Efectele obligaţiei de garanţie în cazul evicţiunii consumate în reglementarea noului Cod civil
Romeo Popescu - iunie 1, 2015„The effects of the guarantee obligation in the case of an eviction in the Civil Law’s regulations”
The author analyses the issue of effects of the guarantee obligation in the case of an eviction according to the Civil Law’s regulations.
The analysis includes author’s commentary on three distinct situations, analyzing the total eviction, the partial eviction and the hypothesis of the removal of the eviction by the buyer, considering the doctrine developed by important names in the field of law (L. Pop, I.F. Popa, S.I. Vidu, D. Alexandresco, C. Toader, R. Dincă, Fr. Deak, L. Mihai, R. Popescu, C. Hamangiu, I. Rosetti-Bălănescu, Al. Băicoianu C. Bîrsan, V. Stoica, M.-L. Belu Magdo, M. Nicolae).
Concluding, the author presents his opinion on the limitation of the law of the guarantee obligation against eviction.
Keywords: guarantee obligation; eviction; total eviction; partial eviction; the Civil Law; removal of the eviction; buyer; limitation; doctrine.
1. Preliminarii. Evicţiunea presupune pierderea, în tot sau în parte, a dreptului de proprietate ori a altui drept dobândit prin vânzare sau tulburarea cumpărătorului în exercitarea prerogativelor conferite de dreptul transmis.
Se pune problema de a şti ce anume se va întâmpla în ipoteza în care evicţiunea s-a produs. Codul civil reglementează în mod distinct trei situaţii: i) evicţiunea este totală; ii) evicţiunea este parţială; iii) evicţiunea a fost înlăturată de către cumpărător, cu preţul unor sacrificii de natură patrimonială (art. 1.704 C. civ.). Le vom analiza pe rând, iar în cazul evicţiunii totale vom înfăţişa, pe scurt, şi reglementarea specială din Legea nr. 10/2001.
2. Evicţiunea totală. 2.1. Dreptul comun. Potrivit art. 1.700 C. civ., cumpărătorul poate cere rezoluţiunea vânzării dacă a fost evins de întregul bun, iar odată cu rezoluţiunea poate cere restituirea preţului şi repararea prejudiciului suferit.
a) Rezoluţiunea contractului este, de regulă, judiciară, concluzie care rezultă din utilizarea sintagmei „poate cere”. Cumpărătorul poate declara unilateral rezoluţiunea sau aceasta poate interveni în virtutea unui pact comisoriu, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege (art. 1.552, respectiv, art. 1.553 C. civ.)[1].
b) În al doilea rând, vânzătorul este ţinut să înapoieze preţul în întregime chiar dacă, la data evicţiunii, valoarea bunului vândut a scăzut sau dacă bunul a suferit deteriorări însemnate, fie din neglijenţa cumpărătorului, fie prin forţă majoră [art. 1.701 alin. (1) C. civ.]. Soluţia restituirii integrale a preţului se impune deoarece, ca urmare a producerii evicţiunii totale, vânzătorul îl deţine fără cauză. Nu are importanţă faptul că bunul a suferit deteriorări însemnate din neglijenţa cumpărătorului (de exemplu, acesta nu a reparat la timp un corp de clădire, care s-a prăbuşit) pentru că, după cum s-a spus[2], cumpărătorul are dreptul să fie neglijent cu privire la bunul pe care îl consideră ca fiind al său. Tot astfel, restituirea preţului va fi integrală şi atunci când, din cauza cutremurului, inundaţiilor, alunecărilor de teren etc. bunul vândut a fost deteriorat.
În cazul în care cumpărătorul a obţinut un beneficiu în urma deteriorărilor cauzate bunului, vânzătorul are dreptul să scadă din preţ o sumă corespunzătoare acestui beneficiu [art. 1.701 alin. (2) C. civ.] Textul de lege are în vedere acele situaţii în care, bunăoară, după încheierea contractului de vânzare, cumpărătorul a demolat un corp de clădire şi a valorificat materialele de construcţie recuperate (fie prin vânzare, fie prin folosirea la edificarea unei alte clădiri) sau a tăiat şi a înstrăinat (ori a folosit pentru nevoile proprii) copaci din pădurea care a format obiectul (derivat) al contractului de vânzare[3]. În cazul în care cumpărătorul nu a obţinut niciun beneficiu în urma deteriorărilor cauzate bunului, vânzătorul nu este îndrituit să scadă din preţ vreo sumă (de pildă, cumpărătorul a demolat un corp vechi de clădire, dar nu a putut valorifica materiale de construcţie).
Aceste reguli se aplică şi atunci când vânzătorul este obligat să înapoieze preţul primit unui subdobânditor care exercită acţiunea în garanţie direct împotriva sa, fără a deosebi după cum subdobânditorul a plătit celui de la care a cumpărat un preţ mai mic sau mai mare ori a dobândit bunul cu titlu gratuit (subdobânditorul fiind un donatar). Soluţia se impune în temeiul art. 1.706 C. civ. potrivit cu care vânzătorul este obligat să garanteze contra evicţiunii faţă de orice dobânditor subsecvent al bunului, fără a deosebi după cum dobândirea este cu titlu oneros ori cu titlu gratuit[4].
Dacă subdobânditorul a plătit un preţ mai mare, el va putea să solicite diferența de preț achitată vânzătorului cu care a contractat direct chiar de la acesta, neputând solicita vânzătorului inițial întregul preț plătit.
c) În al treilea rând, vânzătorul datorează daune-interese, indiferent dacă a fost de bună-credinţă (nu a cunoscut cauza evicţiunii)[5] sau de rea-credinţă, potrivit unor reguli speciale, care în parte sunt derogatorii de la dreptul comun[6]. Astfel:
i) Cumpărătorul are dreptul la valoarea fructelor pe care a fost obligat să le restituie terţului evingător [art.1.702 alin. (1) lit. a C. civ.]. Art. 948 alin. (1) C. civ. prevede că posesorul de bună-credinţă dobândeşte dreptul de proprietate asupra fructelor bunului posedat, iar alin. (4) dispune că „posesorul este de bună-credinţă atunci când are convingerea că este proprietarul bunului în temeiul unui act translativ de proprietate ale cărui cauze de ineficacitate nu le cunoaşte şi nici nu ar trebui, după împrejurări, să le cunoască. Buna-credinţă încetează din momentul în care cauzele de ineficacitate îi sunt cunoscute”. În fine, în temeiul art. 948 alin. (5) C. civ., posesorul de rea-credinţă trebuie să restituie fructele percepute, precum şi contravaloarea acelora pe care a omis să le perceapă.
Din momentul încheierii contractului, cumpărătorul are dreptul să dobândească fructele, în calitate de posesor de bună-credinţă. La cererea terţului evingător, el poate fi obligat la restituirea fructelor percepute, precum şi la contravaloarea acelora pe care a omis să le perceapă după ce a devenit de rea-credinţă (adică a luat cunoştinţă de drepturile terţului asupra bunului vândut, cel târziu de la primirii cererii de chemare în judecată formulată de către terţ, când cauzele de ineficacitate ale titlului său i-au fost cunoscute). Deşi este tulburat de către terţ, „faţă de vânzător el rămâne un cumpărător de bună-credinţă, ceea ce justifică dreptul lui la valoarea fructelor restituite”[7].
Cazul cel mai des întâlnit în practică este acela în care terţul intentează o acţiune în revendicare împotriva cumpărătorului şi solicită obligarea cumpărătorului la restituirea bunului, precum şi la restituirea fructelor produse de bun până la înapoierea acestuia către reclamantul – proprietar [art. 566 alin. (1) şi (2) C. civ.].
ii) Cumpărătorul are dreptul să ceară restituirea cheltuielilor de judecată pe care le-a efectuat în procesul cu cel ce l-a evins, precum şi, dacă este cazul, în procesul de chemare în garanţie a vânzătorului [art. 1.702 alin. (1) lit. b) C. civ.]. Astfel, în cadrul procesului cu terţul, cumpărătorul a efectuat anumite cheltuieli (onorarii de avocat, taxe judiciare de timbru, onorarii de expert etc.), pe care nu şi le-a recuperat pentru că, prin ipoteză, a pierdut procesul. În plus, pierzând procesul, a trebuit să suporte cheltuielile de judecată efectuate de către terţul evingător (prin hotărârea de admitere a acţiunii terţului reclamant, instanţa l-a obligat pe pârâtul cumpărător la plata cheltuielilor de judecată efectuate de către reclamant). De asemenea, dacă ulterior cumpărătorul a formulat o acţiune în garanţie împotriva vânzătorului, acesta din urmă va fi obligat să suporte toate cheltuielile de judecată efectuate de către cumpărător în acest nou proces.
iii) Cumpărătorul are dreptul să ceară cheltuielile încheierii şi executării contractului de vânzare, cheltuieli pe care el le-a suportat (art.1.702 alin. 1 lit. c C.civ.)[8]. De exemplu, cumpărătorul a plătit taxele aferente autentificării contractului de vânzare, cheltuielile de intabulare a dreptului de proprietate, cheltuielile de preluare şi transport a bunului, comisioanele bancare aferente plăţii preţului etc.
iv) Vânzătorul este ţinut să ramburseze cumpărătorului sau să facă să i se ramburseze de către acela care evinge toate cheltuielile pentru lucrările efectuate în legătură cu bunul vândut, fie că lucrările sunt autonome, fie că sunt adăugate, dar, în acest din urmă caz, numai dacă sunt necesare sau utile. Dacă vânzătorul a cunoscut cauza evicţiunii la data încheierii contractului (adică a fost de rea-credinţă), el este dator să ramburseze cumpărătorului şi cheltuielile făcute pentru efectuarea şi, după caz, ridicarea lucrărilor voluptuare [art. 1.702 alin. (2) şi (3) C. civ.].
[1] Pentru rezoluţiunea unilaterală şi cea convenţională întemeiată pe pactele comisorii, a se vedea L. Pop, I.F. Popa, S.I. Vidu, Tratat elementar de drept civil. Obligaţiile, Ed. Universul juridic, Bucureşti, 2012, pp. 294-297.
[2] D. Alexandresco, Explicaţiunea teoretică şi practică a dreptului civil român, tomul VIII, partea I, Ed. Socec, Bucureşti, 1925, p. 297.
[3] Idem, p. 298.
[4]A se vedea şi C.Toader, Evicţiunea în contractele civile, Ed. ALL, Bucureşti, 1997, p. 88; J. Goicovici, Garanțiile ascendente în reglementarea noului Cod civil, Curierul Judiciar nr. 3/2015, pp. 135-136.
[5] Despăgubirile sunt datorate şi în situaţia în care vânzătorul a fost de bună-credinţă pentru că fundamentul răspunderii acestuia nu este ideea de culpă, ci aceea de garanţie. Diferenţa dintre vânzătorul de bună-credinţă şi cel de rea-credinţă se realizează doar sub aspectul întinderii daunelor-interese.
[6] Potrivit art. 1.533 C. civ. „Debitorul răspunde numai pentru prejudiciile pe care le-a prevăzut sau pe care putea să le prevadă ca urmare a neexecutării la momentul încheierii contractului, afară de cazul în care neexecutarea este intenţionată ori se datorează culpei grave a acestuia. Chiar şi în acest din urmă caz, daunele-interese nu cuprind decât ceea ce este consecinţa directă şi necesară a neexecutării obligaţiei”. În materia garanţiei contra evicţiunii, vânzătorul este ţinut să repare şi prejudiciul care nu a fost previzibil la data încheierii contractului (a se vedea, în acest sens, C. Toader, op. cit., p. 90; R. Dincă, Contracte civile speciale în noul Cod civil, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2013, p. 133).
[7] A se vedea Fr. Deak, „Tratat de drept civil. Contracte speciale, Vol. I (Vânzarea-cumpărarea şi Schimbul)”, ediţia a IV-a (actualizată de L. Mihai şi R. Popescu), Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2006, p. 109.
[8] Art. 1.666 C.civ. intitulat „Cheltuielile vânzării” prevede că: „(1) În lipsă de stipulaţie contrară, cheltuielile pentru încheierea contractului de vânzare sunt în sarcina cumpărătorului. (2) Măsurarea, cântărirea şi cheltuielile de predare a bunului sunt în sarcina vânzătorului, iar cele de preluare şi transport de la locul executării sunt în sarcina cumpărătorului, dacă nu s-a convenit altfel. (3) În absenţa unei clauze contrare, cheltuielile aferente operaţiunilor de plată a preţului sunt în sarcina cumpărătorului”.
Arhive
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.