Buna-credință și standardele de conduită la pelasgi, în lumina teoriilor densușiene
George Vlăescu - ianuarie 6, 20231. Premise
Intim legată de formarea voinţei juridice, buna-credință își are originea în universul lăuntric al omului tonificându-i de-a lungul istoriei forțele sufletești și mentale, contribuind alături de echitate la conceptualizarea dreptului și a justiției. Aceasta este premisa care dă startul prezentei cercetări. Un studiu al faptelor și împrejurărilor ce au eșafodat buna-credință în matricea antropologică a uneia dintre cele mai vechi culturii, a culturii pelasge care, așa cum vom vedea, a prefațat nenumărate alte civilizații, inclusiv pe cea egipteană, greacă și romană.
Altfel spus, fără a urmări minimalizarea altor culturi, prezenta abordare se înscrie în efortul firesc de observație al juristului cu privire la rolul timpuriu pe care buna-credință l-a jucat în procesul de dezvoltare al societății și statului știut fiind faptul că dreptul este „ …o ştiinţă raţională, care începe prin constatarea faptelor”[1], iar „la baza întregului drept stă …ideea unei activităţi conforme cu idealul moral sincer al fiecărui individ”[2].
Cu toate acestea, studiul bunei-credințe pelasge prezintă o serie de dificultăți impuse de politicile de dezinformare ale învingătorilor, dar și de pierderea și disiparea informațiilor, având în vedere vastitatea spațio-culturală a acestui popor străvechi, diversitatea, dar și limitele temporale neobișnuit de îndepărtate. De aceea, cercetarea bunei-credințe pelasge nu poate face abstracție de izvoarele istorice ale Greciei și Romei antice, care fiind mai recente la scară istorică au păstrat mult mai bine unele informații. În plus, grație unor străluciți ambasadori ai acestor culturi intermediare, buna-credință a trecut prin barierele timpurilor, chiar dacă în cele din urmă timpuri sensul juridic al noțiunii a suferit profunde modificări în știința dreptului.
Între gânditorii de sorginte romană, deși comparativ cu grecii aceștia sunt mult mai puțini și și-au făcut apariția abia începând cu a doua jumătate a seculului al II-lea î.Hr., îl vom aminti pe Cicero, considerat cel mai mare orator al Antichității romane. Acesta așază buna-credință (fides) la temelia noțiunii de dreptate susținând consistența acesteia în intenție și nu în vorbe. Altfel spus, gânditorul plasează buna-credință în rândul virtuților ca pe o noțiune ce ține de conștiință (acte interioare), apreciind că aceasta se distinge cel mai bine prin fapte, adică prin acte sau manifestări exterioare[3]. Un discurs care va permite, ulterior, realizarea distincției între activitatea lăuntrică sau meditativă a omului, care nu intră sub incidența dreptului, și actele exterioare pre-rezervate dreptului; o distincție pe care o vom reîntâlni arc peste secole în teza iusnaturalistului Pufendorf în încercarea eruditului baron german de a deosebi morala de drept[4]. De altfel și Mircea Djuvara, fără a nega importanța distincției, constată faptul că singurul izvor material al dreptul pozitiv este „secreţia conştiinţei juridice a societăţii”[5], în timp ce ilustrul jurist și diplomat craiovean, Nicolae Titulescu, dă noțiunii de justiție sensul de educație a maselor[6], iar sursei dreptului, de „conștiința juridică a popoarelor”[7].
Sigur că atunci când vorbim despre conștiință juridică, ca sediu al bunei-credințe, avem în vedere atât semnificația de sursă a dreptului, dar și sensul educativ al noțiunii, acela care ține de instruire, de modelare, de spiritul intuitiv și, în fond, de ideile moralizatoare care s-au manifestat în gândirea și în sfera regulilor de conduită din vremuri imemorabile. Problematici care nu erau străine anticilor și cu precădere pelasgilor. Acest popor minunat și enigmatic care, după eruditul jurist și istoric Nicolae Densușianu, a fost cel mai vechi, dar și cel mai nobil în gândire și în comportament dintre toate popoarele lumii vechi; concluzie care se desprinde din opera sa de excepție, Dacia preistorică[8], în care niciun rând nu a fost scris fără dovezi irefutabile.
Pe de altă parte, nu putem face abstracție nici de faptul că buna-credință, ca și concept, nu poate ființa decât în raport cu reaua-credință, un element referențial care a vremuit gândirea adamică până în zilele noastre. De aceea, studiul bunei-credințe nu trebuie disjuns de acele intenții și conduite contrapuse ce au stat la baza plăsmuirilor și acțiunilor egotice ale indivizilor, dar mai ales ale statelor care, sub efectul „feromonilor” irezistibili ai puterii publice, au atras mereu creaturile cele mai avide și mai predispuse inechităților sociale. Chestiuni care au și fundamentat opinia de mai târziu a celebrului sociolog german Franz Oppenheimer, potrivit căruia „statul se prezintă – cel puţin în primele faze ale existenţei sale – ca o instituţie socială impusă de către un grup de învingători unui grup de învinşi cu scopul de a se proteja atât contra revoltelor din interior, cât şi faţă de atacurile din afară, respectiv cu obiectivul de a reglementa exploatarea economică a învinşilor de către învingători”[9].
2. Analize comparative
Indiscutabil, buna-credință, ca element psihologic și moral, se oglindește în bunele intenții, mai exact în acțiunile și faptele virtuoase ale omului, dar și în conținutul acelor reguli constructive de viață, sprijinite de state, și pe care astăzi le numim îndeobște norme juridice. Așadar, din dorința de a ne apropia și noi de primatul semnificației noțiunii, vom începe cu acele vremuri de demult când pe pământul negru al Arcului Carpatic trăia o lume grandioasă nu doar prin credința sa în nemurire, ci și prin virtuțile etico-morale; o societate dotată cu instituții și universități[10] cu mult înainte ca marile civilizaţii să fi ieșit din negura istoriei.
Este vorba de lumea tracică, hiperboreeană[11], o lume echipată cu o înaltă educație spirituală, care în urmă cu multe milenii dispunea de instituții civile, politice și militare destul de avansate pentru acele timpuri și care în perioada sa de glorie a dominat o mare parte din Europa, Asia și Africa[12]. Și, totuși, în mod straniu, această magnifică civilizație a fost eliminată pe nedrept din istorie[13], în favoarea culturilor grecești, romane, egiptene etc.
Despre hiperboreeni sau marele popor al pelasgilor, înaintașii geților/dacilor[14], s-a vorbit mult ca de un popor de stirpe nobilă, profund religios, care avea cunoștințe elaborate în toate domeniile vieții și o ținută morală de neegalat, unde buna-credință se identifica cu ideea de dreptate, cu pacea și armonia socială. Un popor alcătuit din oameni blânzi și educați, despre care anticii ne spun că ar fi fost coborâtori din Pelasgos[15], un personaj mitic care, după Pausania, ar fi fost cel dintâi om născut pe pământ[16]. De asemenea, profesorul Nicolae Popa, evocând celebra lucrare „Zamolxis Primus Getarum Legislator”[17], afirmă că Zamolxis, cel dintâi legislator al geţilor, ar fi dat și primele principii și precepte juridice ca expresii imbatabile ale adevărului[18].
DOWNLOAD FULL ARTICLE[1] Djuvara M., Teoria Generală a Dreptului. Drept rațional, izvoare și drept pozitiv, Ed. ALL, 1995, p. 244.
[2] Ibidem, p. 322.
[3] Acesta face distincție între faptele interne și cele externe care deosebesc morala de drept, deosebire care a fost pusă în lumina pentru prima oară de către jurisconsultul Pufendorf, conform lui Djuvara. A se vedea, Djuvara M., Teoria Generală a Dreptului, op. cit., p. 322.
[4] Cicero, Arta oratoriei, Ediție bilingvă, București, Saeculum visual, 2007, p. 69.
[5] Djuvara M., Teoria Generală a Dreptului. Drept rațional, izvoare și drept pozitiv, Ed. ALL, 1995, p. 259.
[6] Ideea de educație, alături de ideea de conservare. Titulescu N., Discursuri, București, Ed. științifică, 1967, p. 138.
[7] Titulescu N., Suveranitatea statelor. Organizarea păcii. În: Documente diplomatice, București, Ed. politică, 1967, p. 848.
[8] Densușianu N., Dacia preistorică. Partea I, Bucureşti, Institutul de Arte Grafice „CAROL OÖBL”, 1913.
[9] Oppenheimer F., The State: Its History and Development Viewed Sociologically. În: Vanguard Press, New York, 1914. [vizitat la 24.04.2021]. Disponibil online: http://fssp.uaic.ro/argumentum/numarul%208/Gheorghe-Ilie_FARTE_Argumentum_nr.8_2010.pdf.
[10] Despre universitățile zalmoxiene, a se vedea Bălaşa D., Basmul romanizării – dacii, întemeietorii Romei, Craiova, Fundaţia Artelor Dor, 1998, p. 5.
[11] Denumirea de hiperboreeni vine de la Hiperboreus care, potrivit scoliastului lui Pindar, era fiul Pelasgus. Ciornei M. Basarabi, Legi belagine, Kogaion. Studii daco-române, București, Ed. Carpathia Press, 2008, p. 28.
[12] Prima consemnare despre geto-daci apare în poemele homerice (Iliada, II, 844; IV, 533; IX, 5), însă nenumărate alte izvoare le putem găsi menționate în lucrările lui Iordanes (Getica. Traducere Popescu D. București, Ed. Uranus, 2014), Densușianu N. ( Dacia preistorică, op.cit.) și Stefanosky B. Al Dabija (Homer. Istoria pelasgă neștiută. Ed. Uranus, 2019) ș.a.
[13] Ciornei M., Op.cit.14.
[14] Anticii îi identificau pe geți, daci, traci cu hiperboreenii pelasgii, care mai târziu se vor numi valahi.
[15] După unii autori, denumirea de Pelasgi este dată de greci primilor locuitori ai țării lor, vorbitori ai limbii pelasge, de la care au învățat multe lucruri atestate prin cuvintele pe care le-au împrumutat de la aceștia și pe care, mai târziu, i-au subjugat. În acest sens, Pierre Lévêque. Aventura greacă. Traducere de Tănăsescu C. București: Ed. Meridiane, 1987, p.33. După alți autori, Pelasgus numit și Uranus, Cerescul, Divinul, Alesul, este numele omului universal a lui Adam. A se vedea, Ciornei M., Op.cit., p.3.
[16] Pausania redă informația „dupã cum povestesc arcadii, cei mai vechi locuitori ai Eladei”. A se vedea, Ciornei M., Op.cit., p.3. După o altă opinie, pelasgii au fost coborâtori din marele trunchiul getic, susținându-se faptul că „toate neamurile, indiferent de denumire, aparțin trunchiului getic cu excepția grecilor. Astfel la orizontul sec.XXI-XX Î.Hr. din partea de nord a Dunării coboară spre sud panonii/paionii unde în urma diluviului din timpul lui Deucalion în zonele joase s-a înecat multă lume producântu-se o depopulare. Aceștia se amestecă cu populația locală rămasă, în majoritate amâni/pelasgi, astfel că aproape cinci sute de ani avem un tablou al zonei cu armâni, panoni, paioni, pelagoni,cauconi etc.în diverse proporții, toți de sorginte getică. Mai târziu, istoricii greci îi vor numi traci,adică cei din nord”. În acest sens, Stefanosky B. Al Dabija., op.cit., pp. 10, 74.
[17] Lucrarea „Zamolxis Primus Getarum Legislator” a fost scrisă în secolul XVII de juristul și profesorul de drept suedez Carolus Lundius. Tradusă în română de Crișan M. [vizitat la 20.05.2021]. Disponibil online: http://istorieveche.ro/stuff-to-see/uploads/2019/12/CAROLUSLUNDIUS-Zamolxius-primul-legiuitor-al-getilor.pdf
[18] Popa N. Principiile dreptului. În: Revista Universul Juridic nr. 12, București, 2016. [vizitat la 20.05.2021]. Disponibil online: https://lege5.ro/gratuit/ge3dinzyguya/principiile-dreptului.
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.