Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 29/2019 (comunicat): Art. 65 alin. (3) din C. pen. – aplicarea pedepselor accesorii constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a)-b) şi lit. d)-o) din C. pen. nu este posibilă în cazul dispunerii unei soluții de condamnare la pedeapsa amenzii

Decizia ÎCCJ Complet ÎCCJ Acte normative Articole Sumar
Decizia ÎCCJ  nr. 29/2019 Complet RIL C. pen.  Art. 65 alin. (3) Aplicarea pedepselor accesorii constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a)-b) și lit. d)-o) din C. pen., a căror exercitare a fost interzisă de instanță ca pedeapsă complementară, nu este posibilă în cazul dispunerii unei soluții de condamnare la pedeapsa amenzii.

 

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), în ședința din 11 noiembrie 2019, Înalta Curte s-a reunit pentru a dezbate mai multe sesizări privind soluționarea unor recursuri în interesul legii, între care și aceea referitoare la interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 65 alin. (3) din Codul penal.

Astfel, Înalta Curte a stabilit că aplicarea pedepselor accesorii constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a)-b) și lit. d)-o) din C. pen., a căror exercitare a fost interzisă de instanță ca pedeapsă complementară, nu este posibilă în cazul dispunerii unei soluții de condamnare la pedeapsa amenzii.

 

Obiectul recursului în interesul legii

 

Art. 65 alin. (3) din Codul penal

„(3) Pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării unor drepturi se execută din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare și până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată”.

 

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 29/2019

 

Prin Decizia nr. 29/2019, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și, în consecință a stabilit că: „în interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 65 alin. (3) din Codul penal, aplicarea pedepselor accesorii constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) și d)-o) din Codul penal, a căror exercitare a fost interzisă de instanță ca pedeapsă complementară, nu este posibilă în cazul dispunerii unei soluții de condamnare la pedeapsa amenzii”.             

 

Sursa informației

DOWNLOAD FULL ARTICLE
Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 29/2019 (comunicat): Art. 65 alin. (3) din C. pen. – aplicarea pedepselor accesorii constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a)-b) și lit. d)-o) din C. pen. nu este posibilă în cazul dispunerii unei soluții de condamnare la pedeapsa amenzii was last modified: ianuarie 20th, 2020 by Redacția ProLege

Numai utilizatorii autentificați pot scrie comentarii

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.