Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 9/2022 (M. Of. nr. 465/10.05.2022): art. 339 alin. (5) din Codul de procedură penală

Decizia ÎCCJ

Complet ÎCCJ Actele normative Articolele Sumar
Decizia ÎCCJ nr. 9/2022

(M. Of. nr. 465 din 10 mai 2022)

Complet RIL Codul de procedură penală
Art. 339 alin. (5) din Codul de procedură penală

Organul judiciar competent să soluționeze plângerea persoanei nemulțumite în ipoteza în care procurorul ierarhic superior celui care a emis soluția de clasare a admis-o, a infirmat soluția procurorului de caz și a dat o nouă soluție de clasare, pentru alte motive decât cele invocate de petent, este judecătorul de cameră preliminară.

 

În M. Of. nr. 465 din 10 mai 2022 s-a publicat Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 9/2022 prin care s-a dezbătut sesizarea referitoare la interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 339 alin. (5) din Codul de procedură penală.

Astfel, Înalta Curte a stabilit faptul că organul judiciar competent să soluționeze plângerea persoanei nemulțumite în ipoteza în care procurorul ierarhic superior celui care a emis soluția de clasare a admis-o, a infirmat soluția procurorului de caz și a dat o nouă soluție de clasare, pentru alte motive decât cele invocate de petent, în raport de dispozițiile art. 339 alin. (5) din Codul de procedură penală, este judecătorul de cameră preliminară.

 

Obiectul recursului în interesul legii

Art. 339 alin. (5) din Codul de procedură penală:

Art. 339: Plângerea împotriva actelor procurorului

(…)

(5)Ordonanțele prin care se soluționează plângerile împotriva soluțiilor, actelor sau măsurilor nu mai pot fi atacate cu plângere la procurorul ierarhic superior și se comunică persoanei care a făcut plângerea și celorlalte persoane interesate.

 

 

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 9/2022

Prin Decizia nr. 9/2022, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și, în consecință, a stabilit că organul judiciar competent să soluționeze plângerea persoanei nemulțumite în ipoteza în care procurorul ierarhic superior celui care a emis soluția de clasare a admis-o, a infirmat soluția procurorului de caz și a dat o nouă soluție de clasare, pentru alte motive decât cele invocate de petent, în raport de dispozițiile art. 339 alin. (5) din Codul de procedură penală, este judecătorul de cameră preliminară.

DOWNLOAD FULL ARTICLE
Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 9/2022 (M. Of. nr. 465/10.05.2022): art. 339 alin. (5) din Codul de procedură penală was last modified: iunie 23rd, 2022 by Redacția ProLege

Numai utilizatorii autentificați pot scrie comentarii

Arhiva Revista

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.