Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 22/2020 (M. Of. nr. 907/06.10.2020): Aplicarea regulilor concursului de infracțiuni pentru stabilirea pedepsei rezultante în cazul recidivei postcondamnatorii

Decizia ÎCCJ Complet ÎCCJ Sumar
Decizia ÎCCJ nr. 22/2020

(M. Of. 907 din 6 octombrie 2020)

Complet DCD Dacă o infracțiune (A) este concurentă atât cu infracțiunea ce reprezintă primul termen (B), cât și cu infracțiunea ce reprezintă al doilea termen (C) al unei recidive postcondamnatorii, stabilirea pedepsei rezultante presupune aplicarea regulilor concursului de infracțiuni între pedepsele stabilite pentru infracțiunile (A) și (B), rezultantei fiindu-i aplicate ulterior regulile recidivei postcondamnatorii prin raportare la pedeapsa stabilită pentru infracțiunea (C).

 

În M. Of. nr. 907 din 6 octombrie 2020 a fost publicată Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 22/2020 prin care s-a dezbătut sesizarea referitoare la operațiunea de stabilire a pedepsei rezultante în cazul concursului de infracțiuni în ipoteza unei recidive postcondamnatorii.

Astfel, Înalta Curte a stabilit că în cazul în care o infracțiune (A) este concurentă atât cu infracțiunea ce reprezintă primul termen (B), cât și cu infracțiunea ce reprezintă al doilea termen (C) al unei recidive postcondamnatorii, operațiunea de stabilire a pedepsei rezultante implică aplicarea regulilor concursului de infracțiuni între pedepsele stabilite pentru infracțiunile (A) și (B), rezultantei fiindu-i aplicate ulterior regulile recidivei postcondamnatorii prin raportare la pedeapsa stabilită pentru infracțiunea (C).

 

Obiectul dezlegării chestiunii de drept

 

„În cazul în care o infracțiune (A) este concurentă atât cu infracțiunea ce reprezintă primul termen (B), cât și cu infracțiunea ce reprezintă al doilea termen (C) al unei recidive postcondamnatorii, operațiunea de stabilire a pedepsei rezultante implică: 1) Aplicarea întâi a regulilor recidivei postcondamnatorii cu privire la pedepsele stabilite pentru infracțiunile (B) și (C), rezultanta fiind ulterior contopită, potrivit regulilor concursului de infracțiuni, cu pedeapsa stabilită pentru infracțiunea (A), concurentă atât cu infracțiunea (B), cât și cu infracțiunea (C) ? sau 2) Aplicarea regulilor concursului de infracțiuni între pedepsele stabilite pentru infracțiunile (A) și (B), rezultantei fiindu-i aplicabile ulterior regulile recidivei postcondamnatorii prin raportare la pedeapsa stabilită pentru infracțiunea (C), considerând că intervenția recidivei duce la ruperea concurenței dintre infracțiunile (A) și (C)”.

 

Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 22/2020

 

Prin Decizia nr. 22/2020, ÎCCJ (Complet DCD) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel București – Secția a-II-a Penală, în dosarul nr. 12.265/299/2019, și a stabilit că, în cazul în care o infracțiune (A) este concurentă atât cu infracțiunea ce reprezintă primul termen (B), cât și cu infracțiunea ce reprezintă al doilea termen (C) al unei recidive postcondamnatorii, operațiunea de stabilire a pedepsei rezultante implică aplicarea regulilor concursului de infracțiuni între pedepsele stabilite pentru infracțiunile (A) și (B), rezultantei fiindu-i aplicate ulterior regulile recidivei postcondamnatorii prin raportare la pedeapsa stabilită pentru infracțiunea (C).

N.R.: A se vedea art. 39, art. 40 și art. 43 din Codul penal.

Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 22/2020 (M. Of. nr. 907/06.10.2020): Aplicarea regulilor concursului de infracțiuni pentru stabilirea pedepsei rezultante în cazul recidivei postcondamnatorii was last modified: noiembrie 9th, 2020 by Redacția ProLege

Numai utilizatorii autentificați pot scrie comentarii

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.