Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 14/2021 (M. Of. nr. 907/22.09.2021): Art. 49 alin. (2) din Codul de procedură civilă

Decizia ÎCCJ Complet ÎCCJ Actul normativ Articolul Sumar
Decizia ÎCCJ nr. 14/2021

 

(M. Of. nr. 907 din 22  septembrie 2021)

Complet RIL Codul de procedură civilă  

Art. 49 alin. (2)

Formularea unei cereri de recuzare, înainte sau după începerea oricăror dezbateri, nu împiedică efectuarea actelor de procedură în continuarea judecății, nici dezbaterea în fond a procesului, ci doar pronunțarea hotărârii, până la soluționarea cererii de recuzare

 

În M. Of. nr. 907 din 22 septembrie 2021 s-a publicat Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 14/2021 prin care s-a dezbătut sesizarea referitoare la interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 49 alin. (2) din Codul de procedură civilă.

Astfel, Înalta Curte a stabilit următoarele: formularea unei cereri de recuzare, înainte sau după începerea oricăror dezbateri, nu împiedică efectuarea actelor de procedură în continuarea judecății, nici dezbaterea în fond a procesului, ci doar pronunțarea hotărârii, până la soluționarea cererii de recuzare.

 

 

Obiectul recursului în interesul legii

Art. 49 alin. (2) din Codul de procedură civilă

„Formularea unei cereri de recuzare nu determină suspendarea judecății. Cu toate acestea, pronunțarea soluției în cauză nu poate avea loc decât după soluționarea cererii de recuzare”

 

 

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 14/2021

Prin Decizia nr. 14/2021, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Galați și, în consecință, stabilește că, în interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 49 alin. (2) din Codul de procedură civilă, formularea unei cereri de recuzare, înainte sau după începerea oricăror dezbateri, nu împiedică efectuarea actelor de procedură în continuarea judecății, nici dezbaterea în fond a procesului, ci doar pronunțarea hotărârii, până la soluționarea cererii de recuzare.

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 14/2021 (M. Of. nr. 907/22.09.2021): Art. 49 alin. (2) din Codul de procedură civilă was last modified: octombrie 14th, 2021 by Redacția ProLege

Numai utilizatorii autentificați pot scrie comentarii

Arhiva Revista

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.