Considerații în legătură cu varietățile vânzării de consumație în dispozițiile O.G. nr. 99/2000 și ale O.G. nr. 34/2014
Georgeta Crețu - martie 19, 20211. Introducere
Vânzarea este contractul prin care se transmite dreptul de proprietate asupra unui bun, de la una dintre părți, numită vânzător, celeilalte părți, numită cumpărător, în schimbul unui preț ce constă într‑o sumă de bani.
Regulile contractului de vânzare sunt instituite de art. 1650 și urm. din Codul civil și constituie dreptul comun pentru orice formă de vânzare.
Prin dispozițiile Codului civil și ale legilor speciale sunt reglementate și diferite tipuri, feluri de vânzări, cunoscute ca „varietăți de vânzare”.
În general, sunt varietăți ale contractului de vânzare: vânzările de bunuri care se fac dintr-un gen limitat (vânzarea după greutate, număr sau măsură), vânzările afectate de condiție sau termen (vânzarea pe încercate și vânzarea cu opțiune de răscumpărare), vânzările în care obiectul contractului determină unele reguli speciale (vânzarea unei moșteniri, vânzarea de drepturi litigioase)[1].
Vânzarea de consumație este o vânzare particularizată prin dispozițiile speciale ale legislației consumeriste (putând fi, ea însăși, calificată varietate a contractului de vânzare).
Potrivit art. 1177 contractele încheiate cu consumatorii sunt supuse dispozițiilor speciale și, în completare, celor generale prevăzute de art. 1166 și urm. C. civ. (dreptul comun în materie).
Practicile, formele, varietățile vânzării de consumație sunt reglementate de principalele acte normative în materie respectiv: Legea nr. 449/2003 privind vânzarea produselor și garanțiile asociate acestora; O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață; Legea nr. 296/2004 Codul consumului; O.G. nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor.
2. Varietăți ale contractului de vânzare în Codul civil
Codul civil reglementează următoarele varietăți ale contractului de vânzare: vânzarea pe încercate și pe gustate; vânzarea imobilelor; vânzarea moștenirii; vânzarea cu plata prețului în rate și rezerva proprietății și vânzarea cu opțiune de răscumpărare[2].
În continuare, vom prezenta, succint, principalele trei varietăți ale vânzării, reglementate de Codul civil.
a) Vânzarea pe încercate și pe gustate
Vânzarea este „pe încercate” atunci când se încheie sub condiția încercării bunului, care trebuie să corespundă criteriilor stabilite la încheierea contractului ori, în lipsa acestora, destinației bunului, potrivit naturii sale [art. 1681 alin. (1) C. civ.].
Vânzarea pe încercate este un contract încheiat sub condiție suspensivă[3].
Încercarea bunului se face de către cumpărător (sau de un împuternicit al acestuia, de exemplu, un expert în materie)[4].
Atunci când părțile contractante au prevăzut că bunul vândut urmează să fie încercat, se prezumă că s‑a încheiat o „vânzare pe încercate” [art. 1681 alin. (3) C. civ.].
Încercarea are drept scop a stabili dacă bunul corespunde calității produsului.
În cazul achiziționării de bunuri tehnice, încercarea are drept scop și verificarea funcționării produsului.
Rezultatul încercării trebuie să fie rodul unei constatării obiective și deci, nu poate fi lăsat la aprecierea discreționară a cumpărătorului.
În unele cazuri, pentru o mai bună informare, vânzătorul poate cere și o expertiză a calităților și a funcționalității bunului ce urmează a fi achiziționat.
Transferul dreptului de proprietate a bunului către cumpărător se face numai după ce rezultatul încercării este pozitiv.
Astfel, până la îndeplinirea condiției, vânzătorul rămâne proprietarul bunului.
Dacă durata încercării nu a fost convenită și, din uzanțe nu rezultă altfel, condiția se consideră îndeplinită în cazul în care cumpărătorul nu a declarat că bunul este nesatisfăcător în termen de 30 de zile de la predare [art. 1681 alin. (2) C. civ.].
În legătură cu transferul proprietății, se pune și problema suportării riscului pieirii bunului.
În condițiile reglementărilor actuale, riscul bunului se strămută cumpărătorului la predarea acestuia (chiar dacă predarea s‑a făcut în vederea încercării).
Vânzarea pe încercate nu se confundă cu vânzarea pe gustate.
Vânzarea sub rezerva ca bunul să corespundă gusturilor cumpărătorului se încheie numai dacă acesta a făcut cunoscut acordul său în termenul convenit ori statornicit prin uzanțe [art. 1682 alin. (1) C. civ.].
Atunci când bunul vândut „pe gustate” se află la cumpărător, iar acesta nu se pronunță în termen, vânzarea se consideră încheiată la expirarea termenului.
De precizat că vânzarea pe gustate nu este un contract sub condiție suspensivă.
Atunci când vânzarea este pe gustate, cumpărătorul poate poate refuza încheierea contractului pe simplul motiv că nu îi place, deoarece vânzarea „este supusă unei condiții potestative simple a gustării” de către cumpărător.
b)Vânzarea moșteniri
Codul civil reglementează „Vânzarea moșteniri” în dispozițiile art. 1747‑1754.
Prin moștenire, în sensul dispozițiilor de mai sus, se înțelege „o moștenire deschisă sau o cotă din aceasta”.
Per a contrario, rezultă că „o moștenire viitoare” nu poate fi înstrăinată în timpul vieții autorului ei, de către eventualii lui succesori.
Interdicția de mai sus este de ordine publică, are la bază imoralitatea actului juridic și se sancționează cu nulitatea absolută (pentru încălcarea principiului nulla viventis hereditas).
Precizăm că dispozițiile Codului civil ce reglementează vânzarea moștenirii se aplică și altor forme de înstrăinare, fie cu titlu oneros, fie cu titlu gratuit, a unei moșteniri.
Atunci când moștenirea este înstrăinată cu titlu gratuit, „se aplică în mod corespunzător și dispozițiile privitoare la donații” (art. 1754 C. civ.).
Obiectul vânzării moștenirii îl constituie întreg patrimoniul succesoral ca universalitate, cuprinzând drepturi și obligații corelative sau o cotă‑parte indiviză din universalitate[5].
Potrivit art. 1752 alin. (1) C. civ., înscrisurile sau portretele de familie, decorațiile sau alte asemenea bunuri, care nu au valoare patrimonială însemnată, dar care au pentru vânzător o valoare afectivă, se prezumă a nu fi cuprinse în moștenirea vândută.
Din dispozițiile de mai sus, rezultă că bunurile de familie fac excepție de la regulile speciale ale vânzării unei moșteniri (și deci se vând potrivit dreptului comun în materie de vânzare).
În cadrul efectelor vânzării, vânzătorul este obligat:
– să predea patrimoniul succesoral înstrăinat,
– să remită cumpărătorului toate fructele pe care le‑a cules și
– să restituie toate plățile primite pentru creanțele moștenirii până la momentul încheierii contractului, prețul bunurilor vândute din moștenire și orice bun care înlocuiește un bun al moștenirii (art. 1749 C. civ.).
Obligațiile vânzătorului de mai sus, se justifică prin aceea că el nu-și pierde calitatea de moștenitor după perfectarea vânzării și va rămâne debitor al creditorilor succesiunii. Astfel, pentru realizarea creanțelor lor, creditorii pot urmării și pe moștenitorii vânzătorului.
În contextul de mai sus, cumpărătorul va putea fi urmărit de creditorii succesiunii, dar numai prin intermediul acțiunii oblice, deoarece el nu a devenit debitorul lor direct[6].
Cumpărătorul este obligat să plătească prețul vânzării și „să ramburseze vânzătorului” atât datoriile și sarcinile moștenirii, cât și „sumele pe care moștenirea i le datorează acestuia din urmă” (art. 1750 C. civ.).
Vânzarea moștenirii trebuie încheiată în formă autentică, sub sancțiunea nulității absolute a contractului [art. 1747 alin. (2) C. civ.].
În cadrul formalităților de publicitate, cumpărătorul moștenirii dobândește drepturile reale asupra imobilelor cuprinse în moștenire potrivit regulilor privitoare la cartea funciară[7].
c) Vânzarea cu opțiune de răscumpărare.
Vânzarea cu opțiune de răscumpărare este o vânzare afectată de condiție rezolutorie prin care vânzătorul își rezervă dreptul de a răscumpăra bunul sau dreptul transmis cumpărătorului [art. 1758 alin. (1) C. civ.][8].
Vânzarea cu opțiune de răscumpărare operează în primul rând în favoarea vânzătorului. Cu toate acestea ea produce avantaje și pentru cumpărător (de exemplu, cumpărătorul are dreptul să folosească bunul și să-i culeagă fructele până la exercitarea dreptului de răscumpărare de către vânzător).
Tot astfel, cumpărătorul poate primi dobânda legală aferentă prețului, plătită la nivelul maxim prevăzut de lege[9].
Când însă diferența dintre prețul răscumpărării și prețul plătit pentru vânzare depășește nivelul maxim stabilit de lege pentru dobânzi (de mai sus), prețul răscumpărării va fi redus la prețul plătit pentru vânzare [art. 1762 alin. (1) C. civ.].
În practică, instituția vânzării cu opțiune („pact” în dispozițiile Codului civil de la 1864, s.n.) de răscumpărare este folosită ca instrument de garantare indirectă a unor împrumuturi bănești realizate între persoane fizice.
Răscumpărarea bunului vândut reprezintă o opțiune, o facultate dată vânzătorului, care o poate exercita sau nu.
Opțiunea vânzătorului de răscumpărare a bunului nu poate fi stipulată pentru un termen mai mare de 5 ani.
Atunci când contractual a fost stipulat un termen mai mare de 5 ani pentru răscumpărare, termenul respectiv „se reduce de drept la 5 ani” [art. 1758 alin. (2) C. civ.].
Vânzarea cu opțiune de răscumpărare produce, în general, efectele caracteristice contractului afectat de o condiție rezolutorie.
Ca excepție la regula de mai sus, vânzătorul este ținut de locațiunile încheiate de cumpărător înaintea exercitării opțiunii, dacă au fost supuse formalităților de publicitate, dar nu mai mult de 3 ani din momentul exercitării [art. 1760 alin. (1) C. civ.].
Atunci când vânzătorul și‑a exercitat opțiunea de răscumpărare, el este obligat să restituie cumpărătorului prețul primit și cheltuielile necesare și utile (pentru încheierea contractului, ridicarea și transportul bunului etc.)[10].
În schimb, dacă vânzătorul nu și‑a exercitat opțiunea în termenul stabilit, dreptul cumpărătorului, dobândit prin contract, se consolidează retroactiv.
Pentru exercitarea opțiunii, vânzătorul trebuie să îl notifice pe cumpărător (sau pe subdobânditor) în termen de o lună, și să consemneze sumele datorate la dispoziția cumpărătorului [art. 1760 alin. (2) și (3) C. civ.].
Neîndeplinirea obligațiilor de mai sus atrag sancțiunea decăderii din dreptul de a exercita opțiunea de răscumpărare.
În situația particulară, a vânzării cu opțiune de răscumpărare ce are ca obiect o cotă dintr-un bun, partajul trebuie cerut și în raport cu vânzătorul dacă acesta nu și-a exercitat încă opțiunea.
În cazul de mai sus, vânzătorul care nu și-a exercitat opțiunea de răscumpărare în cadrul partajului decade din dreptul de opțiune, chiar și atunci când bunul este atribuit, în tot sau în parte, cumpărătorului [art. 1761 alin. (1) și (2) C. civ.].
DOWNLOAD FULL ARTICLE[1] A se vedea Fr. Deak (1999), Tratat de drept civil. Contracte speciale, Ed. Actami, București, p. 107.
[2] În literatura juridică sunt menționate și alte varietăți ale contractului de vânzare precum: vânzarea pe bază de mostră sau model, vânzarea bunului altuia, vânzarea în sistem de autoservire etc; vezi T. Prescure (2012), Curs de contracte civile, Ed. Hamangiu, București, p. 8.
[3] Condiția este suspensivă atunci când de îndeplinirea sa depinde eficacitatea obligației” (art. 1400 C. civ.).
[4] A se vedea S. Angheni (2014), Raporturile juridice dintre profesioniștii-comercianți, Ed. C.H. Beck, București, p. 104.
[5] În caz contrar, atunci când moștenitorul vinde bunuri succesorale privite ut singuli (și nu un patrimoniul succesoral), vânzarea este supusă regulilor vânzării de drept comun și nu regulilor speciale ale vânzării unei moșteniri; a se vedea Fr. Deak, op. cit., p. 111.
[6] În schimb, cumpărătorul va putea să acționeze direct pe debitorii succesiunii pentru încasarea creanțelor, întrucât el le-a dobândit direct prin contractul de vânzare de la vânzătorul moștenitor; a se vedea D. Macovei, I.E. Cadariu (2004), Drept civil. Contracte, Ed. Junimea, Iași, p. 71.
[7] Potrivit legii, cumpărătorul unei moșteniri nu poate opune terțelor persoane dobândirea altor drepturi cuprinse în moștenire decât dacă a îndeplinit formalitățile cerute de lege pentru a face opozabilă dobândirea fiecăruia dintre aceste drepturi [art. 1753 alin. (2) C. civ.].
[8] Vânzarea cu opțiune de răscumpărare este un instrument de credit care permite celor interesați să obțină cu rapiditate sumele de bani de care au nevoie; a se vedea D. Chirică (2017), Tratat de drept civil. Contracte speciale, Vol. 1. Vânzarea și schimbul, Ed. Hamangiu, București, p. 230.
[9] A se vedea Fr. Deak, L. Mihai, R. Popescu (2018), Tratat de drept civil. Contracte speciale, vol. III, Ed. Universul Juridic, București, p. 206.
[10] Potrivit art. 1759 alin. (1) C. civ., exercitarea opțiunii de răscumpărare de către vânzător se poate face numai dacă acesta restituie cumpărătorului prețul primit și cheltuielile pentru încheierea contractului de vânzare și realizarea formalităților de publicitate.
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.