De la pruncucidere la uciderea ori vătămarea nou-născutului săvârşită de către mamă

Sub aspect teoretic, s-a observat că starea de tulburare psihică pe care o pretinde această infracțiune se află la limita iresponsabilității, că o asemenea stare implică o disoluție a funcțiilor conștiinței și că, în lipsa capacității de autocenzură, actele socialmente dăunătoare ale unei persoane nu îi pot fi imputate acesteia[7]. De aceea, nu ne rămâne decât să subliniem, la rândul nostru, că o asemenea cerință esențială nu se conciliază în nici un fel cu principiul vinovăției, potrivit căruia pot fi considerate infracțiuni numai faptele săvârșite în mod conștient și voluntar.

Sub aspect practic, trebuie să observăm, mai întâi, că părerile sunt împărțite: unele instanțe consideră că mama care își ucide copilul imediat după naștere se prezumă a fi într-o stare de tulburare psihică[8], în timp ce alte instanțe consideră că o asemenea stare trebuie dovedită și, mai exact, numai printr-o expertiză medico-legală, care să concluzioneze că fapta a fost săvârșită fără discernământ[9]. Iar apoi, cu privire specială la aceste din urmă soluții, mai trebuie să observăm că ele apar ca niște erori grosolane. În orice caz, a pretinde că, pentru existența pruncuciderii, ar fi necesar ca expertiza să concluzioneze că mama a acționat fără discernământ este totuna cu a pretinde că infracțiunea de pruncucidere se poate reține numai în sarcina unei mame iresponsabile și, așadar, că pruncuciderea reprezintă un caz de răspundere obiectivă, fără vinovăție.

De unde urmează, în concluzie, că s-ar fi impus ca legiuitorul noului Cod penal să renunțe la o asemenea cerință esențială și să găsească o altă justificare, pentru pedeapsa redusă aplicabilă mamelor care săvârșesc asemenea fapte.
 

DOWNLOAD FULL ARTICLE


[7] I. Dobrinescu, Infracțiuni contra
vieții persoanei, Editura Academiei Române, București, 1987, p. 120.
[8] C. A. Suceava, dec. pen. nr. 239/2003, publicată în „Dreptul”, nr. 6/2004, pp. 211-212.
[9] I.C.C.J, dec. pen. nr. 4956/2004, publicată în „Dreptul”, nr. 11/2005, pp. 275-276.
De la pruncucidere la uciderea ori vătămarea nou-născutului săvârșită de către mamă was last modified: mai 18th, 2015 by Mioara Ketty Guiu

Numai utilizatorii autentificați pot scrie comentarii

Căutare

Despre autor:

Mioara Ketty Guiu

Mioara Ketty Guiu

Este doctor în drept, conferenţiar universitar în cadrul Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza, autoarea a 22 de cursuri şi monografii, a peste 70 de articole şi comunicări ştiinţifice, cercetător științific asociat al Academiei Române.