Considerații cu privire la procedura medierii disputelor relative la investiții, în contextul noilor reglementari ICSID în materie
Manuela Sîrbu - ianuarie 7, 2022După un lung proces de dezbateri și analiză, cu scopul de a moderniza regulile de arbitraj și conciliere ale disputelor internaționale relative la investiții, ICSID a transmis, la 20 ianuarie 2022, spre aprobarea forurilor abilitate, Regulile arbitrale și de conciliere modificate și completate, ce cuprind și Regulile medierii și Regulile pentru procedura alternativă de fact finding, alături de modificările Reglementărilor Administrative, Financiare și Instituționale cuprinse în Convenția ICSID. Votul final este așteptat în 21 martie 2022, iar regulile modificate vor intra în vigoare la 1 iulie 2022.
Medierea disputelor sub Regulile ICSID se referă la medierea disputelor relative la investiții între un stat contractant și persoana unui alt stat contractant, investitor neresortisant al statului implicat, părțile fiind într-o relație directă cu o investiție. Caracterul de noutate constă în aceea că părțile implicate într-o dispută relativ la investiții pot apela la administrarea procedurii medierii sub regulile ICSID fără a fi părți semnatare ale Convenției ICSID. Regulile ICSID au fost amendate în sensul completării normelor existente cu privire la soluționarea disputelor relative la investiții prin conciliere și arbitraj cu norme proprii referitoare la medierea litigiilor relative la investiții. Elaborarea normelor medierii face parte din cadrul mai larg al modernizării regulilor procedurale ale ICSID în rezolvarea disputelor. Sunt primele norme instituționale ce reglementează medierea disputelor relative la investiții, dispute în care sunt implicate state și investitori. Nevoia de a moderniza regulile aplicabile soluționării alternative a litigiilor este strâns legată de nevoia constantă de a furniza reguli adaptate cerințelor și specificului disputelor internaționale aflate într-o dinamică permanentă. Studiul SIDRA[1], primul studiu internațional cu privire la modalitatea în care mediul de afaceri înțelege să își gestioneze și să își soluționeze disputele comerciale transfrontaliere prin alegerea celei mai potrivite proceduri alternative, subliniază faptul că indiferent dacă vorbim de mediere, arbitraj, mecanisme alternative hibride, domeniul procedurilor alternative de soluționare a litigiilor se află într-un moment de cotitură și de schimbare de paradigma. Lucrările UNCITRAL, de a reforma arbitrajul disputelor relative la investiții, adoptarea Convenției de la Singapore cu privire la recunoașterea și executarea acordurilor rezultate din mediere, amendarea Regulilor ICSID aplicabile arbitrajului, concilierii, procedurilor de fact finding și mediere, precum și susținerea tehnologiei în vederea soluționării online a disputelor, reprezintă aspecte cheie ce configurează nouă abordare a soluționării alternative a litigiilor internaționale.
ICSID a elaborat Regulile medierii completând regulile deja existente în materia arbitrajului și concilierii. Noile Reguli ICSID ale medierii își propun să vină în sprijinul parților implicate în dispute internaționale relative la investiții prin punerea la dispoziție a cadrului necesar derulării procedurilor de mediere, a negocierilor asistate în cadrul unui proces flexibil care să răspundă nevoilor părților implicate, cu costuri financiare reduse și rapiditate în ajungerea la un acord[2].
Medierea disputelor relative la investiții poate fi utilizată independent sau în conjuncție cu arbitrajul sau concilierea. Procesul de mediere este unul voluntar, părțile putând renunță la procedura în orice moment. Secretariatul Centrului este autorizat să administreze proceduri de mediere în dispute relative la investiții, dispute care implică un stat sau o structură regional economică și dacă părțile și-au exprimat acordul în acest sens. Regulile Administrative și Financiare ICSID cu privire la mediere se vor aplica în consecință. În procedura medierii, sub Regulile ICSID, părțile pot fi asistate de agenți, consilieri, avocați, în condițiile legii. Prin aceste Reguli, ICSID propune medierea că un mecanism nou de soluționare a disputelor ce face parte din Regulile Adiționale de Facilitare ICSID. Procedura medierii este voluntară și reglementează două situații:
a) Situația în care, în tratatul bilateral privitor la investiții, este reglementată medierea că mecanism la care pot apela părțile în vederea soluționării disputelor;
b) Situația în care nu există o prevedere în sensul celor menționate la litera (a). În această situație părțile pot ajunge la o înțelegere de a soluționă pe calea medierii disputa[3].
Dacă părțile decid ca disputa să fie soluționată în concordanță cu regulile ICSID ale medierii, orice parte interesată poate formula o cerere în acest sens la Secretariatul General al Centrului însoțită de plata taxei aferente. Solicitarea poate fi semnată de o parte, sau mai multe parți, împreună. Solicitarea trebuie (i) să fie formulată în limba engleză, franceză sau spaniolă ori în orice altă limbă, dar numai cu aprobarea prealabilă a secretariatului general, (ii) să identifice fiecare parte cu datele de contact și să fie datată și semnată, (iii) să fie completată în format electronic, numai dacă secretariatul general nu autorizează completarea cererii într-un alt format, (iv) dacă partea solicitantă este o persoana juridică sau un stat se vă menționă dacă procesul de mediere implică state sau organizații regionale economice, se va descrie investiția la care se referă disputa și se va expune pe scurt conflictul supus medierii; de asemenea, se vă face referire la acorduri semnate de părți cu privire la desemnarea mediatorului și calificările mediatorului și procedura ce va fi de urmat în cursul medierii; (v) se va atașă solicitării și acordul părților de a supune disputa spre soluționare medierii sub regulile ICSID. În situația în care părțile nu au un acord preliminar de soluționare a disputei pe calea medierii, partea interesată poate formula o cerere la Secretariatul General al Centrului pentru medierea disputei, cerere ce va fi completată în acord cu regula 5 (3) (a)-(h) și 5(4)[4] și va include o ofertă pentru cealaltă parte de a media conflictul în acord cu regulile ICSID. Cealaltă parte va trebui să comunice secretariatului general, în termen de 60 de zile de la primirea comunicării, daca înțelege să accepte oferta de mediere. Acceptarea ofertei de mediere este urmată de numirea de către părți a mediatorului.
Regulile medierii reglementează cadrul procedural general de derulare a acestei proceduri de facilitare a soluționării disputei. Medierea facilitează negocierea între părți într-un cadru informal unde mediatorul nu emite hotărâri cu privire la soluționarea conflictului și nu există „faza deliberărilor”. Părțile se pot retrage din procedură în orice moment, iar consimțământul privitor la participarea la procedura medierii trebuie să se mențină pe tot parcursul procesului de mediere. Toate informațiile în legătură cu derularea procesului de mediere, toate documentele generate sau obținute în cursul medierii sunt confidențiale dacă părțile nu au hotărât altfel sau dacă legea dispune altfel. Partea care a participat în procedura medierii nu poate să utilizeze în alte proceduri actele, informațiile, ofertele și angajamentele obținute în cursul procedurii de mediere, numai dacă părțile nu decid altfel[5].
Mediatorul ales de părți, pentru a conduce procedura, trebuie să fie imparțial și independent. De asemenea, părțile pot stabili că mediatorul ales să îndeplinească anumite cerințe profesionale și să aibă o anumită expertiză[6]. Procedura poate fi administrată de un mediator sau în co-mediere. Dacă părțile nu reușesc să desemneze un mediator în termen de 60 de zile de la înregistrarea cererii de mediere, Centrul poate, la solicitarea oricărei părți, să desemneze un mediator, consultând părțile în prealabil cu privire la calificările profesionale și expertiza solicitată acestuia pentru a fi desemnat. În măsură în care, într-un termen de 120 de zile de la momentul înregistrării solicitării de mediere, părțile nu reușesc să desemneze un mediator, Secretariatul General al Centrului vă notifica părțile că medierea este încheiată.
Odată desemnat mediatorul, părțile vor comunica Secretariatului General informațiile de contact ale acestuia, solicitându-i-se o acceptare a misiunii de mediator și o declarative scrisă cu privire la îndeplinirea condițiilor de independent, imparțialitate, disponibilitate și păstrare a confidențialității[7].
Conform Regulilor ICSID, mediatorul are obligația de a asista părțile în a ajunge la o înțelegere în vederea soluționării disputei. Mediatorul nu este arbitrul sau judecătorul cauzei, mediatorul nu are nicio autoritate să impună vreo soluție parților. Mediatorul are obligația profesională să conducă procesul de mediere cu bună-credință, să trateze părțile în mod egal și să le ofere șanse egale în a participa la procedură. Regulile permit mediatorului să aibă întâlniri private cu fiecare dintre părți, iar informațiile obținute de acesta în timpul sesiunilor private sunt confidențiale, cu excepția cazului în care partea hotărăște altfel[8]. Fiecare parte vă comunica Secretariatului General un punct de vedere în scris cu privire la obiectul disputei și procedura de urmat în cursul medierii. Aceste documente vor fi transmise celeilalte părți și mediatorului[9].
În privință derulării procedurii de mediere, mediatorul vă redacta la prima ședință un Protocol de desfășurare al procesului de mediere, după consultarea cu părțile pe aspecte de ordin procedural ce includ: limba derulării procedurii, metoda de comunicare, locul desfășurării întâlnirilor, participarea altor persoane la procedură, exprimarea acordului părțile privitor la păstrarea confidențialității chestiunilor analizate în procedură și a documentelor prezentate, exprimarea acordului de către părți în sensul în care nu vor iniția o alta procedură de soluționare a litigiului pe perioada derulării medierii[10].
Întreagă procedură de mediere vă fi administrată în acord cu cele stabilite prin Protocol. Cu acordul pârâților, mediatorul poate solicita opinia unui expert pe problema negociată, iar dacă este solicitat de către părți poate să facă recomandări privitor la soluționarea aspectelor divergente supuse medierii[11].
Procedura medierii sub Regulile ICSID se poate finaliza fie prin ajungerea de către părți la un acord, fie prin renunțarea unei părți la procedura de mediere sau prin eșuarea medierii. Totodată, regulile mai prevăd și alte două situații în care medierea se consideră terminată, și anume: (1) dacă mediatorul emite o decizie prin care își exprimă poziția în sensul că nu există nicio probabilitate ca disputa să se soluționeze prin mediere și (2) dacă părțile nu au reușit să desemneze mediatorul într-un termen de 120 de zile de la momentul înregistrării cererii de mediere[12].
În ceea ce privește recunoașterea și punerea în executare a acordurilor obținute în urma derulării procedurii de mediere sub Regulile ICSID, acestea din urmă nu instituie niciun mecanism de punere în executare a acordurilor astfel obținute. Adoptarea Regulilor ICSID ale Medierii vine și în considerarea faptului că a fost adoptata în anul 2018 Convenția de la Singapore, convenție ce creează cadrul necesar recunoașterii și punerii în executare a acordurilor rezultate în urma procedurilor de mediere a disputelor comerciale internaționale. Fără existența unui cadru juridic care să asigure respectarea și executarea acordurilor de mediere în dispute comerciale internaționale și în dispute relative la investiții nu putem vorbi de eficiența Regulilor ICSID ale medierii.
[1] SIDRA = Singapore International Dispute Resolution Academy.
[2] Meg Kinnear, „The ICSID perspective on mediation of investment disputes”, UNCITRAL Working Group III, The use of mediation in ISDS, mov.2020, www. Icisd.worldbank.org.
[3] Ana Ubilava, Luke Nottage, „ICSID New Mediation Rules: a small but positive step forward”, www.icsid.worldbank.org.
[4] Proposals for Amendment of the ICSID Rules, 2021, www.icsid.worldbank.org.
[5] Proposals for Amendment of the ICSID Rules, 2021, Rule 11, „Use of information in Other Proceedings”, www.icsid.worldbank.org.
[6] Proposals for Amendment of the ICSID Rules, 2021, Rule 12, „Qualifications of the Mediator”, www.icsid.worldbank.org.
[7] Proposals for Amendment of the ICSID Rules, 2021, Rule 14, „Acceptance of Appointment”, www.icsid.worldbank.org.
[8] Proposals for Amendment of the ICSID Rules, 2021, Rule 17, „Role and duties of the Mediator” www.icsid.worldbank.org.
[9] Proposals for Amendment of the ICSID Rules, 2021, Rule 19, „Initial Written Statement”, www.icsid.worldbank.org.
[10] Proposals for Amendment of the ICSID Rules, 2021, Rule 20, „First Session”, www.icsid.worldbank.org.
[11] Proposals for Amendment of the ICSID Rules, 2021, Rule 21, „Mediation Procedure”, www.icsid.worldbank.org.
[12] Proposals for Amendment of the ICSID Rules, 2021, Rule 22, „Termination of the Mediation”, www.icsid.worldbank.org.
Arhive
- aprilie 2025
- martie 2025
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- noiembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iulie 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- aprilie 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- Supliment 2021
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- mai 2021
- aprilie 2021
- martie 2021
- februarie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020
- august 2020
- iulie 2020
- iunie 2020
- mai 2020
- aprilie 2020
- martie 2020
- februarie 2020
- ianuarie 2020
- decembrie 2019
- noiembrie 2019
- octombrie 2019
- septembrie 2019
- august 2019
- iulie 2019
- iunie 2019
- mai 2019
- aprilie 2019
- martie 2019
- februarie 2019
- ianuarie 2019
- decembrie 2018
- noiembrie 2018
- octombrie 2018
- septembrie 2018
- august 2018
- iulie 2018
- iunie 2018
- mai 2018
- aprilie 2018
- martie 2018
- februarie 2018
- ianuarie 2018
- decembrie 2017
- noiembrie 2017
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- iulie 2017
- iunie 2017
- mai 2017
- aprilie 2017
- martie 2017
- februarie 2017
- ianuarie 2017
- decembrie 2016
- noiembrie 2016
- octombrie 2016
- septembrie 2016
- august 2016
- iulie 2016
- iunie 2016
- mai 2016
- aprilie 2016
- martie 2016
- februarie 2016
- ianuarie 2016
- decembrie 2015
- noiembrie 2015
- octombrie 2015
- septembrie 2015
- august 2015
- iulie 2015
- iunie 2015
- mai 2015
- aprilie 2015
- martie 2015
- februarie 2015
- ianuarie 2015
Calendar
L | Ma | Mi | J | V | S | D |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.