Efectele obligaţiei de garanţie în cazul evicţiunii consumate în reglementarea noului Cod civil
Romeo Popescu - iunie 1, 2015Art. 578 C. civ. prevede că lucrările pot fi autonome sau adăugate, cu caracter durabil sau provizoriu. Lucrările autonome sunt construcţiile, plantaţiile şi orice alte lucrări cu caracter de sine stătător realizate asupra unui imobil (de exemplu, cumpărătorul a edificat un nou corp de clădire pe terenul cumpărat). Lucrările adăugate nu au caracter de sine stătător. Ele pot fi: a) necesare, atunci când în lipsa acestora imobilul ar pieri sau s-ar deteriora (de exemplu, cumpărătorul a reparat acoperişul casei, care se putea prăbuşi); b) utile, atunci când sporesc valoarea economică a imobilului (cumpărătorul a montat geamuri termopan, gresie, faianţă, parchet etc.); c) voluptuare, atunci când sunt făcute pentru simpla plăcere a celui care le-a realizat, fără a spori valoarea economică a imobilului (cumpărătorul a pus tapet pe pereţi, a vopsit casa în anumite culori agreate de el, a amplasat tablouri, oglinzi etc.).
Trebuie menţionat că de aceste cheltuieli profită terţul evingător şi de aceea el va fi în primul rând obligat să-l despăgubească pe cumpărător, în condiţiile legii, iar vânzătorul va fi garant numai în subsidiar[9]. De exemplu, dacă terţul intentează o acţiune în revendicare împotriva cumpărătorului, se va proceda astfel: 1. Proprietarul (terţul evingător) poate fi obligat, la cerere, să restituie posesorului (cumpărătorului evins) cheltuielile necesare pe care acesta le-a făcut – art. 566 alin. (3) C. civ.; 2. Cheltuielile utile se restituie, la cerere, în limita sporului de valoare, dacă prin lege nu se prevede altfel – art. 566 alin. (4) C. civ. Bunăoară, dacă pentru montarea parchetului cheltuielile (materiale şi manoperă) au fost de 10.000 de lei, dar sporul de valoare înregistrat de casă este de doar 5.000 de lei, cumpărătorul evins va avea dreptul să i se restituie de către terţ doar 5.000 de lei, iar restul de 5.000 de lei i se va restitui de către vânzător. 3. Proprietarul (terţul evingător) nu este dator să acopere cheltuielile voluptuare, dar cumpărătorul are dreptul de a-şi însuşi lucrările efectuate cu aceste cheltuieli numai dacă prin aceasta bunul nu se deteriorează – art. 566 alin. (8) C. civ. Dacă însă vânzătorul a fost de rea-credinţă (a cunoscut cauza evicţiunii la data încheierii contractului), el este dator să ramburseze cumpărătorului şi cheltuielile făcute pentru efectuarea şi, după caz, ridicarea lucrărilor voluptuare[10].
v) Pierderile suferite şi câştigurile nerealizate de către cumpărător din cauza evicţiunii [art. 1.702 alin. (1) lit. d) C. civ.]. Textul are în vedere alte pierderi suferite de către cumpărător, cum ar fi contravaloarea chiriei pe care a plătit-o până când şi-a găsit o altă locuinţă, despăgubirile pe care le-a plătit locatarului cu care încheiase un contract de locaţiune şi care a încetat din cauza evicţiunii etc. Prevederea legală are un caracter de „text de rezervă” ce poate fi folosit ori de câte ori se pune problema reparării integrale a prejudiciului suferit de către cumpărător din cauza evicţiunii.
vi) Dacă lucrul vândut are, la data evicţiunii, o valoare mai mare, din orice cauză, vânzătorul este dator să plătească cumpărătorului, pe lângă preţul vânzării, sporul de valoare acumulat până la data evicţiunii [art. 1.701 alin. (3) C. civ.]. Uneori, bunul vândut înregistrează un spor de valoare ca urmare a lucrărilor autonome sau adăugate efectuate de către cumpărător şi, în acest caz, dacă se restituie cheltuielile pentru lucrările autonome sau adăugate efectuate în legătură cu bunul vândut, nu se va mai plăti şi un eventual spor de valoare. Alteori, sporul de valoare este mai mare decât cheltuielile pentru lucrările autonome sau adăugate efectuate în legătură cu bunul vândut (de exemplu, la un apartament în valoare de 100.000 de lei se efectuează lucrări adăugate în valoare de 30.000 de lei, iar valoarea de piaţă a apartamentului datorită acelor lucrări este de 150.000 de lei); în acest caz, cumpărătorul are dreptul şi la cheltuielile pentru lucrările adăugate de 30.000 de lei şi la sporul de valoare de 20.000 de lei. În fine, sunt situaţii în care bunul vândut înregistrează un spor de valoare, chiar dacă nu au fost efectuate cheltuieli pentru lucrări autonome sau adăugate (de exemplu, un apartament cumpărat cu 100.000 de lei valorează peste doi ani 120.000 de lei ca urmare a creşterii preţurilor apartamentelor pe piaţa imobiliară).
Ceea ce legiuitorul a urmărit a fost ca, fără să obţină o dublă reparaţie, cumpărătorul să îşi acopere inclusiv pierderea generată de faptul că valoarea bunului pe care l-a cumpărat a crescut între timp. În acest caz, dacă, de exemplu, cumpărătorul a plătit 100.000 de lei pe un apartament şi până la data producerii evicţiunii apartamentul a înregistrat un spor de 20.000 de lei (datorită creşterii preţurilor apartamentelor în acea zonă), el va avea dreptul să primească 120.000 de lei pentru a-şi putea procura un apartament similar. Precizăm că vânzătorul va fi obligat să plătească sporul de valoare indiferent dacă sporul a fost sau nu previzibil ori vânzătorul a fost de bună sau de rea-credinţă[11].
2.2. Reguli speciale (răspunderea pentru evicţiune în temeiul Legii nr. 10/2001).
Potrivit art. 501 din Legea nr. 10/2001, introdus prin Legea nr. 1/2009, „(1) Proprietarii ale căror contracte de vânzare-cumpărare, încheiate cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995, cu modificările ulterioare, au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile au dreptul la restituirea preţului de piaţă al imobilelor, stabilit conform standardelor internaţionale de evaluare. (2) Valoarea despăgubirilor prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin expertiză”.
Textul art. 501 din Legea nr. 10/2001 se referă la contracte de vânzare „încheiate cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995”, fiind vorba, aşadar, de acele contracte în privinţa cărora nu s-a constatat a fi lovite de vreun motiv de nulitate, dar care au fost „desfiinţate”, în sensul că au devenit ineficace în urma promovării acţiunii în revendicare de către adevăratul proprietar, instanţa constatând că titlul acestuia din urmă este preferabil faţă de cel reprezentat de contractul de vânzare, cumpărătorul fiind astfel evins de proprietatea asupra bunului.
După cum s-a reţinut în practica instanţei supreme, printr-o astfel de reglementare explicită, legiuitorul român a adaptat legislaţia specifică domeniului caselor naţionalizate la exigenţele Convenţiei europene şi la jurisprudenţa C.E.D.O. – în principal, Cauza Raicu contra României – care, deşi nu este grefată pe aceeaşi situaţie de speţă, consacră principiul unui just echilibru între cerinţele de interes general ale comunităţii şi imperativele de salvgardare a drepturilor fundamentale ale persoanei, Curtea reafirmând, totodată, că acest echilibru este, ca regulă generală, atins atunci când compensaţia plătită persoanei private de proprietate este în mod rezonabil corelată cu valoarea pecuniară a bunului. În cadrul aceleiaşi decizii s-a analizat de către Curte dacă privarea chiriaşului-cumpărător de bunul său a răspuns criteriului de proporţionalitate, reţinându-se că nu este suficientă posibilitatea legală a acestuia de a formula o acţiune în restituirea preţului actualizat, ci legislaţia ar trebui să acorde dreptul persoanelor care şi-au dobândit bunurile cu bună-credinţă la o compensaţie reprezentând diferenţa dintre preţul actualizat şi valoarea bunului[12].
În schimb, în temeiul art. 50 alin. 2 din Legea nr. 10/2001, în ipoteza în care contractele de vânzare-cumpărare, încheiate cu eludarea prevederilor Legii nr. 112/1995, au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, chiriaşii-cumpărători au dreptul doar la restituirea preţului pe care l-au plătit, actualizat cu rata inflaţiei. Această soluţie se impune ori de câte ori se reţine că au fost eludate prevederile Legii nr. 112/1995. De exemplu, dacă s-a constatat nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare pentru cauză ilicită şi imorală deoarece s-a reţinut că ambele părţi au fost de rea-credinţă. Tot astfel, dacă s-a admis acţiunea în revendicare a adevăratului proprietar ca urmare a comparării titlurilor de proprietate, iar în considerentele hotărârii judecătoreşti s-a reţinut fie că nu au fost respectate dispozițiilor Legii nr. 112/1995 la încheierea contractului de vânzare-cumpărare, fie reaua-credință a cumpărătorului[13].
3. Evicţiunea parţială. Dacă evicţiunea este numai parţială – are ca obiect fie o fracţiune din bun sau o cotă ideală din dreptul de proprietate, fie valorificarea sau negarea unui alt drept cu privire la bun, – cumpărătorul are alegerea între a cere rezoluţiunea vânzării sau menţinerea contractului cu obligarea vânzătorului la plata de daune-interese.
a) În cazul în care cumpărătorul a fost evins de o parte a bunului îndeajuns de însemnată încât, dacă ar fi cunoscut evicţiunea, el nu ar mai fi încheiat contractul, poate cere rezoluţiunea vânzării. În acest caz, cumpărătorul restituie bunul astfel cum a rămas după evicţiune, putând să ceară restituirea preţului şi daune-interese la fel ca în cazul evicţiunii totale (art. 1.700 C.civ.).
[9] C. Hamangiu, I. Rosetti-Bălănescu, Al. Băicoianu, Tratat de drept civil român, vol. II, Bucureşti, 1929, p. 920.
[10] Pentru efectele admiterii acţiunii în revendicare a se vedea şi C. Bîrsan, Drept civil. Drepturile reale principale, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2013, pp. 319-323; V.Stoica, Drept civil. Drepturile reale principale, Ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2013, pp. 497-501.
[11] Datorită existenţei art. 1.701 alin. (3) C. civ. cumpărătorul nu suportă riscul devalorizării monetare. A se vedea şi CSJ, s. com., dec. nr. 591/1994, în Buletinul jurisprudenţei, 1994, pp. 243-245.
[12] A se vedea, de exemplu, ÎCCJ – S. I. Civ., dec. nr. 3038/2014, publicată în Indaco Lege 4.
[13] A se vedea, de exemplu, Î.C.C.J. – S. civ. și de propr. int., dec. nr. 6233/2011, publicată pe www.scj.ro. Pentru detalii referitoare la reglementarea Legii nr. 10/2001 în privinţa efectelor evicţiunii, a se vedea şi M.-L. Belu Magdo, Contractul de vânzare în noul Cod civil, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2014, pp. 261-263.
Arhive
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.