O problemă controversată: contestaţia împotriva raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă
Florin Moțiu - iulie 1, 2015„A controversial issue: the appeal of the report on the causes and circumstances leading to insolvency”
The author analyses the controversial issue of the appeal of the report on the causes and circumstances leading to insolvency.
The analysis includes author’s commentary on Law no. 85/2014 on insolvency prevention and insolvency procedures, on the main attributions of the official receiver, on relevant jurisprudence, on syndic judge’s attributions, on admissibility of the appeal of the report and on causes and circumstances leading to insolvency.
Concluding, the author presents brief considerations on syndic judge’s attributions in the judicial review of the official receiver’s activity.
Keywords: insolvency; official receiver; syndic judge; appeal; judicial review.
Legea privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență nr. 85/2014 pune alături, în mod corelat și adaptat, toate reglementările ce guvernează mecanismele de prevenire a insolvenței și de insolvență adresate operatorilor economici (persoane fizice autorizate, asociații familiale, întreprinderi individuale, societăți, regii autonome, companii și societăți naționale).
Având în vedere că de la intrarea în vigoare a noii reglementări a trecut deja un an ne propunem prin demersul de faţă să analizăm o problemă care a generat practică judiciară neunitară în aplicarea Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei[1], problemă care nu a fost rezolvată nici prin noua reglementare: contestaţia împotriva raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă.
Una dintre atribuţiile principale ale administratorului judiciar desemnat în cadrul unei proceduri de insolvenţă este, potrivit art. 58 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 85/2014 [art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 85/2006] „examinarea activităţii debitorului şi întocmirea unui raport amănunţit asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă, cu menţionarea eventualelor indicii sau elemente preliminare privind persoanele cărora le-ar fi imputabilă şi cu privire la existenţa premiselor angajării răspunderii acestora, în condiţiile prevederilor art. 169-173, precum şi asupra posibilităţii reale de reorganizare a activităţii debitorului ori a motivelor care nu permit reorganizarea şi depunerea la dosarul cauzei, într-un termen stabilit de judecătorul-sindic, dar care nu va putea depăşi 40 de zile de la desemnarea administratorului judiciar”[2].
Această atribuţie este esenţială, având în vedere că, prin analiza activităţii debitorului de până la deschiderea procedurii insolvenţei, se pot trage concluzii cu privire la cauzele şi împrejurările care au dus la insolvenţă şi persoanele responsabile de aceasta, potenţialele acte juridice frauduloase încheiate în perioada premergătoare insolvenţei, precum şi asupra posibilităţii reorganizării sau trecerii la faliment a debitorului.
Raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia stării de insolvenţă a debitorului este reglementat de art. 97 din Legea nr. 85/2014 (art. 59 din Legea nr. 85/2006)[3], iar legea nu prevede posibilitatea contestării acestuia.
În lipsa unor norme care să reglementeze contestaţia la acest raport s-ar putea susţine că sunt aplicabile prevederile art. 59 din Legea nr. 85/2014 (art. 21 din Legea nr. 85/2006), care reglementează raportul lunar al administratorului judiciar cuprinzând descrierea modului în care şi-a îndeplinit atribuţiile[4] şi care prevede în alin. (5) că „debitorul persoană fizică, administratorul special al debitorului persoană juridică, oricare dintre creditori, precum şi orice altă persoană interesată pot face contestaţie împotriva măsurilor luate de administratorul judiciar”.
În practică, sub imperiul Legii nr. 85/2006, creditorii nemulţumiţi de conţinutul şi concluziile raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă, raport întocmit de practicianul în insolvenţă desemnat pe seama debitorului aflat în procedura insolvenţei în baza art. 20 alin. (1) lit. b) şi art. 59 din Legea nr. 85/2006, au formulat contestaţii împotriva acestui raport în condiţiile art. 21 din Legea nr. 85/2006.
Soluţiile din practica judiciară au fost neunitare în această chestiune, unele instanţe respingând ca inadmisibile aceste contestaţii, iar altele soluţionând aceste contestaţii pe fond.
Astfel, în sensul inadmisibilităţii contestaţiei, Curtea de Apel Timişoara a decis că „raportul prevăzut de art. 20 alin. (1) lit. b) şi art. 59 din Legea nr. 85/2006 nu poate fi contestat de către creditori în condiţiile art. 21 din legea nr. 8572006, întrucât art. 21 reglementează contestaţia împotriva măsurilor luate de administratorului judiciar, iar raportul asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă, nu cuprinde nicio măsură a practicianului în insolvenţă” [5].
Într-o altă speţă, Curtea de Apel Cluj a hotărât că „întrucât raportul întocmit în conformitate cu prevederile art. 59 din LPI nu evidenţiază modul de îndeplinire a atribuţiilor şi nu cuprinde nici o justificare a cheltuielilor efectuate în procedură, ci evidenţiază cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia insolvenţei debitorului, şi, eventual, persoanele cărora le-ar fi imputabilă, se poate conchide că acest raport nu se subsumează celui menţionat la art. 21 alin. (1) din LPI astfel că nu poate fi contestat în condiţiile art. 21 alin. (3) din acelaşi act normativ, contestaţia astfel formulată fiind inadmisibilă”[6].
În acelaşi sens, în altă cauză s-a reţinut că „în ce priveşte raportul asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la insolvenţa debitoarei nu sunt incidente dispoziţiile art. 21 din Legea nr. 85/2006, întrucât acesta nu constituie o „măsură” vizată de textul de lege menţionat, ci reprezintă punctul de vedere profesional al practicianului în insolvenţă care l-a întocmit și nu i se poate impune acestuia includerea în raport a unor aspecte, puncte de vedere, opinii sau constatări pe care nu le însuşeşte”[7].
De asemenea, s-a arătat că „art. 21 din Legea nr. 85/2006 se referă la raportul lunar depus de practicianul în insolvenţă, în timp ce art. 59 din lege reglementează raportul asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia insolvenţei debitorului şi nu prevede posibilitatea formulării unei contestaţii”[8].
În sens contrar, acela al admisibilităţii unei asemenea contestaţii, într-o speţă a fost admis recursul unei creditoare, a fost casată hotărârea primei instanţe şi, în rejudecare, a fost admisă contestaţia creditoarei împotriva raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia insolvenţei debitoarei, dispunându-se completarea acestuia cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă şi dacă există premisele angajării răspunderii acestora, precum şi analiza motivelor care nu permit reorganizarea societăţii[9].
În altă cauză s-a statuat că „măsurile la care se referă art. 21 şi care sunt susceptibile de a fi contestate, pot consta nu numai în acţiuni, ci se pot concretiza şi în omisiunea sau inacţiunea lichidatorului sau administratorului judiciar de a releva cauzele reale care au condus la insolvenţa debitoarei. Faţă de aspectele sus arătate, rezultă că împotriva raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă şi prin care s-a concluzionat că nu este oportună formularea unei acţiuni în răspundere poate fi formulată contestaţie în temeiul art. 21 alin. (2) din Legea nr. 85/2006. A admite contrariul, ar însemna ca un astfel de raport să nu poată fi supus controlului judecătorului-sindic”[10].
De asemenea, s-a reţinut că „potrivit art. 11 alin. (1) lit. (l) din Legea nr. 85/2006, una dintre atribuţiile judecătorului-sindic este şi soluţionarea contestaţiilor formulate la rapoartele administratorului judiciar sau ale lichidatorului. Prin urmare, judecătorul-sindic are obligaţia și poate soluţiona contestaţiile formulate la orice fel de raport, inclusiv la cel privind cauzele și împrejurările care au dus la starea de insolvenţă a debitoarei, chiar dacă prin acel raport nu se dispune nicio măsură de administratorul judiciar”[11].
Faţă de aceste aspecte şi controversa existentă se impune prezentarea argumentelor pro și contra admisibilităţii unei asemenea contestaţii[12].
Argumentele în sensul admisibilităţii contestaţiei la raportul asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă ar fi următoarele:
a. judecătorul-sindic are putere de apreciere deplină cu privire la modalitatea în care practicianul în insolvenţă îşi îndeplineşte atribuţiile. Conform art. 45 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 „atribuţiile judecătorului-sindic sunt limitate la controlul judecătoresc al activităţii administratorului judiciar şi/sau al lichidatorului şi la procesele şi cererile de natură judiciară aferente procedurii insolvenţei”; judecătorul-sindic are competenţa aşadar de a analiza şi de a se pronunţa cu privire la legalitatea oricărui act sau document întocmit de practicianul în insolvenţă în desfăşurarea activităţii acestuia, deci şi cu privire la legalitatea raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă;
b. potrivit art. 45 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 85/2014, judecătorul-sindic soluţionează contestaţiile împotriva rapoartelor întocmite de administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, iar legea nu face distincţie între tipurile de rapoarte care pot face obiectul contestaţiilor;
c. judecătorul-sindic are obligaţia de a soluţiona contestaţiile formulate la orice fel de raport, inclusiv la cel privind cauzele şi împrejurările care au dus la starea de insolvenţă a debitoarei, chiar dacă prin acel raport nu se dispune nicio măsură de administratorul judiciar;
d. inadmisibilitatea contestării raportului privind cauzele şi împrejurările care au dus la starea de insolvenţă a debitoarei conduce la lipsa controlului de legalitate a acestuia, părţilor interesate fiindu-le refuzat dreptul de acces la o instanţă, prevăzut de art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
e. raportul asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă poate face obiectul unei contestaţii, întrucât concluziile nelegale şi neadevărate ale acestui raport pot fi vătămătoare pentru participanţii la procedură;
f. practicianul în insolvenţă ar avea posibilitatea, în situaţia inadmisibilităţii contestaţiei, de a prezenta o situaţie greşită asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă, fără ca o astfel de greşeală să poată fi contestată în vreun fel;
g. raportul asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă presupune şi măsuri luate de administratorul judiciar, respectiv, urmare a analizei situaţiei economice a debitorului şi a documentelor contabile, de a formula sau nu acţiune în angajarea răspunderii persoanelor ce se fac vinovate de apariţia stării de insolvenţă sau de a formula sau nu acţiuni în anularea transferurilor patrimoniale frauduloase;
h. faptul că art. 97 din Legea nr. 85/2014 nu reglementează posibilitatea şi condiţiile formulării unei contestaţii se va interpreta în sensul producerii de efecte juridice, respectiv în sensul în care acest demers este permis în lipsa unei interdicţii exprese.
[1] Potrivit art. 343 din Legea nr. 85/2014 „procesele începute înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi rămân supuse legii aplicabile anterior acestei date”, deci Legea nr. 85/2006 este aplicabilă şi în prezent pentru procedurile începute înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 85/2014.
[2] Aceeaşi atribuţie este prevăzută în sarcina lichidatorului judiciar prin prevederile art. 64 lit. a) din Legea nr. 85/2014
[3] Potrivit art. 97 alin. (1) din lege „Administratorul judiciar/Lichidatorul judiciar, în cazul procedurii simplificate, va întocmi şi va supune judecătorului-sindic, în termenul stabilit de judecătorul-sindic, dar care nu va putea depăşi 40 de zile de la data desemnării, un raport asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia insolvenţei debitorului, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă. La cererea motivată a administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, în cazuri de o complexitate ridicată, termenul poate fi prelungit de către judecătorul-sindic cu o perioadă de maximum 40 de zile”.
[4] Conform art. 59, „Administratorul judiciar va depune lunar un raport cuprinzând descrierea modului în care şi-a îndeplinit atribuţiile, justificarea cheltuielilor efectuate cu administrarea procedurii sau a altor cheltuieli efectuate din fondurile existente în averea debitorului, precum şi, dacă este cazul, stadiul efectuării inventarierii. În raport se va menţiona şi onorariul încasat al administratorului judiciar, cu precizarea modalităţii de calcul al acestuia”.
[5] Decizia civilă nr. 623/25.06.2015 a Curţii de Apel Timişoara, secţia a II-a civilă.
[6] Decizia civilă nr. 79/03.03.2014 a Curţii de Apel Cluj.
[7] Decizia civilă nr. 479/10.06.2008 a Curţii de Apel Timişoara, secţia comercială.
[8] Sentinţa comercială nr. 4690/22.06.2010 a Tribunalului Bucureşti.
[9] Decizia civilă nr. 916/2011 a Curţii de Apel Galaţi.
[10] Decizia nr. 2349/06.10.2009 a Curţii de Apel Cluj.
[11] Sentinţa civilă nr. 789/02.04.2012 a Tribunalului Braşov.
[12] Argumentele sunt prezentate prin prisma prevederilor Legii nr. 85/2014, ele fiind însă valabile şi pentru cauzele instrumentate în baza Legii nr. 85/2006.
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.