Criteriile domenialității publice în dreptul francez
Alexandra-Eszter Vasiu - mai 7, 2021În Franța, o altă problemă care a iscat controverse a fost aceea prin care bunurile afectate producerii energiei hidroelectrice aparțin sau nu domeniului public? Această problemă a fost pusă în discuție în momentul în care aceste bunuri au fost utilizate de o societate privată, și nu de stat. Această chestiune a fost tranșată de CAA de Bordeaux în Hotărârea din 19 mai 1994, prin care s-a stabilit că, indiferent de cine sunt folosite acele bunuri (persoană publică sau privată), ele rămân în proprietatea publică dacă ele sunt utilizate pentru îndeplinirea unui serviciu public.
Posibilitatea oferită stabilimentelor publice (numeroase și diverse) de fi proprietare ale bunurilor care aparțin domeniului public și uneori ca tot aceste stabilimente să dețină bunuri în proprietatea lor privată nu a iscat decât controverse în jurisprudența franceză. Existând două forme de proprietate în mâinile unei singure persoane, unii confundau bunurile necesare utilizării pentru îndeplinirea unui serviciu public și bunurile proprietate privată sau bunurile destinate realizării unei activități comerciale. Este adevărat că titularul poate fi aceeași persoană, însă fiecare categorie de proprietate se supune unui regim juridic diferit, iar acele bunuri au fost achiziționate pentru îndeplinirea unor misiuni diferite și cu scopuri diferite.
1.2. Criteriul alternativ-dualist: pentru ca un bun să fie încadrat în proprietatea publică, s-a folosit ca și criteriu de delimitare: afectarea acelui bun utilizării tuturor cetățenilor și asigurarea accesului la acesta de către toți cetățenii interesați. În decursul anilor acest criteriu a fost adaptat, fapt pentru care s-a ajuns la ceea ce cunoaștem în zilele noastre: pentru ca un bun să aparțină domeniului acesta trebuie să fie afectat deservirii unui serviciu public.
A. Afectarea unui bun utilizării de către toți cetățenii interesați: a fost primul criteriu care a oferit unui bun destinația de bun public. Inițial acest criteriu și-a găsit consacrarea în jurisprudența franceză, în 1935 (speța fiind aceea de a încadra un cimitir în proprietate privată sau publică). Consiliul de Stat a stabilit că este necesară îndeplinirea unei singure condiții pentru ca un bun să fie considerat ca făcând parte din domeniul public: afectarea utilizării acestuia tuturor, în speță acel cimitir fiind utilizat de către toți cetățenii unei comune, a fost încadrat în domeniul comunal, adică public.
O altă problemă cu care s-a confruntat jurisprudența franceză[2] a fost aceea de a „afecta” un bun, în mod ocazional, utilizării tuturor cetățenilor: în speță s-a pus problema utilizării unui teren lăsat în paragină de către un cetățean și care nu a fost revendicat ulterior niciodată. Problema survenită în acest caz a fost aceea că accesul la unele străzi din acea comună se putea realiza numai prin folosirea acelui teren, fapt pentru care acel teren a fost încadrat de către autorități în proprietatea publică a acelei comune. La momentul creării unei noi căi de acces, acel teren a reintrat în proprietatea privată a particularului.
B. Afectarea unui bun utilizării pentru satisfacerea unui serviciu public: din secolul al XIX-lea, doctrina a oferit domenialității publice criteriul afectațiunii unui bun pentru satisfacerea unui serviciu public. Acest criteriu nu a fost adoptat de foarte multe texte legale, însă prima consacrare legală a fost propusă de Comisia care a avut ca îndatorire reforma Codului civil și apoi de jurisprudență.
Speța „SOC. LE BÉTON”[3] a avut o importanță deosebită în includerea terenurilor în domenialitatea publică: una dintre misiunile serviciului public este aceea de a investi și utiliza terenurile care contribuie la funcționarea ansamblurilor portuare (noțiune a domenialității publice globale). Pentru ca un teren să fie considerat amenajament special, acesta trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiții:
1. Situarea geografică a acestuia raportată la fluviu și la canalele de comunicare a rutelor feroviare („acestea fiind de neînlocuit pentru îndeplinirea unui serviciu public, pentru simplul motiv că acestea conferă o anumită comoditate din punct de vedere al situării lor în spațiu ‒ „M.Long”).
2. Amenajamente speciale, însă lipsite de o anumită strălucire: în această categorie sunt încadrate terenurile care fac conexiunea cu căile navigabile, căile ferate sau rutele în care acel amenajament special împreună cu locurile de legătură, constituie portul.
Același raționament ca cel antemenționat a fost aplicat și în cauza „SARL VILLEDIEU” din 1993 privind o parcelă din portul Papeete, loc în care a fost instalată o stație service. Această parcelă de teren a fost destinată folosirii și instalării birourilor de control a portului, acest serviciu fiind de fapt, un element de organizare al ansamblului portuar în concurență cu îndeplinirea serviciului public portuar.
3. Amenajamentul special ‒ noțiune dificil de definit ‒ această noțiune a fost inovația CGPPP, prin care termenul de „amenajament special” a fost transformat în amenajament indispensabil. La baza acestui criteriu a fost cel al amenajamentului special care nu se aplica decât bunurilor afectate unui serviciu public. Scopul acestuia a fost a acela de a extinde sfera domenialității publice. De asemenea, motivul pentru care a fost introdus, a fost acela de a încadra terenurile care au fost folosite ulterior pentru promenadă, fapt pentru care acestea se bucură de o protecție legislativă cu caracter special.
Rolul și conținutul amenajamentului special: analiza oferită de jurisprudență acestui subiect a făcut ca această noțiune să devină una contingentă, fluidă și inexactă, greu de asimilat și aplicat.
Noțiunea de amenajament special în viziunea jurisprudenței
1. Amenajamentul special și afectarea serviciului public[4]: se poate discuta despre amenajament și domenialitate în cazul hotelului SAINT-ÉTIENNE, pentru simplul motiv că acest imobil a fost amenajat în mod special în categoria imobilelor care ajută la realizarea unui serviciu public în acel oraș.
Un alt edificiu care a fost inclus în domeniul public a fost clădirea Palatului de Justiție din Paris, clădire care a fost afectată îndeplinirii serviciului public al justiției[5]. Acest criteriu a cuprins și următoarele bunuri: halele publice[6], clădirile destinate școlilor și funcționarea acestor locuri[7], casele de tineret și de cultură[8], stadioanele municipale[9], sălile municipale destinate activităților culturale ale orașelor[10], castelele deschise publicului[11].
Per a contrario, nu au fost incluse în amenajamentul special: parcelele expropriate pentru realizarea unui canal pentru satisfacerea nevoilor agricole minimale[12].
Noțiunea de amenajament indispensabil: după o insecuritate juridică creată de definirea neclară a serviciului special, CGPPP a substituit această noțiune cu cea de amenajament indispensabil. Această înlocuire a avut loc la inițiativa Comisiei de reformare a codului civil. Noua definiție a amenajamentului avea următoarea formă: amenajament particular adaptat în mod exclusiv și esențial la scopul individual al serviciului pe care îl deservește”.
Această nouă interpretare le oferea judecătorilor posibilitatea să interpreteze și să aplice noțiunea de domenialitate publică (un bun devenea proprietate a domeniului public, chiar dacă nu era legat, în mod exclusiv, de un serviciu public). Exemplele cele mai relevante din Franța sunt următoarele: sălile de judecată sau sălile în care se desfășoară ceremoniile de căsătorie.
Teoria accesorialității: această teorie trebuie distinsă de procesul de accesiune inclus în art. 552 alin. (1) din Codul civil privind proprietatea, asta deoarece accesiunea reprezintă un mod de dobândire al dreptului de proprietate, însă teoria accesorialității nu reprezintă un mod de dobândire al dreptului de proprietate. Ea se aplică unui drept de proprietate existent, iar o condiție esențială pentru ca aceasta să își găsească aplicabilitatea este ca bunul să aibă ca titular al dreptului de proprietate o persoană de drept public[13].
Această teorie a accesorialității își găsește două aplicabilități: una materială și una funcțională. Trebuie să menționăm faptul că accesorialitatea unui bun în domeniul public se supune acelorași reguli ca cele din dreptul privat. Din punct de vedere material, accesorialitatea răspunde unei nevoi clare, anume aceea că un bun care este considerat accesoriu unui bun principal, este legat din punct de vedere fizic de acesta, fiind considerate un întreg indisociabil.
O a doua justificare a teoriei accesorialității este cea a funcționalității unui bun: aceasta deoarece accesoriul concură la servirea afectațiunii lui pentru existența bunului principal.
Domenialitatea globală și domenialitatea virtuală
Pentru a simplifica această problemă, CE a reținut două sisteme, care permit extinderea în spațiu și în timp a câmpului de aplicare a domenialității publice: domenialitate globală și virtuală. Chiar dacă CGPPP nu a făcut mențiune expresă despre aceste noțiuni, nu înseamnă că acestea și-au pierdut aplicarea.
Domenialitate globală: divizibilitatea în spațiu ‒ la baza acestei teorii a stat teoria accesorialității, care a oferit criteriul funcționalității utilității. Atunci când un serviciu public este exercitat de o întreprindere determinată, jurisprudența oferă același regim domenialității publice formată din terenuri și instalații incluse în aceste întreprinderi. O altă situație este cea în care unele bunuri din domeniul public nu sunt fixe, însă sunt afectate deservirii unui serviciu public. Altfel spus, aceste bunuri sunt înglobate în domenialitatea publică unde ele sunt considerate un element de organizare al ansamblului bunurilor care sunt destinate utilizării de către toți cetățenii și satisfacerii unui serviciu public.
Această extindere se aplică, de exemplu, locurilor de parcare din interiorul incintelor spitalelor, locurilor cu destinație comercială (piețe), gări, terenuri destinate întreprinderilor portuare, școlilor, facultăților .
Domenialitate virtuală: continuitatea în spațiu: jurisprudența tradițională pretindea ca pentru ca un amenajament special să fie inclus în domenialitatea publică, acesta trebuie să fie realizate în acest scop și nu doar pentru a fi destinat numai în acest scop. O schimbare importantă a intervenit prin Hotărârea CE, 6 mai 1985 „Eurolat”, iar Înalta Curte a decis că un teren aparține unei colectivități publice și este destinat în a fi amenajat pentru a avea acest efect și „de a fi supus principiilor domenialității publice”. Anticipând asupra amenajamentelor speciale acestea sunt considerate repere, însă rămân insuficiente pentru a se forma un precedent.
O speță din practica juridică franceză[14], relevantă pentru cele relatate anterior, este cea potrivit căreia Cinemateca franceză a fost considerată ca făcând parte din domeniul public ‒ inițial aceasta a fost realizată din venituri private ale unei familii înstărite, însă aceasta cu timpul a ajuns să satisfacă serviciul public cultural, misiune pe care aceasta nu a îndeplinit-o la începuturi. Imobilul în care se desfășura această activitate a fost vândut și lăsat în paragină. Ulterior, autoritățile franceze l-au reabilitat din bani publici cu scopul ca în interiorul acestei clădiri să se desfășoare un serviciu public. Fapt pentru care acest imobil a fost introdus în proprietatea publică, deoarece prin acesta se exercită un serviciu public, iar imobilul în sine face obiectul unui amenajament special.
[2] CE, 2 novembre 2015, „Commune Neuves-Maisons”.
[3] Soc. Beton, 1956, CE. În speranța că terenul a fost închiriat de o companie privată lângă un port în scopuri private; atunci era necesar să cunoaștem judecătorul competent. Terenul implicat în exploatarea portului, Consiliul de Stat a considerat că face parte din domeniul public.
Hotărârea menționată Société Le Béton a adăugat condiția unei dezvoltări speciale. Într-adevăr, este necesar, în unele cazuri, să se adapteze proprietatea la nevoile serviciului. Prin urmare, munca mai mult sau mai puțin importantă este realizată în bine, astfel încât să poată fi în domeniul public. Această jurisprudență a fost confirmată mai târziu de hotărârea Berthier din 1960 a Conseil d’Etat, care a cerut o planificare specială pentru a considera proprietatea ca fiind publică. Astfel, jurisprudența a considerat, în anumite cazuri, că singura cesiune este suficientă pentru a determina domeniul public.
Dar această noțiune este oarecum vagă, deoarece importanța operelor nu este luată în considerare uneori și se adaugă distincții ca fiind apropierea proprietății de o stație (Soc. Lyonnaise des transports, 1965, CE).
S-a considerat că nu există un management special în contextul pădurilor și pădurilor (Abamonte, 1975, CE).
Prin urmare, se poate considera că noțiunea de conducere specială a devenit secundară prin jurisprudență, chiar dacă există cazuri în care acest concept rămâne important.
[4] CE, 17 mars 1967, „Ranchon”.
[5] CE, 23 octobre 1968, „Brun” ‒ Palatul de Justiție din Paris, fiind repartizat în serviciul public al justiției și care a fost special amenajat în acest scop, aparține domeniului public. Rezultă că contractul încheiat între Departamentul Senei, proprietarul palatului, la momentul deciziei atacate, și M. B […] ale căror drepturi au fost vândute solicitanților pentru instalarea un restaurant tip bufet în Palat, a fost un contract de drept public a cărui litigiu se încadrează în jurisdicția jurisdicției administrative.
Tribunalul de la Paris, care a fost repartizat în serviciul public al justiției și a fost special amenajat în acest scop, aparține domeniului public. Rezultă că contractul încheiat între departamentul proprietarului Palatului de la Seine la data deciziei în litigiu și domnul B […], ale cărui drepturi i-au fost atribuite reclamanților, în vederea instituirii unei bufet-restaurant în Palatul, a fost un contract de drept public, a cărui litigiu se încadrează în jurisdicția jurisdicției administrative. Articolul din contract care să ateste că departamentul a fost săvârșită, în cazul recuperării în cazul în care a fost instalat restaurantul bufet, punând la dispoziția echivalentelor locale co-contractant ar putea primi cereri pe parcursul perioadei de executarea contractului. În acest caz, contractul a expirat și nu a fost reînnoit. Cererea împotriva respingerii în mod corespunzător a despăgubirii.
Contract de drept public între departamentul Seine proprietar al tribunalului la data deciziei atacate, și M. B […] ale căror drepturi au fost vândute solicitanților pentru instalarea un restaurant tip bufet în palat. Articolul din contract care să ateste că departamentul a fost angajat la preluarea în cazul în care a fost instalat restaurantul cu bufet, pentru a fi spații echivalente la dispoziția celeilalte părți, ar putea primi cereri pe parcursul perioadei de implementare a contractului prin care departamentul a întreprins, în cazul recuperării spațiilor unde a fost instalat bufet-restaurantul, să pună la dispoziția co-contractantului spațiile echivalente, nu putea fi aplicat decât pe durata executării contractului. În acest caz, contractul a expirat și nu a fost reînnoit. Cererea împotriva respingerii în mod corespunzător a despăgubirii.
[6] CE, 22 avril 1977, „Michaud” ‒ Având în vedere că din anchetă rezultă că orașul Lyon a fost transferat într-o nouă sală, așa-numita „Halle centrale Lyonnaise”, serviciul public pe care la operat până în sala funerarilor; că „sala centrală Lyon” este așadar atribuită serviciului public pentru care a fost aranjată special; că, prin urmare, face parte din domeniul public comunal, în ciuda deliberării din 22 iulie 1968 prin care consiliul municipal Lyon a hotărât să-l clasifice în domeniul privat al orașului; că, în consecință, orașul Lyon nu ar putea oferi legal sieur Michaud să închirieze prin leasing comercial un loc în „lyonnaise centrale de halle” care constituie o dependență a domeniului public comunitar; contra. Cu toate acestea, din anchetă nu rezultă că vina rezultată din nelegalitatea ofertei menționate a provocat prejudiciul domnului Michaud, că, prin urmare, Sieur Michaud nu este motivat să susțină că este greșit că, prin atacul de judecată, instanța administrativă de la Lyon a respins cererea sa de despăgubire întemeiată pe această nelegalitate.
[7] TC, 7 juillet 1975, „Debans”.
[8] CE, 21 janvier 1983, „Ass.MJC de Saint-Maur”.
[9] CE, 13 juillet 1961 „Ville de Toulouse” ‒ Apartenența la facilitățile sportive din domeniul public, cum ar fi stadioanele municipale, a fost recunoscută de către Consiliul de Stat în hotărârea sa din 13 iulie 1961, orașul Toulouse. În consecință, acordurile încheiate între autoritățile locale și asociațiile sportive trebuie considerate convenții de ocupare a domeniului public. Prin urmare, echipamentele sportive pot fi puse la dispoziția unui utilizator numai în cadrul unui contract privat de ocupare a domeniului public, care trebuie, în principiu, să facă obiectul plății redevențelor (articolul L. 2125 -1 din codul general de proprietate asupra persoanelor publice). Cu toate acestea, anumite profesii pot fi acordate cu titlu gratuit sau cu taxe reduse, în cazul în care acest lucru este justificat de un interes public, care pare a fi cazul în ceea ce privește furnizarea de echipamente sportive unei asociații sportive, care constituie organizație non-profit. Normele care reglementează administrarea proprietății comunale, inclusiv a terenurilor de sport, sunt în principiu stabilite de consiliul municipal în temeiul articolelor L. 2121-29 și L. 2241-1 din Codul colectivităților teritoriale, conform căruia reglementează deliberările sale asupra treburilor municipalității și deliberarea „asupra administrării proprietății și operațiunilor imobiliare ale municipiului”. În acest scop, el deține puterea de reglementare. Acesta determină, după caz, criteriile pentru desemnarea ocupanților prioritari ai echipamentului în cauză. În schimb, primarul face deciziile care, deși privesc administrarea proprietății, intră sub incidența măsurii de punere în aplicare.
[10] CE, 17 novembre 1968, „Soc. du Casino de Salies-du-Salat” și CE, 4 avril 1990, „Ass. Pétanque Hermitage”.
[11] CE, 11 mai 1977, „Mlle Costes”.
[12] CE, 30 mai 1951, „Sempé”.
[13] CE, 12 mai 2004, „Commune de la Ferté Milon”.
[14] CE, Avis, 18 mai 2004 ‒ În principiu, atâta timp cât alocarea sau dezvoltarea nu se efectuează, proprietatea nu aparține domeniului public. Cu toate acestea, judecătorul administrativ pare uneori mulțumit de viitor sau de misiunea virtuală. Așa se pare că a rezultat dintr-o hotărâre din 6 mai 1985 Eurolat, în care Consiliul de Stat a anticipat deja un aranjament special care urma să fie realizat pentru a evita evitarea proprietății principiul inalienabilității proprietății persoanelor publice. […]
[…] Acest lucru înseamnă că pune întrebarea dacă spațiile sunt sau nu supuse sistemului de dominație publică. Iar pentru aceasta, spațiile trebuie să îndeplinească criteriile domeniului public, și anume că proprietatea trebuie să aparțină exclusiv unei persoane publice, așa cum este prevăzută în art. L2111-1 din Codul general de proprietate al persoanelor publice, și că proprietatea trebuie să primească o anumită cesiune. Prin urmare, statul pare să fie singurul proprietar al acestei clădiri, care îndeplinește primul criteriu, deoarece clădirea a fost achiziționată de stat. […]
[…] În această hotărâre, Conseil d’État a hotărât că simplul fapt de a desemna terenuri în domeniul privat în vederea înființării unui serviciu public interzice proprietarului public care deține drepturi reală. Principiile dominației publice s-au aplicat unei clădiri care, totuși, nu îndeplinea criteriile de proprietate publică, deoarece elementul de planificare special era lipsit, însă era destinat să intre prin însăși faptul că a fost planificată în mod specific realizarea dezvoltării speciale. […]
[…] Prin urmare, acest aviz din 18 mai 2004 face parte dintr-o serie de decizii care demonstrează atât dorința de a extinde domeniul de aplicare al dominației publice, dar și în condiții stricte. Cu toate acestea, în acest aviz, Consiliul de Stat se bazează exclusiv, pentru a decide cu privire la certitudinea următoarei cesiunii, pe dubla constatare că statul a dobândit clădirea pentru a instala Cinematecii și pe care le administrează un serviciu public. Din acest motiv, este o certitudine, potrivit lui.
[…] Aceasta este, prin urmare, o cerere a Consiliului de Stat cu privire la teoria virtualității publice, care este o construcție jurisprudențială constând în aplicarea în prealabil a sistemului de dominaționalitate publică, luând în considerare cesiunea pe care urmează să o primească bunurile. Prin urmare, este necesar să vedem mai întâi cum teoria virtualității locale publice sugerează că este o categorie inovatoare, dincolo de criteriile tradiționale de aplicare a principiilor domeniului public al poporului. Într-o a doua etapă, va fi necesar să se demonstreze în ce măsură această opinie a fost făcută în sensul unei hipertrofii a domeniului public contrar spiritului Codului General al Proprietății Publice, limitat de faptul că nu este o încorporare proprie domeniului public (II). […]
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.