionare a neîndeplinirii obligațiilor asumate de către fiduciar este și denunțarea unilaterală de către beneficiar. Art. 798 C. civ. prevede că „după acceptarea de către beneficiar, contractul nu poate fi modificat sau revocat de către părți ori denunțat unilateral de către constituitor decât cu acordul beneficiarului sau, în absența acestuia, cu autorizarea instanței judecătorești”. Suntem în acord cu autorii care menționează că legiuitorul îi oferă beneficiarului un rol esențial în modificarea și denunțarea contractului[32]. Considerăm că beneficiarul poate fi îndreptățit să solicite și modificarea contractului, conform principiului qui potest maius, potest et minus. Totuși, considerăm că beneficiarul nu poate modifica unilateral contractul de fiducie, impunând obligații suplimentare fiduciarului fără acordul acestuia, având în vedere principiul libertății contractuale.
În ceea ce privește jurisprudența, din păcate în România nu am identificat litigii care să aibă ca obiect tragerea la răspundere a fiduciarului. Totuși, putem exemplifica unele cazuri identificate în Provincia Québec, Districtul Montreal, care au o legislație similară privind fiducia. Astfel, într-un caz[33], reclamanții acuză fiduciarul că și-a încălcat obligațiile care îi reveneau, și anume obligația de prudență și diligență, prin faptul că a schimbat strategia de investiții impusă de tatăl lor și a majorat participația într-o societate de la 10% la 50%, fără a evalua profilul de risc al beneficiarilor și fără a-i consulta în acest sens. Reclamanții susțin că valoarea investiției nu a atins un anumit plafon, care ar fost atins dacă fiduciarul plasa banii în investiții mai conservatoare. În speță, fiduciarul se apără susținând că scopul fiduciei-gestiune era de a maximiza profitul și nu de a-l conserva. De asemenea, se mai apară susținând că nu exista o obligație de informare și această investiție era făcută în cursul normal al activității pentru sume care se găseau sub plafonul de 500.000 de dolari. În plus, afirmă și faptul că obligația fiduciarului în cadrul unei fiducii-gestiune este una de mijloace și nu de rezultat.
Având în vedere că reclamanții nu au reușit să dovedească prejudiciul, instanța a respins cererea de obligare a fiduciarului la daune-interese.
Un alt caz identificat de această dată din jurisprudența Curții Superioare din Canada (Provincia Québec, Districtul Montreal)[34], are ca obiect o cerere pentru daune-interese de 14 milioane de dolari. Obiectul cererii se bazează pe susținerea că fiduciarul a avut o administrare defectuoasă în cei 67 de ani cât a durat fiducia. Obiectul fiduciei era administrarea unui portofoliu diversificat, În susținerea cererii lor reclamanții susțin că unul dintre fiduciari s-a aflat în conflict de interese[35], fiind în același timp și fiduciar și beneficiar. În mod justificat se menționează în speță că trebuie avute în vedere importanța capitalului administrat, durata administrării, plățile către beneficiar, etc.
Finalmente, instanța nu îl găsește pe fiduciar vinovat de prejudiciu având în vedere investițiile pe care le-a făcut și care au favorizat în mod clar ceilalți beneficiari ai fiduciei.
[18] Art. 786 C. civ. prevede: „Bunurile din masa patrimonială fiduciară pot fi urmărite, în condițiile legii, de titularii de creanțe născute în legătura cu aceste bunuri sau de acei creditori ai constituitorului care au o garanție reală asupra bunurilor acestuia și a cărei opozabilitate este dobândită, potrivit legii, anterior stabilirii fiduciei. Dreptul de urmărire poate fi exercitat și de ceilalți creditori ai constituitorului, însă numai în temeiul hotărârii judecătorești definitive de admitere a acțiunii prin care a fost desființat sau a devenit inopozabil, în orice mod, cu efect retroactiv, contractul de fiducie.
Titularii creanțelor născute în legătura cu bunurile din masa patrimoniala fiduciară nu pot urmări decât aceste bunuri, cu excepția cazului în care, prin contractul de fiducie, s-a prevăzut obligația fiduciarului sau/și a constituitorului de a răspunde pentru o parte sau pentru tot pasivul fiduciei. În acest caz, va fi urmărit mai întâi activul masei patrimoniale fiduciare, iar apoi, dacă este necesar, bunurile fiduciarului sau/și ale constituitorului, în limita și în ordinea prevăzute în contractul de fiducie”.
Art. 787 C. civ. prevede: „Răspunderea fiduciarului pentru prejudiciile cauzate. Pentru prejudiciile cauzate prin actele de conservare sau administrare a masei patrimoniale fiduciare, fiduciarul răspunde numai cu celelalte drepturi cuprinse în patrimoniul său”.
[19] R. Nolan, Controlling fiduciary power, „Cambridge Law Journal”, iulie 2009, Cambridge, 2009, pp. 309-310.
[20] D. Moreanu, Fiducia si Trust-ul, Ed. C.H. Beck, București, 2017, p. 294.
[21] L. Tuleașcă, Patrimoniile de afectațiune și teoria personalistă a patrimoniului, în Revista Română de Drept Privat nr. 5/2015, București, 2015, p. 180.
[22] M. David, Experimentul european al fiduciei – realități și perspective, Caietele Juridice ale Băncii Naționale a României, anul II, nr. 3, București, 2012, p. 17.
[23] S. Golub, Fiducia. Analiza definiției legale. Genul proxim, în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 11/2016, București, 2016, p. 41.
[24] V. Stoica, Drept civil. Drepturile reale principale, ed. a II-a, Ed. C.H. Beck, București, 2013, p. 9.
[25] L. Tuleașcă, Patrimoniul de afectațiune – instrument în derularea afacerilor, în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 6/2014, București, 2014, p. 54.
[26] Gh. Buta, Fiducia și administrarea bunurilor altuia, Ed. Universul Juridic, București, 2017, pp. 85-86.
[27] D. Moreanu, Fiducia și Trust-ul, Ed. C.H. Beck, București, 2017, p. 295.
[28] Gh. Buta, Fiducia și administrarea bunurilor altuia, Ed. Universul Juridic, București, 2017, p. 47.
[29] Idem, p. 86.
[30] D. Moreanu, Fiducia și Trust-ul, Ed. C.H. Beck, București, 2017, p. 291.
[31] Ibidem.
[32] Idem, p. 79.
[33] Gh. Buta, Fiducia și administrarea bunurilor altuia, Ed. Universul Juridic, București, 2017, p. 255.
[34] Idem, p. 256.
[35] Notăm că în Codul civil din Québec se prevede la art. 1310 conflictul de interese între fiduciar și beneficiar.
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.