Efectele reducțiunii liberalităților excesive în noul Cod civil
Romeo Popescu - mai 1, 2015„The consequences of the reduction of excessive liberalities in the Civil Code of Romania”
In this article the author presents the consequences of the reduction of excessive liberalities in the Civil Code of Romania.
The structure and the content of the article reveal commentaries on reduction by agreement and on reduction by Court, on reduction consequences over legacies, disinheritance of forced heirs and donations, considering the doctrine elaborated by important names in the field of law (D. Alexandresco, M. Eliescu, D. Chirică, Fr. Deak, L.-C. Stoica).
The author concludes with brief considerations on restoring reserved share for forced heirs exceptions, namely, on reduction by equivalency.
Keywords: liberalities; reduction of excessive liberalities; consequences of the reduction; forced heirs; disinheritance; donations; legacies; restoring reserved share; reduction by equivalency.
1. Preliminarii. Reducţiunea liberalităţilor excesive reprezintă o sancţiune de drept civil care lipseşte de eficacitate acele liberalităţi care aduc atingere rezervei succesorale a moştenitorilor rezervatari (descendenţi, ascendenţi privilegiaţi şi soţul supravieţuitor).
Dreptul la reducţiunea liberalităţilor excesive se poate realiza prin bună învoială sau pe cale judecătorească (art. 1.094 C. civ.).
a) Reducţiunea prin bună învoială. Dacă persoanele interesate se înţeleg, reducţiunea liberalităţilor excesive se poate realiza prin buna învoială a celor interesaţi [art. 1.094 alin. (1) C. civ.]. Art. 113 alin. (3) din Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995 prevede că „Notarul public, având acordul tuturor moştenitorilor, va putea proceda la reducerea liberalităţilor, până la limitele prevăzute de lege”. Reducţiunea se poate realiza şi pe calea împărţirii bunurilor prin bună învoială [art. 112 alin. (3) şi art. 113 din Legea nr. 36/1995[1]]. Acordul realizat în aceste condiţii are valoarea unui contract şi produce efecte potrivit dreptului comun[2]. Notarul public va putea proceda în cadrul procedurii succesorale notariale şi la reducţiunea unei (unor) donaţii care încalcă rezerva succesorală atunci când donatar este unul dintre moştenitori[3]. Dacă donatar este un terţ, reducţiunea prin bună învoială se poate realiza prin încheierea unei tranzacţii (în condiţiile art. 2.267 şi urm. C. civ.) prin care părţile previn un litigiu.
b) Reducţiunea pe cale judecătorească. În situaţia în care nu se realizează un acord între părţile interesate, rezolvarea problemelor litigioase urmează să se facă pe cale judecătorească (art. 108 din Legea nr. 36/1995[4]). Moştenitorii rezervatari pot cere reducţiunea fie prin intentarea acţiunii în reducţiune (atunci când bunurile care constituie obiectul liberalităţii excesive se află în posesia celor gratificaţi), fie prin invocarea excepţiei de reducţiune (atunci când bunurile care constituie obiectul liberalităţii excesive se află în posesia moştenitorului rezervatar). Reducţiunea nu operează de drept, ci trebuie să fie invocată[5]. Art. 1.092 C. civ. prevede în mod expres că liberalităţile care încalcă rezerva succesorală sunt supuse reducţiunii la cerere.
Analiza efectelor reducţiunii se face în mod diferit, după cum liberalităţile prin care se aduce atingere rezervei succesorale sunt legate sau donaţii. De asemenea, se impune să facem câteva precizări şi pentru ipoteza în care moştenitorul rezervatar a fost dezmoştenit direct, iar dezmoştenirea i-a afectat rezerva succesorală.
2. Efectele reducţiunii în cazul legatelor. În cazul legatelor reducţiunea are ca efect ineficacitatea acestora în măsura necesară întregirii rezervei. Ineficacitatea poate fi totală, în cazul în care cotitatea disponibilă a fost epuizată în totalitate prin donaţiile făcute de către de cuius sau prin legatele în privinţa cărora cel ce lasă moştenirea a decis să fie plătite cu preferinţă legatarilor [conform art. 1.096 alin. (2) C. civ.] sau parţială, dacă unicul legat a depăşit cotitatea disponibilă ori dacă totalul legatelor a întrecut cotitatea disponibilă (în această din urmă ipoteză intervenind reducerea concomitentă şi proporţională a tuturor legatelor, dacă defunctul nu a dispus altfel).
Sub imperiul Codului civil de la 1864, în lipsa unei reglementări exprese, în literatura de specialitate[6] s-a arătat că în cazul legatelor care încalcă rezerva succesorală intervine caducitatea totală sau parţială a acestora.
Noul Cod civil a preferat termenul de „ineficacitate”, deoarece – strict juridic vorbind – nu ne aflăm în prezenţa unei veritabile caducităţi. Caducitatea poate fi definită ca fiind o cauză de ineficacitate a legatului, constând într-o imposibilitate de executare a legatului, instituit valabil de către testator şi nerevocat de acesta, ca urmare a unor împrejurări străine de voinţa testatorului. Cu alte cuvinte, caducitatea se produce independent şi chiar împotriva voinţei testatorului. În situaţia în care legatele depăşesc cotitatea disponibilă nu se poate afirma, cu deplin temei, că ineficacitatea legatelor intervine independent sau împotriva voinţei testatorului, deoarece tocmai acesta – prin liberalităţile făcute – a încălcat rezerva succesorală.
Ca urmare a reducţiunii legatelor, întregirea rezervei se realizează în natură [art. 1.097 alin. (2) C. civ.]. Acest mod de întregire a rezervei nu creează dificultăţi pentru că bunurile ce formează obiectul legatelor se află, de regulă, în posesia moştenitorilor rezervatari[7].
În situaţia în care bunurile ce constituie obiectul legatului au fost deja predate legatarului (indiferent cu ce titlu) chiar de cel ce lasă moştenirea şi legatarul – mizând pe calitatea sa de titular al dreptului începând cu data deschiderii moştenirii – l-a înstrăinat unui terţ dobânditor de bună-credinţă, întregirea rezervei se va face, de regulă, prin echivalent.
3. Efectele reducţiunii în cazul dezmoştenirii directe a moştenitorului rezervatar. Dezmoştenirea este directă atunci când testatorul dispune prin testament înlăturarea de la moştenire a unuia sau mai multor moştenitori legali [art. 1.074 alin. (2) teza I C. civ.]. Moştenitorii rezervatari (descendenţii, ascendenţii privilegiaţi şi soţul supravieţuitor) pot fi dezmoşteniţi din acea parte a moştenirii care excedează cota lor de rezervă, numită cotitate disponibilă. Prin urmare, testatorul este liber să dezmoştenească, dar în prezenţa moştenitorilor rezervatari la data deschiderii moştenirii această libertate testamentară este limitată la acea parte din moştenire care excedează rezerva şi de care defunctul poate dispune prin liberalităţi (inter vivos şi mortis causa) şi care constituie cotitatea disponibilă.
În sistemul noului Cod civil dezmoştenirea poate fi nu numai totală, constând în înlăturarea de la moştenire în tot a unuia sau mai multor moştenitori legali, ci şi parţială, constând într-o diminuare a cotei pe care moştenitorul legal ar fi primit-o în absenţa dezmoştenirii.
Dacă dezmoştenirea directă a unui moştenitor rezervatar este totală, dispoziţia testamentară respectivă este ineficace parţial, deoarece rezerva trebuie asigurată în mod imperativ.
Aceeaşi sancţiune – ineficacitatea parţială – intervine şi în cazul în care dezmoştenirea directă este parţială, dar are ca efect încălcarea rezervei moştenitorului rezervatar (testatorul dispunând, de exemplu: „doresc ca unicul meu fiu X să primească doar un sfert din moştenire.”, fără a indica ce anume se va întâmpla cu restul de 3/4 din moştenire). În acest caz, la cerere, X va primi rezerva de 1/2 din moştenire, iar restul de 1/2 va reveni moştenitorilor din clasele subsecvente sau va fi declarată vacantă.
În schimb, dacă dezmoştenirea este doar parţială, fără însă a-i fi afectată rezerva moştenitorul rezervatar), dispoziţia testamentară va fi valabilă. De exemplu, de cuius-ul are ca potenţiali moştenitori legali pe cei doi copii – C1 şi C2 – şi prin testamentul întocmit dispune ca C1 să fie dezmoştenit în parte, astfel încât să nu mai primească 1/2 din moştenire, ci doar 1/3 din moştenire. În acest caz, întrucâ rezerva de 1/4 a lui C1 nu este încălcată, dezmoştenirea parţială este perfect valabilă; în final, C1 urmează să primească 1/3 din moştenire, iar C2 va primi restul de 2/3 din moştenire, în temeiul art. 1.075 alin. (3) C. civ., ca moştenitor legal cu vocaţie la întreaga moştenire.
4. Efectele reducţiunii în cazul donaţiilor. În cazul donaţiilor reducţiunea are ca efect desfiinţarea lor în măsura necesară întregirii rezervei: desfiinţarea totală, în ipoteza în care donaţia nu se poate imputa nici asupra cotităţii disponibile şi nici asupra rezervei donatarului şi desfiinţarea parţială, atunci când donaţia se poate imputa în parte asupra cotităţii disponibile şi/sau asupra rezervei donatarului.
Ca urmare a desfiinţării donaţiei excesive, moştenitorul rezervatar devine, de la data deschiderii succesiunii, proprietar ori, după caz, coproprietar asupra bunului cu care se întregeşte rezerva. În calitatea lui de proprietar exclusiv, moştenitorul rezervatar poate cere restituirea bunului în natură [art. 1.097 alin. (2) C. civ.], iar în calitatea lui de coproprietar poate cere ieşirea din indiviziune şi atribuirea în natură a bunului ce formează obiectul partajului. După cum se arată în practica instanţei supreme, rezerva trebuie asigurată moştenitorilor rezervatari în plină proprietate – fără sarcini, condiţii sau clauze restrictive – şi în natură, defunctul neputând dispune prin testament, de exemplu, vânzarea bunului la licitaţie publică şi asigurarea rezervei din preţul obţinut sau prin acordarea dreptului de uzufruct[8]. Tot astfel, cota de rezervă nu poate fi restituită moştenitorului rezervatar sub forma echivalentului bănesc din valoarea bunului donat.
Desfiinţarea donaţiei pentru întregirea rezervei se produce însă numai în anumite limite, iar reducţiunea se face, în anumite cazuri, nu prin restituirea bunului donat în natură, ci prin echivalent.
Astfel, donaţia se desfiinţează şi moştenitorul rezervatar devine proprietar al bunului donat nu de la data încheierii contractului de donaţie, ci numai de la data deschiderii moştenirii (ceea ce reprezintă un caz de „retroactivitate limitată”, deoarece rezervatarul devine proprietar de la un moment anterior aceluia al intentării acţiunii în reducţiune ori aceluia al rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care se admite cererea de reducţiune, însă ulterior momentului încheierii contractului de donaţie). În acest sens, legea prevede că:
– actele de înstrăinare a bunurilor donate şi cele prin care donatarul a constituit asupra acestor bunuri drepturi reale, consimţite de către donatar faţă de terţi, înainte de momentul deschiderii moştenirii, rămân valabile [art. 1.097 alin. (3) C. civ.]. Întrucât donaţia se desfiinţează numai din momentul deschiderii moştenirii, actele încheiate anterior rămân perfect valabile, fiind desfiinţate numai cele ulterioare, o dată cu desfiinţarea dreptului de proprietate al donatarului (resoluto iure dantis resolvitur ius accipientis)[9];
– în calitate de proprietar al bunurilor donate, donatarul păstrează fructele părţii din bun care depăşeşte cotitatea disponibilă, percepute până la data la care cei îndreptăţiţi au cerut reducţiunea [art. 1.097 alin. (6) C. civ.]. Donatarul este ţinut să restituie fructele doar de la data de la care a devenit posesor de rea-credinţă al bunurilor donate ca urmare a invocării reducţiunii de către moştenitorii rezervatari[10].
[2] În practica judecătorească (T. J. Suceava, dec. civ. nr. 828/1971, în RRD nr. 6/1972, p.166) s-a reţinut că acordul moştenitorilor cu privire la reducţiunea legatelor este, în principiu, admisibil şi că o astfel de înţelegere are valoarea şi efectele unui act juridic care, ca atare, leagă cu putere de lege părţile între care intervine. Acest act nu mai poate fi revocat unilateral, ci numai anulat când se constată existenţa unui viciu de consimţământ sau încălcarea unor prevederi legale a căror nerespectare este sancţionată cu nulitatea actului.
[3] De exemplu, de cuius-ul a donat unuia dintre copiii săi cu scutire de raport o casă în valoare de 170.000 de lei, iar activul net al moştenirii este de 30.000 de lei. Masa de calcul fiind de 200.000 de lei, iar rezerva copilului negratificat fiind de 50.000 de lei, cu ocazia desfăşurării procedurii succesorale notariale se poate lua act prin încheiere de faptul că bunul în valoare de 30.000 de lei (de exemplu, un autoturism) revine celui de-al doilea copil, care mai primeşte încă 20.000 de lei de la primul pentru a-şi întregi rezerva succesorală. În acest mod s-au împărţit şi bunurile succesorale şi s-a procedat şi la reducţiunea donaţiei excesive.
[4] Potrivit art. 108 din Legea nr 36/1995, „(1) Succesibilul sau altă persoană interesată poate sesiza direct instanţa judecătorească în vederea dezbaterii unei succesiuni. (2) Dispoziţiile art. 193 alin. (3) din Codul de procedură civilă, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile”. Art. 193 alin. (3) C. proc. civ. dispune că „La sesizarea instanţei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzute de Codul civil. În acest caz, neîndeplinirea procedurii prealabile poate fi invocată de către instanţă, din oficiu, sau de către pârât”.
[5] TS, s. civ. dec. nr. 1253/1989, în Dreptul nr.4, 1990, p. 71.
[6] A se vedea, de exemplu, D. Alexandresco, Explicaţiunea teoretică şi practică a dreptului civil român, tomul al IV-lea, partea I, Ed. Socec, Bucureşti, p., 640; M. Eliescu, Moştenirea si devoluţiunea ei în dreptul R.S.R., Ed. Academiei R.S.R., Bucureşti, 1966, p. 372.
[7] Pentru ipotezele care pot apărea în practică în cazul reducţiunii în natură pe cale de excepţie, a se vedea D. Chirică, Tratat de drept civil. Succesiunile şi liberalităţile, Ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2014, p. 442, precum şi lucrările acolo citate.
[8] TS, s. civ., dec. nr. 760/1969, în Repertoriu… 1969-1975, p. 206; CSJ, s. civ., dec. nr. 1314/1994, în Dreptul nr. 7, 1995, p. 87.
[9] A se vedea, Fr. Deak, Tratat de drept succesoral, p. 350.
[10] Anterior intrării în vigoare a noului Cod civil donatarul era obligat să restituie fructele părţii din bun ce depăşea cotitatea disponibilă din momentul morţii donatorului (art. 854 C. civ. de la 1864). Soluţia era profund nedreaptă şi îl obliga pe donatar să capitalizeze fructele şi să nu le consume, de teama unei eventuale acţiuni în reducţiune ale cărei efecte – în ceea ce priveşte fructele – s-ar fi întins până la data deschiderii moştenirii. În plus, starea de incertitudine şi perspectivele nefavorabile care se deschideau pentru donatar, îl puteau determina pe acesta să fie mai puţin diligent în privinţa unei optime folosiri a bunului donat. Această anomalie a fost corectată cu prilejul elaborării noului Cod civil, când s-a ţinut seama de criticile formulate în literatura de specialitate (a se vedea Fr. Deak, Tratat de drept succesoral, pp. 350-351.).
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.