Dreptul de „preempţiune” al moştenitorului concesionarului unui loc de înhumare
Silviu-Dorin Şchiopu - ianuarie 3, 2017Abstract:
The Law no 102/2014 on cemeteries, human crematoriums and funeral services provides that
the concessionaire’s heir enjoys a pre-emption right over the burial plot. Therefore this article aims to
clarify the nature of this so-called “pre-emption right”, which can really be only a right of preference
to continue the concession started by the deceased, not a legal right to buy the burial plot and thus
acquire the ownership over it.
Keywords: cemetery, burial plot, concession, inheritance, concessionaire’s heir, pre-emption
right, right of preference.
Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare[1], act normativ menit a reglementa în mod unitar drepturile şi obligaţiile în legătură cu cimitirele[2], prevede la art. 18 alin. (2) că „la expirarea termenului de folosinţă a locului de înhumare, concesionarul are drept de preempţiune, iar în caz de deces al concesionarului, are drept de preempţiune (s.n.) moştenitorul legal sau, după caz, testamentar”. La prima vedere, în baza unei interpretări strict literale a textului, am putea concluziona că legea recunoaşte expres şi fără echivoc un drept de preemţiune asupra locului de înhumare în beneficiul moştenitorilor defunctului concesionar.
Înainte de a ne apleca asupra chestiunii dreptului de preempţiune, trebuie însă să parcurgem terminologia juridică întrebuinţată de legiuitor în Legea nr. 102/2014 relativ la beneficiarii locurilor de înhumare şi drepturile acestora.
La art. 14 alin. (2) lit. c) se menţionează obligaţia administratorului cimitirului de a asigura „corectitudinea concesionărilor (s.n.) şi a atribuirii locurilor de înhumare, cu respectarea condiţiei ca locul să fie îngrijit”; art. 15 alin. (3) prevede că „persoana care a solicitat înhumarea şi concesionarul (s.n.) locului de înhumare au acces la registrul de evidenţă” în care se înscriu date precum anul înhumării, datele de identificare a defunctului, numărul parcelei, etc.; art. 18 alin. (1) stipulează că „titularii dreptului […] de concesiune (s.n.) sau de folosinţă a locurilor de înhumare au obligaţia de amenajare şi de întreţinere a acestor locuri” iar art. 35 alin. (1) menţionează „contravaloarea concesiunii (s.n.) locurilor de înhumare” şi faptul că „tariful pentru întreţinerea cimitirului şi a locurilor de veci nu poate fi modificat pe parcursul concesionării (s.n.) decât în funcţie de rata inflaţiei sau dacă modificările legislative impun cheltuieli suplimentare”. De asemenea, în cadrul art. 19 se face referire la „dreptul de folosinţă (s.n.) a locurilor de înhumare” şi „titularii dreptului de folosinţă (s.n.)”.
Cum la momentul adoptării Legii nr. 102/2014 erau (şi încă mai sunt) în vigoare o serie de regulamente de organizare şi funcţionare a cimitirelor, nu este lipsit de interes a cerceta şi o parte din terminologia întrebuinţată în cuprinsul câtorva dintre acestea.
Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor şi a crematoriilor umane aflate sub autoritatea Consiliului local al Municipiului Bucureşti[3], face referire la concesionarea locurilor de înmormântare, şi la faptul că „actul de concesionare încheiat cu aceasta ocazie, conferă titularului numai dreptul de folosinţa (s.n.)” (art. 11) iar „concesionarea (s.n.) şi dreptul la folosinţă încetează la expirarea termenului de concesionare” [art. 19 alin. (1) lit. a)].
Regulamentul privind administrarea cimitirelor de pe raza municipiului Braşov[4], întrebuinţează termenul „folosinţă” numai în cadrul art. 10 care stipulează că „Primarul poate aproba concesionarea gratuită, pe o perioadă de 7 ani, a locurilor de înhumare, persoanelor lipsite de posibilitatea de a plăti tariful de folosinţă (s.n.), într-o parcelă special delimitată, denumită «Parcela pauperi»”, în rest făcându-se vorbire de „titularul dreptului de concesiune (s.n.) a locului de înhumare” [art. 7 alin. (7)], „dreptul de concesionare (s.n.) a locurilor de înhumare” (art. 12), „actul de concesiune (s.n.)” [art. 20 alin. (1)].
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Cimitirului Municipal Sibiu[5], prevede că „locurile de înhumare din cimitirul municipal pot fi concesionate, sau, după caz, transmise în folosinţa” [art. 38 alin. (1)], „locurile de mormânt se pot transmite în folosinţă (s.n.), pe o perioada de 7 ani” [art. 41 alin. (1)] iar „locurile de mormânt se pot concesiona (s.n.) pe o perioada de 25 de ani” [art. 38 alin. (1)].
Statutul de administrare a cimitirelor Parohiei Romano-catolice Sfântul Mihai din Săcele-Turcheş[6], stipulează că „dreptul de folosinţă a mormântului poate fi obţinut prin concesionarea (s.n.) acestuia prealabilă sau cu ocazia înmormântării” iar „familia care dispune de dreptul de folosinţă a mormântului pierde acest drept în cazul în care nu a plătit taxa de re-concesiune nici pe parcursul perioadei de graţie de 1 an acordate de Parohie după expirarea perioadei de concesiune (s.n.) a locului de veci de 10 ani” [art. 5.1 lit. a)].
Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor parohiale şi mănăstirești din cuprinsul eparhiilor Bisericii ortodoxe române[7], prevede la art. 13 alin. (1) că „locurile de înmormântare din cimitirele parohiale sau mănăstirești se atribuie prin eliberarea unui act de concesiune (s.n.)” care „dă titularului numai dreptul la folosinţa locului atribuit”. De asemenea, art. 35 alin. (1) statuează că „menţinerea în stare de neîngrijire a construcţiilor funerare, împrejmuirilor şi mormintelor, dovedeşte lăsarea în părăsire a locurilor de înmormântare şi poate atrage anularea actului de concesiune (s.n.)”.
Terminologia utilizată în cuprinsul acestor cinci regulamente de organizare şi funcţionare a cimitirelor face referire, în principiu, la „concesionarea” locurilor de înhumare, înmormântare sau de mormânt. Regulamentul de organizare şi funcţionare a Cimitirului Municipal Sibiu, care prevede că „locurile de înhumare din cimitirul municipal pot fi concesionate, sau, după caz, transmise în folosinţa (s.n.)” ar fi excepţia justificată prin aceea că, în acest caz, pentru a distinge locurile de înhumare după durată, s-a preferat întrebuinţarea termenului de concesiune numai pentru locurile de înmormântare atribuite pentru o perioadă mai îndelungată, deşi ambele implică un drept de folosinţă.
Anterior, sub imperiul Regulamentului tip privind administrarea cimitirelor şi crematoriilor localităţilor din 25 iunie 1982[8], în privinţa locurilor de înhumare din cimitirele comunale/municipale se făcea referire la „atribuirea în folosinţă” [art. 7 alin. (1)] şi „titularii dreptului de folosinţă” [art. 7 alin. (1)], întrucât termenul de „concesiune” a reintrat în vocabularul juridic român uzual relativ recent, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 15 din 7 august 1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale[9] şi cu adoptarea Constituţiei din 1991[10] care la art. 135 alin. (5) prevedea că „Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate (s.n.) ori închiriate”. Oricare ar fi terminologia adoptată, concesiunea funerară acordă titularului un drept de folosinţă, drept real imobiliar indiviz[11].
Codul civil, la art. 1730 alin. (1) prevede că titularul dreptului preempţiune poate să cumpere cu prioritate un bun în condiţiile stabilite prin lege sau contract. Coroborând această prevedere cu dispoziţiile art. 18 alin. (2) din Legea nr. 102/2014, ar rezulta că, la expirarea termenului de folosinţă a locului de înhumare, concesionarul are dreptul de a cumpăra cu prioritate locul de înhumare (imobil teren), iar în caz de deces al concesionarului, de acelaşi drept beneficiază moştenitorii acestuia.
Este dificil a ne imagina în ce ipoteze practice s-ar putea exercita dreptul de preemţiune asupra unui loc de înhumare atâta vreme cât premisa exercitării acestui drept constă în însăşi vânzarea locului de înhumare de către titularul dreptului de proprietate iar cimitirele se pot afla numai în proprietatea publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, a cultelor religioase legal recunoscute sau a unităţilor locale de cult/biserici în situaţia cimitirelor confesionale, în proprietatea operatorilor economici, asociaţiilor sau fundaţiilor, precum şi în proprietatea unui alt stat, persoane juridice care nu ar avea nici un interes în a înstrăina dreptul de proprietate asupra locurilor de înhumare.
De altfel, legea nici nu prevede în mod expres posibilitatea vânzării locurilor de înhumare[12], ci doar concesionarea acestora, deşi admite faptul ca ar putea exista şi titulari ai dreptului de proprietate asupra locurilor de înhumare[13]. La fel, regulamentele de organizare şi funcţionare a cimitirelor nu acordă vreun drept de preemţiune concesionarului ori moştenitorilor acestora. Prin urmare, considerăm că dreptul de proprietate asupra locurilor de înhumare din cimitire nu este susceptibil de a face obiectul unei preempţiuni[14].
Însă dacă dreptul de proprietate asupra locurilor de înhumare nu este susceptibil de a face obiectul unei preempţiuni, care este atunci înţelesul art. 18 alin. (2) din Legea nr. 102/2014?
În ceea ce-l priveşte pe concesionar, dacă locul de înhumare nu a fost concesionat pe termen nelimitat (loc de veci), atunci, la încetarea contractului de concesiune ca urmare a expirării termenului (expirarea termenului de folosinţă a locului de înhumare), va avea posibilitatea de a încheia un nou contract de concesiune (sau de a prelungi durata iniţială) pentru locul de înhumare respectiv, dreptul de a fi preferat la re-concesionarea locului de înhumare fiind recunoscut sub o formă sau alta de toate regulamentele de organizare şi funcţionare a cimitirelor deja menţionate. Totuşi, dreptul de a re-concesiona (sau de a prelungi contractul iniţial) este supus condiţiei ca respectivul loc de înhumare să nu fi fost concesionat unei alte persoane ca urmare a expirării duratei iniţiale.
Astfel, Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor şi a crematoriilor umane aflate sub autoritatea Consiliului local al Municipiului Bucureşti, menţionează în art. 14 că „locurile de înmormântare concesionate pentru 25 de ani, precum si locurile de înhumare pe 7 ani se pot transforma la cerere, în locuri de veci, cu plata taxelor corespunzătoare”; Regulamentul privind administrarea cimitirelor de pe raza municipiului Braşov, la art. 7 alin. (4) prevede că „pentru locurile de înhumare concesionate pe 7 ani, 15 ani, 25 ani, 40 ani, se poate acorda prelungirea duratei cu una din perioadele respective numai după expirarea termenelor de concesionare şi după plata tarifelor prevăzute de lege”; potrivit art. 39 alin. (2) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Cimitirului Municipal Sibiu „termenul contractului de concesionare poate fi prelungit prin acordul părţilor”; Statutul de administrare a cimitirelor Parohiei Romano-catolice Sfântul Mihai din Săcele-Turcheş statuează la art. 4.12 că dreptul de folosinţă a unui loc de veci este în vigoare timp de 10 ani iar „acest drept se poate prelungi pentru alte perioade de câte 10 ani prin plata taxei de re-concesiune”; în fine, Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor parohiale şi mănăstirești din cuprinsul eparhiilor Bisericii ortodoxe române în privinţa locurilor în folosinţă temporară menţionează în art. 14 alin. (3) că „dreptul de folosinţă a acestor locuri poate fi prelungit pe un nou termen”.
[1] Publicată în M. Of. nr. 520 din data de 11 iulie 2014.
[2] Sunt excluse din domeniul de aplicare al acesteia mormintele şi/sau al operelor comemorative de război, prevăzute în Lista monumentelor istorice, regimul juridic al acestora fiind reglementat prin Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, publicată în M. Of. nr. 700 din data de 7 octombrie 2003.
[3] Aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 303/2003, disponibil la adresa http://accu.ro/formulare/regulament%20functionare.pdf [consultat la data de 19.01.2017].
[4] Aprobat prin H.C.L. nr. 97/2002 [nepublicat].
[5] Aprobat prin H.C.L nr. 437/2005, disponibil la adresa http://www.sibiu.ro/ro2/cimitir/regulament.doc [consultat la data de 19.01.2017].
[6] Aprobat de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia cu numărul 667-2013, la data de 22 aprilie 2013, disponibil la adresa http://www.ntpleb.ro/ro/page-49-regulamentul_cimitirelor.html [consultat la data de 19.01.2017].
[7] Publicat în Revista „Biserica Ortodoxă Română”, anul C (1982), nr. 1-2, după votarea lui de către Sfântul Sinod la 23 decembrie 1977 şi de către Adunarea Naţională Bisericească la 11 decembrie 1977, în vigoare cu amendamentul adus se Sfântul Sinod în şedinţa din 5 iunie 1987, disponibil la adresa http://protoieriaoltenita.ro/wp-content/uploads/2013/12/Regulamentul-cimitirelor.pdf [consultat la data de 19.01.2017].
[8] Aprobat prin Ordinul nr. 35 al Comitetului pentru problemele consiliilor populare şi Ordinul nr. 261 al Ministerului sănătăţii, publicat în B. Of. nr. 67 din 11 martie 1983.
[9] Publicată în M. Of. nr. 98 din data de 8 august 1990. La art. 1 alin. (3) se prevedea că „bunuri sau activităţi pot fi, după caz, concesionate sau închiriate cu respectarea prevederilor prezentei legi”.
[10] Publicată în M. Of. nr. 233 din data de 21 noiembrie 1991.
[11] A se vedea C. Munteanu, Despre amintirile de familie şi morminte, în „Revista Română de Drept Privat” nr. 2/2009, p. 61 şi I.C.C.J., secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 4328 din 24 mai 2005, disponibilă la adresa http://www.scj.ro/ [consultată la data de 20.01.2017].
[12] În ciuda faptului că dobândirea prin acte între vii cu titlu oneros a locurilor de înhumare este prohibită [a se vedea de exemplu art. 12 alin. (2) din Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor şi a crematoriilor umane aflate sub autoritatea Consiliului local al Municipiului Bucureşti], totuşi anunţurile de mică publicitate abundă în asemenea oferte, care în realitate privesc nu terenul, ci construcţiile funerare (capele, mausolee, cripte, monumente, obeliscului şi alte asemenea) care sunt proprietatea concesionarului [art. 19 alin. (2) din acelaşi regulament].
[13] Art. 18 alin. (1) stipulează că „Titularii dreptului de proprietate (s.n), de concesiune sau de folosinţă a locurilor de înhumare au obligaţia de amenajare şi de întreţinere a acestor locuri şi a lucrărilor funerare aferente existente, asigurându-le un aspect cât mai îngrijit”. Nu excludem posibilitatea ca în regiunile unde funcţionau registrele de transcripțiuni-inscripțiuni să se fi realizat chiar şi înstrăinări ale dreptului de proprietate având ca obiect locurile de înhumare.
[14] Ne-am putea totuşi imagina situaţia în care, în unele zone ale ţării, unde există morminte în curţile/grădinile caselor izolate, proprietarul unui teren pe care află un mormânt ar decide să vândă acel teren. Ce ar trebui decis în atare ipoteză? Statutul juridic al acestor morminte nu a fost reglementat prin Legea nr. 102/2014, în ciuda Punctului de vedere al Guvernului referitor la Pl-x. 592/2009 (Proiectul Legii nr. 102/2014), disponibil la adresa http://www.cdep.ro/proiecte/2009/500/90/2/pvg592.pdf [consultat la data de 19.01.2017].
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.