Revizuirea în noul Cod de procedură civilă
Sonia Florea - ianuarie 31, 2015The revision in The Civil Procedure Code of Romania
In this article the author presents, from a procedural aspect, the institution of revision, as it is regulated in the Civil Procedure Code of Romania, with the opening remark that the current Code has not kept the regulation of art. 322 point 1 from the 1865 Code, concerning the existence of a reason for revision „if the operative part of the judgement contains averse dispositions that are impossible to carry out”.
The article’s structure and content reveal commentaries on the procedure of the request to revise, the request’s content, and especially on the intrinsic requests (parties, subject, matters of fact and matters of law) and extrinsic (jurisdiction, filling fee, statutory period etc.) of the request for revision, considering the doctrine elaborated by important names in the field of law (V.M. Ciobanu, Tr.C. Briciu, M. Nicolae, O. Spineanu-Matei, G. Boroi).
In closing, the author makes short considerations regarding the representation by a lawyer, in the event of disputing the court of appeal’s decision.
Keywords: revision, apeal, subject, partys, competence, lawyer.
1. Privire de ansamblu asupra revizuirii în reglementarea Codului de procedură civilă din 1865 și a noului Cod de procedură civilă
Calea extraordinară de atac a revizuirii poate fi exercitată împotriva unei hotărâri pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul, pentru motivele limitativ prevăzute de lege. Noul Cod de procedură civilă nu a păstrat reglementarea art. 322 pct. 1 C. pr. civ. 1865 privind existenţa unui motiv de revizuire „dacă dispozitivul hotărârii cuprinde dispoziţii potrivnice ce nu se pot aduce la îndeplinire”.
Revizuirea nu poate fi exercitată atât timp cât este deschisă calea de atac a apelului [art. 459 alin. (1) NCPC]. Regula este de aplicare generală în materia căilor de atac. Este asigurată corelarea cu art. 509 alin. (1) NCPC prin aceea că permite instanţei superioare ca prin soluţionarea apelului, care, de regulă, provoacă o nouă judecată asupra fondului, să fie îndreptate greșelile privind stabilirea situaţiei de fapt și aplicarea legii de către prima instanţă[1].
Revizuirea poate fi exercitată concomitent cu recursul și contestaţia în anulare, în condiţiile legii. Recursul se judecă cu prioritate [art. 459 alin. (2) NCPC].
În cazurile în care hotărârea atacată a fost pronunţată de o instanţă de recurs, redactarea, exercitarea și susţinerea revizuirii trebuie făcute cu asistarea și, după caz, reprezentarea revizuentului de către un avocat, sub sancţiunea nulităţii cererii, potrivit dispoziţiilor art. 513 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 83 alin. (3) și ale art. 84 alin. (2) NCPC.
2. Procedura în noul Cod de procedură civilă
2.1. Cerinţe intrinseci cererii de revizuire
Cuprinsul cererii de revizuire este cel prevăzut prin art. 194 NCPC, text cu aplicabilitate generală în materia sesizării instanţei de judecată.
A. Părţile în cererea de revizuire. Pe calea revizuirii nu se poate schimba cadrul juridic dedus judecăţii în faţa instanţei a cărei hotărâre este atacată.
De principiu, pot avea calitate procesuală activă în procedura revizuirii doar părţile din litigiul finalizat cu hotărârea care se atacă, nu și terţe persoane cărora hotărârea nu le este opozabilă.
În mod excepţional, revizuirea poate fi cerută de procuror, de creditorii chirografari sau de succesorii în drepturi, dacă transmisiunea a avut loc după pronunţarea hotărârii[2].
Art. 63 alin. (2) NCPC permite formularea cererii de intervenţie accesorie în etapa revizuirii.
În ceea ce privește cererile de intervenţie principală în cazurile în care, ca urmare a admiterii cererii de revizuire, are loc o rejudecare a fondului, art. 513 alin. (1) coroborat cu art. 62 NCPC impun distincţii, după cum se rejudecă o hotărâre pronunţată de prima instanţă sau de o instanţă de apel[3].
B. Obiectul cererii de revizuire. Obiectul cererii constă în schimbarea, în tot sau în parte, a hotărârii atacate sau în anularea hotărârii potrivnice, ulterior pronunţate [art. 513 alin. (4) NCPC].
Revizuentului nu i se poate crea în propria cale de atac o situaţie mai rea decât aceea din hotărârea atacată, în afară de cazul în care el consimte expres la aceasta sau în cazurile anume prevăzute de lege.
Hotărârile împotriva cărora se poate formula calea de atac a revizuirii pot fi:
‑ hotărâri pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul, pentru toate motivele reglementate la art. 509 alin. (1) NCPC sau
‑ hotărâri care nu evocă fondul, pentru motivele prevăzute la art. 509 alin. (1) pct. 3 NCPC, dar numai în ipoteza judecătorului, pct. 4, pct. 7‑10.
Sunt hotărâri care „evocă fondul” cele prin care cauza dedusă judecăţii este soluţionată în fond, prin stabilirea situaţiei de fapt și prin aplicarea normelor de drept substanţial raportului juridic dedus judecăţii, nu și cele care sunt pronunţate în soluţionarea unei excepţii procesuale, nici cele prin care se dispun măsuri de administrare judiciară (art. 465 NCPC).
Nu poate fi atacată cu revizuire hotărârea definitivă prin care s‑a desfăcut căsătoria în partea ce privește divorţul, dacă unul dintre soţi s‑a recăsătorit [art. 927 alin. (3) NCPC].
C. Motivele de fapt şi de drept ale cererii de revizuire
a) Aspecte generale. Motivele trebuie indicate în cuprinsul cererii de revizuire sau pe cale separată, în termenul pentru formularea căii de atac [art. 511 alin. (4) NCPC].
Toate motivele care există la data exercitării cererii de revizuire și pentru care legea prevede același termen de exercitare trebuie invocate printr‑o unică cerere de revizuire, potrivit dispoziţiilor art. 460 alin. (1) NCPC.
Motivele ivite ulterior exercitării unei prime revizuiri pot fi invocate printr‑o cerere de revizuire distinctă.
Neindicarea motivelor potrivit art. 511 alin. (4) NCPC se sancţionează cu nulitatea cererii de revizuire.
Textul asigură corelarea cu prevederile art. 185 alin. (1) teza a II‑a NCPC, nulitatea fiind sancţiunea aplicabilă tuturor actelor de procedură făcute cu nerespectarea termenelor procedurale.
b) Sancţiuni. Cererea de revizuire care nu cuprinde elementele enumerate la art. 196 alin. (1) NCPC este nulă. Sancţiunea poate fi înlăturată în procedura prevăzută la art. 200 NCPC, dacă revizuirea este formulată împotriva hotărârii pronunţate de prima instanţă, respectiv de art. 471 alin. (3) NCPC, dacă revizuirea este formulată împotriva unei hotărâri pronunţate de instanţa de apel sau de recurs.
Procedura de filtrare a recursului nu este aplicabilă în cazul hotărârii pronunţate de instanţa de recurs, întrucât, prin ipoteză, hotărârea a fost pronunţată prin soluţionarea fondului cererii de recurs, astfel că etapa filtrării recursului a fost depășită[4].
2.2. Cerinţe extrinseci cererii de revizuire
A. Competenţa de soluţionare a cererii de revizuire. Cererea de revizuire se depune la instanţa a cărei hotărâre se atacă [art. 510 alin. (1) NCPC] și va fi soluţionată de aceeași instanţă.
În cazul în care se invocă motive de revizuire care atrag competenţe diferite, nu va opera prorogarea competenţei [art. 510 alin. (3) NCPC].
Pentru motivul reglementat la art. 509 alin. (1) pct. 8 NCPC (contrarietate de hotărâri definitive), cererea de revizuire se va îndrepta la instanţa mai mare în grad faţă de instanţa care a dat prima hotărâre.
Dacă una dintre instanţele de recurs la care se referă aceste dispoziţii este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cererea de revizuire se va judeca de această instanţă [art. 510 alin. (2) NCPC].
B. Timbrarea cererii de revizuire. Cererea de revizuire se taxează cu 100 lei pentru fiecare motiv de revizuire invocat [art. 26 alin. (2) din O.U.G. nr. 80/2013].
C. Termenul de formulare a cererii de revizuire. Noul Cod de procedură civilă reglementează termenul de o lună pentru formularea cererii de revizuire [art. 511 alin. (1) NCPC], dacă motivul de revizuire invocat este unul dintre cele cuprinse la pct. 1‑9 ale art. 509 alin. (1) NCPC.
Începutul cursului termenului de o lună diferă în funcţie de motivul invocat:
‑ de la data comunicării hotărârii în caz de extra petita, minus petita sau plus petita;
‑ de la cel din urmă act de executare, dacă obiectul pricinii nu se află în fiinţă;
‑ din ziua în care partea a luat cunoştinţă de hotărârea instanţei penale de condamnare a judecătorului, martorului sau expertului ori de hotărârea care a declarat fals înscrisul, dar nu mai târziu de un an de la data rămânerii definitive a hotărârii penale, în cazul în care un judecător, martor sau expert, care a luat parte la judecată, a fost condamnat definitiv pentru o infracţiune privitoare la pricină sau dacă hotărârea s‑a dat în temeiul unui înscris declarat fals în cursul ori în urma judecăţii, când aceste împrejurări au influenţat soluţia pronunţată în cauză;
‑ din ziua în care partea a luat cunoştinţă de hotărârea prin care a fost sancţionat disciplinar definitiv judecătorul, dar nu mai târziu de un an de la data rămânerii definitive a hotărârii de sancţionare disciplinară, în cazul în care un judecător a fost sancţionat disciplinar definitiv pentru exercitarea funcţiei cu rea‑credinţă sau gravă neglijenţă, dacă aceste împrejurări au influenţat soluţia pronunţată în cauză;
‑ din ziua în care s‑au descoperit înscrisurile ce se invocă, în cazul motivului întemeiat pe descoperirea înscrisurilor doveditoare, reţinute de partea potrivnică sau care nu au putut fi înfăţişate dintr‑o împrejurare mai presus de voinţa părţilor;
‑ din ziua în care partea a luat cunoştinţă de casarea, anularea sau schimbarea hotărârii pe care s‑a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere, dar nu mai târziu de un an de la data rămânerii definitive a hotărârii de casare, anulare sau schimbare;
‑ din ziua în care statul ori altă persoană de drept public a luat cunoştinţă de hotărâre, dar nu mai târziu de un an de la data rămânerii definitive a acesteia, în cazul în care aceștia nu au fost apăraţi deloc sau au fost apăraţi cu viclenie de către cei însărcinaţi să îi apere;
‑ de la data rămânerii definitive a ultimei hotărâri, în cazul încălcării autorităţii de lucru judecat prin pronunţarea unei hotărâri definitive contrare.
Dacă motivul de revizuire este cel de la art. 509 alin. (1) pct. 7, în cazul minorilor, persoanelor puse sub interdicţie judecătorească sau sub curatelă, termenul de revizuire este de 6 luni de la data la care cel interesat a luat cunoştinţă de hotărâre, dar nu mai târziu de un an de la dobândirea capacităţii depline de exerciţiu sau, după caz, de la înlocuirea tutorelui persoanei puse sub interdicţie, de la încetarea curatelei ori înlocuirea curatorului.
Dacă motivul de revizuire este cel reglementat prin pct. 9 al aceluiași articol, termenul de revizuire este de 15 zile şi începe să curgă de la încetarea împiedicării [art. 511 alin. (2) NCPC].
Dacă motivul de revizuire este cel prevăzut la pct. 10 și 11 al aceluiași articol, termenul de revizuire este de 3 luni și curge de la data publicării hotărârii CEDO respectiv a deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial [art. 511 alin. (3) NCPC].
Neexercitarea căii de atac în termenul legal stabilit este sancţionată cu decăderea părţii din dreptul procesual. Cererea de revizuire formulată peste termen este nulă, potrivit art. 185
alin. (1) teza a II‑a NCPC.
D. Reprezentarea prin avocat. Dacă hotărârea atacată a fost pronunţată de o instanţă de recurs, redactarea, exercitarea și susţinerea cererii de revizuire trebuie făcute cu asistarea și, după caz, reprezentarea revizuentului de către un avocat, sub sancţiunea nulităţii cererii, potrivit dispoziţiilor art. 508 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 83 alin. (3) și ale art. 84 alin. (2) NCPC.
În doctrină s‑a susţinut și interpretarea potrivit căreia reprezentarea prin avocat este obligatorie indiferent dacă obiectul revizuirii este sau nu o hotărâre a instanţei de recurs[5].
M. Nicolae (coord.), NCPC, 2013, p. 1165.
[2] O. Spineanu‑Matei, în G. Boroi (coord.), NCPC, 2013, p. 994.
[3] Tr.C. Briciu, în V.M. Ciobanu, M. Nicolae (coord.), NCPC, 2013, p. 1195.
[4] Ibidem, p. 1194.
[5] Tr.C. Briciu, Aspecte ale revizuirii în procesul civil, determinate de Noul Cod de procedură civilă, în RRDP nr. 1/2013, p. 77.
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.