Principiile investigaţiei criminalistice în raport de noua legislație procesual penală
Petruț Ciobanu - martie 6, 2017Abstract
The concept of fundamental principle of Forensics is a rule applying to all fields, by synthesising
the basic rules drawn from a rich experience in forensic practice. The system of the fundamental
principles of Forensics includes the principle of legality, the principle of finding the truth, the
presumption of innocence, the principle of identity or the principle that any criminal act leaves
traces, so that it appears that we are dealing with a unitary system of fundamental rules, in which
the general principles of criminal law and of criminal procedure law are harmoniously combined with
Forensics’ own principles.
Keywords: principle; forensics; legality; finding the truth; identity
Criminalistica este guvernată de principiile de bază care privesc modul de organizare a sistemului judiciar şi activitatea desfăşurată pe parcursul procesului penal[1].
Unele dintre principiile fundamentale ale Criminalisticii sunt identice sau asemănătoare cu cele ale dreptului procesual penal și au la bază aceeaşi concepţie definitorie pentru modul de realizare a justiţiei în cauzele penale[2].
Având în vedere faptul că noţiunea de principiu fundamental al procesului penal reprezintă o regulă care stă la baza întregii activităţi procesuale”[3], se considera ca noţiunea de principiu fundamental al Criminalisticii reprezintă o regulă aplicabilă tuturor domeniilor, prin sintetizarea regulilor de bază desprinse dintr-o bogată experienţă de practică criminalistică.
Analiza sistemului principiilor fundamentale ale Criminalisticii presupune, în primul rând, conturarea acestui sistem prin raportarea la specificul obiectului Criminalisticii şi la rolul jucat în stabilirea adevărului.
Sistemul principiilor fundamentale ale Criminalisticii include principii comune întregului sistem de drept, cum este principiul legalităţii, dar şi principii ale activităţii procesual penale, ca de pildă principiul aflării adevărului, prezumţia de nevinovăţie.
Alături de aceste principii, vom întâlni şi reguli fundamentale proprii criminalisticii, cum sunt, de exemplu, principiul identităţii sau principiul potrivit căruia orice faptă infracţională lasă urme, astfel încât se poate observa că ne aflăm în faţa unui sistem unitar de reguli fundamentale, în care se îmbină armonios principiile generale de Drept penal şi Drept procesual penal, cu principiile proprii Criminalisticii.
Principiile fundamentale ale Criminalisticii
1. Principiul legalităţii. Principiul legalităţii este fundamental pentru întreaga activitate a unui stat de drept. El este prevăzut atât în Constituţie, cât şi de normele penale. Astfel, în art. 1[4] al noului Cod penal (NCP)[5] şi în art. 2[6] al noului Cod de procedură penală (NCPP)[7], se prevede că întreaga activitate procesual penală, în consecinţă şi aceea proprie investigării infracţiunilor, se desfăşoară în strictă conformitate cu prevederile legii. Prin posibilităţile sale specifice, Criminalistica serveşte acelui deziderat, conform căruia, nimeni să nu se sustragă răspunderii pentru încălcarea legilor şi să nu rămână nepedepsit, dar, totodată, nimeni să nu fie sancţionat sau pedepsit pe nedrept.
Situarea principiului legalităţii pe unul dintre primele locuri ale sistemului principiilor fundamentale ale Criminalisticii are menirea să evidenţieze faptul că totalitatea activităţilor de investigare criminalistică trebuie să se desfăşoare în concordanţă perfectă cu prevederile legale.
În condiţiile unui stat de drept, în care drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt esenţiale pentru existenţa societăţii civile, orice încălcare a legii, orice abatere de la regulile de executare a uneia dintre activităţile sau actele de cercetare criminalistică, poate atrage după sine sancţiuni, fie cu caracter administrativ, fie cu caracter procesual, acestea putând merge până la anularea actului ilegal.
2. Principiul aflării adevărului. Acest principiu are o semnificaţie cu totul deosebită, pornind de la faptul că pentru înfăptuirea justiţiei penale este imperios necesară aflarea adevărului. Art. 5 al NCPP prevede că: „Organele judiciare au obligaţia de a asigura, pe bază de probe, aflarea adevărului cu privire la faptele şi împrejurările cauzei, precum şi cu privire la persoana suspectului sau inculpatului. Organele de urmărire penală au obligaţia de a strânge şi de a administra probe atât în favoarea, cât şi în defavoarea suspectului sau inculpatului”.
Realizarea acestei cerinţe presupune reflectarea exactă a realităţii obiective în concluziile desprinse de organele judiciare prin intermediul probelor. Aflarea adevărului este, deci, consecinţa unei activităţi complexe de investigare a faptelor şi împrejurărilor concrete, obiective, privind o anumită cauză.
Fiind o ştiinţă care înmănunchează o multitudine de procedee, tehnici şi metode, Criminalistica pune la dispoziţia justiţiei mijloace de cunoaştere ştiinţifică a adevărului. De altfel, este unanim admis că adevărurile ştiinţifice sunt obţinute, de regulă, prin folosirea unor metode complexe şi tehnici care servesc la descoperirea, descrierea şi explicarea proceselor şi fenomenelor lumii materiale.
Mijloacele ştiinţifice proprii Criminalisticii pot descoperi autorul faptei ilicite şi pot scoate la lumină probele necesare aflării adevărului în procesul penal, ceea ce este de natură să consolideze opinia exprimată în literatura de specialitate, că există întru-totul posibilitatea aflării adevărului de către organele judiciare chemate să soluţioneze o anumită cauză penală[8].
3. Prezumţia de nevinovăţie. Conform acestui principiu, orice persoană împotriva căreia a fost pornit un proces penal este prezumată nevinovată, numai organelor judiciare revenindu-le obligaţia de a administra probele necesare dovedirii vinovăţiei.
Prezumţia de nevinovăţie nu se limitează numai la o fază sau alta a procesului penal, operând, aşa cum s-a subliniat în literatura de specialitate, pe tot parcursul său[9].
În activitatea complexă de cercetare şi analiză a urmelor unei infracţiuni sau a mijloacelor materiale de probă, specialiştii criminalişti trebuie să caute, în egală măsură, atât elementele prin care se poate stabili vinovăţia, cât şi elementele de dovedire a nevinovăţiei.
În condiţiile independenţei organelor judiciare, ca şi ale luptei cu fenomenul infracţional, este necesară evitarea părerilor preconcepute, a concepţiilor insuficient argumentate ştiinţific, într-un cuvânt, a încercărilor de stabilire cu orice preţ şi în orice mod, a vinovăţiei unei persoane, întrucât s-ar încălca în mod flagrant principiul enunţat.
În vederea lărgirii sferei de aplicare a prezumţiei de nevinovăţie, în literatura de specialitate se insistă pentru acordarea unei importanţe deosebite actelor efectuate în cursul urmăririi penale. Prin aceasta, organele judiciare sunt obligate să adopte o atitudine de maximă prudenţă în momentul în care decid că unei persoane i se poate atribui calitatea de suspect, prin începerea urmăririi penale împotriva ei.
Ca argument al importanţei Criminalisticii în garantarea prezumţiei de nevinovăţie poate fi invocată inclusiv posibilitatea, creată prin utilizarea metodelor criminalistice moderne, de a evita soluţii de condamnare neconforme cu realitatea, sau de eludare a adevărului.
4. Principiul existenţei urmelor oricărei fapte penale. Toate faptele ilicite ale omului, ca, de altfel, orice activitate a sa, produc transformări sau modificări ce se obiectivizează, din punct de vedere criminalistic, în urme ale infracţiunii.
Reflectarea materială a actului infracţional reprezintă una dintre premisele de bază ale cercetării criminalistice, fiind aproape unanim admisă teza că nu poate exista infracţiune fără urme[10]. Pentru înţelegerea exactă a acestui principiu, se impun câteva precizări, cu atât mai mult cu cât, uneori, se afirmă că, în practică, pot fi întâlnite şi aşa-numitele „crime perfecte”.
În primul rând, prin noțiunea de urmă a infracţiunii, trebuie să se înţeleagă orice modificare materială intervenită în condiţiile săvârşirii unei fapte prevăzute de legea penală. Între fapta autorului şi modificarea intervenită este necesar să existe un raport cauzal caracterizat prin aceleaşi criterii ca raportul cauzal prezent în structura laturii obiective a infracţiunii. Astfel se poate explica de ce urma este interpretată nu numai ca o modificare materială, realizată în exclusivitate de autorul faptei, ci şi ca o modificare materială determinată de victima unei agresiuni, dar ca o consecinţă a infracţiunii, cum sunt muşcăturile, zgârieturile, petele de sânge aflate pe corpul sau îmbrăcămintea agresorului.
Noţiunea de urmă trebuie privită într-un sens foarte larg, întrucât prin urmă nu se înţelege numai urma formată prin contactul direct a două corpuri (urmele de mâini, de picioare, de dinţi, de buze, de pneuri, ale instrumentelor de spargere etc.) ci şi urme de resturi materiale, urme biologice, reziduuri ale tragerii cu arma de foc, microurme diverse.
În literatura de specialitate s-a menționat faptul că însăși consumarea infracţiunii sau modul de operare al infractorului pot să fie incluse în categoria generală a urmelor, aspect asupra căruia vom reveni în partea destinată traseologiei[11].
Sistemul principiilor fundamentale ale Criminalisticii, conține teza potrivit căreia săvârşirea unei infracţiuni lasă urme în mediul ei material şi în conştiinţa oamenilor are semnificaţie şi prin aceea că reprezintă un factor stimulator de perfecţionare permanentă, pe toate planurile, a mijloacelor şi metodelor Criminalisticii. Aşa se explică de ce de la identificarea pe baza urmelor mâinii s-a ajuns la identificarea după voce sau prin stabilirea profilului A.D.N.
Nu de puţine ori organele de urmărire penală sunt puse în faţa unor autori abili şi preocupaţi să-şi perfecţioneze metodele, ceea ce nu înseamnă însă, că o faptă poate rămâne fără urme. Dacă nu s-a descoperit nici o urmă, aceasta nu înseamnă că ea nu există.
5. Principiul identităţii. În centrul investigaţiilor criminalistice ce concură direct la aflarea adevărului în procesul penal se află identificarea persoanelor, a obiectelor sau a fenomenelor aflate în legătură directă, cauzală, cu faptele incriminate de legea penală[12].
Identificarea presupune un proces de căutare şi valorificare ştiinţifică a probelor necesare descoperirii autorului şi soluţionării cauzei penale[13].
La baza acestui proces, caracterizat prin varietate şi complexitate, stă un principiu fundamental al gândirii umane şi anume, principiul identităţii[14].
Particularizat la necesităţile justiţiei, principiul identităţii capătă, prin intermediul Criminalisticii, anumite trăsături specifice determinate de natura scopului urmărit prin identificarea subiecţilor infracţiunii şi prin stabilirea exactă a tuturor faptelor şi împrejurărilor în care a fost săvârşită o anumită faptă penală.
6. Principiul operativităţii în efectuarea investigaţiei penale. Acest principiu este caracteristic întregii activităţi consacrate rezolvării cauzelor penale și servește scopului procesului penal, mai ales în direcţia constatării la timp şi în mod complet a faptelor prevăzute de legea penală, precum şi la identificarea infractorilor[15].
In literatura juridică de specialitate, s-a subliniat că rapiditatea are consecinţe directe asupra administrării unor probe de calitate, în sensul că „odată cu trecerea timpului se şterg urmele din amintirea oamenilor şi de pe obiect, dispar oamenii şi obiectele”[16].
Din sistematizarea unei bogate experienţe practice se desprinde cu claritate ideea că şansele de descoperire a infractorului scad pe măsura scurgerii timpului, aspect de natură să susţină afirmaţia că „timpul lucrează în favoarea infractorului”[17].
Urgenţa are rezonanţă în întreaga activitate de investigaţie. Astfel, cercetarea la faţa locului se desfăşoară cu maximă urgenţă pentru prevenirea dispariţiei urmelor, nu numai pentru urmele perisabile prin natura lor, cum sunt urmele biologice, ci pentru toate categoriile de urme. Existenţa şi calitatea urmelor poate fi influenţată negativ nu numai de scurgerea timpului, dar şi de factori meteorologici, de acţiunea oamenilor sau animalelor.
Urgenţa se impune şi în condiţiile efectuării de constatări sau expertize destinate identificării unor obiecte ale căror caracteristici exterioare se pot modifica din cauza uzurii sau degradării în timp.
În cazul unor acte de urmărire penală, cum sunt percheziţia, ridicarea de obiecte şi înscrisuri, reconstituirea, confruntarea, a căror efectuare este guvernată de normele procedurale şi de reguli tactice criminalistice, se impune respectarea principiului operativităţii pentru a se asigura caracterul inopinat sau pentru a se obține rezultatul scontat.
[1] N. Volonciu, Drept procesual penal, vol. I, Ed. Şansa, Bucureşti, 1993, p. 44.
[2] V. Dongoroz, Explicaţii teoretice ale Codului de procedură penală român, vol. I, Ed. Academiei Române, Bucureşti, 1975, p.40.
[3] I. Neagu, M. Damaschin, Drept procesual penal – partea generală. Tratat, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2015, p. 41.
[4] Art. 1 NCP: „Legea penală prevede faptele care constituie infracţiuni. Nicio persoană nu poate fi sancţionată penal pentru o faptă care nu era prevăzută de legea penală la data când a fost săvârşită.”
[5] Legea nr. 286/2009, M. Of. nr. 510 din 24 iulie 2009.
[6] Art. 2 NCPP: „Procesul penal se desfăşoară potrivit dispoziţiilor prevăzute de lege”.
[7] Legea nr. 135/2010, M. Of. nr. 486 din 15 iulie 2010.
[8] I. Stoenescu şi S. Zilberstein, Tratat de drept procesual civil, vol. I, T.U.B., 1973, p. 96.
[9] N. Volonciu, op. cit., p. 49; I. Neagu, op. cit., p. 49.
[10] P.F. Ceccaldi, La criminalistique, Presses Universitaires de France, Paris, 1962, p. 2.
[11] Autorul a opt omoruri, săvârşite în anul 1943, a fost descoperit datorită modului său de operare, înregistrat ulterior în cartoteca poliţiei, în urma comiterii unor tâlhării.
[12] L. Ionescu şi D. Sandu, Identificarea criminalistică, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1990, p. 1-2.
[13] Identificarea este definită ca o activitate prin care se stabileşte identitatea persoanelor sau obiectelor pe baza trăsăturilor şi particularităţilor dinainte cunoscute, Dicţionar juridic penal, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1976, p. 127.
[14] Prin identitate se înţelege starea unui obiect de a fi ceea ce este, de a-şi păstra un anumit timp caracterele fundamentale, individualitatea, rămânând el însuşi (Mic dicţionar enciclopedic, ed. a II-a, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1978, p. 472). În logică principiul identităţii impune ca orice expresie să-şi păstreze sensul pe parcursul unui anumit proces de gândire. (Mic dicţionar filosofic, ed. a II-a, Ed. Politică, Bucureşti, 1978, p. 268).
[15] N. Volonciu, op. cit., p. 71-72, op. cit., p.61; M. Basarab, op. cit., p.72-73.
[16] S. Kahane, Dreptul procesual în R.P.R., Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1963, p. 63-64.
[17] I.R. Constantin, op. cit., p.71.
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.