Contravențiile la regimul juridic al prestării serviciilor funerare sancționate cu anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare (I)
Silviu-Dorin Şchiopu - octombrie 1, 2017
Abstract:
The Romanian Decision no. 741 from the 12th of October 2016 regarding the implementing
rules of the Law no. 102 from the 8th of July 2014 on cemeteries, human crematoriums and funeral
services incriminates certain facts which are punishable as contraventions. This short overview has
as primary objective the identification and presentation of some facts considered by the current
legislation as being contraventions to the legal regime of funeral services, burial, cremation,
transport, exhumation and reburial of human corpses, cemeteries, human crematoriums, and also the
professional criteria that must be met by the funeral services providers. Our interest concerns not all
the facts considered contraventions, but only those which are also sanctioned with the annulment of
the operating sanitary permit of the funeral service provider. As secondary objective, we’ll put
forward some de lege ferenda proposals on the legal framework that ensures the protection of public
health in the field of funeral services.
Keywords: contraventions, operating sanitary permit, funeral services, public health, burial,
cremation, transport, exhumation, reburial, cemetery, crematorium.
Autorizarea sanitară are ca scop prevenirea apariţiei oricăror situaţii care ar putea pune în pericol sănătatea publică[1]. Conceptul de sănătate publică a fost definit în literatura de specialitate franceză[2] ca „un set de cunoştinţe, practici şi norme juridice care vizează cunoaşterea, explicarea, menţinerea, protejarea şi promovarea stării de sănătate a persoanelor” (un ensemble de savoirs, de savoir-faire, de pratiques et de règles juridiques qui visent à connaître, à expliquer, à préserver, à protéger et à promouvoir l’état de santé des personnes)[3].
De aceea, toate activităţile ce pot conduce la apariţia unor circumstanţe ce ar putea pune în pericol sănătatea publică sunt supuse unei prealabile autorizări sanitare. Nici prestarea serviciilor funerare nu face excepţie, astfel că Normele tehnice şi sanitare[4] de aplicare a Legii nr. 102/2014[5], prevăd trei tipuri de autorizări sanitare: a) pentru prestarea de servicii funerare; b) pentru activităţi de înmormântare/înhumare (cimitire); c) pentru activităţi de incinerare a persoanelor decedate (crematorii umane).
Astfel, prestatorii de servicii funerare autorizați sanitar pot realiza servicii precum primirea comenzii pentru înmormântare, transportul persoanei decedate, pregătirea pentru înmormântare, aşezarea pe catafalc şi organizarea ceremoniei de ultim rămas bun, cimitirele autorizate sanitar asigură servicii funerare precum înmormântarea, înhumarea şi exhumarea, iar crematoriile autorizate sanitar realizează servicii funerare precum incinerarea, preluarea urnei şi aşezarea acesteia în nişa specială, predarea urnei.
Dintre toate contravenţiile prevăzute de Normele tehnice şi sanitare, numai o parte sunt sancţionate, potrivit art. 43 alin. (5), şi cu sancţiunea complementară constând în anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare în cazul săvârşirii acestora de prestatorii de servicii funerare. Această sancţiune complementară se aplică în cazul încălcării prevederilor de la art. 7, 8, 27-29, 36 şi 38 din Normele tehnice şi sanitare.
În ceea ce priveşte constatarea săvârşirii contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor, art. 44 din norme pune desfăşurarea acestei activităţi în sarcina personalului de specialitate împuternicit al Inspecţiei sanitare de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.
Potrivit art. 2 lit. a) din Norma din 5 iulie 2006 privind organizarea și funcţionarea Inspecţiei Sanitare de Stat[6], activităţile specifice de inspecţie sanitară privesc verificarea respectării prevederilor legislaţiei naţionale în domeniul sănătăţii publice. Personalul de specialitate împuternicit constată şi sancţionează contravenţiile la normele igienico-sanitare, la normele de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile şi a bolilor profesionale, la nivel naţional sau județean. La fel, Regulamentul din 27 iulie 2010 de organizare şi funcţionare a direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti[7] prevede la art. 16 lit. f) că serviciul de control în sănătate publică constată şi sancţionează contravenţiile la normele igienico-sanitare, la normele de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile şi infecţiilor nosocomiale, respectiv bolilor profesionale, la nivel judeţean.
De asemenea, mai trebuie să precizăm că, potrivit art. 45 din Normele tehnice şi sanitare, contravenţiilor prevăzute de acest act normativ le sunt aplicabile și dispoziţiile cap. IV „Controlul în sănătatea publică” din cadrul titlului I „Sănătatea publică” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii[8], cu modificările şi completările ulterioare.
Constatarea săvârşirii contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor făcându-se de către Inspecţia sanitară de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, nu puteam decât concluziona că legiuitorul a consacrat, în ceea ce priveşte faptele prevăzute de Normele tehnice şi sanitare ce constituie contravenţii, o viziune ce are ca pilon central sănătatea publică, protecţia sănătăţii publice constituind potrivit art. 3 din Legea nr. 95/2006 o obligaţie a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi a tuturor persoanelor fizice şi juridice. De altfel, chiar Ministerul Sănătății a primit sarcina de a elabora proiectul de hotărâre a Guvernului[9] pentru stabilirea normelor de aplicare ale Legii nr. 102/2014[10].
Pentru protecția sănătății publice, în funcție de severitatea sancțiunii, respectiv importanța valorii sociale ocrotite prin norma contravențională, Normele tehnice şi sanitare prevăd patru paliere ale sancțiunii amenzii contravenționale, pentru unele contravenții săvârşite de prestatorii de servicii funerare fiind prevăzută și sancţiunea complementară constând în anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare.
Deși art. 5 alin. (6) din O.G. nr. 2/2001[11] prevede că „sancţiunile complementare se aplică în funcţie de natura şi de gravitatea faptei”, față de modul de redactare a art. 43 alin. (5) din Normele tehnice şi sanitare potrivit căruia „încălcarea prevederilor de la art. 7, 8, 27-29, 36 şi 38 se sancţionează şi cu sancţiunea complementară (s.n.) constând în anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare, în cazul contravenţiilor săvârşite de prestatorii de servicii funerare”, nu putem decât concluziona că agentul constatator are obligativitatea aplicării sancţiunii complementare, indiferent de sancţiunea principală aplicată şi indiferent de pericolul social concret al faptei comise, legiuitorul prezumând pericolul social ca fiind suficient de mare încât să atragă şi sancţiunea complementară a anulării autorizaţiei sanitare de funcţionare.
În jurisprudenţă se distinge între individualizarea legală a sancţiunii contravenţionale, pe de o parte, şi individualizarea judiciara a sancţiunii, pe de altă parte. Individualizarea legală este realizată de legiuitor cu ocazia elaborării actului normativ, legiuitorul fiind cel care stabilește cadrul general al sancțiunilor, natura şi limitele generale ale fiecărei sancţiuni, natura şi limitele speciale ale sancţiunii pentru fiecare contravenţie în parte, etc. Individualizarea judiciară a sancţiunii este opera instanței de judecată şi constă în stabilirea şi aplicarea sancțiunii pentru comiterea contravenției, prin adaptarea sancţiunii la cazul individual, ţinând seama de diversele criterii de individualizare. Instanța are posibilitatea să individualizeze şi sancţiunile complementare la fel ca şi pe cele principale, însa numai în cazurile în care aceasta individualizare este posibilă. De aceea, cu prilejul individualizării sancţiunilor, trebuie să se facă distincție între individualizarea legală a sancţiunilor şi individualizarea judiciară a acestora.
Cum în cadrul fiecărei forme de individualizare sancţiunea este individualizată prin activitatea anumitor organe, în anumite limite şi cu anumite mijloace, iar sub raportul forţei lor obligatorii formele de individualizare prezintă o anumita ierarhie, individualizarea legală este obligatorie şi se impune în faţa individualizării judiciare.
Prin urmare, în cazul încălcării prevederilor de la art. 7, 8, 27-29, 36 şi 38 din Normele tehnice şi sanitare, legiuitorul, cu ocazia individualizării legale, a stabilit că sancţiunea complementară a anulării autorizaţiei sanitare de funcţionare a prestatorului de servicii funerare este obligatorie (chiar şi în cazul sancţiunii contravenţionale a avertismentului aplicată), astfel că, în cazul unei plângeri contravenţionale, „instanţa, cu ocazia individualizării judiciare, nu are posibilitatea înlăturării acestei sancţiuni (considerată ca obligatorie de către legiuitor), în caz contrar având loc o încălcare a principiului separaţiei puterilor în stat, principiu prevăzut de art. 1, alin. (4) din Constituția României”[12].
Piatra unghiulara a efectuării de activităţi specifice serviciilor funerare este reprezentată de obţinerea în prealabil a avizului consiliului local al unităţii administrativ-teritoriale şi a autorizaţiei sanitare de funcţionare emisă de către direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, conform prevederilor din anexa nr. 1 la Normele tehnice şi sanitare. Efectuarea activităţilor specifice serviciilor funerare în lipsa oricăruia dintre cele doua documente constituie contravenţie şi este sancționată cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, precum şi cu sancţiunea complementară a anulării autorizaţiei sanitare de funcţionare a prestatorului de servicii funerare, în măsura în care autorizaţia de sanitară deja fusese obţinută.
De vreme ce modelul pentru formularul de cerere de autorizare a prestatorului de servicii funerare nu a fost aprobat deocamdată prin ordin al ministrului sănătăţii, potrivit art. 46 lit. a) din Normele tehnice şi sanitare, iar avizul consiliului local al unităţii administrativ-teritoriale nu poate fi obţinut întrucât pentru moment prestatorul de servicii funerare nu ar putea face dovada că are angajat cel puţin un tanatopractor[13], am putea concluziona că prestatorii de servicii funerare nu ar mai putea efectua nici o activitate specifică serviciilor funerare[14].
Curtea de Apel Bucureşti a clarificat însă acest aspect, statuând că nu ne aflăm în prezenţa unei „imposibilităţii imediate şi absolute de desfăşurare în continuare a activităţii operatorilor de servicii funerare în condiţiile în care însăşi emitentul actului administrativ în cauză nu a procedat la punerea sa în concret în aplicare a prevederilor acestuia (s.n.), prin detalierea regimului de autorizare a modului de desfăşurare a acestor activităţi”[15]. Prin urmare, chiar şi în lipsa noilor autorizaţii sanitare de funcţionare şi a avizul consiliului local, prestatorii pot efectua în continuare activităţile specifice serviciilor funerare, cu excepţia celor privind activitatea de îmbălsămare/tanatopraxie[16].
[1] A se vedea, de exemplu, art. 3 alin. (1) din Normele din 19 mai 1999 de avizare sanitară a proiectelor obiectivelor şi de autorizare sanitară a obiectivelor cu impact asupra sănătăţii publice (act abrogat), aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 331 din 19 mai 1999, publicată în M. Of. nr. 276 din data de 16 iunie 1999.
[2] F. Bourdillon, G. Brücker, D. Tabuteau, Définitions de la santé publique, în „Traité de santé publique”, Paris: Editions Médecine-Sciences Flammarion, 2007, p. 1-4.
[3] Pentru alte definiţii ale conceptului de «sănătate publică» a se vedea şi O. Jeanneret, F. Gutzwiller, Concepts et définitions de base, în „Médecine sociale et préventive – santé publique”, Berna: H. Huber, 1996, p. 25-26; L. Aaubert, J.-L. San Marco, Santé publique: soins infirmiers, tome I, Issy-les-Moulineaux: Elsevier Masson, 2007, p. 14-15.
[4] Aprobate prin H.G. nr. 741 din 12 octombrie 2016, publicată în M. Of. nr. 843 din data de 24 octombrie 2016.
[5] Legea nr. 102 din 8 iulie 2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, publicată în M. Of. nr. 520 din data de 11 iulie 2014.
[6] Aprobată prin Ordinul ministrul sănătăţii nr. 824 din 5 iulie 2006, publicat în M. Of. nr. 617 din data de 18 iulie 2006.
[7] Aprobat prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1078 din 27 iulie 2010, publicat în M. Of. nr. 550 din data de 5 august 2010.
[8] Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în M. Of. nr. 652 din data de 28 august 2015.
[9] A se vedea Proiectul Hotărârii de Guvern pentru aprobarea normelor tehnice și sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare, elaborat de Ministerul Sănătății, disponibil la http://old.ms.ro/documente/HG_1233_2516.pdf.
[10] Nota de fundamentare la H.G. nr. 741/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice și sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare și nivelul fondului de garantare, p. 2, disponibilă la http://gov.ro/fisiere/subpagini_fisiere/NF_HG_741-2016.pdf.
[11] Ordonanța nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicată în M. Of. nr. 410 din data de 25 iulie 2001.
[12] A se vedea Tribunalul Cluj, secția mixtă de contencios administrativ și fiscal, de conflicte de muncă și asigurări sociale, decizia nr. 950 din 7 mai 2014, nepublicată, disponibilă pe http://www.rolii.ro/, hotărâre ale cărei considerente ce pot aplica mutatis mutandis şi în privinţa contravenţiilor prevăzute de Normele tehnice şi sanitare.
[13] A se vedea S.-D. Şchiopu, Unele consideraţii privind reglementarea tanatopraxiei în România, în „Revista Universul Juridic” nr. 12/2016, p. 109.
[14] Idem, p. 110.
[15] Curtea de Apel București, secția a VIII-a de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 1478 din 25 aprilie 2017, nepublicată, disponibilă pe http://www.rolii.ro/.
[16] Tanatopraxia reprezintă un ansamblu de metode şi tehnici care se aplică după moarte corpului uman prin care se realizează igienizarea, îmbălsămarea, la nevoie restaurarea, reconstrucţia şi îngrijiri de estetică mortuară în scopul conservării temporare a corpului, precum şi pentru a reda decedatului o înfăţişare cât mai apropiată de cea anterior cunoscută, astfel încât să poată fi prezentat cu demnitate familiei şi pregătit pentru funeralii (art. 16 pct. 1 din Normele tehnice şi sanitare).
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.