Neconstituționalitate (M. Of. nr. 482/05.06.2020): Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative

Decizia CCR Actul normativ Sumar
D.C.C. nr. 61/2020

(M. Of. nr. 482 din 5 iunie 2020)

Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative Neconstituționalitate

În M. Of. nr. 482 din 5 iunie 2020 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 61/2020 prin care a fost admisă obiecția de neconstituționalitate referitoare la dispozițiile Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Obiectul sesizării de neconstituționalitate

Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative

D.C.C. nr. 61/2020

Prin Decizia nr. 61/2020, Curtea Constituțională a admis obiecția și a constatat că Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative este neconstituțională.

Opinie separată

În dezacord cu soluția pronunțată de Curtea Constituțională, printr-o opinie separată s-a considerat că obiecția de neconstituționalitate cu privire la dispozițiile Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative trebuia respinsă prin raportare la criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate întrucât:
– Angajarea răspunderii Guvernului poate privi un act normativ complex, care poate inclusiv să modifice unele dispoziții din acte normative aflate în vigoare.
– Procedura angajării răspunderii Guvernului se poate desfășura în paralel cu o altă procedură legislativă parlamentară care privește doar parțial și parcelar același domeniu de reglementare ca și proiectul de lege astfel adoptat.
Prin urmare, consecventă cu propria sa jurisprudență, Curtea Constituțională trebuia să respingă această critică de neconstituționalitate extrinsecă astfel cum a fost formulată de autorii sesizării.
Pentru toate aceste motive, s-a considerat că procedura angajării răspunderii Guvernului asupra Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost realizată cu respectarea prevederilor art. 114 din Constituție.

 
DOWNLOAD FULL ARTICLE

Neconstituționalitate (M. Of. nr. 482/05.06.2020): Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative was last modified: august 19th, 2020 by Redacția ProLege

Numai utilizatorii autentificați pot scrie comentarii

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.