Contribuții la studiul regimului juridic al crescătoriilor de vânat și al complexurilor de vânătoare, precum și al exemplarelor de faună sălbatică aflate în acestea
Mihai-Bogdan Ionescu-Lupeanu - septembrie 28, 20224. Regimul juridic al crescătoriilor de vânat și complexurilor de vânătoare
4.1. Regimul juridic al crescătoriilor de vânat și complexurilor de vânătoare, din perspectiva dreptului comun în materie
Competența de autorizare a înființării de crescătorii de vânat și complexuri de vânătoare aparține autorității publice centrale care răspunde de silvicultură[33], documentațiile privitoare la propunerile de înființare fiind avizate și înaintate spre aprobare de către Garda Forestieră[34]. Deși calitatea de solicitant poate aparține, lato sensu, deopotrivă persoanelor fizice și juridice[35], observăm că, în virtutea legii, tipul persoanelor juridice ce au vocație de a înființa și exploata crescătorii de vânat și complexuri de vânătoare este limitat[36].
Dintre documentele solicitate de către autorități, ne aplecăm atenția asupra actului prin care solicitantul autorizației de înființare a crescătoriilor de vânat și a complexurilor de vânătoare face dovada existenței acordului gestionarului fondului cinegetic pe a cărui rază teritorială intenționează edificarea unității, document care trebuie prezentat de către orice solicitant, altul decât gestionarul fondului de vânătoare sau proprietarul terenului, document cu privire la care ne menținem opinia potrivit căreia are un vădit caracter discriminatoriu între categoriile de solicitanți și nu-și găsește justificarea în interesul superior al protecției faunei sălbatice[37].
Condițiile generale pentru autorizarea crescătoriilor de vânat și a complexurilor de vânătoare privesc obligativitatea edificării lor în exclusivitate în extravilanul localităților – categoria de folosință a terenurilor neprezentând importanță din perspectiva legii-cadru în materie, accentul fiind pus pe acordul proprietarului, respectiv administratorului fondului funciar – și, în ceea ce privește complexurile de vânătoare, de utilizarea unei suprafețe de teren de minim 150 ha., respectiv de compartimentarea în cel puțin două spații distincte, cu destinații precise – înmulțirea faunei de interes cinegetic, respectiv recoltarea acesteia –, care să permită exercitarea controlului asupra schimbului de exemplare dintre el[38].
Condițiile speciale pe care trebuie să îndeplinească crescătoriile de vânat și complexurile de vânătoare destinate asigurării exemplarelor necesare acțiunilor de populare a fondurile cinegetice constau în utilizarea unor „tehnologii adecvate păstrării caracterului sălbatic” al exemplarelor de faună, în edificarea lor „pe categorii de teren cu condiții compatibile celor existente în mediul natural de viață al speciilor de vânat” și, respectiv, în coordonarea activității de către un specialist în domeniul cinegetic[39].
La baza înființării și funcționării crescătoriilor de vânat și complexurilor de vânătoare se găsesc principiile utilizării unor tehnologii care să asigure un randament ridicat activității de creștere, al izolării exemplarelor deținute de efectivele acelorași specii aflate în libertate, respectiv cel al asigurării asistenței medicale veterinare în scopul prevenirii epizootiilor, densitatea ridicată a efectivelor din interiorul împrejmuirilor fiind de natură să potențeze apariția unor astfel de evenimente[40].
4.2. Regimul juridic al crescătoriilor de vânat și complexurilor de vânătoare conform dreptului silvic și cinegetic. În scopul înființării de crescătorii de vânat și complexuri de vânătoarea, R.N.P. – Romsilva poate utiliza, în condițiile legii, terenurile forestiere proprietate publică a statutului, aflate în administrarea sa[41], stabilite prin hotărârea consiliului de administrație[42]. Dreptul de utilizare al terenurilor forestiere proprietate publică a statutului este limitată la perioada în care R.N.P. – Romsilva exercită administrarea acestora, dovada administrării făcându-se cu amenajamentele silvice aprobate de autoritatea publică centrală ce răspunde de silvicultură[43] și condiționată de inexistența unor cereri de retrocedare[44], responsabilitatea respectării regimului silvic revenind instituției[45], spre deosebire de situația în care R.N.P. – Romsilva a procedat la închirierea terenurilor forestiere proprietate publică a statutului aflate în administrarea sa în scopul edificării de crescătorii de vânat și complexuri de vânătoare și în care responsabilitatea este partajată cu locatarul[46].
Închirierea terenurilor forestiere proprietate publică a statutului aflate în administrarea R.N.P. – Romsilva în scopul edificării de crescătorii de vânat și complexuri de vânătoare se face prin licitație publică[47], o cotă-parte de 20% din sumele percepute cu titlul de chirie fiind reținută de R.N.P. – Romsilva și reprezentând venituri proprii ale instituției, în vreme ce restul de 80% se face venit la bugetul de stat[48].
Contractele de închiriere terenurilor forestiere proprietate publică a statutului aflate în administrarea R.N.P. – Romsilva se încheie pe o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii acestora și care conțin în mod „obligatoriu clauze asigurătorii în vederea susținerii de către locatar a cheltuielilor care pot apărea ca urmare a unor efecte neprevăzute inițial asupra ecosistemelor forestiere”[49].
Fondul forestier național include și „terenurile ocupate de construcții și curțile aferente acestora”[50], printre care se numără și crescătoriile de vânat[51]. Arboretele din interiorul crescătoriilor de vânat și complexurilor de vânătoare sunt incluse în categoria funcțională Grupa I – Păduri cu funcții speciale de protecție, Subgrupa 1.4. Păduri cu funcții de protecție, predominant sociale, poziția i)[52].
Prin intrarea în vigoare a Codului silvic, dreptul comun în materia crescătoriilor de vânat și complexurilor de vânătoare a suferit modificări[53].
„Păsările și animalele din crescătorii”, respectiv „fauna de interes cinegetic ținută în captivitate pentru colonizări sau repopulări” se numără printre obiectivele instalate în fondul forestier, motiv pentru care intră sub incidența Normei metodologice privind modul de prevenire, constatare, evaluare și aprobare a pierderilor provocate de fenomene meteorologice periculoase și de alți factori vătămători fondului forestier național, vegetației forestiere din afara fondului forestier național și obiectivelor instalate în acestea din 06.09.2007, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 766/2007[54].
În virtutea legislației cinegetice[55], R.N.P. – Romsilva, în calitate de administrator al pădurilor proprietate publică a statului, îi incumbă obligația asigurării, cu titlu gratuit, în fondul forestier proprietate publică a statului, de terenuri libere de vegetație forestieră la data intrării în vigoare a legii cadru a vânătorii și protecției fondului cinegetic, necesare, printre altele, amplasării construcțiilor și instalațiilor vânătorești, inclusiv a crescătoriilor de vânat, destinate producerii de material biologic pentru popularea fondurilor cinegetice, sub sancțiunea diminuării „(…) sumelor datorate statului, pentru pădurile statului, proporțional cu procentul de nerealizare a obligației (…)”. Suprafața minimă a acestor terenuri, raportată la fiecare 1.000 ha de pădure, în funcție de etajul altitudinal la care este situat fondul cinegetic, este de 1 ha. în zona de munte, 2 ha. în cea de deal și respectiv, 3 ha. în cea de câmpie.
5. Concluzii și propuneri de lege ferenda
― Compararea conținutului noțiunilor de „crescătorie de vânat” și „complex de vânătoare” existente în dreptul român cu conținutul noțiunilor ce definesc instituții similare în dreptul național al altor state, relevă diferențe semnificative (inclusiv în dreptul francez a cărui înrâurire definitorie asupra dreptului nostru intern este unanim recunoscută), motiv pentru care, în considerația importanței subiectului, considerăm că s-ar impune reglementarea problematicii, la nivel european, printr-un Regulament.
― Analiza prevederilor Legii nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare, ale O.G. nr. 81/2004, cu modificările și completările ulterioare, în ansamblul lor, precum și a reglementărilor cuprinse în alte acte normative de o mai mică importanță, relevă numeroasele inadvertențe existente în legislația de protecție a faunei sălbatice.
― Considerăm că principala distincție dintre regimul juridic al exemplarelor speciilor de faună sălbatică de interes cinegetic aflate în libertate și cel al celor deținute în crescătoriile de vânat și complexurile de vânătoare este dată de apartenența primelor la categoria bunurilor publice, categorie din care exemplarele speciilor de faună sălbatică de interes cinegetic deținute în crescătoriile de vânat și complexurile de vânătoare sunt excluse în virtutea prevederilor art. 52 din Legea nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare, motiv pentru care propunem de lege ferenda ca la o viitoare modificare a O.G. nr. 81/2004, cu modificările și completările ulterioare, să fie reglementat și regimul juridic al acestora.
Ca o consecință firească a stabilirii regimului juridic al exemplarelor din speciile de faună sălbatică de interes cinegetic deținute în crescătoriile de vânat și complexurile de vânătoare considerăm că, pentru identitate de rațiune cu soluția adoptată în cazul faunei acvatice, unde dobândirea ilegală a peștilor și a altor viețuitoare acvatice aflate în habitatele piscicole naturale este calificată ca infracțiune de „braconaj piscicol”, în vreme ce dobândirea ilegală a peștilor și ai altor viețuitoare acvatice aflate în amenajările piscicole este calificată drept „furt piscicol”, considerăm că și în acest caz reglementările în materie ar trebui să facă distincția și, în considerația valorii apărate, să sancționeze furtul având ca obiect exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic deținute în crescătoriile de vânat și complexurile de vânătoare, cu limitele minime și maxime speciale ale pedepsei mai ridicate față de infracțiunea de furt și furt calificat prevăzute de art. 228 și 229 C.pen., în cazul faunei sălbatice de interes cinegetic aflate în libertate fiind aplicabile prevederile Legii nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare, privitoare la infracțiunea de braconaj.
Ca urmare a cercetărilor întreprinse pe parcursul studiului nostru apreciem ca necesară modificarea unora dintre reglementările existente, motiv pentru care am înțeles să emitem o serie de propuneri de lege ferenda. Menționăm, cu titlul exemplificativ:
― propunerea de acordare de facilități fiscale și implementarea unor proceduri simplificate (inclusiv în ceea ce privește schimbarea categoriilor de folosință) în cazurile în care dezvoltatorii proiectelor investiționale vizând edificarea de crescătorii de vânat și complexuri de vânătoare își asumă refacerea unor ecosisteme degradate sau reconstrucția ecologică;
― în considerația situațiilor de fapt reținute în jurisprudență, în care grupuri de indivizi au pătruns, fără drept, prin escaladarea împrejmuirii, în incinta crescătoriilor de vânat și complexurilor de vânătoare și au deranjat exemplarele de faună de interes cinegetic în scopul fotografierii lor (fapte care nu pot fi sancționate contravențional potrivit Legii nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare, așa cum, în mod eronat, s-a încercat), deși apreciem că în astfel de situații își pot găsi aplicarea prevederile art. 225 C.pen. (violarea sediului profesional), dat fiind faptul că relațiile sociale ocrotite ar fi limitate prin aplicarea acestei din urmă prevederi la cele privind apărarea libertății persoanei, întrucât nu putem face abstracție de valoarea socială reprezentată de fauna de interes cinegetic, am considerat necesară sancționarea violării incintelor crescătoriilor de vânat și/sau complexurilor de vânătoare, motiv pentru care am propus introducerea în O.G. nr. 81/2004, cu modificările și completările ulterioare, după art. 17, a unui nou articol, art. 171, cu următorul conținut: „Violarea incintelor crescătoriilor de vânat și/sau complexurilor de vânătoare” (titlu marginal) „(1) Pătrunderea fără drept, în orice mod, în incinta crescătoriilor de vânat și/sau complexurilor de vânătoare ori refuzul de a le părăsi la cererea persoanei îndreptățite se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. (2) În cazul în care fapta este săvârșită de o persoană înarmată, în timpul nopţii ori prin folosire de calități mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani”.
[33] O.G. nr. 81/2004: art. 5 alin. (1). În prezent, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
[34] Hotărârea de Guvern nr. 743/2015 privind organizarea și funcționarea Gărzilor forestiere, Publicat în M. Of. al României, partea I, nr. 709 din 22 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare: art. 15 alin. (1) lit. x).
[35] O.G. nr. 81/2004: art. 7 alin. (1).
[36] Idem.: art. 7 alin. (2): „Persoanele juridice care pot înființa și exploata crescătorii de vânat și/sau complexe de vânătoare sunt gestionarii fondurilor de vânătoare, societățile comerciale care au ca obiect de activitate creșterea intensivă a vânatului sau alte categorii de persoane juridice prevăzute de lege”.
[37] M.-B. Ionescu-Lupeanu, Regimul juridic al faunei (…), pp. 81-82.
― Documentele ce însoțesc cererea de autorizare a înființării crescătoriilor de vânat și complexurilor de vânătoare sunt expres prevăzute de lege, și anume: „actul constitutiv și statutul societății; încheierea judecătorului-delegat de la oficiul registrului comerțului/hotărârea judecătorească de înființare sau, după caz, hotărârea judecătorească de dobândire a personalității juridice; certificatul de înregistrare, după caz, în registrul comerțului ori în Registrul asociațiilor și fundațiilor; documentele de autorizare și înregistrare, în cazul persoanei fizice; actul prin care solicitantul face dovada că are dreptul de a utiliza terenul respectiv pentru înființarea și funcționarea crescătoriei de vânat sau a complexului de vânătoare, după caz, cum ar fi: titlul de proprietate, contractul de concesiune și alte documente prevăzute de legislația în vigoare; actul prin care solicitantul face dovada acordului gestionarului fondului de vânătoare pe a cărui rază teritorială înființează crescătoria de vânat sau complexul de vânătoare, în situația în care solicitantul este altul decât gestionarul fondului de vânătoare sau proprietarul terenului; studiul de specialitate privind înființarea și funcționarea crescătoriei de vânat sau a complexului de vânătoare, având conținutul unui proiect tehnic, întocmit în conformitate cu reglementările legale în vigoare; precum și studiul de impact de mediu, cu aviz favorabil de la autoritatea competentă de mediu” [Idem.: art. 7 alin. (3)].
[38] O.G. nr. 81/2004: art. 11 alin. (4).
[39] Idem.: art. 11 alin. (1)-(3).
[40] Idem.: art. 9.
[41] H.G. nr. 229/2009: art. 2 alin. A pct. 34; Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic (republicată), publicată în M. Of. al României, partea I, nr. 611 din 12 august 2015, cu modificările și completările ulterioare: Codul silvic: art. 11 alin. (5).
[42] Hotărârea de Guvern nr. 523/2009 privind metodologia de utilizare de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a terenurilor forestiere proprietate publică a statului pe care le administrează pentru înființarea și funcționarea complexurilor de vânătoare și a crescătoriilor de vânat, publicată în M. Of. al României, partea I, nr. 344 din 29 mai 2009: art. 2.
[43] Idem.: art. 3.
[44] Idem.: art. 4.
[45] Idem.: art. 5.
[46] Hotărârea de Guvern nr. 725/2005 pentru aprobarea închirierii terenurilor din fondul forestier proprietate publică a statului și aflate în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, în scopul înființării și funcționării crescătoriilor de vânat și a complexurilor de vânătoare, publicată în M. Of. al României, partea I, nr. 646 din 21 iulie 2005: art. 5.
[47] Idem.: art. 1 alin. (2).
[48] Idem.: art. 2.
[49] Idem.: art. 4.
[50] Codul silvic: art. 1 alin. (2) lit. g).
[br_fnoteDOWN51] Atragem atenția asupra unei incoerențe legislative, potrivit căreia în enumerarea – limitativă, credem – a subunităților care pot face parte din structura organizatorică a unităților din cadrul Romsilva să fie inserate doar crescătoriile de vânat [H.G. nr. 229/2009, cu modificările și completările ulterioare: Anexa nr. 1: art. 6 alin. (10) lit. d)].
[51] Normele tehnice privind elaborarea amenajamentelor silvice, modificarea prevederilor acestora și schimbarea categoriei de folosință a terenurilor din fondul forestier și a Metodologiei privind aprobarea depășirii posibilității/posibilității anuale în vederea recoltării produselor accidentale I: Anexa nr. 3, aprobate prin Ordinul ministrului apelor și pădurilor nr. 766/2018, publicat în M. Of. al României, partea I, nr. 760 din 23 august 2018, cu modificările și completările ulterioare.
[52] Potrivit art. 132 lit. h) din Codul silvic, la intrarea în vigoare a acestui act normativ s-au abrogat prevederile art. 5 alin. (2) din O.U.G. nr. 81/2004, cu modificările și completările ulterioare: „Terenul pe care se înființează crescătoriile de vânat și complexurile de vânătoare își schimbă folosința și destinația potrivit legii”.
[53] Publicat în M. Of. al României, partea I, nr. 646 din 21 septembrie 2007.
[54] Legea nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare: art. 15 alin. (7) și (73).
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.