(In)admisibilitatea recursului în cazul litigiilor având ca obiect executarea contractelor de achiziții publice
Sergiu I. Stănilă - aprilie 14, 2025I. Ipoteze
Trei soluții recente ale instanțelor de judecată justifică abordarea temei din prezentul studiu, respectiv dacă este sau nu admisibil recursul în cazul litigiilor având ca obiect executarea contractelor administrative de achiziție publică.
Într-o speță[1], Curtea de Apel Timișoara a admis apelul declarat de apelanta-reclamantă împotriva sentinței civile pronunțate de Tribunalul Timiș (în primă instanță) în contradictoriu cu intimata-pârâtă. A schimbat în parte sentința civilă apelată, admițând în tot acțiunea formulată de reclamantă. A obligat pârâta la plata daunelor interese către reclamantă. A obligat pârâta la plata dobânzilor legale penalizatoare. Decizia instanței de apel a fost dată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, care urma a se depune la Curtea de Apel Timișoara. Împotriva acestei decizii, intimata-pârâtă a formulat recurs, înregistrat în prezent pe rolul ÎCCJ, fără termen de judecată[2].
Într-o altă speță[3], Curtea de Apel Timișoara a admis apelul declarat de apelanta-reclamantă împotriva sentinței civile pronunțate de Tribunalul Timiș (în primă instanță) în contradictoriu cu intimata-pârâtă. A schimbat în parte sentința civilă apelată, admițând în tot acțiunea formulată de reclamantă. A obligat pârâta la plata daunelor interese către reclamantă. A obligat pârâta la plata dobânzilor legale penalizatoare. Decizia instanței de apel a fost dată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, care urma a se depune la Curtea de Apel Timișoara. Împotriva acestei decizii, intimata-pârâtă a formulat recurs, înregistrat pe rolul ÎCCJ, cu termen la data de 24.09.2025[4].
În fine, într-o altă speță[5], Curtea de Apel Timișoara a respins, ca nefondate, apelurile declarate de apelanta-reclamantă și apelanta-pârâtă, împotriva sentinței civile pronunțate de Tribunalul Timiș (în primă instanță). Decizia a fost dată fără nicio mențiune privind calea de atac, termenul în care aceasta putea fi formulată și, respectiv, instanța la care urma a se depune. Împotriva acestei decizii nici una dintre părți nu a formulat cale de atac, hotărârea rămânând definitivă.
II. Legislație
Procedura de soluționare a acestor categorii de litigii este reglementată de Legea nr. 101/2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor[6].
Mai întâi, potrivit art. 53 alin. (1) din lege, procesele și cererile privind acordarea despăgubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate în cadrul procedurii de atribuire, precum și cele privind executarea, anularea, nulitatea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor se soluționează în primă instanță, de urgență și cu precădere, de către secția de contencios administrativ și fiscal a tribunalului în circumscripția căruia se află sediul autorității contractante sau în circumscripția căruia are sediul social/domiciliul reclamantul, prin completuri specializate în achiziții publice, în termen de 45 de zile.
Apoi, potrivit art. 53 alin. (1^1) din lege, litigiile și cererile care decurg din executarea contractelor administrative și cele care decurg din rezilierea, rezoluțiunea, denunțarea unilaterală sau încetarea anticipată a contractelor de achiziție publică din motive independente de autoritatea contractantă se soluționează în primă instanță, de urgență și cu precădere, de către secția de contencios administrativ și fiscal a tribunalului în circumscripția căruia se află sediul autorității contractante sau în circumscripția în care își are sediul social/domiciliul reclamantul[7].
Calea de atac este reglementată de dispozițiile art. 55 din lege. Potrivit art. 55 alin. (3) din lege, hotărârea pronunțată în cazul litigiilor și cererilor privind acordarea despăgubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate în cadrul procedurii de atribuire, precum și al celor privind executarea, anularea, nulitatea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor administrative poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, la secția de contencios administrativ și fiscal a curții de apel, care judecă în complet specializat în achiziții publice. Apelul se depune la instanța a cărei hotărâre se atacă și este soluționat de urgență și cu precădere într-un termen ce nu va depăși 30 de zile de la data sesizării legale a instanței.
Potrivit art. 55 alin. (4) din Lege, hotărârea pronunțată în cazul litigiilor care privesc documentele constatatoare emise de către autoritatea/entitatea contractantă, referitoare la executarea contractului, poate fi atacată numai cu recurs, în termen de 10 zile de la comunicare. Recursul se depune la instanța a cărei hotărâre se atacă. Instanța ierarhic superioară soluționează recursul de urgență și cu precădere într-un termen ce nu va depăși 30 de zile de la data sesizării legale a instanței.
Dacă dispozițiile art. 55 alin. (4) din lege sunt extrem de clare, legiuitorul stabilind în mod expres unicitatea căii de atac a recursului împotriva hotărârii pronunțate, în cazul litigiilor care privesc documentele constatatoare emise de către autoritatea/entitatea contractantă, referitoare la executarea contractului, dispozițiile art. 55 alin. (3) din Lege nu mai oferă aceeași claritate.
Prin reglementarea posibilității de a ataca cu apel hotărârea pronunțată în cazul litigiilor și cererilor privind executarea, anularea, nulitatea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor administrative (doar această categorie de litigii ne interesează în prezenta analiză), fără a menționa nimic despre calea de atac a recursului împotriva deciziei instanței de apel și fără a menționa dacă aceasta din urmă este definitivă, norma juridică nu oferă deloc claritate și dă naștere unei practici judiciare diversificate.
Din perspectiva normelor procedurale, mai ales a celor atributive de competență, există două categorii de procese și cereri având ca obiect executarea unui contract administrativ de achiziție publică, respectiv:
a) procesele și cererile privind executarea, anularea, nulitatea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor, reglementate de art. 53 alin. (1) din lege;
b) procesele și cererile care decurg din executarea contractelor administrative și cele care decurg din rezilierea, rezoluțiunea, denunțarea unilaterală sau încetarea anticipată a contractelor de achiziție publică din motive independente de autoritatea contractantă, reglementate de art. 53 alin. (1^1) din lege.
În cazul ambelor, competența de soluționare aparține, în primă instanță, secției de contencios administrativ și fiscal a tribunalului în circumscripția căruia se află sediul autorității contractante sau în circumscripția căruia se află sediul social/domiciliul reclamantului.
Diferențele de reglementare ar consta în faptul că, pentru categoria de procese și cereri reglementate de art. 53 alin. (1) din lege, legiuitorul mai introduce două condiții/particularități, care nu se mai regăsesc în cazul categoriei de procese și cereri reglementate de art. 53 alin. (1^1) din lege, respectiv completuri specializate în achiziții publice și termenul maxim de soluționare a acestor categorii de procese și cereri, respectiv 45 de zile. De asemenea, în ceea ce privește procesele și cererile având ca obiect executarea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor de achiziție publică, procese și cereri reglementate atât de art. 53 alin. (1), cât și de art. 53 alin. (1^1) din lege, diferența ar consta în aceea că, în cazul celor din a doua categorie, executarea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor de achiziție publică s-ar produce din motive independente de autoritatea contractantă.
III. Istoric
O incursiune istorică asupra reglementării juridice care ne interesează arată mai multe particularități și diferite abordări ale legiuitorului.
1. O.U.G. nr. 60/2001 privind achizițiile publice[8], modificată în ultima formă înainte de abrogarea prin O.U.G. nr. 34/2006, nu reglementa foarte clar regimul juridic al proceselor și cererilor având ca obiect executarea unui contract administrativ de achiziție publică. Art. 80 alin. (3) din O.U.G. nr. 60/2001 stipula că acțiunea în justiție se introduce la secția de contencios administrativ a tribunalului în a cărui arie teritorială de competență se află sediul autorității contractante. Împotriva hotărârii tribunalului se putea declara recurs la secția de contencios administrativ a Curții de apel, fără însă a se preciza clar obiectul acțiunilor în justiție în discuție.
2. O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii[9] stipula în art. 286 alin. (3) că, pentru soluționarea litigiilor apărute după încheierea contractului de achiziție publică, altele decât cele referitoare la despăgubiri, este competentă numai instanța de judecată. Potrivit art. 287 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2006, pentru procedurile prevăzute la art. 286 se aplică dispozițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările ulterioare, iar potrivit art. 288 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2006, competența de soluționare a cauzelor aparține tribunalului în a cărui arie de competență teritorială se află sediul autorității contractante. În fine, potrivit art. 288 alin. (2) din O.U.G. nr. 34/2006, hotărârea pronunțată de tribunal este supusă recursului la curtea de apel.
Legea nr. 337/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii[10] a abrogat art. 288 din O.U.G. nr. 34/2006.
O.U.G. nr. 34/2006 a fost modificată în mai multe rânduri:
a) în urma modificării prin O.U.G. nr. 19/2009 privind unele măsuri în domeniul legislației referitoare la achizițiile publice[11], art. 286 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2006 stipula că procesele și cererile privind actele autorităților contractante, acordarea despăgubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate în cadrul procedurii de atribuire, precum și cele privind executarea, nulitatea, anularea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor de achiziție publică se soluționează în primă instanță de către secția de contencios administrativ și fiscal a tribunalului în circumscripția căruia se află sediul autorității contractante. De asemenea, potrivit art. 287^16 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2006, hotărârea pronunțată în primă instanță poate fi atacată cu recurs, în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se judecă de secția de contencios administrativ și fiscal a curții de apel;
b) în urma modificării prin O.U.G. nr. 72/2009 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii[12], art. 286 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2006 stipula că procesele și cererile privind actele autorităților contractante, acordarea despăgubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate în cadrul procedurii de atribuire, precum și cele privind executarea, nulitatea, anularea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor de achiziție publică se soluționează în primă instanță de către secția de contencios administrativ și fiscal a tribunalului în circumscripția căruia se află sediul autorității contractante, cu excepția litigiilor privind procedurile de atribuire de servicii și/sau lucrări aferente infrastructurii de transport de interes național, care se soluționează în primă instanță de către Curtea de Apel București;
c) în urma modificării prin O.U.G. nr. 76/2010 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii[13], art. 286 din O.U.G. nr. 34/2006 stipula că (1) Procesele și cererile privind actele autorităților contractante emise înainte de încheierea contractului, precum și acordarea despăgubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate în cadrul procedurii de atribuire se soluționează în primă instanță de către secția de contencios administrativ și fiscal a tribunalului în circumscripția căruia se află sediul autorității contractante. (1^1) Procesele și cererile privind executarea, nulitatea, anularea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor de achiziție publică se soluționează în primă instanță de către secția comercială a tribunalului în circumscripția căruia se află sediul autorității contractante. Dispozițiile prezentei secțiuni se aplică în mod corespunzător. Potrivit art. 287^16 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2006, hotărârea pronunțată în primă instanță poate fi atacată cu recurs, în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se judecă de secția comercială a curții de apel;
d) în urma modificării prin Legea nr. 278/2010 privind aprobarea O.U.G. nr. 76/2010 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii[14], art. 286 alin. (1) stipula că procesele și cererile privind acordarea despăgubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate în cadrul procedurii de atribuire, precum și cele privind executarea, nulitatea, anularea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor de achiziție publică se soluționează în primă instanță de către secția comercială a tribunalului în circumscripția căruia se află sediul autorității contractante, art. 286 alin. (1^1) fiind abrogat;
e) în urma modificării prin O.U.G. nr. 77/2012 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii[15], art. 286 alin. (1) stipula că procesele și cererile privind acordarea despăgubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate în cadrul procedurii de atribuire, precum și cele privind executarea, nulitatea, anularea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor de achiziție publică se soluționează în primă instanță de către secția de contencios administrativ și fiscal a tribunalului în circumscripția căruia se află sediul autorității contractante. De asemenea, art. 287^16 alin. (1) stipula că hotărârea pronunțată în primă instanță poate fi atacată numai cu recurs, în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se judecă de Secția contencios administrativ și fiscal a curții de apel;
f) în urma modificării prin Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă[16], art. 287^16 (1) stipula că hotărârea pronunțată în primă instanță poate fi atacată numai cu apel, în termen de 5 zile de la comunicare. Apelul se judecă de curtea de apel.
3. În prima sa formă, art. 53 alin. (1) din Legea nr. 101/2016 avea următorul conținut: procesele și cererile privind acordarea despăgubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate în cadrul procedurii de atribuire, precum și cele privind executarea, anularea, nulitatea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor se soluționează în primă instanță, de urgență și cu precădere, de către secția de contencios administrativ și fiscal a tribunalului în circumscripția căruia se află sediul autorității contractante, prin complete specializate în achiziții publice.
Potrivit art. 55 alin. (3) din lege, hotărârea poate fi atacată cu recurs, în termen de 10 zile de la comunicare, la secția contencios administrativ și fiscal a curții de apel, care judecă în complet specializat în achiziții publice. Recursul este soluționat de urgență și cu precădere, într-un termen ce nu va depăși 30 de zile de la data sesizării legale a instanței.
Legea nr. 101/2016 a fost la rândul ei modificată succesiv:
a) în urma modificării prin Legea nr. 212/2018 pentru modificarea și completarea Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 și a altor acte normative[17], art. 53 a dobândit următorul conținut: (1) Procesele și cererile privind acordarea despăgubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate în cadrul procedurii de atribuire, precum și cele privind anularea sau nulitatea contractelor se soluționează în primă instanță, de urgență și cu precădere, de către secția de contencios administrativ și fiscal a tribunalului în circumscripția căruia se află sediul autorității contractante, prin completuri specializate în achiziții publice. (1^1) Procesele și cererile care decurg din executarea contractelor administrative se soluționează în primă instanță, de urgență și cu precădere, de către instanța civilă de drept comun în circumscripția căreia se află sediul autorității contractante. (1^2) Acțiunile prevăzute la alin. (1) și (1^1) se pot introduce și la instanțele de la locul încheierii contractului, dacă în acest loc funcționează o unitate ce aparține autorității contractante. Art. 55 alin. (3) din lege a rămas neschimbat;
b) în urma modificării prin O.U.G. nr. 23/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice[18], art. 55 se modifică și dobândește următoarea formă: (3) Hotărârea pronunțată în cazul litigiilor de la art. 53 alin. (1) poate fi atacată cu recurs, în termen de 10 zile lucrătoare de la comunicare, la secția contencios administrativ și fiscal a curții de apel, care judecă în complet specializat în achiziții publice. Recursul este soluționat de urgență și cu precădere, într-un termen ce nu va depăși 30 de zile lucrătoare de la data sesizării legale a instanței. (3^1) Hotărârea pronunțată în cazul litigiilor de la art. 53 alin. (1^1) poate fi atacată numai cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, la instanța ierarhic superioară. Apelul este soluționat de urgență și cu precădere, într-un termen ce nu va depăși 30 de zile lucrătoare de la data sesizării legale a instanței;
c) în urma modificării prin O.U.G. nr. 114/2020 privind modificarea și completarea unor acte normative cu impact în domeniul achizițiilor publice[19], art. 53 alin. (1^1) a dobândit următorul conținut: procesele și cererile care decurg din executarea contractelor administrative se soluționează în primă instanță, de urgență și cu precădere, de către secția civilă a tribunalului în circumscripția căruia se află sediul autorității contractante sau în circumscripția în care își are sediul social/domiciliul reclamantul;
d) în urma modificării prin O.U.G. nr. 26/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul investițiilor publice[20], art. 53 alin. (1^1) a dobândit următorul conținut: Litigiile și cererile care decurg din executarea contractelor administrative și cele care decurg din rezilierea, rezoluțiunea, denunțarea unilaterală sau încetarea anticipată a contractelor de achiziție publică din motive independente de autoritatea contractantă se soluționează în primă instanță, de urgență și cu precădere, de către secția civilă a tribunalului în circumscripția căruia se află sediul autorității contractante sau în circumscripția în care își are sediul social/domiciliul reclamantul.
Prin Decizia 40/2020 [A] privind interpretarea și aplicarea art. 55 alin. (3) raportat la art. 53 alin. (1^1) din Legea nr. 101/2016 (în forma în vigoare anterior modificării prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 23/2020)[21], admițând sesizările formulate, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis: în interpretarea și aplicarea art. 55 alin. (3) raportat la art. 53 alin. (1^1) din Legea nr. 101/2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (în forma în vigoare anterior modificării prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 23/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice), stabilește că hotărârea pronunțată în primă instanță în procesele și cererile care decurg din executarea contractelor administrative se atacă cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare la instanța ierarhic superioară – secția sau completul specializat în litigii cu profesioniști, conform procedurii prevăzute de Legea nr. 101/2016.
e) în urma modificării prin Legea nr. 75/2023 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 26/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul investițiilor publice[22], textul art. 53 alin. (1^1) a ajuns în forma în vigoare astăzi, astfel: litigiile și cererile care decurg din executarea contractelor administrative și cele care decurg din rezilierea, rezoluțiunea, denunțarea unilaterală sau încetarea anticipată a contractelor de achiziție publică din motive independente de autoritatea contractantă se soluționează în primă instanță, de urgență și cu precădere, de către secția de contencios administrativ și fiscal a tribunalului în circumscripția căruia se află sediul autorității contractante sau în circumscripția în care își are sediul social/domiciliul reclamantul. Art. 55 a fost de asemenea modificat, având următorul conținut: (3) Hotărârea pronunțată în cazul litigiilor și cererilor privind acordarea despăgubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate în cadrul procedurii de atribuire, precum și al celor privind executarea, anularea, nulitatea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor administrative poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, la secția de contencios administrativ și fiscal a curții de apel, care judecă în complet specializat în achiziții publice. Apelul se depune la instanța a cărei hotărâre se atacă și este soluționat de urgență și cu precădere într-un termen ce nu va depăși 30 de zile de la data sesizării legale a instanței. (3^1) Hotărârea pronunțată în cazul litigiilor care privesc documentele constatatoare emise de către autoritatea/entitatea contractantă, referitoare la executarea contractului, poate fi atacată numai cu recurs, în termen de 10 zile de la comunicare. Recursul se depune la instanța a cărei hotărâre se atacă. Instanța ierarhic superioară soluționează recursul de urgență și cu precădere într-un termen ce nu va depăși 30 de zile de la data sesizării legale a instanței.
[1] Decizia civilă nr. 51/2024/09.12.2024, pronunțată de Curtea de Apel Timișoara în dosar nr. 5845/30/2023, sursa: https://portal.just.ro/59/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=3000000000181435&id_inst=59, accesată la data de 01.04.2025. Procesul a fost înregistrat la data de 14.12.2023, sursa: https://portal.just.ro/30/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=3000000000181435&id_inst=30, accesată la data de 01.04.2025.
[2] Sursa:
https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery[0].Key=id&customQuery[0].Value=3000000000181435, accesată la data de 01.04.2025.
[3] Decizia civilă nr. 52/2024/09.12.2024, pronunțată de Curtea de Apel Timișoara în dosar nr. 5846/30/2023, sursa: https://portal.just.ro/59/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=3000000000181437&id_inst=59, accesată la data de 01.04.2025. Procesul a fost înregistrat la data de 14.12.2023, sursa: https://portal.just.ro/30/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=3000000000181437&id_inst=30, accesată la data de 01.04.2025.
[4] Sursa:
https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery[0].Key=id&customQuery[0].Value=3000000000181437, accesată la data de 01.04.2025.
[5] Decizia civilă nr. 50/2024/05.12.2024, pronunțată de Curtea de Apel Timișoara în dosar nr. 3521/30/2023, sursa: https://portal.just.ro/59/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=3000000000178636&id_inst=59, accesată la data de 01.04.2025.
[6] Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 393 din data de 23 mai 2016. Legea nr. 101/2016 transpune Directiva 89/665/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1989 privind coordonarea actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind aplicarea procedurilor care vizează căile de atac față de atribuirea contractelor de achiziții publice de produse și a contractelor publice de lucrări, publicată în JOCE, seria L, nr. 395 din 30 decembrie 1989, cu modificările și completările ulterioare, iar potrivit art. 3 din Directivă „Statele membre adoptă măsurile necesare pentru a garanta că, în ceea ce privește contractele circumscrise domeniului de aplicare al Directivei 2004/18/CE, deciziile luate de autoritățile contractante pot fi supuse unor căi de atac efective și, în special, cât se poate de rapide, în conformitate cu condițiile stabilite la articolele 2-2f din prezenta directivă, în temeiul nerespectării, prin aceste decizii, a legislației comunitare în domeniul achizițiilor publice sau a normelor de drept intern de transpunere a acesteia”.
[7] Prin Decizia nr. 11/2023 [A] privind interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 53 alin. (1) şi (1^1) din Legea nr. 101/2016 şi ale art. V alin. (3) din Legea nr. 208/2022, publicată în Monitorul Oficial cu numărul 753 din data de 18 august 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie admite recursul în interesul legii şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 53 alin. (1) şi (1^1) din Legea nr. 101/2016 privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, competenţa materială de soluţionare a litigiilor privind executarea contractelor de achiziţii publice înregistrate pe rolul instanţelor după intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii nr. 101/2016 prin Legea nr. 208/2022, respectiv după data de 10.09.2022, aparţine secţiei de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului.
[8] Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 241 din data de 11 mai 2001.
[9] Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 418 din data de 15 mai 2006.
[10] Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 625 din data de 20 iulie 2006.
[11] Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 156 din data de 12 martie 2009.
[12] Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 426 din data de 23 iunie 2009.
[13] Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 453 din data de 2 iulie 2010.
[14] Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 898 din data de 31 decembrie 2010.
[15] Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 827 din data de 10 decembrie 2012.
[16] Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 365 din data de 30 mai 2012.
[17] Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 658 din data de 30 iulie 2018.
[18] Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 106 din data de 12 februarie 2020.
[19] Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 614 din data de 13 iulie 2020.
[20] Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 272 din data de 21 martie 2022.
[21] Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 683 din data de 31 iulie 2020.
[22] Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 276 din data de 3 aprilie 2023.
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.