Recunoașterea în România a dispozițiilor pentru cauză de moarte întocmite în formă verbală
Silviu-Dorin Şchiopu - martie 6, 2017Abstract:
The formal validity of dispositions of property upon death made orally is excluded from the
scope of Regulation (EU) no 650/2012 of 4 July 2012. Romania is not part of the Convention of 5
October 1961 on the Conflicts of Laws Relating to the Form of Testamentary Dispositions, but the
Romanian Civil code of 2009 regulates the conflict of laws as to the law to be applied to the form of
wills and authorizes the choice of the most favorable law from among lex personalis (the national law
of the testator), lex residentiam (the law of his habitual residence), lex loci actus (the law of the place
where the act was drawn up), lex rei sitae (the law of the status of the building which is subject to the
will) and lex fori (the law of the court of law or of the body which carries out the proceedings of
transmitting the goods inherited). This short study aims to give a succinct practical assessment of the
recognition of such a last will in Romania, without overlooking the available options in EU of
making a disposition upon death orally.
Keywords: inheritance, dispositions upon death made orally, oral testament, oral will,
nuncupative will, formal validity, substantive validity, conflict of norms, recognition.
Regulamentul (UE) nr. 650/2012[1] care de la 17 august 2015 se aplică succesiunilor privind patrimoniile persoanelor decedate, prin art. 2 lit. f), exclude din domeniul său de aplicare condițiile de formă ale dispozițiilor privind aspecte patrimoniale pentru cauză de moarte întocmite în formă verbală. Acesta reglementează numai condițiile de formă ale tuturor dispozițiilor pentru cauză de moarte întocmite în formă scrisă, norme ce s-au dorit a fi compatibile cu cele ale Convenției de la Haga din 5 octombrie 1961 privind conflictele de legi referitoare la forma dispozițiilor testamentare[2].
În acord cu prevederile art. 1 din Convenţia de la Haga, potrivit art. 27 din Regulament, o dispoziție pentru cauză de moarte întocmită în formă scrisă îndeplinește condițiile de formă în cazul în care forma sa respectă una dintre următoarele legi: legea statului în care a fost întocmită dispoziția (lex loci actus); legea statului a cărui cetățenie o posedă testatorul la momentul întocmirii dispoziției sau la momentul decesului (lex personalis); legea statului în care își are domiciliul testatorul la momentul întocmirii dispoziției sau la momentul decesului (lex domicilii); legea statului în care își are reședința obișnuită testatorul la momentul întocmirii dispoziției sau la momentul decesului (lex residentiam); sau legea statului în care bunurile imobile sunt situate (lex rei sitae)[3].
Convenţia de la Haga privind conflictele de legi referitoare la forma dispozițiilor testamentare, deşi nu distinge între legea aplicabilă condiţiilor de formă ale dispoziţiilor testamentare întocmite în formă scrisă şi celor în formă verbală, totuşi prevede în art. 10 că fiecare stat contractant poate adera la aceasta sub rezerva de a nu recunoaşte dispoziţiile testamentare făcute, în afara unor circumstanţe extraordinare, în formă orală de către unul din resortisanţii săi care nu posedă, la momentul întocmirii testamentului, nicio altă naţionalitate (Chaque Etat contractant peut se réserver de ne pas reconnaître les dispositions testamentaires faites, en dehors de circonstances extraordinaires, en la forme orale par un de ses ressortissants n’ayant aucune autre nationalité). Dintre statele contractante, Belgia, Franţa, Luxembourg, Olanda, Elveţia, Africa de Sud, Albania, Armenia, Estonia, Moldova, Turcia şi Ucraina s-au prevalat de dreptul de a rezerva aplicarea articolului 10[4], celelalte state contractante recunoscând un testament întocmit în formă verbală, chiar dacă nu este întocmit în cadrul unor circumstanțe extraordinare, atâta timp cât cel puţin una din legile enumerate îl recunoaşte. Odată intrată în vigoare şi independent de orice condiţie de reciprocitate Convenţia a devenit drept comun pentru fiecare stat contractant în privinţa legii aplicabile formei dispoziţiilor mortis causa, aceasta aplicându-se chiar şi raporturilor ce nu interesează niciunul din statele semnatare[5].
România nu este parte la această convenţie, astfel că normele conflictuale sunt prevăzute de legislaţia naţională. În privinţa legii aplicabile formei testamentului, în art. 2635 Codul civil român[6] prevede că întocmirea, modificarea sau revocarea testamentului sunt considerate valabile dacă actul respectă condiţiile de formă aplicabile, fie la data când a fost întocmit, modificat sau revocat, fie la data decesului testatorului, conform oricăreia dintre următoarele legi: legea naţională a testatorului (lex personalis), legea reşedinţei obişnuite a acestuia (lex residentiam), legea locului unde actul a fost întocmit, modificat sau revocat (lex loci actus), legea situaţiei imobilului ce formează obiectul testamentului (lex rei sitae) sau legea instanţei sau a organului care îndeplineşte procedura de transmitere a bunurilor moştenite (lex fori). Acest articol consacră principiul aplicării legii mai favorabile, astfel că testamentul este valabil dacă îndeplineşte condiţiile de formă menţionate de oricare dintre legile a căror aplicare este prevăzută alternativ[7], prin aceste dispoziţii rezolvându-se şi eventualele conflicte de legi.
Testamentul oral este prevăzut de unele legislații ale statelor europene precum Croaţia, Elveția, Finlanda, Germania, Letonia, Polonia, Suedia, Ungaria[8], respectiv șapte din cele 28 de state membre UE (Elveţia nu este membru UE) au reglementat dispoziţiile mortis causa întocmite în formă verbală, dintre acestea doar Letonia şi Ungaria nefiind state contractante ale Convenției de la Haga din 5 octombrie 1961 privind conflictele de legi referitoare la forma dispozițiilor testamentare.
Forma orală a testamentului prevăzut de Codul civil elveţian[9] este reglementată în cadrul art. 506. Testamentul poate fi întocmit în formă orală atunci când, ca urmare a unor circumstanţe extraordinare (ex. pericol de moarte iminentă, război, epidemie, comunicaţii blocate), dispunătorul este împiedicat a testa într-o altă formă. În atare situaţie, testatorul declară dispoziţiile de ultimă voinţă în prezenţa a doi martori pe care-i însărcinează a întocmi sau a face să se întocmească un înscris. Unul dintre martori aşterne în scris imediat ultima voinţă a testatorului, indicând locul, anul, luna şi ziua, apoi semnează înscrisul şi, după ce este semnat de către al doilea martor, ambii martori remit fără întârziere acest înscris unei autorităţi judiciare, specificând că testatorul, care le-a părut capabil de a dispune, le-a declarat dispoziţiile sale de ultimă voinţă într-o anumită circumstanţă aparte. Testamentul devine caduc dacă s-au scurs 14 zile de la data încetării împrejurărilor ce l-au împiedicat pe testator să dispună într-o altă formă.
Până la 1 ianuarie 2005 și Codul civil austriac (ABGB) admitea testamentul nuncupativ (art. 585-586)[10]. Cel care testa verbal trebuia să declare cu seriozitate ultima sa voință în prezența a trei martori vrednici de credință, care să fie prezenți în același timp. Nu era necesar, însă era recomandat, ca, pentru înlesnirea aducerii aminte, martorii, toți împreună sau fiecare în parte, să scrie sau să facă să se scrie în cel mai scurt timp posibil declarația testatorului. Această declarație, sub sancțiunea nulității absolute a testamentului, trebuia confirmată sub jurământ de către cel puțin doi martori. Dispariția testamentului extrajudiciar verbal a fost determinată de temerea că posibilitatea de a face un testament oral în fața a trei martori era susceptibilă de abuz întrucât de regulă nu era dificil a convinge trei persoane să depună mărturie mincinoasă. Totuși, testamentele orale realizare înainte de 2005 își mențin valabilitatea.
În art. 2250 alin. 1 Codul civil german (BGB)[11] prevede că dispunătorul care-și are reședința într-o localitate care, în urma unei circumstanțe extraordinare, este izolată, astfel încât întocmirea unui testament înaintea unui notar nu este posibilă ori este extrem de dificilă, își poate face testamentul printr-o declarație dată fie în prezența a trei martori, fie înaintea primarului comunei asistat de doi martori. Chiar și în lipsa unor circumstanțe extraordinare, dacă se crede că dispunătorul va muri înainte de a se putea recurge la întocmirea unui testament înaintea unui notar, primarul localității poate autentifica testamentul în prezența a doi martori, acesta luând locul notarului (art. 2249 BGB). De asemenea, cel care se află în pericol vital iminent poate testa prin declarație orală în prezența a trei martori (art. 2250 alin. 2 BGB), caz în care se va întocmi un proces-verbal privind întocmirea testamentului. Testamentul este considerat inexistent după 3 luni de la realizarea sa dacă de cuius este încă în viață. Începutul şi cursul termenului sunt suspendate cât timp testatorul se află în imposibilitatea de a testa înaintea unui notar.
În Finlanda, Codul succesoral[12] oferă testatorului posibilitatea de a dispune în formă verbală în prezenţa simultană a doi martori, atunci când, datorită bolii sau a altui motiv întemeiat, nu poate întocmi un testament ordinar. Testamentul îşi pierde valabilitatea în termen de trei luni din momentul în care dispunătorul ar putea încheia un testament ordinar. Testamentele orale pot fi realizate potrivit Codului civil maghiar numai în caz de pericol vital iminent atunci când întocmirea unui testament scris nu este posibilă (secţiunea 7:20). Dispunătorul trebuie să declare verbal dispoziţiile de ultimă voinţă în prezenţa simultană a doi martori, precizând că această declaraţie constituie testamentul său. Testamentul devine caduc dacă s-au scurs 30 zile[13] de la data încetării împrejurărilor ce l-au împiedicat pe testator să dispună într-o altă formă. Legislaţiile din Suedia, Croaţia şi Letonia conţin prevederi similare celor deja menţionate, în principiu, actul de ultimă voinţă putând fi întocmit în formă orală în prezenţa a doi martori atunci când testatorul nu poate recurge la o formă ordinară de testament[14].
Testamentul oral sau nuncupativ este reglementat de Codul civil polonez în cadrul art. 952 care prevede că, în cazul iminenţei morţii dispunătorului ori datorită unor circumstanţe extraordinare, când întocmirea unui testament ordinar nu este posibilă sau ar fi excesiv de dificilă, dispunătorul își poate face testamentul printr-o declarație dată în prezența simultană a trei martori. Unul dintre martori sau un terţ trebuie să noteze în scris declaraţia, în termen de cel mult un an, precizând locul şi data declaraţiei, precum şi locul şi data întocmirii înscrisului care trebuie semnat de către testator şi cel puţin doi martori. În termen de 6 luni de la realizarea testamentului, certificarea dispoziţiilor de ultimă voinţă poate fi realizată şi de către instanţa judecătorească, pe baza depoziţiilor martorilor[15].
Punctul comun al celor şapte posibilităţi de a mai întocmi un testament nuncupativ în UE este acela că, în principiu, doar circumstanţe extraordinare sau un pericol vital iminent mai permit dispunătorului a-şi întocmi dispoziţiile de ultimă voinţă în formă orală. Deşi asemenea circumstanţe nu ocolesc pe nimeni, Codul civil român din 2009 nu a reglementat testamentul oral, însă nici nu l-a interzis în mod expres. Predecesorul acestuia, Codul civil Carol al II-lea[16], urmând ca model Codul civil german, prevăzuse în art. 1008 posibilitatea de a face un testament oral în faţa a doi martori atunci când datorită unor împrejurări neobişnuite precum pericolul iminent de moarte, loc scos din comunicaţie, epidemii, război, dispunătorul era împiedicat de a testa într-una din formele prevăzute de lege, iar reprezentanţii autorităţii sau ai cultului nu puteau fi prezenţi. Unul din martori urma a scrie de îndată ultima voinţă a testatorului, cu precizarea datei şi locului, semnând împreună cu celălalt martor iar amândoi urmau a depune fără întârziere înscrisul la instanţa judecătorească, arătând că testatorul le-a declarat ultima sa voinţă în împrejurările neobişnuite în care au primit-o şi că i-a împuternicit să întocmească actul. De asemenea cei doi martori puteau face împreună, înaintea instanţei, o declaraţie verbală despre ultima voinţă a defunctului, instanţa judecătorească urmând a încheia un proces-verbal constatând cele declarate.
[1] Regulamentul (UE) nr. 650 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești și acceptarea și executarea actelor autentice în materie de succesiuni și privind crearea unui certificat european de moștenitor, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, L 201 din data de 27.7.2012.
[2] Convention du 5 octobre 1961 sur les conflits de lois en matière de forme des dispositions testamentaires, disponibilă la https://www.hcch.net/fr/instruments/conventions/full-text/?cid=40, consultată la 4.03.2017. A se vedea și G. van Calster, European Private International Law, second edition, Hart Publishing, Portland, Oregon, 2016, p. 339.
[3] Deși Regulamentului (UE) nr. 650/2012 exclude din domeniul său de aplicare condițiile de formă ale testamentelor întocmite în formă verbală, nu este lipsit de interes a menţiona că, potrivit considerentului 52, chiar şi atunci când se stabilește că o anumită dispoziție pentru cauză de moarte întocmită în formă scrisă îndeplinește condițiile de formă în temeiul regulamentului, autoritatea competentă nu ar trebui să țină seama de crearea frauduloasă a unui element internațional pentru eludarea normelor privind condițiile de formă. De asemenea, considerăm că această regulă se poate aplica mutatis mutandis și testamentelor în formă verbală.
[4] Din modul de redactare al art. 10 nu putem decât concluziona că şi aceste state vor recunoaşte dispozițiile pentru cauză de moarte întocmite în formă verbală, însă numai în măsura în care întocmirea testamentului oral a intervenit în circumstanţe extraordinare.
[5] A se vedea Notaires de France, Guide juridique des Français de l’étranger, novembre 2014, disponibil la http://ccifp.pl/wp-content/uploads/2015/02/Le-guide-juridique-de-l%E2%80%99expatriation.pdf, consultat la data de 3.03.2017.
[6] Legea nr. 287 din 17 iulie 2009 privind Codul civil, republicată în M. Of. nr. 505 din data de 15 iulie 2011.
[7] F.-A. Baias, R. Constantinovici, E. Chelaru, I. Macovei (coord.), Noul Cod civil: comentariu pe articole, ed. a II-a, Ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2014, p. 2774.
[8] A se vedea European Network of Registers of Wills Association (ENRWA), „Europe Wills” Programme, Status report on schemes of wills registration and search in Europe, version 10 March 2010, disponibil la http://www.arert.eu/IMG/pdf/etatdeslieux-2010-03-10-EN.pdf, consultat la data de 3.03.2017.
[9] Code civil suisse, disponibil la https://www.admin.ch/opc/fr/classified-compilation/19070042/index.html, consultat la data de 5.03.2017.
[10] K.G.C. Reid, M.J. de Waal, R. Zimmermann (eds.), Comparative Succession Law, volume I: Testamentary Formalities, Oxford University Press, New York, 2011, p. 236.
[11] Bürgerliches Gesetzbuch, disponibil la https://www.gesetze-im-internet.de/englisch_bgb/, consultat la data de 5.03.2017.
[12] Code of Inheritance, disponibil la http://www.finlex.fi/fi/laki/kaannokset/1965/en19650040.pdf, consultat la data de 5.03.2017.
[13] Anterior Codului civil maghiar din 2013, termenul era de 3 luni. K.G.C. Reid, M.J. de Waal, R. Zimmermann (eds.), op. cit., p. 266.
[14] A se vedea European Network of Registers of Wills Association (ENRWA), „Europe Wills” Programme, Status report on schemes of wills registration and search in Europe, version 10 March 2010, disponibil la http://www.arert.eu/IMG/pdf/etatdeslieux-2010-03-10-EN.pdf, consultat la data de 3.03.2017.
[15] Pentru mai multe detalii, v. Idem, p. 279-281.
[16] Ministerul Justiţiei, Codul civil Carol al II-lea, Ediţie oficială, Monitorul Oficial şi Imprimeriile Statului, Imprimeria Centrală, Bucureşti, 1940 [Codul civil Carol al II-lea, republicat în M. Of. nr. 206 din 6 septembrie 1940, cu modificările ulterioare].
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.