Contravențiile la regimul juridic al prestării serviciilor funerare sancționate cu anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare (I)
Silviu-Dorin Şchiopu - octombrie 1, 2017În cele ce urmează ne vom apleca asupra celorlalte contravenţii în privinţa cărora legiuitorul a prezumat pericolul social ca fiind suficient de mare încât să atragă sancţiunea complementară a anulării autorizaţiei sanitare de funcţionare.
A. Este sancționată cu amendă de la 500 lei la 1000 lei şi anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare încălcarea de către prestatorul de servicii funerare a prevederilor 8 lit. d), art. 27 alin. (1), art. 36 lit. b) şi c), art. 38 alin. (1) din Normele tehnice şi sanitare.
Potrivit art. 8 lit. d) din Normele tehnice şi sanitare: „Serviciile funerare se prestează conform prevederilor Legii nr. 102/2014 în următoarele condiţii: d) produsele chimice folosite în îmbălsămare/tanatopraxie vor fi păstrate în condiţiile specificate în fişa de securitate şi vor fi înscrise într-un registru special de intrare-ieşire pe care îl păstrează prestatorul de servicii funerare”.
Produsele folosite la îmbălsămare/tanatopraxie, precum cele folosite la conservarea cadavrelor umane, fac parte din categoria produselor biocide, acestea fiind avizate/autorizate conform prevederilor H.G. nr. 617/2014[17]. Pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor pentru sănătatea lor, care provin sau pot proveni din efectele agenţilor chimici prezenţi la locul de muncă ori ca rezultat al oricărei activităţi profesionale care implică agenţi chimici, angajatorul, respectiv prestatorul de servicii funerare, trebuie să menţină un registru al agenţilor chimici periculoşi manipulaţi în unitate, care să conţină referinţe la fişele cu datele de securitate aferente substanţelor şi amestecurilor periculoase respective[18].
De asemenea, prestatorul de servicii funerare este obligat să ia măsuri de eliminare sau de reducere la minimum a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor în procesele de muncă în care sunt implicaţi agenţi chimici periculoşi, prin proceduri adecvate de lucru care includ şi reglementări tehnice privind depozitarea în condiţii de siguranţă a agenţilor chimici periculoşi.
Astfel, lipsa înscrierii în registrul special de intrare-ieșire a produselor biocide precum și a celorlalți agenţilor chimici folosiți în îmbălsămare/tanatopraxie, precum și păstrarea acestor produse chimice în alte condiții decât cele specificare în fișa cu date de securitate furnizată prestatorului de servicii funerare de furnizorul acestor substanțe[19], constituie contravenție sancționată și cu anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare a prestatorului de servicii funerare. Precizăm că subiect activ al contravenţiei nu poate fi decât prestatorul de servicii funerare, acestuia incumbându-i obligaţia legală de a determina, potrivit specificaţiilor din fişa de securitate, modul de păstrare a produselor chimice folosite în îmbălsămare/tanatopraxie, de a le înscrie în registrul special de intrare-ieşire şi de a păstra acest registru.
Potrivit art. 27 alin. (1) din Normele tehnice şi sanitare: „Persoanele decedate pot fi depuse înainte de înhumare în sălile de ceremonii funerare cu sicriul închis sau cu capacul sicriului deschis; în situaţia în care familia optează pentru expunerea cu capacul sicriului deschis, aceasta se realizează numai pe baza certificatului de îmbălsămare/tanatopraxie”.
În situaţia în care capacul de la sicriu este deschis, însă numai în locurile publice (ex. case mortuare, case funerare, capele, săli de ceremonii funerare), pentru a se evita riscul asupra sănătăţii persoanelor ce asistă la ritualul de înmormântare, Normele tehnice şi sanitare impun, prealabil expunerii persoanei decedate, procedura îmbălsămării. Subiect activ al contravenţiei poate fi orice persoană care ar încălca această obligaţie legală, inclusiv prestatorul de servicii funerare care a încheiat contractul de prestări servicii cu persoana obligată, potrivit art. 17 alin. (1) din Legea nr. 102/2014, să dispună în legătură cu înmormântarea.
Potrivit art. 36 lit. b) şi c) din Normele tehnice şi sanitare: „Înfiinţarea şi modernizarea unui crematoriu uman se realizează în conformitate cu documentaţiile de urbanism şi cu autorizaţia de construcţie şi se autorizează sanitar de direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, conform anexei nr. 8, cu respectarea următoarelor condiţii: b) crematoriul uman trebuie prevăzut cu sisteme de filtrare şi depoluare a gazelor de ardere, întreţinute în stare adecvată de funcţionare pe perioada activităţii; c) crematoriile umane aflate în funcţiune monitorizează atât procesul de incinerare, cât şi pe cel al emisiilor de gaze şi particule în atmosferă, cu respectarea legislaţiei referitoare la protecţia factorilor de mediu”.
Prin urmare autorizarea sanitară pentru activităţi de incinerare a persoanelor decedate este condiționată și de îndeplinirea a două cerințe specifice crematoriilor umane: existența unui sistem de filtrare şi depoluare a gazelor de ardere aflat în stare adecvată de funcţionare, pe de o parte, și monitorizarea potrivit legislației de mediu atât a procesului de incinerare, cât şi a emisiilor de gaze şi particule în atmosferă, pe de altă parte. Ulterioara neîndeplinire a uneia sau a ambelor condiții va atrage răspunderea contravențională a administratorului crematoriului, precum și sancţiunea complementară constând în anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare.
Subiectul activ al contravenției va fi, în principiu, administratorul crematoriului care, la fel cum administratorul unui cimitir are obligația de a asigura funcționarea și întreținerea întregii infrastructuri potrivit art. 14 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 102/2014, tot astfel, pentru identitate de rațiune și în ciuda faptului că această obligație nu este prevăzută în mod expres în sarcina administratorului crematoriului, acesta din urmă are obligația de a asigura buna funcționare și întreținere a infrastructuri crematoriului deci implicit și respectarea celor două condiții de care depinde menținerea autorizaţiei sanitare de funcţionare. Ca şi excepţie, în ceea ce priveşte obligaţia de a asigura sistemele de filtrare şi depoluare a gazelor de ardere, subiectul activ va fi proprietarul crematoriului, nu administratorul acestuia.
Deși cu altă ocazie am arătat că cimitirele şi crematoriile, în ciuda faptului că oferă servicii funerare, nu sunt prestatori de servicii funerare în sensul legii[20], pe tărâmul răspunderii contravenționale, în ceea ce priveşte sancţiunea complementară constând în anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare, spre deosebire de distincția operată anterior, noțiunea de prestator de servicii funerare se circumscrie în mod necesar tuturor persoanelor care realizează servicii funerare, deci inclusiv cimitirelor și crematoriilor umane.
Potrivit art. 38 alin. (1) din Normele tehnice şi sanitare: „Administraţia crematoriului uman are obligaţia de a afişa serviciile oferite şi tarifele aferente acestora” iar potrivit art. 43 alin. (5) încălcarea prevederilor art. 38, deci inclusiv a alineatului (1), se sancţionează şi cu sancţiunea complementară constând în anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare.
În timp în cazul alin. (2) și (3) ale art. 38 se poate considera că o încălcare a acestora ar putea pune în pericol sănătatea publică, considerăm că obligația administratorului crematoriului de a afişa serviciile oferite şi tarifele aferente acestora ține de domeniul protecţiei consumatorilor, nu de cel al protecţia sănătăţii publice, astfel că încălcarea prevederilor art. 38 alin. (1) nu ar trebui să atragă anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare. Pe cale de consecință, de lege ferenda s-ar impune eliminarea art. 38 alin. (1) din domeniul de aplicare al art. 43 din Normele tehnice şi sanitare.
B. Este sancționată cu amendă de la 1000 lei la 5000 lei şi anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare încălcarea de către prestatorul de servicii funerare a prevederilor art. 8 lit. f) pct. (i)-(vi), lit. g) şi h), din Normele tehnice şi sanitare.
Potrivit art. 8 lit. f) și g) din Normele tehnice şi sanitare: „Serviciile funerare se prestează conform prevederilor Legii nr. 102/2014 în următoarele condiţii: f) spaţiile prevăzute la lit. e) pct. (ii) [spaţiile pentru prestarea activităţilor de îngrijiri mortuare – n.n.] vor asigura următoarele condiţii igienico-sanitare: (i) sursă de apă potabilă; (ii) racord la sistemul de canalizare prevăzut obligatoriu cu filtru; (iii) agregat frigorific mortuar pentru păstrarea corpului neînsufleţit la o temperatură de 0-5°C; (iv) suprafeţe lavabile, podea cu sifon de pardoseală şi pantă de scurgere; (v) condiţii de microclimat; (vi) grup sanitar prevăzut cu duş şi vestiar pentru angajaţi; g) suprafeţele de lucru din spaţiul pentru îmbălsămare/tanatopraxie vor fi dezinfectate zilnic şi după fiecare manoperă realizată, cu produse biocide, avizate/autorizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide, conform Hotărârii Guvernului nr. 617/2014[21] privind stabilirea cadrului instituţional şi a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 528/2012[22] […] cu modificările şi completările ulterioare”.
Aceste condiții de prestare a activităţilor de îmbălsămare/tanatopraxie au drept finalitate asigurarea condiţiilor minime de igienă necesare în special păstrării şi promovării stării de sănătate a angajaților prestatorului de servicii funerare. Precizăm că subiect activ al contravenţiei nu poate fi decât prestatorul de servicii funerare care are obligaţia legală de a asigura angajaţilor săi condiţiile igienico-sanitare necesare desfășurării în bune condiții a serviciilor funerare de tanatopraxie, luând măsurile necesare în vederea eliminării sau reducerii la minimum a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea angajaților.
Potrivit art. 8 lit. h) din Normele tehnice şi sanitare: „prestatorul de servicii funerare are obligaţia de a încheia contract cu firme specializate pentru colectarea deşeurilor menajere şi a deşeurilor rezultate din activitatea de îmbălsămare/tanatopraxie, asimilabile deşeurilor medicale”. Acestor deșeuri li se aplică Normele tehnice din 3 decembrie 2012 privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale[23], act normativ ce se aplică nu numai unităţile sanitare în care se desfăşoară activităţi medicale în urma cărora sunt produse deşeuri, ci și unităţilor care desfăşoară activităţi conexe celor medicale (cabinete de înfrumuseţare corporală, îngrijiri paleative şi îngrijiri la domiciliu etc.), indiferent de forma de organizare a acestora, deci implicit și prestatorilor de servicii funerare.
Normele tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale, prevăd în art. 38 alin. (1) că deşeurile medicale periculoase şi nepericuloase se predau, pe bază de contract, unor operatori economici autorizaţi conform legislaţiei specifice în vigoare. Astfel, prestatorul de servicii funerare, pentru a preveni contaminarea mediului şi afectarea stării de sănătate a persoanelor care ar putea veni în contact cu aceste deşeuri, este obligat a contracta serviciile unei firme specializate pentru colectarea acestora, neîncheierea contractului pentru colectarea deșeurilor constituind contravenție sancționată și cu anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare.
Bibliografie:
1. Ordinul ministrului sănătății nr. 331 din 19 mai 1999 pentru aprobarea Normelor de avizare sanitară a proiectelor obiectivelor şi de autorizare sanitară a obiectivelor cu impact asupra sănătăţii publice (act abrogat), publicat în M. Of. nr. 276 din data de 16 iunie 1999.
2. Ordonanța nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicată în M. Of. nr. 410 din data de 25 iulie 2001.
3. Ordinul ministrul sănătăţii publice nr. 824 din 5 iulie 2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Sanitare de Stat, publicat în M. Of. nr. 617 din data de 18 iulie 2006.
4. H.G. nr. 1218 din 6 septembrie 2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici, publicată în M. Of. nr. 845 din data de 13 octombrie 2006.
5. Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice, publicat în J. Of. L 396 din data de 30 decembrie 2006.
6. Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în M. Of. nr. 490 din 3 iulie 2015.
7. Ordinul ministrului sănătății nr. 1078 din 27 iulie 2010 privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare şi a structurii organizatorice ale direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, publicat în M. Of. nr. 550 din data de 5 august 2010.
8. Regulamentul (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziţie pe piaţă şi utilizarea produselor biocide, publicat în J. Of. L 161/1 din data de 27 iunie 2012.
9. Ordinul ministrului sănătății nr. 1226 din 3 decembrie 2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale, publicat în M. Of. nr. 855 din data de 18 decembrie 2012.
10. Legea nr. 102 din 8 iulie 2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, publicată în M. Of. nr. 520 din data de 11 iulie 2014.
11. H.G. nr. 617 din 23 iulie 2014 privind stabilirea cadrului instituţional şi a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziţie pe piaţă şi utilizarea produselor biocide, publicată în M. Of. nr. 589 din data de 6 august 2014.
12. Proiectul Hotărârii de Guvern pentru aprobarea normelor tehnice și sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare, elaborat de Ministerul Sănătății, disponibil la adresa http://old.ms.ro/documente/HG_1233_2516.pdf [consultat la data de 13.08.2017].
13. Nota de fundamentare la H.G. nr. 741/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice și sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare și nivelul fondului de garantare, disponibilă la http://gov.ro/fisiere/subpagini_fisiere/NF_HG_741-2016.pdf [consultată la data de 26.11.2016].
14. H.G. nr. 741 din 12 octombrie 2016 pentru aprobarea Normelor tehnice şi sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea şi reînhumarea cadavrelor 14. umane, cimitirele, crematoriile umane, precum şi criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare şi nivelul fondului de garantare, publicată în M. Of. nr. 843 din data de 24 octombrie 2016.
15. F. Bourdillon, G. Brücker, D. Tabuteau (coord.), Traité de santé publique, Paris: Editions Médecine-Sciences Flammarion, 2007.
16. S.-D. Şchiopu, Unele consideraţii privind reglementarea tanatopraxiei în România, în „Revista Universul Juridic” nr. 12/2016.
17. S.-D. Şchiopu, Unele delimitări conceptuale privind serviciile funerare şi prestatorii acestora, în „Revista Universul Juridic” nr. 7/2017.
18. Tribunalul Cluj, secția mixtă de contencios administrativ și fiscal, de conflicte de muncă și asigurări sociale, decizia nr. 950 din 7 mai 2014, nepublicată, disponibilă pe http://www.rolii.ro/
19. Curtea de Apel București, secția a VIII-a de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 1478 din 25 aprilie 2017, nepublicată, disponibilă pe http://www.rolii.ro/.
[17] H.G. nr. 617 din 23 iulie 2014 privind stabilirea cadrului instituţional şi a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziţie pe piaţă şi utilizarea produselor biocide, publicată în M. Of. nr. 589 din data de 6 august 2014.
[18] A se vedea art. 12 alin. (11) din H.G. nr. 1218 din 6 septembrie 2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici, publicată în M. Of. nr. 845 din data de 13 octombrie 2006, cu modificările și completările ulterioare.
[19] Obligația furnizării fișei cu date de securitate este prevăzută în art. 31 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice, publicat în J. Of. L 396 din data de 30 decembrie 2006.
[20] S.-D. Şchiopu, Unele delimitări conceptuale privind serviciile funerare şi prestatorii acestora, în „Revista Universul Juridic” nr. 7/2017, p. 76.
[21] Publicată în M. Of. nr. 589 din data de 6 august 2014.
[22] Publicat în J. Of. L 161/1 din data de 27 iunie 2012. Potrivit art. 70, fișele cu date de siguranță pentru produsele biocide se pregătesc și se pun la dispoziție în conformitate cu articolul 31 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006.
[23] Aprobare prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1226 din 3 decembrie 2012, publicat în M. Of. nr. 855 din data de 18 decembrie 2012.
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.